Iljo Keisse vanuit Turkije: “Tokio 2020 is niet meer haalbaar”

Iljo Keisse vanuit Turkije: “Tokio 2020 is niet meer haalbaar”
vrijdag 12 oktober 2018 om 18:57

Iljo Keisse bergt zijn plannen om de Olympische Spelen te halen op. Dat vertelde de 35-jarige Belg van Quick-Step Floors deze morgen in Turkije aan WielerFlits. “Dat ik moest passen voor de Tour na een bloeding tussen de longvliezen, stuurde mijn plannen in de war. De koppelkoers in Tokio is niet meer haalbaar.”
2018 werd voor Iljo Keisse – luxeknecht bij Quick-Step Floors – een jaar met een dubbel gevoel. “Ik reed mijn beste voorjaar uit mijn carrière”, vertelde Keisse in Marmaris, waar de vierde rit van de Ronde van Turkije van start ging. “Maar daarna liep het fout. In de laatste rechte lijn van mijn voorbereiding op de Tour viel ik uit met een soort bloeding tussen de longvliezen. Wég Tour en bijna vier weken zonder fiets.”

“Dan weet je dat het moeilijk wordt om daarna snel je topniveau te halen. Je hebt de mannen die uit de Tour komen: weliswaar vermoeid, maar wel sterk en in conditie. En wie de Tour niet reed, trok op hoogtestage om zich voor te bereiden op het najaar, terwijl ik in die periode thuis in de zetel zat. Vervelend, maar het is niet anders. Ik reed nog de Deutschland Tour, de Energy Tour of Britain en de Okolo Slovenska. Telkens haalde ik er het maximum uit voor de ploeg. Maar mijn niveau van het voorjaar heb ik niet meer gehaald.”

“Niemand iets te verwijten”
Bijkomend gevolg: Keisse moet ook zijn olympische droom opbergen. “Ik had nochtans een planning opgemaakt, nog vóór de Tour. Ik zou in augustus eventueel nog de BinckBank Tour rijden. Daarna kreeg ik iets meer vrijheid in mijn programma om een aantal baanwedstrijden te rijden en zo punten te sprokkelen om te kunnen starten in een paar wereldbekerwedstrijden. Dat heb ik dus niet gedaan, terwijl het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, red.) dat wel oplegt om je te kwalificeren voor de Spelen. Kwestie van andere jongens die hier jaren specifiek naar toewerken, niet opeens buitenspel te zetten. Ik heb echter niemand iets te verwijten, alleen mezelf. Maar het moet allemaal een beetje combineerbaar blijven. En eerlijk: ik heb ook geen zin om een eventuele contractverlenging – Keisse is eind ’19 einde contract bij Quick-Step – op het spel te zetten om uiteindelijk toch naast de selectie voor de Spelen te vallen.”

Keisse geeft wel aan dat het BOIC hem mag oproepen mocht de Belgische delegatie ooit in de problemen komen. Maar met Kenny De Ketele, Moreno De Pauw, Robbe Ghys en eventueel zelfs nog Jasper De Buyst telt België voldoende kandidaten voor de ploegkoers. Dus zal het bij de Gentenaar in principe bij twee olympische deelnames blijven.

“Ook renners blij met nieuwe hoofdsponsor”
Wel goed nieuws: teammanager Patrick Lefevere strikte met Deceuninck voor de komende jaren een nieuwe hoofdsponsor. “Sowieso is dat ook voor de renners een opluchting”, bekent Keisse. “Natuurlijk zijn we daar mee bezig. We zijn allemaal jongens met kortlopende contracten – één of twee jaar. We zijn ook voortdurend met elkaar op pad, dus je hoort snel welke geruchten de ronde doen.”

“En we weten dat Patrick op zoek is naar vers geld en dat er af en toe onderhandelingen afspringen. En hoe later op het jaar, hoe moeilijker. Er moeten contracten verlengd worden, er moet kledij besteld worden. Dan is het voor iedereen leuk om te horen dat hij in zijn opdracht geslaagd is. Zeker omdat het een goede sponsor is. En eentje die meteen voor langere termijn heeft getekend.”

71 zeges
In de Ronde van Turkije scoorde Quick-Step Floors in de openingsrit met Maximiliano Richeze, maar zag het ook Fernando Gaviria uitvallen. “Jammer dat we Fernando zo snel kwijtspeelden, want als we nog iéts willen bereiken hier, is het die magische grens van 71 zeges (het record van Mapei-Quick-Step dat in 2000 werd gerealiseerd, red.). We zitten aan 70. Niets moet, maar het zou fijn zijn voor Patrick Lefevere mocht het lukken. Zowel zaterdag als zondag hebben we nog een kans met Hodeg, al wordt het niet gemakkelijk tegen een sterke Bennett. Maar nu we zo dicht bij dat record zijn aanbeland, willen we er ook vol voor gaan.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Arry1337 12 oktober 2018 om 20:38

Ik begrijp al die commotie rond dat persoonlijke record van Lefevere als manager van een ploeg niet zo, het is niet eens het record van meeste overwinningen van een ploeg in een jaar ooit, alleen die van hem persoonlijk. Al is het wel tekenend voor de wil van de renners dat ze zo graag in het team zitten dat de meeste overwinningen in het jaar voor hem boekte.

aardappeljager 12 oktober 2018 om 21:14

Precies. Die man brengt duidelijk iets teweeg bij zijn renners.

xistnc 12 oktober 2018 om 22:54

@Iljo
Als je nu vertrekt, zou het zelfs lopend nog moeten lukken. Succes!

Grobbel 13 oktober 2018 om 00:33

@redactie: vanuit een artikel-technisch oogpunt is het wellicht handiger als niet pas in de vierde alinea wordt verduidelijkt dat het om baanwielrennen gaat. Het is natuurlijk wel te raden, maar persoonlijk wist ik niet eens dat Keisse hier überhaupt mee bezig was.

Poeksel 13 oktober 2018 om 00:36

Had ik ook niet meteen door. Ploegkoers is blijkbaar een ander (Vlaams?) woord voor koppelkoers.

stalle 13 oktober 2018 om 09:15

Leuk als je eindelijk het licht hebt gezien.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone