Ion Izagirre wint krankzinnige slotrit Baskenland, Martínez eindwinnaar

zaterdag 9 april 2022 om 17:48
Ion Izagirre wint krankzinnige slotrit Baskenland, Martínez eindwinnaar

foto: Cor Vos

Daniel Felipe Martínez is de nieuwe eindwinnaar van de Ronde van het Baskenland. In de zware slotrit naar Arrate waarin van alles gebeurde, reed de Colombiaanse klimmer Remco Evenepoel uit de gele leiderstrui. Ion Izagirre legde beslag op het laatste dagsucces. In het sprintje van een kleine elitegroep bleef hij Aleksandr Vlasov voor.

Op de laatste dag koerste het peloton over slechts 135,7 kilometer van de stad Eibar naar de berg Arrate, voor een aankomst bergop. Met zeven zware beklimmingen, waarvan drie van de eerste categorie, en ruim 3600 meter hoogteverschil, eindigde de ronde met een koninginnenrit. Zonder de niet fitte Mikel Nieve (Caja Rural) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën) werden de overgebleven renners, met Remco Evenepoel in het geel, rond twee uur op pad gestuurd voor deze loodzware slotetappe.

Vluchters rijden weg, terwijl Quick-Step controleert
Vanuit de start barstte meteen het gevecht om de vlucht van de dag los, maar het peloton liet de aanvallers niet zomaar wegrijden. De etappe was al bijna tien kilometer onderweg toen Davide Formolo, bergkoning Cristián Rodríguez, Tony Gallopin en Xabier Azparren aanvielen. Zij kregen even later versterking van Nelson Oliveira. Achter deze vijf koplopers gingen Lennard Kämna, Tsgabu Grmay, Romain Combaud, Hugo Houle, Ángel Madrazo, Kenny Elissonde en Igor Arrieta in de tegenaanval, terwijl het peloton de aanvallers minuten liet wegrijden.

foto: Cor Vos

In eerste instantie controleerde Quick-Step Alpha Vinyl, maar op de Endoia, de tweede klim, ging ook INEOS Grenadiers mee op kop rijden. Tijdens het zware tweeluik Endoia-Azurki, waar de percentages geregeld dik in de dubbele cijfers liepen, veranderde de kop van de koers. Formolo, Oliveira en Gallopin waren de sterksten en reden met elkaar door, terwijl Rodríguez, die op de eerste twee beklimmingen van de dag wel weer goede zaken had gedaan voor de bergtrui, en Azparren eraf moesten.

De achtervolgers die lange tijd tussen de kopgroep en het peloton in reden, kwamen nooit van voren en op de vierde klim van de dag, de Gorla, reden enkel Formolo, Oliveira en Gallopin nog vooruit. Hun voorsprong op de grote groep, waar INEOS nog altijd het tempo bepaalde, bedroeg op dat moment nog drie minuten, maar er lagen nog diverse zware beklimmingen op de route. Gallopin moest van voren lossen, waardoor Formolo en Oliveira samen de vijfde klim van de dag, de steile Krabelin, met een maximale stijging van 17%, omhoog reden.

Primož Roglič opent de debatten
Op de klim, op 41 kilometer van de finish, reed Formolo bij Oliveira weg. Ook in het peloton was er activiteit. Primož Roglič ging achter de ruggen van de renners van INEOS Grenadiers in de aanval en kreeg Enric Mas, Daniel Felipe Martínez en Aleksandr Vlasov met zich mee. Evenepoel was zijn ploegmaats kwijt en moest het vuile werk zelf opknappen. Op zijn eigen tempo kon hij echter terugkeren. Vervolgens demarreerde Mas en deze aanval bracht Evenepoel opnieuw in de problemen, waardoor de Belg weer moest achtervolgen.

foto: Cor Vos

In de afdaling van de Krabelin gebeurde veel. Mas, Martínez en vroege vluchter Oliveira waren bij een val betrokken en dat zorgde ervoor dat Jonas Vingegaard, Pello Bilbao, Ion Izagirre en Vlasov zich afscheidden van de rest. Zij slokten niet veel later Formolo op, die door alle bewegingen zijn voorsprong als sneeuw voor de zon had zien verdwijnen. De ontwikkelingen waren koren op de molen voor Bilbao, die virtueel de leiding nam in het klassement. Met nog de beklimmingen van de Urkaregi en de Usartza voor de wielen, was de strijd echter nog allesbehalve beslist.

Evenepoel en Martínez gaven zich niet zomaar gewonnen en liepen in de afdaling van de Urkaregi in op de vijf koplopers. Op het moment dat Evenepoel en co aansloten, reden Formolo, Martínez en Izagirre weg. De Belg kreeg het niet cadeau, maar verdedigde zijn gele trui met hand en tand. Op tien kilometer van de streep waren Evenepoel, Martínez, Bilbao, Izagirre, Vlasov, Vingegaard (de top zes van het algemeen klassement), Formolo en Soler van voren samen, met eerst nog een tussensprint en daarna de laatste klim, de Usartza met stijgingspercentages tot 13%.

Remco Evenepoel kraakt op slotklim
In Eibar haalde Evenepoel het knap in de tussensprint, voor Martínez en Bilbao. Daarmee liep de Belg een seconde uit op Martínez, die nu op drie seconden volgde. Formolo reed had al een hele poos in de aanval gereden, maar kon toch nog een keer wegrijden. Met nog 6,8 kilometer te gaan, begon de Italiaan met een kleine voorsprong aan de slotklim. Daarachter keken de favorieten naar elkaar. Formolo, die eerder dit seizoen al zoveel indruk maakte in Milaan-San Remo, vond nog wat energie en kon meer dan een halve minuut uitlopen.

Daarachter brachten verschillende tempowisselingen Evenepoel nog een keer in de problemen, en deze keer kraakte de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl definitief. Formolo werd op drie kilometer van de streep bijgehaald door Vlasov, Martínez, Vingegaard en Soler. Izagirre was door een val achterop geraakt, maar deed er alles aan om terug te keren – wat lukte. Met zijn vijven kwamen ze boven op de klim van Usartza. Daarna was het nog 2,6 kilometer naar de streep. In de slotfase probeerde Soler nog weg te rijden, maar de klimmer kreeg geen ruimte.

Uiteindelijk beschikte Izagirre over het beste eindschot. Op de streep bleef hij Vlasov, Soler en Martínez, die zich verzekerde van de eindoverwinning voor.

Dit artikel delen:

143 Reacties

fietsvriend 9 april 2022 om 17:53

Heerlijke rit was dit. Mooi om te zien, tegenslag en weer terugvechten voor de dagwinnaar en eindwinnaar.

REV gewoon klasse, mag gezegd.

0
Wildebert 9 april 2022 om 18:02

Volledig mee eens. Heerlijke rit. Evenepoel vocht als een leeuw. Aan respect gewonnen.

0
uitdewaaier 9 april 2022 om 18:49

Evp kwam zwaar tekort.

0
Sjonge Jonge 9 april 2022 om 19:21

We weten waar je op uit bent ‘uitdewaaier’, maar doe maar gewoon niet.
Evenepoel heeft een prima week gereden en is klaar voor de Waalse klassiekers.

0
vevie 9 april 2022 om 17:53

Goed gereden, Remco. De uitkomst hadden we verwacht, maar je hebt wel gestreden!

Mooie rit, ook: echt een must watch

0
NiM 9 april 2022 om 18:01

Idd, mits wat geluk bij bonis aan aankomst wordt ie gewoon 2e

0
Limal 9 april 2022 om 17:53

Wat. Een. Koers.

0
S'mon 9 april 2022 om 17:53

Prachtig dat Izagirre hier nog wint nadat hij ongelukkig ten val komt. Want Vingegaard… toch ook niet de meest handige/voorzichtige renner hoor.
Mooi ook dat Evenepoel is blijven vechten, en dat levert dan ook een knappe 4de plek op. Maar uiteindelijk wint de sterkste renner van deze week, zeer verdiend!

0
Dion 9 april 2022 om 18:04

Izagire minstens zo fout. Ik leer de jongens van m’n team altijd dat degene die achter fietst op moet letten en fout is.

Niettemin blij dat ie wint. Vingegard heeft mij te defensief gekoerst deze week dus prima dat ie niets wint.

0
Anton van Valouwe 9 april 2022 om 18:10

Dat niet alleen, maar die Vingegaard reed voor de tweede dag op rij iemand van de fiets af, wat een dwaallicht is dat!

0
Dion 9 april 2022 om 18:13

Vandaag deed ie weinig fout. Hij stuurde rustig naar links. Dat izagire slaapt en blijft hangen kan je Vingegard moeilijk aanrekenen.

0
Limal 9 april 2022 om 18:21

De Engelse commentator opperde dat Izaguirre meestuurde maar dat zijn voorwiel uitgleed op de natte witte lijn. In elk geval eerder een ongelukkig race-incident dan een gevaarlijke beweging van Vingo.

0
De Speedies 9 april 2022 om 19:57

Vingegaard seinde duidelijk met zn rechterelleboog… echter vond ik het wel prachtig dat Izagirre uiteindelijk won, gunde het hem wel echt in zijn thuis-regio en na zo’n ongelukkige val.

Val van Mas des te zuurder… door zn eigen ploegmaat onderuit…

0
Deo 9 april 2022 om 17:53

Die 2 papiertjes van Lefevre kan hij weer uit de prullenbak halen

0
Turtlehead 9 april 2022 om 18:23

Wel dikke mazzel dan Martinez hem uit de shit helpt, maar geluk moet je hebben.

0
uitdewaaier 9 april 2022 om 18:53

@Ponte dat klopt. Moest steeds lossen. Blijkbaar hebben wij zeker naar een andere koers gereden.

0
tramontana 9 april 2022 om 17:54

Mooie koers gezien, verdiende winnaar. Remco kwam zoals verwacht iets te kort maar toch puik de koers gekleurd en zijn vel duur verkocht.

0
uitdewaaier 9 april 2022 om 18:54

Iets tekort???

0
Steven_E 9 april 2022 om 19:04

Minder tekort dan Roglic en Yates bvb. Puik gereden.

0
tramontana 9 april 2022 om 19:08

@uitdewaaier ja, een handvol seconden, zoals het handvol woorden in jouw reacties, straks volzinnen hoor, het lukt je best.

0
Spirit 9 april 2022 om 17:54

We zijn vermaakt. Daar gaat het allemaal om

0
Wheely 9 april 2022 om 17:54

Pracht van een rit, respect voor de hoofdrolspelers including Remco. Mooi spektakelstuk van gemaakt.

0
Limal 9 april 2022 om 17:55

edit wf: niet doen

0
adelaarvanantwerpen 9 april 2022 om 17:56

Niet de grootste Remco fan maar als jij na zo’n rit op hem zit te haten zegt dat alles over jij liefde voor het wielrennen en het respect voor renners. Dit was een super prestatie van hem.

0
the student 9 april 2022 om 17:57

Gelukkig dat izaguirre wint. Want anders had hij waarschijnlijk na de finish liggen matten met Jonas vingegaard.

0
Anton van Valouwe 9 april 2022 om 18:30

Die Vingegaard gaat er voor de tweede dag op rij vandoor met de "Alaphilippe Award"!

0
appiett 9 april 2022 om 18:35

Haha Anton, dank dat is wel een mooie samenvatting.

0
appiett 9 april 2022 om 17:57

Voor een talent van 22, vind ik dat hij knap heeft gefietst.
(ik ben trouwens alles behalve “fan” van de persoon Evenepoel.)
Maar hoe hij hier zich heeft geweerd, zonder goede ondersteuning van de ploeg, mijn complimenten.

Blijft af en toe wel wat raar. Dan past hij in de klim, maar kan hij daarna toch weer een heel strak tempo rijden.
(had hij bijvoorbeeld in Tireno ook al last van)

0
zacht 9 april 2022 om 17:57

The Danish Assassin strikes again.

0
xistnc 9 april 2022 om 18:07

Als Vingegaard niet was gevallen in de UAE Tour en Valencia, had Foss vandaag het Baskenland gewonnen. Zoiets.

0
Romāns Vainšteins 9 april 2022 om 17:58

Heerlijke etappe met een beetje het elan van de Nice slotrit. Net zoals starten met een kleine tijdrit en dan verder geen chronogedoe (als het moet) het beste is is zo’n laatste wat kortere, geaccidenteerde rit super om af te sluiten.

Over de winnaar geen discussie, heeft zelfs nog een best gat teruggedicht samen met Evenepoel. Ik vind wel dat Vlasov & consorten daar het ook een beetje lieten liggen.
Super zonde van Mas, hoe is het met m?
Vingegaard wordt duidelijk nerveus van kopman moeten zijn en weet zich (nog) geen houding te geven.
Gedroomde winnaar met de dappere thuisrijder Izagirre die ook nog eens een race incident overleefde.
Evenepoel die hier duidelijk een stap vooruit zet op rondegebied weer.

0
Franco Ballerini 9 april 2022 om 17:58

Evenepoel reed prima. Maar het wordt lastig ooit een serieus rondje te winnen want niemand mag Edit: Let op je woorden. “Ok, als ik niet win, dan hij zeker niet!”. Hij zal met een groot charmeoffensief moeten komen om het tij te keren.

0
Romāns Vainšteins 9 april 2022 om 18:07

Wordt schromelijk overschat, echt zichzelf doorrollende praat die vooral voortkomt uit de projectie van de boodschapbrenger. Hij is gewoon een meer neurotisch coureur zoals er daar meer van zijn. Ik heb nog nergens een blinkend voorbeeld gezien hoe hij omwille zijn geliefd heide keihard in het pak genaaid is.

0
Franco Ballerini 9 april 2022 om 18:19

Nee, dat wordt niet overschat. Zonder Mollema, Yates en Jungels had Dumoulin bijvoorbeeld nooit de Giro gewonnen.

0
Steven_E 9 april 2022 om 18:47

Hij bedoelt dat je overschat hoe “niet-geliefd” Remco zogezegd is

0
Romāns Vainšteins 9 april 2022 om 18:48

Impact van hulp op het juiste moment wordt niet overschat maar dat Evenepoel zo ongeliefd is. Men zit een beetje in een bubbel hiero, ik zie niet zo veel in de koers gebeuren dat er op duidt dat men hem niet pruimt.

0
Deel Koeper 9 april 2022 om 18:59

Er zijn er met bronnen in het peloton die beweren dat hij niet geliefd is. Weerleg die harde feiten maar eens.

0
Franco Ballerini 9 april 2022 om 19:10

Vraag alleen maar aan zijn Belgische teamgenoten van het afgelopen WK hoe geliefd hij is. Zelfs zij pruimen hem voor geen meter.

0
Klaas Foppen 9 april 2022 om 19:14

Hij heeft nu toch volle bak voor de winnaar gereden, zonder hem had Martinez nooit gewonnen

0
ervee 9 april 2022 om 17:58

* pakt popcorn *.. Ik kom hier alleen voor de comments

0
Gebruikersnaam 9 april 2022 om 17:59

Cofidis stelt nu al het plekje in de WT grotendeels veilig.

Denk dat Vingegaard eigenlijk stiekem weer op Vlasov mikte, maar door zijn onhandigheid per ongeluk Izagirre pakte.

Qua Evenepoel-fixatie zakte die minder in elkaar dan gedacht, verwacht een focusverschuiving naar "de gebaartjes".

0
S'mon 9 april 2022 om 17:59

Het is misschien niet wat we hadden gedacht vier jaar geleden, maar hij is nog maar 22 en laat zien dat hij niet opgeeft. En naar omstandigheden heeft hij hier gewoon een mooi resultaat gereden, beter dan ik op voorhand had verwacht.

0
xistnc 9 april 2022 om 17:59

Als je vandaag te lang naar links keek, zag je rechts niet wat er gebeurde. Het was niet per se heel goed, maar wel heel vermakelijk. Jammer dag REV het podium net niet haalt, dat had hij zeker verdiend.

Mooi om te zien hoe de Basken Izagirre en Bilbao gedragen werden door het publiek. Martinez verdiende eindwinnaar.

0
adelaarvanantwerpen 9 april 2022 om 17:59

Een van de leukste ritten van het jaar. Roglic en Yates er net zoals gisteren doorheen gezakt. Martinez is mss wel de beste niet Pogacar klimmer dit jaar. Geweldige prestatie. Izagirre fantastisch en zorgt ook voor veel punten. Vlasov en Vingegaard op een goed niveau. Bilbao weergaloze afdaling.

Ook een big chapeau voor Remco. Goede tweede afdaling, sterk op de karbilla en een fantastische laatste klim.

0
Punchbox 9 april 2022 om 18:00

Prachtige rit gezien en uitermate sterk gereden van Martinez! Datwordt echt een man om rekening mee te houden in de grote rondes (zou die al een keer ergens kopman kunnen zijn?).

Ook heel mooi dat thuisrijder Izagirre nog wint na die ongelukkige valpartij door Vingegaard.

Evenepoel sterk gereden en nog heel knap teruggekomen op die laatste klim maar rittenkoersen en waar dit soort etappes in zitten zullen altijd lastig voor hem blijven om te winnen.

0
Gebruikersnaam 9 april 2022 om 18:06

Op zich wel netjes dat hij het net doet in een rittenwedstrijd met relatief veel steile puisten én ook nog eens met een erg korte tijdrit. Van alle rondjes van een week van dit niveau, zou het Baskenland hem eigenlijk het minste moeten liggen.

0
Mystieke_Monnik 9 april 2022 om 18:31

Martinez wordt uitgespeeld in de Tour samen met Yates en Thomas. Ik denk dat de pikorde wel wat verschoven is na dit rondje.

0
Zadelsnuffelaar 9 april 2022 om 18:00

Niet verwacht dat Evenepoel zo lang zou kunnen aanklampen. Had gedacht dat hij minstens op een minuut of twee achterstand gereden zou worden. 4e in deze ronde is gewoon erg netjes. Hopelijk voor hem is er in het klimmen nog wat progressie te halen, dan kan het zeker nog wat worden straks.

0
Gunther Leonhardt 9 april 2022 om 18:00

Ik wacht met ongeduld op het oordeel van Michelangelo. Evenepoel was gezakt voor zijn eerste examen. Welke score geeft M. voor dit examen? Kan hij mee met de grote jongens?

0
Michelangelo 9 april 2022 om 18:03

U vraagt, ik draai….

0
Limal 9 april 2022 om 18:01

Poeh, ik ga een kalme AGR nodig hebben om te herstellen van dit rondje. Zes man binnen de 32s geëindigd na een week knallen over stekelige weggetjes, spannender kan niet!

0
YogiBear 9 april 2022 om 18:01

Ben geen fan van Evenepoel, vooral om zijn gebaartjes en zijn (in mijn ogen) soms arrogante manier van overkomen. Deze week kun je echter niet zo heel veel van hem zeggen. Heeft gewerkt voor Flip, een goede tijdrit gereden, zich bergaf duidelijk verbeterd en kon bergop bijna tot het eind mee. Is strijdend ten onder gegaan. Wordt hij (denk ik) alleen maar beter van.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone