Indrukwekkende Van der Poel flitst naar de zege in Tour of Britain

dinsdag 10 september 2019 om 16:40
Indrukwekkende Van der Poel flitst naar de zege in Tour of Britain

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de vierde etappe van de Tour of Britain gewonnen. De alleskunner van Corendon-Circus wist op de oplopende finishstraat in Kendal op majestueuze wijze naar de ritzege te vlammen. Van der Poel is tevens de nieuwe leider, al is het verschil met Matteo Trentin slechts één seconde.

Na drie etappes waren de verschillen nog altijd klein in de Tour of Britain. Matteo Trentin stond nog altijd aan de leiding, maar daar kon weleens verandering in komen in de vierde rit. De renners kregen namelijk flink wat hoogtemeters voorgeschoteld op weg naar Kendal. Met ruim 2600 hoogtemeters was het parcours zeker niet te onderschatten. Bovendien lag de streep na een ware muur van 500 meter aan 11%.

Team Ineos in de aanval 
Bij Team Ineos is het codewoord controle, maar de Britse formatie besloot vandaag om eens ouderwets in de aanval te gaan. Het duurde niet lang vooraleer we Dylan van Baarle zagen wegrijden met de Fransman Axel Domont. De Nederlander en de Fransman kregen na goed dertig kilometer koers het gezelschap van een tweede renner van Team Ineos: Eddie Dunbar. Het peloton liet begaan, waardoor de voorsprong alsmaar opliep.

Dylan Van Baarle in de aanval – foto: Cor Vos

Van Baarle, Dunbar en Domont wisten een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van ruim vier minuten, maar het peloton raakte niet in paniek, aangezien het verschil steeds kleiner werd. Met nog zestig kilometer te gaan zagen we vooraan een versnelling van Van Baarle. De sterke allrounder reed al snel weg van zijn twee medevluchters, maar de Nederlander had de pech dat het peloton ook begon te rijden.

Van Baarle ingerekend, het woord is aan de favorieten 
Op goed veertig kilometer van de finish begonnen de renners namelijk aan een resem steile klimmetjes, over bijzonder smalle wegen. Dit was de doodsteek voor de eenzame Van Baarle, die nog wel als eerste bovenkwam op de klim naar Gawthrop, maar enkele kilometers later werd ingerekend. Het woord was aan de puncheurs in deze Tour of Britain. Zo zagen we enkele versnellingen van Gianni Moscon en Tiesj Benoot.

Het inmiddels uitgedunde peloton (zonder Dylan Groenewegen, maar met Mathieu van der Poel) brak in meerdere stukken, maar we kregen al snel weer een hergroepering. De demarrages die volgden waren niet op één hand te tellen, maar niemand wist een interessant gaatje te slaan. Pas op vijftien kilometer van de finish kwam er wat rust in de uitgedunde favorietengroep, waar Tony Gallopin optimaal van wist te profiteren.

Van der Poel was zeer actief in de finale – foto: Cor Vos

Van der Poel wint na splijtende sprint 
De renner van AG2R La Mondiale kreeg zomaar een voorsprong van vijftien seconden, maar de Fransman voerde in zijn eentje een ongelijke strijd. Gelukkig voor Gallopin kreeg hij enkele kilometers later het gezelschap van de overstekende Ben Hermans en James Shaw. De drie late aanvallers wisten 25 seconden uit te lopen, maar Gallopin, Hermans en Shaw moesten nog wel zes kilometer afleggen.

Op vier kilometer van de streep probeerde Benoot het nog met een alles-of-niets aanval, maar de Belg van Lotto Soudal werd al snel gecounterd door leider Matteo Trentin, waardoor het tempo weer stilviel in de achtervolgende groep. Dit was in het voordeel van de drie koplopers, die uit de greep leken te blijven van de achtervolgers. Dit was echter buiten Van der Poel gerekend.

Nederlander slaat dubbelslag 
Van der Poel bezorgde Gallopin, Shaw en Hermans bijna een verkoudheid met een indrukwekkende spurt bergop. Zijn naaste ‘belagers’ Jasper De Buyst en Simon Clarke stonden niet op de finishfoto. Trentin moest ditmaal genoegen nemen met een verre ereplaats. Tot overmaat van ramp verspeelde hij ook de leiderstrui aan Van der Poel, al is het verschil slechts één seconde.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

92 Reacties

Panter 10 september 2019 om 17:24

Nu er geen van de vismas de weg kunnen versperren rijdt hij ze allemaal op seconden. En dan had ik gisteren een vdp bril op!!!

Baik-Baik 10 september 2019 om 18:02

Weet iemand wat het verhaal achter James Shaw is? Die is wel erg ver weggezakt zo naar continetal niveau, terwijl die toch aardig kan fietsen.

Doordrijver 10 september 2019 om 18:10

Trentin is toch niet de eerste de beste…en is in vorm…en kon gewoon niet versnellen.

@ Fassa Bortolo
25mm doorgaans, zelfs 28mm. Frames worden doorgaans ook zo gemaakt tegenwoordig dat 28mm tubes moeiteloos passen.

SnellePelle 10 september 2019 om 18:58

Echt waar! Kletste hij iedereen uit het wiel? Machtig mooi hoe hij de wereldtop erop gelegd heeft.

Wie was er 2e? Sagan? Gilbert? Van Avermaet?

DE BUYST? Wie is dat?

Ach, laat ook maar. Laat ze in de waan.

Remco, hij is te pakken hoor!

Martino87 10 september 2019 om 19:08

De Buyst is inderdaad niet de grootste naam, maar denk je oprecht dat Gilbert, Van Avermaet of Sagan hem hier had geklopt?

yo-eddy 10 september 2019 om 20:45

of het nou Schurter of Alaphilippe is of wie dan ook, als VdP met deze benen zijn versnelling in zet is er dit seizoen NIEMAND die ‘m kan volgen.
Rijden ze zo naar de streep op het WK dan kunnen ze hem de trui ook vooraf omhangen. De concurrenten zullen uit een ander vaatje moeten tappen om hem te kloppen.

SnellePelle 10 september 2019 om 21:07

Geen idee, Clark leek wat verrast door de vroege aanzet van MvdP. Maar ik kijk er zeker uit naar het WK.

En hoop echt wel dat hij ze er allemaal oplegt. Maar gezien het wat gedecimeerde startveld vond ik sommige reacties iets te euforisch.

ParijsTours2004 10 september 2019 om 21:58

Doe anders ff een finishfilmpje van een renner die iets vergelijkbaars doet in een groepssprint als deze.

Tinus 11 september 2019 om 01:42

Laat je niet verleiden tot reacties. Snelle Pelle trollt er vrolijk op los als het om vd Poel gaat. Waarschijnlijk ooit iets geroepen en durft niet te erkennen dat ie dat fout zag.

Pietspeed 10 september 2019 om 19:21

Wederom groots… als vanouds…. Maar toch echt geen zekerheid om Wk te winnen. Alaphilippe, Sagan, Valverde, Matthews ea, zijn nu ook hun messen aan t slijpen, mocht er een vergelijkbaar sprintje komen. Maar VDP mag me verrassen!

Wildebert 10 september 2019 om 20:54

Zo zie ik het ook. Klasbak, maar werd ook fijn gebracht. Met afstand de beste vandaag, maar ik moet het ook nog zien tegenover de grote kanonnen. Werd er toch ook b.v. eerst gewoon afgereden in de Gold race. Net als laatst in Noorwegen. Menselijk, maar ook niet goed genoeg. Mijn oranje brilletje is nog niet verblind.

vanSpringel 10 september 2019 om 19:26

Ik kan met een gerust hart op vakantie gaan. MvdP wordt w e r e l d k a m p i o e n .

aor ive 10 september 2019 om 19:50

Indrukwekkend zonder meer. Maar heb dit Gilbert, Van Avermaet, Sagan, Valverde, Rodriguez, Alaphilippe, Trentin en enkele tientallen andere punchers honderden keren zien doen de laatste 10 jaar. Is bij VDP ook bijna altijd na lanterfanten van de tegenstand. Mij lijkt 100 km tegen een jagend peleton nog altijd indrukwekkender dan een spurtje bergop van 200 meter. Al lijkt men hier de laatste weken anders over te denken.

thorsen 10 september 2019 om 20:06

Trentin deed mee en stond stil.. ;)

rahimns 10 september 2019 om 20:09

De woorden van Trentin:

Quote:
“For sure he’s one of the favourites but lets see how it plays out. On a finish like this there are few riders who can match him, probably no one at he moment. He just left us there like a bunch of juniors. We’ll see.”
yo-eddy 10 september 2019 om 20:47

Allaphillipe werd dit voorjaar koud uit het wiel gesprint door VdP, op fietslengtes …..

nasibal 10 september 2019 om 20:51

Als je die jongens dit hebt zien doen en Vd Poel dit ook ziet doen, kan je maar één conclusie trekken:

Van der Poel kan wat die jongens kunnen en vice versa.

Zeg eens, vind je die jongens wereldtoppers?

Doordrijver 11 september 2019 om 06:48

Trentin, toch een van de kwaaie klanten voor het WK, probeerde te versnellen en stond stil.. tja. Diezelfde Trentin die best wereldtop is. Enkel Alaflip lijkt me hier concurrent. GvA niet meer, Gilbert met ‘kasseibouw’ ook niet… Ik zeg genezend ‘jammer genoeg’ want ik zou als Belg maar dat graag VdP als WK zien.

kleomantre 11 september 2019 om 07:07

Van Avermaet kun je vrijwel uitsluiten voor WK. Die rijdt veel te behoudend en met iets te grote groep wordt die er wel geklopt in de sprint, wordt-ie iets van 2de tot 5de. Gilbert daarentegen kan ook zomaar vroeg openen en dan wordt het wel gevaarlijk.

Samlambeej 10 september 2019 om 19:58

Zag ik nu net Gilbert op de Cauberg in spiegelbeeld?

Doordrijver 11 september 2019 om 06:46

Daar deed het me idd ook aan denken.

Ultras100 10 september 2019 om 21:01

En wederom een ontsnapping in de laatste 300 meter

Derierre de la course 10 september 2019 om 21:28

Wat gebeurde er met Teunissen? Die werd door best een aantal man gepasseerd terwijl hij goed zat toen van der Poel er over heen ging?

xistnc 10 september 2019 om 21:32

Ik had het idee dat Teunissen voor Jansen aantrok.

007 10 september 2019 om 21:52

Mooie overwinning maar veel te euforisch om te zeggen dat hij het WK “even” gaat winnen…

Eerst maar s zien of Evenpoel er dan al niet lang vandoor is. Die heeft tenslotte het beste team om zich heen en heeft al eerder laten zien (met de wereldtop er wel bij) wat hij in huis heeft.

En ook al komt het tot een sprint, Sagan heeft meer pure snelheid en die rijdt Mathieu er niet 1 2 3 af…

yo-eddy 10 september 2019 om 23:09

…… en VdP heeft de wereldtop er nog niet opgelegd? Of kijk jij wielrennen met 1 oog?

Sagan? Die deed vh voorjaar ook mee toch?

Romāns Vainšteins 10 september 2019 om 23:17

Uberfanboy yo eddy vliegt er in als een Dotantrollenleger na fikse snuifbeurt !

007 11 september 2019 om 07:26

@Eddy nogmaals, veel te euforisch om na deze etappe te zeggen dat Mathieu het wel even gaat doen… hij hoort bij de top en heeft de rest ook wel eens verslagen, maar niet met deze overmacht. Zie jij hem al solo aankomen op het wk? Ik niet… En tenslotte weten we allemaal hoe een Sagan kan pieken op het WK.

Ik ben fan van Mathieu maar ik houd een slag een om de arm

Tenslotte, met 1 oog kan je alles prima volgen alleen de diepte wordt iets lastiger. Je bent genomineerd voor de gouden eikel voor domste opmerking van het jaar

Lalsacien 10 september 2019 om 22:30

MVDP, de enige renner die in 1 seconde de rest op 3 seconden zet….

HB-potlood 10 september 2019 om 22:43

Van der Poel…..EvenePoel….

Tinus 11 september 2019 om 01:42

En nu?

jan jansen 10 september 2019 om 22:53

Verbluffend wat Matje hier laat zien.
Dat is genieten van de wielersport.
Hoe het over een aantal weken is doet er nu niet toe, evenmin deze prestatie vergelijken met de prestatie van andere renners. Doet er totaal niet toe.
De gezichten van de renners die na hem over de streep kwamen zegt boekdelen, evenals de reactie van Trentin.

SteadyEddy 10 september 2019 om 23:43

Wow, zelden zoiets gezien.

assen 11 september 2019 om 07:49

Ik weet waaraan het me doet denken. Saronni in 1982 die WK werd. Die sprintte toen ook veel harder dan de anderen bergop. Die finish gisteren is zoals dat WK toen.

https://m.youtube.com/watch?v=pLubtyxDRsU

Ultras100 11 september 2019 om 08:01

om nu te zeggen dat hij wel eventjes het WK gaat winnen is misschien iets te optimistisch…
Echter is het wel verbazing wekkend dat er nog steeds mensen zijn die deze overwinning afzwakken. Zijn dat dezelfde mensen die zeiden dat de de 2e plek op het EK niks voorstelde? met als Podium Trentin MvdP en WvA?
Deze mensen zijn volgens mij door de tijd achterhaald….

stalle 11 september 2019 om 09:00

Je moet inderdaad uitzonderlijk sterk zijn om Jasper de kloppen.

EddyB1958 11 september 2019 om 10:43

Blijkbaar kan van der Poel veel Nederlanders nog verwonderen. Deze Vlaming verraste hij gisteren helemaal niet. En over dat complex van Sagan, als je renners zoals Van Avermaet die er steeds op zitten te wachten dat anderen de gaten dicht rijden in de buurt weet, dan zou je toch een complex krijgen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.