Ion Izagirre wint krankzinnige slotrit Baskenland, Martínez eindwinnaar

zaterdag 9 april 2022 om 17:48
Ion Izagirre wint krankzinnige slotrit Baskenland, Martínez eindwinnaar

foto: Cor Vos

Daniel Felipe Martínez is de nieuwe eindwinnaar van de Ronde van het Baskenland. In de zware slotrit naar Arrate waarin van alles gebeurde, reed de Colombiaanse klimmer Remco Evenepoel uit de gele leiderstrui. Ion Izagirre legde beslag op het laatste dagsucces. In het sprintje van een kleine elitegroep bleef hij Aleksandr Vlasov voor.

Op de laatste dag koerste het peloton over slechts 135,7 kilometer van de stad Eibar naar de berg Arrate, voor een aankomst bergop. Met zeven zware beklimmingen, waarvan drie van de eerste categorie, en ruim 3600 meter hoogteverschil, eindigde de ronde met een koninginnenrit. Zonder de niet fitte Mikel Nieve (Caja Rural) en Andrea Vendrame (AG2R Citroën) werden de overgebleven renners, met Remco Evenepoel in het geel, rond twee uur op pad gestuurd voor deze loodzware slotetappe.

Vluchters rijden weg, terwijl Quick-Step controleert
Vanuit de start barstte meteen het gevecht om de vlucht van de dag los, maar het peloton liet de aanvallers niet zomaar wegrijden. De etappe was al bijna tien kilometer onderweg toen Davide Formolo, bergkoning Cristián Rodríguez, Tony Gallopin en Xabier Azparren aanvielen. Zij kregen even later versterking van Nelson Oliveira. Achter deze vijf koplopers gingen Lennard Kämna, Tsgabu Grmay, Romain Combaud, Hugo Houle, Ángel Madrazo, Kenny Elissonde en Igor Arrieta in de tegenaanval, terwijl het peloton de aanvallers minuten liet wegrijden.

foto: Cor Vos

In eerste instantie controleerde Quick-Step Alpha Vinyl, maar op de Endoia, de tweede klim, ging ook INEOS Grenadiers mee op kop rijden. Tijdens het zware tweeluik Endoia-Azurki, waar de percentages geregeld dik in de dubbele cijfers liepen, veranderde de kop van de koers. Formolo, Oliveira en Gallopin waren de sterksten en reden met elkaar door, terwijl Rodríguez, die op de eerste twee beklimmingen van de dag wel weer goede zaken had gedaan voor de bergtrui, en Azparren eraf moesten.

De achtervolgers die lange tijd tussen de kopgroep en het peloton in reden, kwamen nooit van voren en op de vierde klim van de dag, de Gorla, reden enkel Formolo, Oliveira en Gallopin nog vooruit. Hun voorsprong op de grote groep, waar INEOS nog altijd het tempo bepaalde, bedroeg op dat moment nog drie minuten, maar er lagen nog diverse zware beklimmingen op de route. Gallopin moest van voren lossen, waardoor Formolo en Oliveira samen de vijfde klim van de dag, de steile Krabelin, met een maximale stijging van 17%, omhoog reden.

Primož Roglič opent de debatten
Op de klim, op 41 kilometer van de finish, reed Formolo bij Oliveira weg. Ook in het peloton was er activiteit. Primož Roglič ging achter de ruggen van de renners van INEOS Grenadiers in de aanval en kreeg Enric Mas, Daniel Felipe Martínez en Aleksandr Vlasov met zich mee. Evenepoel was zijn ploegmaats kwijt en moest het vuile werk zelf opknappen. Op zijn eigen tempo kon hij echter terugkeren. Vervolgens demarreerde Mas en deze aanval bracht Evenepoel opnieuw in de problemen, waardoor de Belg weer moest achtervolgen.

foto: Cor Vos

In de afdaling van de Krabelin gebeurde veel. Mas, Martínez en vroege vluchter Oliveira waren bij een val betrokken en dat zorgde ervoor dat Jonas Vingegaard, Pello Bilbao, Ion Izagirre en Vlasov zich afscheidden van de rest. Zij slokten niet veel later Formolo op, die door alle bewegingen zijn voorsprong als sneeuw voor de zon had zien verdwijnen. De ontwikkelingen waren koren op de molen voor Bilbao, die virtueel de leiding nam in het klassement. Met nog de beklimmingen van de Urkaregi en de Usartza voor de wielen, was de strijd echter nog allesbehalve beslist.

