Hoogleraar aerodynamica wijt verlies Roglic deels aan tijdritpak en helm

zondag 20 september 2020 om 09:12
Hoogleraar aerodynamica wijt verlies Roglic deels aan tijdritpak en helm

foto: Cor Vos

Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven en de KU Leuven, is van mening dat Primož Roglič een minuut sneller had kunnen rijden met een ander tijdritpak en andere tijdrithelm. “Ik denk dat het laatste woord over die helm nog niet is gezegd”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Blocken ontwikkelde in de windtunnel van de TU Eindhoven een speciaal tijdritpak voor Jumbo-Visma. De hoogleraar liet levensgrote mannequins maken van Roglič en van zijn ploeggenoot Wout van Aert, om zo de tijdrituitrusting van kledingsponsor AGU te perfectioneren. Van Aert reed gisteren met een tijdritpak dat uit Eindhoven kwam.

Roglič moest het, als leider in het klassement, doen met een tijdritpak van Le Coq Sportif. Dit is de officiële kledingsponsor van de Tour de France en de regels schrijven voor dat de Sloveen zich een pak van Le Coq Sportif moest laten aanmeten. “Ik ken het tijdritpak van Le Coq Sportif niet”, zegt Blocken.

Een minuut tijdsverlies 
“Maar het verschil tussen het oude pak van AGU en het nieuwe dat wij hebben ontwikkeld, is meer dan dertig seconden. We kunnen gerust stellen dat Roglič met dat tijdritpak een halve minuut verliest.” Alleen: zijn grote rivaal Tadej Pogačar moest als leider in het jongerenklassement ook zijn tijdrit afwerken in een tijdritpak van Le Coq Sportif.

“Die jongen reed echter wel fantastisch”, aldus Blocken, die ook kritiek heeft op de tijdrithelm van Roglič. De helm is ontwikkeld door het Belgische Lazer, dat niet met Blocken samenwerkt. “Die helm zat dramatisch. Iedereen met minstens een half oog zag dat het niet paste. Die helm heeft Roglic vandaag ook meer dan dertig seconden gekost”, is hij stellig.

Heijboer reageert: “De helm is van tevoren uitvoerig getest en goed bevonden”
Mathieu Heijboer, Head of Performance bij Jumbo-Visma, heeft al gereageerd via social media. “Er is geen sprake van een experiment met de helm. De helm is van tevoren zowel in de windtunnel als in Tignes uitvoerig getest en goed bevonden. Doordat hij finishte zonder vizier en de helmpositie is veranderd, zag het er wellicht minder goed uit. Maar van een experiment is geen sprake.”

Dit artikel delen:

138 Reacties

Jean Dumas 20 september 2020 om 09:14

Als het niet waar was had het De Speld kunnen zijn.

0
AdZ 20 september 2020 om 09:45

Wat? Is De Speld niet waar dan?

0
Gibi 20 september 2020 om 09:19

Die helm kan een rolletje hebben gespeeld. Dat pak? Laat me niet lachen.
Het lag toch vooral aan UAE die Pocagar had vervangen door de Terminator.

0
Darkhorse Lex 20 september 2020 om 10:48

Haha die is goed

0
Jean Dumas 20 september 2020 om 10:49

Ik zie een Van Aert die vliegt in het eerste deel van de tijdrit en een onrustige Pogacar. Bij de doorkomst is Poga behoorlijk sneller. Ik snap het niet meer.

0
xistnc 20 september 2020 om 09:20

De factor pak is weg te strepen, aangezien Pogacar in eenzelfde pak reed met een ander kleurtje.

De factor helm is aanzienlijk, al is het maar als symbool. Bij Lazer zullen ze zich achter de oren krabben, voor zover de helm dat toelaat.

0
ParijsIsNogVer 20 september 2020 om 15:19

Als Roglic met een ander pak minstens een halve minuut sneller had gekund, dan is de factor pak niet weg te strepen.

0
debarreman 20 september 2020 om 09:20

Dat verhaal van de helm krijgt nog wel een vervolg.

0
Verweggistan 20 september 2020 om 09:28

Ik vind het vooral raar dat je op zo’n belangrijk moment een helm opdoet die je nog nooit op hebt gehad. Want dat gaat behalve op, vooral ook in de kop zitten als het wat minder gaat.

0
Scibby 20 september 2020 om 10:27

Ja, flashback naar Bauke en de aanlopende tijdritfiets.

0
Jacob Lohof 20 september 2020 om 13:17

Ja die flashback, waarbij Zeeman boos op Bauke werd dat hij zei dat het misschien aan fiets lag !!!!!
Dus Roglich houdt zich wel stil

0
guyremgabdel 20 september 2020 om 09:29

Het zal hoofdzakelijk de stress zijn geweest. En dat is niet zijn 1e keer. 2 jaar terug verloor hij ook zijn 3e plaats aan Froome in de laatste tijdrit. TJV reed de perfecte koers, verloor wel beetje uit het oog dat er steeds 1 renner meekon, en toe Roglic het alleen moest afmaken, zakte hij door het ijs. Ik had 2j terug al opgemerkt dat ik Roglic de TDF nooit zag winnen. Ik kreeg toe bakken kritiek hier op dit forum. Maar wie heeft er nu uiteindelijk gelijk ? Zo een kans krijgt hij nooit meer. Volgend jaar zijn Pogajar, Bernal, wellicht Evenpoel en waarom niet MVDP daar terug.

0
Romāns Vainšteins 20 september 2020 om 09:33

Dat van tevoren invullen van winnaars werkt niet, eerst moeten ze de start halen en daarna Parijs. Roglic begint net als de rest weer op 0 aankomende editie.

0
harryjohan71 20 september 2020 om 09:34

Knap hoor, gisterochtend ook aangegeven dat Pogacar iedereen in de tijdrit zou oprollen en geel zou pakken?

0
Groetjesaandevoetjes 20 september 2020 om 09:41

Gefeliciteerd dat je voorspelling tot nu toe is uitgekomen. Laat je het ons na de carriere van Roglic ook weten of het dan nog steeds zo is? Want in dat geval moeten we zien te regelen dat jij de nieuwe ploegleider van Jumbo wordt want dit voorspel talent moet niet zomaar verloren gaan

0
Romāns Vainšteins 20 september 2020 om 09:46

Net zoals alle Corona vs tour voorspellingen.

0
tvm 20 september 2020 om 10:06

@guyrem,

MvdP, serieus? Laat me niet lachen. Die zal nooit een top 5 in een grote ronde kunnen halen.

0
guyremgabdel 20 september 2020 om 10:06

@vogeltje : was ik ploegleider bij TJV dan had ik Dumoulin steeds achter de hand gehouden tot de 3e week ipv opgeofferd. En dat had ik Tom vooruit gestuurd in een van de Alpenetappes en dan kon Pogi het oplossen met zijn ploegske.
Trouwens ik vind het zalig dat na jaren van ploegdominantie (Sky, Ineos, TJV) een renner er op zijn eentje in slaagt die te doorbreken.
Maar daar draagt ook het parcours en organisatie toe bij.
Een ploegentijdrit bij het begin en de uitslag zou er ook heel anders uitgezien hebben. Pogi zou dan wellicht met een onoverbrugbare achterstand deze laatste tijdrit zijn ingetrokken.

0
guyremgabdel 20 september 2020 om 10:10

tvm : zou kunnen. Ik moet Mathieu eerst eens aan het werk zien in het hooggebergte. Maar het is anderzijds niet omdat je de Tour niet kan winnen, dat je kan meehelpen om iemand te doen verliezen.

0
Vincent Lacressonniere 20 september 2020 om 11:07

Dumoulin achter de hand houden, slim! Dat ziedaar bij Jumbo zelf niet aan gedacht hebben…

Hoeft Tom zich alleen nog maar aan dat plan vast te houden en de buit was binnen.

0
ProfrondeZevenbergen 20 september 2020 om 11:47

@redactie
Kunnen jullie alstublieft iets maken zodat je reacties van mensen op negeren kunt zetten?

Sommigen reacties zijn echt om te kotsen en het gaat maar door. Dat is echt heel vervelend en verziekt wat mij betreft het plezier nogal.

0
Newschooler 20 september 2020 om 13:26

Goed zo jongen, je had gelijk, gefeliciteerd, goed gedaan

0
zietemgaan 20 september 2020 om 13:50

Grotendeels mee eens: het mentale aspect is essentieel: Pogacar had niets te verliezen: iedereen zei dat hij Roglic toch niet kon bijhalen: dat stimuleert wsch wel en als het dan niet was gelukt: et alors, blij met de tweede plaats. hij had dus alle mentale rust. Roglic stond er net omgekeerd voor: hij kon enkel de Tour verliezen, enorme druk op zijn schouders: het moéten. En dan heeft Roglic idd al eerder laten zien dat hij niet altijd die killer is …

0
klootje kriekeljon 20 september 2020 om 14:21

Deze Tour is een bewijs van je ongelijk. Hij kan hem wel degelijk winnen, als je zo dichtbij komt.

0
Cyclinglife 20 september 2020 om 09:33

Dus een pak dat zowel roglic als pogacar aan hadden vergelijken met een pak dat ze geen van twee aan hadden. En hij heeft dus geen idee hoe het pak dat ze niet droegen zich verhoudt tot het pak dat ze wel droegen…
Goed onderbouwde argumenten van deze man, om aan te tonen dat hij eigenlijk geen idee heeft of het pak er iets mee te maken heeft.

Hij had ook kunnen zeggen dat het pak van le coq sportif superieur was aan de door hun ontwikkelde pakken. Waardoor pogacar zo veel sneller was. En roglic gewoon een slechte dag had. Dit had net zo goed zijn conclusie kunnen zijn. Met zijn argumenten.

0
Ricardo Otxoa 20 september 2020 om 09:52

Inderdaad bijzonder media-genieke uitspraken van een hoogleraar wiens werk het is volgens wetenschappelijke normen conclusies te trekken op basis van statistisch onderbouwd onderzoek.

0
Velominatus 20 september 2020 om 10:06

Je doet deze man te kort, hij weet echt waar hij het over heeft. Wat hij aangeeft is dat het pak en de helm een flinke invloed hebben op de eindtijd. Als je dat weet is het bezopen dat iedereen zijn eigen pak mag kiezen, behalve de leiders in de verschillende klassementen. En die helm was ook echt een lachertje.

0
the student 20 september 2020 om 10:18

Deze man beweert dingen over een pak wat hij niet getest heeft. Kijk hij heeft getest dat het nieuwe pak sneller was dan het oude van Agu. Maar dat betekent niet dat het nieuwe pak ook net zo veel sneller is dan dat wat hij nu aanhad.

trouwens de foto met het vizier er nog op. Wat roglic onder aan de klim weggooide ziet er wel iets minder dramatisch uit.

https://media.nu.nl/m/x55xu5za30f8_wd1280.jpg/roglic-verspeelt-gele-trui-aan-pogacar-in-zenuwslopende-tijdrit-tour-de-france.jpg

0
zietemgaan 20 september 2020 om 13:51

Eigenlijk maakt de collega vooral reclame voor zichzelf he, en dus reclame voor meer investeringen in zijn werk. plus “het ligt niet aan mij, het ligt niet aan mij” …

0
sooike 20 september 2020 om 09:34

En over voeding hoor ik deze meneer niet !Misschien eens de menukaarten van Pogacar opvragen !

0
Gibi 20 september 2020 om 09:40

En hebben ze de fietsen al onderzocht?
Ik zou die Pocagar ook eens onderzoeken met een stethoscoop? Wie weet wat voor motortjes en radartjes daar in zitten.

0
Abdoe 20 september 2020 om 09:35

De pakken heffen elkaar op, maar als Roglic zich toch al niet helemaal zeker voelde, zal die helm dat zeker versterkt hebben. De helm leek ook te verschuiven tijdens de rit. Maar of dat een volle minuut heeft gekost, zullen we nooit weten.

