Interview Lars Boom: ”Ik mis de cross niet”

Door Youri IJnsen, donderdag 23 januari 2014 om 07:12
Lars Boom

foto: Sirotti

Zesvoudig Nederlands kampioen veldrijden Lars Boom gaf voor het eerst in jaren geen acte de présence tijdens het NK, eerder deze maand in Gasselte. De Vlijmenaar koos voor een andere opbouw richting ‘zijn’ klassiekers, waardoor er deze winter zelfs helemaal geen cross op Booms programma staat. WielerFlits sprak met hem tijdens de presentatie van Belkin afgelopen maandag.


Winter
Hoewel het tot zo ver een erg zachte winter is, lijkt Koning Winter zijn gezicht de komende weken toch om het hoekje te steken. Het relatief warme weer van de voorbije weken is voor wielrenners absoluut geen straf, beaamt ook Boom. ”Ik denk wel dat ik een goede winter heb gehad, ja. In december ben ik drie weken in Spanje geweest en heb daar veel kunnen trainen. Bij terugkomst in Nederland kon ik vervolgens ook nog veel doen.”

De winter van de boomlange coureur zag er iets anders uit dan de voorgaande jaren. Waar de wereldkampioen veldrijden van Treviso (2008) de voorbije winters hier en daar nog wel eens een cross meepikte om zijn vorm aan te scherpen, besloot hij het dit jaar anders te doen. ”Ik heb veel meer duurtrainingen gedaan, veel meer omvang. Daarnaast heb ik ook niet gecrosst. Of ik het NK niet had willen rijden? Nee, daar had ik geen behoefte aan. Niet omdat ik vorig jaar niet gewonnen heb, maar puur omdat ik het tijd vond om het eens anders te proberen.”

De Belkin-renner gooide het roer wat betreft zijn voorbereiding op het seizoen dus om. Zelf is hij tot op heden blij met zijn keuze. ”Ik merk nu dat ik niet zo energiek heb getraind. Wel eens natuurlijk, maar niet zoveel als andere jaren. Als je het NK rijdt ben je eigenlijk veel te intensief bezig richting de klassiekers. Dan was ik altijd net iets te snel goed, om het zo maar te zeggen. Of deze voorbereiding idealer is? Dat moet zich uitwijzen, maar ik denk het wel. Voor mijn gevoel wel althans.”

Lars Boom

Veldrijden
Met het WK Veldrijden in Hoogerheide voor de deur, begint het bij menig crossliefhebber nu toch echt te kriebelen. Dat Boom van de cross houdt is al langer bekend, toch heeft hij naar eigen zeggen geen spijt van zijn keuze voor de weg. ”Nee, ik mis het niet echt. Ik kijk het graag op TV, maar het is niet zo dat ik heel graag terug het veld in wil. Ik vond het eigenlijk wel fijn, hoe ik mijn voorbereiding nu heb gedaan. Veel rustige uren gemaakt en eigenlijk gaat het gewoon heel goed. Spijt heb ik dan ook niet, nee.”

Met Lars van der Haar en Mathieu van der Poel heeft Nederland bij zowel de elite als bij de beloften een topfavoriet in huis. Boom ziet vooral in Van der Haar een serieuze kanshebber op de regenboogtrui. ”Het ligt aan het weer. Lars gaat daar in supervorm zijn natuurlijk. Een paar jaar geleden won ik de Wereldbeker-cross in Hoogerheide en toen was het een grote modderpoel. Dat is niet ideaal voor Van der Haar.”

Boom gaat verder: ”Ik hoop dat hij daar de ideale omstandigheden vindt. Droog en snel, maar het mag ook vriezen. Dan maakt hij een hele grote kans, denk ik. Lars is wel één van de favorieten. Ik wil dat niet op hem afroepen, maar als het parcours droog is en redelijk snel, dan is hij misschien wel de te kloppen man. Dat heeft hij dit jaar ook wel laten zien. De concurrenten moeten hem namelijk altijd eerst lossen. Doen ze dat niet, dan worden ze verslagen in de sprint.”

Voorjaarsklassiekers
Waar enkele collega’s het wielerjaar reeds gestart zijn in Australië (Tour Down Under) en Argentinië (Tour of San Luís), begint voor menig wielervolger het seizoen pas echt met Omloop het Nieuwsblad. Toch gaan we Boom, die zijn seizoen begint in de Ronde van Qatar, daar naar alle waarschijnlijkheid niet van voren zien. ”Ik bereid me daar niet specifiek op voor. De E3-Prijs, Gent-Wevelgem, Vlaanderen en Roubaix; dat is waar het om draait. Dat zijn belangrijkere koersen voor mij dan Het Nieuwsblad. Als je in de Omloop goed wilt zijn en later in de periode van Vlaanderen en Roubaix weer… Dat is gewoon heel moeilijk. Die periode duurt in principe te lang om je vorm vast te houden.”

Lars Boom

De Ronde van Vlaanderen is, nadat twee jaar geleden de Muur van Geraardsbergen al geschrapt werd, voor komend seizoen opnieuw hertekend. ”Of dat in mijn voordeel weegt? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet, want ik heb het nog niet gezien. Als we terug komen van het trainingskamp in Mojacar, gaan we nog wat fietsen en banden uitproberen op het Vlaanderen-parcours. In het weekend van Milaan-San Remo gaan we met de ploeg dan nog eens een keertje Vlaanderen en Roubaix verkennen. Er komen nog momenten genoeg.”

De topfavorieten voor de Vlaamse klassiekers en Parijs-Roubaix zijn, zonder kleerscheuren, Fabian Cancellara, Tom Boonen en Peter Sagan. Wat kunnen Boom en zijn mannen tegen deze drie krachtpatsers? ”We hebben een sterke ploeg. Onze helpers hebben een hele belangrijke rol. Als de jongens die om ons heen rijden Sep (Vanmarcke, red.) en mij optimaal kunnen helpen en zij ons op sommige plekken af kunnen zetten, dan kunnen wij daar heel veel energie mee besparen. En dat gaat heel belangrijk zijn, denk ik.”

Boom is er wel van overtuigd dat het gat met de topfavorieten in deze koersen kleiner wordt. ”Ik denk het wel, ja. Sep deed het fantastisch vorig jaar. Wij worden steeds wat ouder en sterker, terwijl zij nóg ouder en misschien wel wat minder worden. Het gat gaat op een gegeven moment dicht. Maar nogmaals, door de hulp van de ploegmaten kunnen wij dichter bij Cancellara, Boonen en Sagan komen. En als alles dan goed gaat zijn er zeker mogelijkheden om ze te kunnen verslaan”, sluit de kasseienvreter strijdvaardig af.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.