‘Ion Izagirre ontbindt contract en tekent bij Bahrain Merida’
foto: Sirotti
woensdag 21 september 2016 om 09:34

‘Ion Izagirre ontbindt contract en tekent bij Bahrain Merida’

Een opvallende transfer is op komst, aldus Ciclismo a Fondo. Volgens de Spaanse website verbreekt Ion Izagirre zijn doorlopende contract bij Movistar en zal hij in 2017 en 2018 rijden voor het nieuwe Bahrain Merida.

Bij Movistar was de jongste van de twee Izagirre-broers uitgegroeid tot één van de speerpunten in de selectie. Dit jaar won Ion Izagirre onder meer de voorlaatste etappe in de Tour de France, tijdritten in de rondes van Romandië en Zwitserland en werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Bij Movistar had hij nog een verbintenis voor een jaar.

De nieuw op te zetten Bahrain Merida-ploeg van kopman Vincenzo Nibali hoopt met Izagirre de selectie te versterken. Naast zijn kwaliteiten neemt de Baskische renner ook een hoop WorldTour-punten mee. Hij staat momenteel elfde in de individuele WorldTour-ranking met 250 punten. Deze punten kunnen van waarde zijn voor de ploeg uit het Midden-Oosten om een WorldTour-licentie te krijgen voor volgend seizoen.

[poll id=”319″]

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
21 september 2016 09:35
Dat wordt een sterk team, maar de ondersteuning van Nibali blijft vrij mager.
21 september 2016 09:39
slecht nieuws voor nairo
21 september 2016 09:39
Ook Pellizotti zou erbij komen.
21 september 2016 09:47
Ik kan me niet voorstellen dat Ion van werken voor Quintana en Valverde naar werken voor Nibali gaat. Dus zal wrs als kopman voor de rondes die Nibali niet rijdt zijn.
21 september 2016 09:50
wow, dus geen renner is veilig voorlopig want bahrain merida koopt ze gewoon weg. Ben erg benieuwd hoe de teams er aan het einde van dit seizoen uitzien. Moet je voor een WT aanvraag niet voor 1okt x renners onder contract hebben (en zoja, hoeveel ook al weer?)
21 september 2016 10:02
Oei, vorig jaar nog bestand tegen een Skytransfer en nu dus toch nog weg, op een iets minder nette manier zelfs.

Dit is trouwens pas de eerste echte versterking voor team Nibali, en de klimmers zijn niet meer zo dik bezaaid
21 september 2016 10:09
Wordt best een leuk divers team al vind ik.

Movistar raakt met hem en Visconti wel twee smaakmakers kwijt.
21 september 2016 10:18
Goede stap voor Ion Izagirre maar of dit nou een goede ontwikkeling is voor het wielrennen, is de vraag. Ik zie het steeds meer, dat contracten worden ontbonden en dat renners naar een andere ploeg gaan. Hopelijk wordt dit over een paar jaar niet algemeen geaccepteerd want dan gaan de topploegen nog meer domineren.
21 september 2016 10:26
Prima versterking natuurlijk, maar geen goede ontwikkeling voor het wielrennen als contracten straks net zo weinig waard gaan worden als in het voetbal.
21 september 2016 10:30
Ik vraag me vooral af hoe dit team koersen gaat aanvatten, ik vermoed dat dat toch redelijk agressief zal zijn want daarvoor hebben ze meer de renners aangetrokken dan het in de houdgreep nemen van de koers.
21 september 2016 10:30
Klopt, op 1 Oktober moeten ze minstens 10 renners onder contract hebben en op 20 Oktober minstens 15 @Sephiroth
21 september 2016 10:32
Bahrein kopt er nog even wat world tour punten bij. Er klopt ook echt niks van heel het systeem in het wielrennen he.
21 september 2016 10:37
Als ik het goed begrepen heb moeten ze winnen van Bora-Hans Grohe om zeker in de WT te komen (zolang DDD niet wint bij het CAS, als ze eruit gegooid worden). En Bora-Hans Grohe heeft met Sagan natuurlijk heel veel WT punten.
21 september 2016 10:45
@ Chaba:

De meeste werknemers die ergens X-keer meer kunnen verdienen zullen proberen om hun contract te laten ontbinden om daardoor naar de werkgever te kunnen gaan die hun meer betaald.

Dat principe is zo ongeveer 1 van de basisfundamenten waarop onze maatschappij steunt.
Daardoor kunnen de financiëel sterkste bedrijven ook de beste werknemers wegkopen als ze willen. Als je dat een principe vindt wat je niet aanstaat, dan zul je in onze Westerse maatschappij nog een hoop teleurstellingen te verwerken gaan krijgen.
21 september 2016 10:49
het blijft vreemd dat je WT punten kan kopen op deze manier en dat deze niet bij het team blijven waar ze zijn behaald maar meegaan met de renner naar het nieuwe team.
21 september 2016 10:58
Dit lijkt me een geweldige zaak voor Ion zelf. Ion heeft zoveel kwaliteiten en in geen enkele grote ronde is hij een keertje voor een eigen klassement kunnen gaan. In de kleinere wt-koersen mag hij kopman zijn op voorwaarde dat en Quintana en Valverde er niet starten. Ion is er nu 27 en komt gwn op een leeftijd dat hij meer voor eigen rekening moet kunnen rijden om het maximale uit z'n carrière te halen. Het had me dit jaar bv al waardevoller geleken om Ion schaduwkopman te laten zijn in tour of vuelta en valverde als rittenkaper en knecht uit te spelen. Wellicht ziet Ion geen verbetering op korte termijn doordat Valverde nog x aantal jaren door gaat met koersen. Zou me ook niks verbazen moest z'n broer Gorka ook dezelfde beweging maken.
21 september 2016 11:01
Meer mensen die bij dit soort nieuws heimwee krijgen naar Euskaltel? Koersen voor volk en vaderland, in een ploeg met jongens uit de streek, een streek die wielrennen ademt.

Maar ja, ik behoor nu eenmaal tot die romantici die in de woorden van Kingstown 'in onze westerse maatschappij een hoop teleurstellingen te verwerken krijgen'.
21 september 2016 11:17
Zo'n promotie-degradatie systeem wordt wel een beetje een wassen neus wanneer ploegen zich op deze manier in kunnen kopen. Het is uiteraard een mooie financiële beloning voor zo'n renner met veel punten, maar het maakt tevens dat je de rijke (passerende) ploegen beloond. Het wordt op deze manier op geen enkele wijze makkelijker voor de duurzamere ploegen om hun hoofd boven water te houden; worden er teveel punten bij je weggekocht dan kan dat zelfs wel eens de doodsteek voor je ploeg zijn.
21 september 2016 11:27
Kun je je contract zomaar ontbinden?

@TomVD, Izagirre heeft bij Movistar echt de ideale rol. In iedere ronde die hij startte was hij kopman en in de TdF kreeg hij de vrijheid om voor ritzeges te gaan. Ideaal voor hem. Meer zal er ook niet in zitten. En bij Movistar zat hij ook nog eens bij zijn broer en kon hij tegen iedereen Spaans spreken. Zal met geld te maken hebben of hij moet persoonlijke problemen hebben bij Unzué.

@123, dat vind ik wat kort door de bocht als je ziet dat ook Visconti, Gasparotto en Sivtsov zijn aangetrokken.
21 september 2016 11:37
@ heuvelcolombia: Een renner van zijn niveau verdient gwn meer en Ion heeft er ook nooit iets uit gemaakt om te knechten voor Quintana en Valverde met het vooruitzicht om zelf in de toekomst ook kansen te krijgen in grote rondes. In vrijwel elke worldtour ronde waar hij start is hij op het podium geëindigd. Dan verdien je het op je 27ste om gwn eens als kopman uitgespeeld te worden in een grote ronde. Ion is met zijn capaciteiten perfect in staat om zelf top 5 te rijden in de giro of de vuelta. Denk dat de voornaamste reden van zijn vertrek Valverde is die er nog x-aantal jaar gaat bij doen.
21 september 2016 12:33
Yes, mooi nieuws! Ik hoop dat hij direct kopman wordt in de tour of Vuelta, ik ben al een tijdje benieuwd wat hij kan in een Grand tour als hij niet hoeft te knechten. Denk dat hij zo 6de a 7de kan worden.
21 september 2016 13:32
Weeral een ontbinding van het contract: hopelijk gaat die trend niet te ver door; als je ziet wat het Bosmanarrest met het voetbal gedaan heeft, hoop ik niet dat mijn favoriete sport dezelfde kant op gaat.
21 september 2016 13:41
Natuurlijk is dit wel goed voor het wielrennen. Sterke renners dienen in verschillende ploegen te zitten en niet vastgeroest in 1 of andere ploegenhierarchie.
Moeten hij en insausti (die ook bij bahrein gesignaleerd wordt) dan heel hun leven rijden voor quitana en valverde?
Bahrein wordt in ieder geval een internationaal en divers gezelschap. Had een beetje schrik dat het enkel italianen rond nibali gingen worden maar het begint er echt leuk uit te zien.
21 september 2016 14:49
@TomVD, voorlopig liet hij nog niet zien dat hij top 5 in een grand tour aan kan. Het lijkt juist een renner voor rondes van een week.
@Nibs, B. Intxausti (denk dat je die bedoelt) rijdt inmiddels bij Sky en heeft vooral last gehad van blessures dit seizoen.
21 september 2016 14:56
@kingstown
Je aanname is mijn inziens wat te kort door de bocht. Natuurlijk werkt het anders in de maatschappij, je hebt bijvoorbeeld wel rekening te houden met een opzegtermijn dus even snel overstappen gaat ook niet. Daarnaast hebben we het hier over sport, waar het in iedere sport weer net even anders. Bij voetbal spelen transfersommen een rol en mag een speler bijvoorbeeld niet meedoen aan de champignons league als de speler reeds heeft deel genomen aan dit toernooi met zijn oude team.
En het gaat hier om wielrennen, waar tot op heden het contract toch redelijk heilig is gebleven. Dat uiteindelijk de beste renners door rijkere ploegen worden gecontracteerd zie je nu ook al, bijvoorbeeld bij SKY. Het gaat mij er meer om, dat je niet op elk moment van het seizoen een renner zou moeten kunnen overnemen. Dan kan je teams met een lager budget, die het van opkomende talenten moeten hebben of van punten van enkele sub/toppers compleet ruïneren door die renners weg te kopen midden in het seizoen.
Ik ben geen voorstander hiervan en Ik zou proberen dit soort taferelen te voorkomen. Er zijn mijn inziens ook voldoende mogelijkheden om dit te voorkomen of op zijn minst te minimaliseren.

Reacties zijn gesloten.