0
Scibby 20 september 2020 om 10:31

De laatse halve minuut heeft hij verloren omdat hij in het rood ging om nog proberen dingen recht te zetten. Dus misschien een halve minuut. Want dan had hij het gat kleiner gehouden en was hij zijn vooraf bepaalde tempo blijven rijden.

0
Rudie Marien 20 september 2020 om 11:34

Roglic stond stijf van de stress, er zijn mensen voor (in de meeste teams) die dit herkennen en alsnog kunnen proberen hem te laten focussen. Misschien had het niets uitgehaald want Poga was veel te sterk.

0
Japiejo 20 september 2020 om 09:38

Toch apart hoe bepaalde mensen toch geilen op aandacht als ze de kans krijgen.
Wat een onzin. Gelukkig zal Roglic het daar mee eens zijn :)

0
Pietspeed 20 september 2020 om 10:55

+1

0
pirazzi 20 september 2020 om 09:38

Die helm van Roglic heeft ook een punt die in je rug prikt als je omhoog kijkt, wat dat betreft was de helm van Pogacar beter met een ronde achterkant.

0
Turtlehead 20 september 2020 om 09:44

Op zich is dat natuurlijk wel gunstig (je moet namelijk vooral níet opkijken voor een ideale stroomlijn)….
Zo zie je maar weer dat al die commerciële trucs vooral tegen de renner en ploeg werken.
Ik herinner me nog Bou en Lau met nieuwe tijdritfietsen en aanlopende remmen… Dat was ook al zo’n gotspe.

0
Turtlehead 20 september 2020 om 09:41

Daar is ie dan onder zijn steen vandaan, de gekkie die gisteren al werd geplugged (pun intended) met die praatjes over een windtunnelpak.
Roglic was voor zijn doen slecht (zoals ook in 2018 tegen TD en Thomas, en vorig jaar in de Giro). Pogacar had de beste dag uit zijn carrière en de voorsprong was te klein, waardoor hij nog kans dacht te maken.
Wat ie helm betreft: Lazer op….
Zelfs Vocsnor ziet er strakker uit als ie total-loss over de finish komt.

0
Vincent Lacressonniere 20 september 2020 om 11:10

Leuke woordgrapjes heb je

0
assen 20 september 2020 om 09:42

Nooit op een belangrijke dag iets nieuws proberen. Dat is amateuristisch. Welke idioot zat daarachter?

0
fringale 20 september 2020 om 09:44

Doet me toch denken aan de tour van '89 waarin Fignon de afsluitende tijdrit aanvat zonder helm en met paardenstaart, en met de idee dat ie de tour al gewonnen heeft. Ik geloof dat er bij Roglic en de ploeg ook iets te veel zelfzekerheid de bovenhand nam. Want hoe verklaar je anders dat iemand in de belangrijkste 35 km van zijn carrière, een helm op z'n hoofd wil (laten) zetten die niet getest werd ? Dat getuigt van amateurisme of hoogmoed, en dan zou ik het laatste durven stellen.

0
Gras 20 september 2020 om 09:55

De Belg was bij Vive le Velo ook al vol van zogenaamde arrogantie van Jumbo. Ik kan er weinig anders dan kleinzieligheid in zien. Slechts een van de gasten voelde mee met Jumbo en benadrukte hoe cruciaal de ploeg was in de prestaties van Van Aert, toen ook al in twijfel werd getrokken of hij wel tot zijn recht kwam bij Jumbo. Dan die journalist of i.d. die graag de diepe depressie van ‘Zeeman en consorten’ in beeld gebracht wilde zien, nog veel meer dan het winnaarskamp. Wat een treurige kerel is dat dan.

Jumbo heeft maximaal gekoerst en leg mij maar uit waarom een 21 jarige jongen zonder grote ronde inhoud in de slottijdrit nog zoveel meer heeft dan een drietal wereldtoppers, die samen twee grote rondes en talloze podiumplaatsen hebben bij elkaar gefietst, een wereldtitel tijdrijden die nog nog zijn verslagen die die 21 jarige in een tijdrit.

Tja. Pocajar was soms wat beter bergop, soms wat minder. Dit is echt een freak uitslag. In 9 van de 10 identieke scenario’s win je de Tour. Doe je dan wat fout? Maak je per definitie een fout als je de Tour niet wint in je Tour strategie?

0
xistnc 20 september 2020 om 09:56

Die helm werd juist uitgebreid getest. Alleen Roglic had ‘m nog nooit opgehad en had ‘m dus ook nooit op moeten (laten) zetten.

0
LanterneRouge 20 september 2020 om 10:17

@gras +1

0
fringale 20 september 2020 om 10:18

@Gras : mij moet je niet overtuigen om bedenkingen te plaatsen bij de prestatie van Pogacar, maar het gaat hier om de prestatie van Roglic. Richie Porte pakt meer dan een halve minuut ? Dan moet je ook de hand in eigen boezem durven steken. Slechte benen of verkramping zijn volgens mij het gevolg van twijfels en stress, die het gevolg zijn van het feit je al snel tegen 12 seconden achterstand aankijkt. Als de tactiek is om te doseren, dan moet je mentaal gewapend zijn om een snelle achterstand te relativeren, in de wetenschap dat Pogacar als een tornado vertrokken is, net om dat mentale aspect uit te spelen, en met succes zo bleek. Een niet-vertrouwde uitrusting geeft volgens mij dan weinig vertrouwen.

0
Marco 20 september 2020 om 11:03

@ Alle hypocrieten.

Giro 2016 en Roglic heeft juist zijn eerste fiets gekregen… (met zijwieltjes)

Kijk hieronder even welke ervaren grootheden die naar huis fiets… Zouden ze die stalen van zijn plasje nog hebben?

Uitslag 9e etappe Giro d’Italia
1. Primoz Roglic (Slo)
2. Matthias Brändle (Oos) + 0.10
3. Vegard Stake Laengen (Noo) + 0.17
4. Fabian Cancellara (Zwi) + 0.28
5. Anton Vorobyev (Rus) + 0.30
6. Bob Jungels (Lux) + 0.45
7. Stefan Küng (Zwi) + 0.58
8. Jos van Emden (Ned) + 1.08
9. Maarten Tjallingii (Ned) + 1.16
10. Andrey Amador (Cri) + 1.19

13. Pieter Serry (Bel) + 1.55
15. Tom Dumoulin (Ned) + 1.58
17. Gianluca Brambilla (Ita) + 2.05
19. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.13
20. Mikel Landa (Spa) + 2.20
21. Steven Kruijswijk (Ned) + 2.23
22. Alejandro Valverde (Spa) + 2.24

0
FDJ 20 september 2020 om 11:09

@Marco als je dan hier een punt wilt maken en anderen het vingertje wil wijzen, verdiep je dan even in de omstandigheden destijds voor je zomaar iets roept. Roglic had daar veel tijd verloren in de ritten in Nederland en reed daarom vroeg, en droog. Alle favorieten reden in de regen

0
Marco 20 september 2020 om 11:28

@FDJ het gaat niet om vinger wijzen, het gaat erom dat alle Jumbo geile zielige figuren die zichzelf wielerliefhebber noemen er nu geen probleem mee hebben om de sport af te breken.
En Favorieten waren Tom en Roglic volgens de meeste maar Tom geeft zelf aan niet de oude te zijn en Roglic geeft zelf aan dat hij zijn vermogen niet haalt en de benen niet heeft. Hier had bijvoorbeeld een goede Froome die minimaal voor de etappe winst ging bij moeten zijn om een echte referentie te hebben..

Kan je zo nog een uitslag geven van zelfde idee (verschil in tijd al na 27KM)

Uitslag WK tijdrijden 2017
1. Tom Dumoulin (Ned) 44.41
2. Primoz Roglic (Slo) + 0.57
3. Chris Froome (GB) + 1.21

0
Gras 20 september 2020 om 18:09

@ Fringale: natuurlijk moet je kritisch naar je zelf durven kijken. Maar ik heb 0 reden aan te nemen dat Jumbo daartoe niet in staat is. Sterker nog, ze hebben er alles voor gedaan en alles voor gelaten. Misschien dat ze seconden hebben laten liggen, bij Dumoulin leek dat er heel sterk op omdat hij direct vanaf de klim al tijd verloor op Van Aert. Terwijl die ook nog zijn wissel moest verteren en in het ritme zou moeten komen, aldus de theorie.

Maar dat verklaart niet het enorme verschil. Ik kan niet anders dan trots zijn op wat Jumbo heeft laten zien hoor. Ik neem het leedvermaak en gehoon vanuit de zuiderburen – oh wee als Nederland eerder een Tour wint dat het land dat het wielrennen heeft ‘uitgevonden’ of zo – als als bevestiging dat Jumbo mooie staaltjes heeft laten zien. Soms mag het niet zo zijn kennelijk. Ik hoop dat de sportieve revanche er komt en dat gevoel heb ik wel eerlijk gezegd.

0
IlPirata 20 september 2020 om 09:49

Ditzal allemaal wel, je moet ook de benen hebben.

0
Bruine Koersbroek 20 september 2020 om 09:54

Die houding met de ellebogen zo naar buiten, zo zag je hem de hele beklimming al rijden. Denk dat hij bij de fietswissel al helemaal gesloopt was..

0
Joaquim Agostinho 20 september 2020 om 09:55

Die helm, dat witte gelaat, ontluisterend beeld.
Nog droeviger was de uit beeld sjokkende Merijn Zeeman.

0
Bruine Koersbroek 20 september 2020 om 10:16

En dan hebben we antiheld Gesink die 3 weken zijn ballen eraf heeft gedraaid voor de verkeerde Sloveen nog niet gehoord..

0
Scibby 20 september 2020 om 10:33

Ja vond het echt toch wel zielig voor Zeeman. Na al die jaren hiernaartoe te hebben gewerkt.

0
Jean Dumas 20 september 2020 om 10:51

Zeeman zag er uit alsof hij een week onder een brug had geslapen.

0
Gilberto 20 september 2020 om 10:00

99 van de 100 hoogleraren moet je niet al te serieus nemen. Nutteloze zakkenvullers en interessantdoenerij. Die moeten ze allemaal de straat aan laten vegen voor de kost

0
Basjee 20 september 2020 om 10:25

Nutteloos.. haha. Het zijn juist deze personen die met de meest vindingrijke ontdekkingen en theoriëen komen. Ik denk dat je totaal onderschat en/of gewoon totaal niet weet wat hoogleraren allemaal wel niet hebben moeten laten om te komen waar ze staan en wat ze bijdragen.

Neemt niet weg het niks had uitgemaakt voor deze tijdrit, aangezien Pogacar met hetzelfde shirt reed en het dom is om voor het eerst deze helm te dragen op zo’n belangrijk moment.

0
Lendilonus 20 september 2020 om 12:28

Denk dat de verhouding eerder andersom is, 99 van de 100 hoogleraren moet je juist heel serieus nemen en die honderdste(zeg even Paul Cliteur) moet je lekker negeren. Deze Blocken heb ik heel vaak hele nuttige dingen over aerodynamica horen zeggen en je merkt ook dat de ploegen die zich wetenschappelijk bezig houden met tijdrijden(Jumbo, Ineos, Sunweb) in de regel een stuk beter presteren.

0
girardengo 20 september 2020 om 16:51

Wie mag je dan volgens jou wel serieus nemen? BN-ers? Zelfverklaarde goeroes? Of niemand?

0
Bazzz 20 september 2020 om 10:00

Pogacar had een hele goede dag, maar zijn beste dag uit zijn carriere is echt overtrokken.
Pogacar reed op het vlakke ongeveer net zo snel als Dumoulin, wat ik zelf het meest knappe vind.
In de klim rijdt Dumoulin ruim 40 seconden langzamer dan van Aert, wat dus betekend dat Pogacar in de klim 40 seconden sneller reed dsn van Aert.
Dit vind ik persoonlijk niet heel schrikbarend, Dumoulin reed gewoon als een krant die klim op, waardoor het verschil zo groot is met de nr. 2

Roglic daarentegen rijdt op het vlakke 30 seconden langzamer als Pogacar en Dumoulin en rijdt de klim evensnel als Dumoulin (die als een krant de klim op reed).

