Interview Sep Vanmarcke: ”Over twee jaar strijd ik mee voor winst in Vlaanderen”

Door Youri IJnsen, vrijdag 24 januari 2014 om 07:17
Sep Vanmarcke

foto: Sirotti

Naast Lars Boom heeft de Nederlandse Belkin-ploeg met Sep Vanmarcke nog een troefkaart in haar handen voor de Vlaamse klassiekers. De in Kortrijk geboren West-Vlaming werd afgelopen jaar knap tweede in Parijs-Roubaix, nadat een valpartij in Tirreno-Adriatico roet in het eten leek te gooien. WielerFlits keek met Vanmarcke na de teampresentatie terug naar die bewuste Parijs-Roubaix en blikt met hem alvast vooruit op het klassieke voorjaar van 2014.


Parijs-Roubaix 2013
”Ik ben nog de enige die in de koerskledij staat, verdomme!”, grijnst Sep Vanmarcke. Het tekent de vele interesse voor de goedlachse Belg. Waar de andere renners zich reeds hadden omgekleed, staat Vanmarcke nog vrolijk te tafelen in zijn Belkin-tenue. Minder vrolijk was hij op 7 april van afgelopen jaar, toen Fabian Cancellara zijn eerste zege in een monument door zijn neus boorde. De emotionele Belg liet voor de camera zijn tranen de vrije loop.

Sterke Sep reed een solide wedstrijd en koerste slim en attent. Het verlies zit echter nog altijd diep: ”Ik denk er nog regelmatig aan terug. Nu je weer in voorbereiding bent op de Vlaamse koersen en Parijs-Roubaix, komt dat toch weer boven. Veel fouten heb ik niet gemaakt, alleen op de piste van Roubaix had ik iets tactischer kunnen zijn. Ik heb die sprint vaak teruggezien… Met een paar andere zetten had ik daar kunnen winnen.”

Voorbereiding op klassiek voorjaar
Dat Vanmarcke geboren is voor de kasseien liet hij in zijn debuutseizoen bij de profs al zien. Als 21-jarig broekje reed de dan voor Topsport Vlaanderen koersende Belg naar een tweede plaats in Gent-Wevelgem. Nog geen twee jaar later boekte hij zijn eerste zege in een klassieker. In 2012 reed de West-Vlaming een dijk van een wedstrijd en versloeg hij Juan-Antonio Flecha en Tom Boonen in een sprint met drie tijdens de Omloop Het Nieuwsblad.

De winterstop in het wielrennen ligt inmiddels achter ons, een periode waarin het peloton tot rust komt en de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint. ”Voorlopig is alles perfect verlopen, precies zoals ik het wilde!”, vertelt onze zuiderbuur daarover. ”Ik heb geen blessures opgelopen en ben ook niet ziek geweest. We hebben tot zover mooi weer gehad. We zijn met de ploeg al een aantal keer op stage geweest en daar hebben we alles goed kunnen doen. Ik ben wel tevreden.”

”Ik doe in de winter eigenlijk vrij veel verschillende trainingen. Naast het fietsen en mountainbiken heb ik ook veel aan lopen, zwemmen en skeeleren gedaan. Daarbij doe ik ook veel kracht- en stabiliteitsoefeningen, zonder naar een fitnesscentrum te gaan. Maar dat is niet anders dan andere jaren.” Na het trainingskamp in Mojacar zal Vanmarcke zijn seizoen starten in de Ronde van de Algarve. ”Dat klopt. Daarna rijd ik de Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne en Tirreno-Adriatico, alvorens de belangrijke periode met de E3-Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Tussen Vlaanderen en Roubaix rijd ik waarschijnlijk ook nog de Scheldeprijs.”

”Parijs-Roubaix ligt me nu beter”

Cancellara Vanmarcke

Dan naar de wedstrijden waar het om draait: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Vlaanderens Mooiste werd opnieuw aangepast, evenals Milaan-San Remo dit jaar. ”Persoonlijk vind ik dat jammer. Het heeft natuurlijk zijn verleden. Maar wie ben ik om te oordelen? Ik ben 25 jaar! De Ronde is vroeger ook een paar keer aangepast en toen vonden ze het vast ook jammer. Ik vond het iets legendarisch hebben met De Muur en de Bosberg, maar dat komt omdat ik niet beter weet. De verandering in 2011 vond ik niet mooi, maar met dit nieuwe parcours hoop ik dat het weer een stuk beter wordt.”

Vanmarcke legt vervolgens uit waarom: ”Ik woon er in de buurt en heb het parcours al een paar keer opnieuw verkend. Ik denk dat het me nu beter ligt, want je krijgt nu een veel langere finale. De koers zal veel sneller ontploffen. De klassiekers waar ik de afgelopen jaren van voren eindigde, waren altijd man-tegen-man-gevechten, echte slijtageslagen. Dat ligt mij gewoon het beste en ik denk dat deze Ronde van Vlaanderen daar meer kansen op geeft.”

Ook in De Hel van het Noorden hoopt de Belkin-Belg opnieuw goed voor de dag te komen dit jaar. ”Ik denk dat we opnieuw voor de overwinning kunnen rijden. De tegenstand blijft min of meer hetzelfde. Lars (Boom, red.) heeft al bewezen dat hij daar top-tien kan rijden en ik werd afgelopen jaar tweede. We hebben een goede ploeg voor die koersen. Ik denk wel dat we de stap dit jaar of in de toekomst kunnen zetten, dat we die koers moeten kunnen winnen.”

Hoewel de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix veelal gezien worden als hetzelfde soort wedstrijden, is dat volgens Vanmarcke niet het geval. ”Je kunt ze moeilijk vergelijken. Ik kan nu al presteren in Roubaix. Ik hoop dat ik dat binnenkort ook in Vlaanderen kan. Kasseien liggen mij perfect en daardoor kon ik meteen al presteren in een wedstrijd als Parijs-Roubaix. Ik vind Roubaix op dit moment dan ook makkelijker dan Vlaanderen. In Vlaanderen moet ik mezelf meer tot het uiterste drijven om te kunnen presteren.”

Als Vlaming is het toch een droom om te schitteren in de Vlaamse Hoogmis. Volgens de Kortrijkzaan is hij echter nog niet in staat om mee te spelen voor winst. ”Vroeger zei ik altijd dat ik dat op mijn 27ste wilde en ik ben nu 25. Dus ik geef mezelf nog twee jaar om mee te strijden voor die overwinning. Nu hoop ik gewoon zo ver mogelijk te komen. Welke van de twee niet mag ontbreken op mijn palmares? Het klinkt niet echt meewerkend, maar ik wil ooit zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix winnen.”

Belkin v.s. Garmin

Sep Vanmarcke

Ondanks het wegvallen van Rabobank als sponsor, tekende Vanmarcke eind 2012 toch een contract bij de dan sponsorloze Blanco-ploeg. Spijt van de overstap heeft hij niet, integendeel. ”Of ik me thuis voel bij deze ploeg? Zeker! Een nieuwe overstap is altijd afwachten. Maar vanaf de eerste dag voelde ik dat ik met open armen werd ontvangen. Iedereen mag elkaar, ik mag iedereen. Ook in gesprekken merk je dat. Vanaf dag één wordt er naar mijn mening geluisterd. Ik voel me goed bij deze ploeg.”

Daarnaast geeft de Belg ook aan dat de chemie tussen de renners bij Belkin beter is dan bij Garmin-Sharp. ”Voor mij persoonlijk wel. Daar had je meer eenlingen. Het is er iets chaotischer en minder gestructureerd naar mijn gevoel, echt op z’n Amerikaans. Toen ik naar hier kwam was alles in perfecte lijnen. De ploegmaten zijn ook heel duidelijk. Iedereen weet wat zijn taak is wanneer we naar de koers gaan. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik in de Vlaamse koersen alleen aan mezelf hoef te denken. In de Tour de France ga ik dan weer mee als helper en kan ik me echt 100% geven voor de rest. Daar ga ik geen centimeter kracht voor m’n eigen houden.”

Tijdens de Tour de France hoopt Vanmarcke er weer bij te zijn: ”Ik ben er graag bij. Ik heb het daar afgelopen jaar ontzettend naar mijn zin gehad en mijn werk voor de ploeg goed kunnen doen. Het is een speciale koers en zeker nu de vijfde etappe over kasseien gaat. Daar zou ik graag proberen mee te doen voor de overwinning”, knipoogt de jongeling met een glimlach op zijn gezicht toe.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.