Evenepoel en Martínez gaven zich niet zomaar gewonnen en liepen in de afdaling van de Urkaregi in op de vijf koplopers. Op het moment dat Evenepoel en co aansloten, reden Formolo, Martínez en Izagirre weg. De Belg kreeg het niet cadeau, maar verdedigde zijn gele trui met hand en tand. Op tien kilometer van de streep waren Evenepoel, Martínez, Bilbao, Izagirre, Vlasov, Vingegaard (de top zes van het algemeen klassement), Formolo en Soler van voren samen, met eerst nog een tussensprint en daarna de laatste klim, de Usartza met stijgingspercentages tot 13%.

Remco Evenepoel kraakt op slotklim
In Eibar haalde Evenepoel het knap in de tussensprint, voor Martínez en Bilbao. Daarmee liep de Belg een seconde uit op Martínez, die nu op drie seconden volgde. Formolo reed had al een hele poos in de aanval gereden, maar kon toch nog een keer wegrijden. Met nog 6,8 kilometer te gaan, begon de Italiaan met een kleine voorsprong aan de slotklim. Daarachter keken de favorieten naar elkaar. Formolo, die eerder dit seizoen al zoveel indruk maakte in Milaan-San Remo, vond nog wat energie en kon meer dan een halve minuut uitlopen.

Daarachter brachten verschillende tempowisselingen Evenepoel nog een keer in de problemen, en deze keer kraakte de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl definitief. Formolo werd op drie kilometer van de streep bijgehaald door Vlasov, Martínez, Vingegaard en Soler. Izagirre was door een val achterop geraakt, maar deed er alles aan om terug te keren – wat lukte. Met zijn vijven kwamen ze boven op de klim van Usartza. Daarna was het nog 2,6 kilometer naar de streep. In de slotfase probeerde Soler nog weg te rijden, maar de klimmer kreeg geen ruimte.

Uiteindelijk beschikte Izagirre over het beste eindschot. Op de streep bleef hij Vlasov, Soler en Martínez, die zich verzekerde van de eindoverwinning voor.

Dit artikel delen:

143 Reacties

Wheely 9 april 2022 om 18:55

Dat Roglic in dit rondje door de mand valt mag toch wel het meest opvallend genoemd worden aangezien deze wedstrijd hem normaal enorm ligt, moeten ze zich zorgen gaan maken bij TJV of zou die gewoon ziek zijn geweest?

0
Kelder is de Man 9 april 2022 om 19:03

Afgaande op de openingstijdrit, lijkt het me meer een gevalletje niet helemaal meer in vorm/iets onder de leden daarna en geen reden voor zorgen.

0
meqadon 9 april 2022 om 19:08

Roglic idd zwaar tegengevallen. Als remco (die volgens velen hier op minuten ging gereden worden) je er al bergop afknalt, dan zal het tegen pogacar in de tour zeker niet lukken. Neen dat gaat hem niet worden.. Alhoewel deze zomer is van aert er weer bij om zijn handje vast te houden.
Zet dan maar in op vingegaard, maar die gaat eerst moeten leren sturen en initiatief nemen.

0
Gebruikersnaam 9 april 2022 om 19:15

In Parijs-Nice was het ook helemaal op tegen het einde en was ’t misgelopen zonder Van Aert.

Wanneer je je zelfs geen halve slechte dag kan veroorloven om maar een waterkansje te hebben tegen Pogacar, zou ik er toch geen vertrouwen uit putten. Te laat om nu nog plannen te gaan omgooien, maar denk dat het dit jaar wel eens het laatste jaar zou kunnen zijn waar bij Jumbo alles moeten wijken voor een Roglic-Tour.

0
Martino87 9 april 2022 om 19:03

Buiten Martinez waren de Ineos renners wel snel weg. Die hebben nauwelijks gebruik gemaakt van sterke team.

0
xistnc 9 april 2022 om 20:20

Je ziet niet wat voor schade zijn ploegmaats hebben aangericht door de wedstrijd al vroeg in handen te nemen. Misschien heeft het bijgedragen aan het terughalen van de koplopers, toen Martinez achterop was geraakt. En misschien heeft het verhinderd dat de concurrenten in de finale nog veel jus overhadden om Martinez aan te vallen. Misschien ook niet, maar je kunt niet met zekerheid stellen dat hij er niets aan heeft gehad.

0
Pietspeed 10 april 2022 om 00:00

Yates, Hart en Thomas idd, geen dominante trein voor Martinez.
Wellicht een trend dat geen enkel team a la Sky/Ineos, TJV een uitgesproken dominantie meer heeft in Rondes. Een soort nivellering, althans omhoog.

0
bartp25 9 april 2022 om 19:04

Hoed af voor evenepoel, blijven knokken. Het lijkt erop dat hij een slecht momentje had en moest lossen daarna houdt hij gewoon gelijke tred. Misschien had hij zich niet zo moeten uitsloven voor die extra seconde.
Dommerik van de dag vingegaard, wederom een raar moment. Daarnaast altijd doorrijden tot de streep, kost hem nu 3 seconden en een plek in het AK.

0
Etika 9 april 2022 om 19:07

Evenepoel strijdend ten onder en mist het podium. Met dank aan de ploegmaats. Die trappen bergop geen deuk in een pakje boter. Voor mij is het tijd voor een wissel aan de top. Patlev, je bent 67. Bedankt voor alles maar het is tijd voor een nieuwe frisse wind.

0
Wildebert 9 april 2022 om 19:18

Daar neem ik een wijntje op. Tijd voor vernieuwing. En minder verzuring.

0
Tom Bidon 9 april 2022 om 20:26

Het aantrekken van ploegleiders die meer hebben gezien dan de gruppetto in hun tijd, zou al mooi zijn. Wie was er hier in het Baskenland bij? Bramati en Lodewyck?

0
klimmer999 9 april 2022 om 19:40

Ben geen Remco fan, integendeel, maar vandaag heeft hij toch laten zien dat hij een vechter is.

0
-Lenn- 9 april 2022 om 20:18

ervee
9 APRIL 2022 OM 17:58
* pakt popcorn *.. Ik kom hier alleen voor de comments

Hahahaha ik ook…heerlijk al die kenners die iets vinden van andere mensen

0
jonglins 9 april 2022 om 20:48

Dom van Formolo om niet te sprinten om de bergpunten op dat 1-na-laatse bergje van 3e categorie. Lagen 3 punten voor het oprapen. Zo had hij de bergtrui makkelijk mee naar huis kunnen nemen. Komt nu 2 punten tekort.

0
Turtlehead 9 april 2022 om 21:32

Ja, dat moet toch een rijk-rekenfout zijn geweest van hem en/of de ploeg? Dacht misschien dat ie er al was.

0
Veleta 9 april 2022 om 21:04

Vrijwel alles is gezegd hier, maar volgens mij mis ik nog het feit dat Evenepoel erg veel energie legde in die ene boniseconde, wat op dat moment slim leek, maar waarvoor hij 2 km verder wellicht de rekening kreeg. Verder wordt door een aantal mensen gezegd dat de steile klimmen er weer teveel aan waren, maar op die 10%+ klim van 4 km zat hij in/dichtbij de favorietengroep. Hij is er nergens finaal afgereden, ook niet op die laatste steile klim toen de klimmers volgas gingen.
Kan nog best wat worden met Remco als klimmer!

0
Herwig Dergent 9 april 2022 om 21:49

@ francesco del ponto

Wat een belachelijke reactie,
En neen ik ben geen lid van de Remco fanclub wel een objectieve wielerliefhebber.

Hij rijdt een dijk van een proloog met een 2e plaats als resultaat!

Hij doet een fantastische lead out voor Alaphilip met ritwinst en 2e plaats als resultaat!

Eindigt op 5 luttele seconden van het podium!

Pakt toch wel de jongerentrui met meer dan 5minuten voorsprong!

Ps de berg of bolletjes trui is wel degelijk een en hetzelfde

0
Pietspeed 9 april 2022 om 23:43

Slagveld, 54 "in rituislag. Rest otl.
Planckaert op 1-0, wrang voor Evenepoel ondanks al z'n inspanningen. Had eigenlijk wel podium verdiend, maar Vlasov en Izagirre waren ook op zichzelf aangewezen. TJV ook heel veel van z'n pluimen verloren.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone