Israel Cycling Academy kiest voor 30 renners: “Willen niet afhankelijk zijn van wildcards”

donderdag 14 februari 2019 om 12:36
Israel Cycling Academy kiest voor 30 renners: “Willen niet afhankelijk zijn van wildcards”

foto: Cor Vos

Met dertig renners op de loonlijst is Israel Cycling Academy kwantitatief gezien de grootste ploeg van het wielerpeloton. Het is een bewuste keuze van de Israelische ProContinentale ploeg: de formatie wil dit seizoen zoveel mogelijk punten pakken om volgend jaar verzekerd te zijn van startrecht in alle klassiekers en grote rondes.


In gesprek met Het Nieuwsblad doet ploegleider Eric Van Lancker een boekje open over de strategie van de ploeg. Deze strategie is het gevolg van nieuwe regels van de Internationale Wielerunie UCI. Om te starten in de grootste wedstrijden zijn vandaag de dag enkel de achttien WorldTour-ploegen verzekerd van startrecht. ProContinentale teams als Israel Cycling Academy zijn afhankelijk van wilcards die door de organisatie worden uitgedeeld. Probleem is dat de plaatsen erg schaars zijn: “Wij hebben dit jaar nog maar eens geprobeerd om de Ronde van Vlaanderen te mogen rijden. Wij hebben echter geen Terpstra zoals Direct Energie of geen Van der Poel zoals Corendon Circus, en dan kom je daar niet tussen”, legt de Vlaming uit.

De stap naar de WorldTour zetten is volgens de ploegleider nog altijd de ambitie, maar voorlopig onmogelijk. Een geluk voor het Israelische wielerproject is het feit dat het UCI-reglement op de schop gaat: de twee ProContinentale ploegen die in 2019 het best presteren, mogen in 2020 in alle grote wedstrijden starten. “Daar willen wij absoluut bij zijn”, vertelt Van Lancker.

Kortom: Israel Cycling Academy moet dit jaar zorgen dat het veel punten pakt voor de wereldranglijst wil het volgend seizoen verzekerd zijn van een plekje in wedstrijden als de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen. En dat gaat het eenvoudigst met zoveel mogelijk renners: “Wij zijn voortdurend met drie teams onderweg. En in alle wedstrijden is het doel hetzelfde: punten sprokkelen.”

Israel Cycling Academy maakte in 2015 haar entree in het peloton. Na twee jaar op continentaal niveau te hebben gereden kreeg het team in 2017 een ProContinentale licentie. Vorig jaar ontving de ploeg een wildcard voor de Giro d’Italia, hetgeen voor de formatie een eerste deelname aan een grote ronde betekende.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Piet Lut 14 februari 2019 om 12:39

Wie is de 30e renner?

ivo001 14 februari 2019 om 12:44

Dat betekend in ieder geval dat de renners ook hun best gaan doen voor plek 6 als winnen niet haalbaar is. Vind dat nog altijd een stuk leuker dan een Cav die 100m voor het einde laat lopen.

oscarito1908 14 februari 2019 om 13:45

Niet mee eens. Je krijgt over het algemeen saaiere koersen. Nee ik zie liever iemand die ziet dat hij niet gaat winnen en dan afgeeft.

KimJungPoels 14 februari 2019 om 13:13

Wat een klote tactiek om wildcards binnen te halen. Lijkt me ook totaal niet de bedoeling van de UCI en een reden om deze regel snel weer af te schaffen.

Kwaliteit boven kwantiteit.

Duh 14 februari 2019 om 13:45

Enkel de beste 10 renners tellen mee, dus dat is afgedekt. Ze spreiden enkel hun kansen meer omdat je vooraf nooit weet wie je beste 10 renners gaan zijn.

KimJungPoels 14 februari 2019 om 13:53

Ah thanks! Dat wist ik niet, dat is een goede regel! :)

Kevin Lowagie 14 februari 2019 om 13:29

Hopelijk een voldoende gevuld programma voor deze renners. Sommige selecties bestaan amper uit zes à zeven renners per wedstrijd. Vreemd dat ook een westrijd als de ronde van Rwanda een behoorlijk aantal punten waard is.

aardappeljager 14 februari 2019 om 16:48

Het lastigste vind ik dat je punten kunt halen in koersen waar je alleen met wildcard aan deel kunt nemen. Zonder wildcards is het dus veel lastiger om in die top 2 te eindigen

Polleke 14 februari 2019 om 16:21

Welwakker blijven met die regels van de UCI, als de wind draait veranderen de regels daar ook…

Polleke 14 februari 2019 om 16:22

Wel wakker blijven met die regels van de UCI, als de wind draait veranderen de regels daar ook…

west 14 februari 2019 om 17:09

De twee beste ploegen… Het Trio Laporte/Bouhanni/Hofstetter met daar dan nog de Herrada’s, Atapuma, Simon en misschien Touze bij gaan eerste worden…
Dan moet je de strijd aan met Androni, Direct Energie en Wanty. Die hebben allemaal gewoon betere “eerste en tweede” kopmannen, dus moet Israel het puur hebben van de “kopmannen” van de tweede lijn…
Ik denk dat het aantrekken van een grote naam een succesvollere optie zou zijn geweest…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.