0
Kannibaal van Schepdaal 20 september 2020 om 10:55

Als je het zo stelt, klinkt het inderdaad niet zo buitenaards meer. Dank.

0
Turtlehead 20 september 2020 om 11:31

Lol @kannibaal

0
Gibi 20 september 2020 om 11:37

Ja maar als je al als een raket over het vlakke zoeft en vervolgens nog in een recordtijd de klim opknalt, dan scheelt er m.i. toch iets.

0
BW52 20 september 2020 om 10:01

Had so wie so verloren. Had eerder meer moeten aanvallen (als dat hij gekund had natuurlijk) om meer marge te hebben. Pogacar is de terechte winnaar.

0
wielrenner 20 september 2020 om 10:08

Die hoogleraar strooit nogal gemakkelijk met seconden…

0
trigger 20 september 2020 om 10:12

Klinkt als sluikreclame voor dat bijzondere “pak”, dat geen van beide protagonisten droeg. Het pak dat niet in de race was, maar nu veel aandacht krijgt. Het enige pak wat er toe deed, was het pak slaag dat Roglic kreeg.

0
Bazzz 20 september 2020 om 10:21

Hij noemt ook bewust van Aert die het pak wel droeg, omdat die voor een niet klimmer een goede tijd reed. Echter vergeet die hoogleraar te vermelden dat van Aert juist een goede klim reed ( waar het pak minder van belang is) en op het vlakke helemaal niet geweldig reed (toen nog ruim 50 sec achter Dumoulin).

0
Natte spons 22 september 2020 om 09:12

Daar gaat het ook om het indelen. Als van Aert zich spaart op het vlakke om de klim op te kunnen knallen dan kun je meer winnen op de klim dan dat je verliest op het vlakke.

0
LanterneRouge 20 september 2020 om 10:27

Zo’n pak zal best een verschil kunnen maken hoor, wetenschap wijst dat uit. Maar na 3 weken een tour controleren, mentaal jezelf tegenkomen als je hoort dat je opponent aan het vliegen is terwijl iedereen om je heen al aan het vieren is alsof je gewonnen hebt… Pogacar heeft bij het NK TT al eens gewonnen van Roglic.
Een aero tijdrit pak wint het niet van een stukje overmoed, onderschatting van een tegenstander, de druk en vermoeidheid. Een tijdritpak of helm zullen zonder renner nooit iets winnen :-)

0
thorsen 20 september 2020 om 10:30

Ik denk toch echt dat de benen van Pogacar Roglic de winst hebben gekost…

0
Dick H. 20 september 2020 om 10:51

Nee, niet de benen. Het zat in het hoofd.

0
thorsen 20 september 2020 om 10:57

Als Roglic 20 seconden sneller was geweest dan Dumoulin dan had hij gewoon een prima tijdrit gereden en alsnog verloren.

Ja, het zat niet lekker in(/op) zijn hoofd, maar Pogacar was gewoon (W)outstanding.

0
LanterneRouge 20 september 2020 om 11:04

@Dick H. Dat denk ik ook. De druk of onzekerheid kunnen je teve worden en slaan op je lichaam. Het mentale aspect van de sport wordt hier soms weleens onderbelicht. Op dit niveau is een TT met zo’n parcours pijnlijk eerlijk en als het tussen de oren niet 100% is, is de fysieke prestatie niet meer zo vanzelfsprekend.
Training/voorbereiding+team+tactics+parcours+vorm van de dag+de omstandigheden+materiaal+tegenstanders etc. Krijg alles maar eens 100%.

0
japio 20 september 2020 om 10:30

Die helm zullen ze toch zeker ook wel getest hebben? Het mag de eerste keer in koers zijn geweest, maar ze hadden hem vast al wel eens gezien. Maar dat neemt niet weg dat het op zijn zachtst gezegd knullig is om die helm voor het eerst te dragen in de belangijkste tijdrit ooit.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone