Hoogleraar aerodynamica wijt verlies Roglic deels aan tijdritpak en helm

zondag 20 september 2020 om 09:12
Hoogleraar aerodynamica wijt verlies Roglic deels aan tijdritpak en helm

foto: Cor Vos

Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven en de KU Leuven, is van mening dat Primož Roglič een minuut sneller had kunnen rijden met een ander tijdritpak en andere tijdrithelm. “Ik denk dat het laatste woord over die helm nog niet is gezegd”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Blocken ontwikkelde in de windtunnel van de TU Eindhoven een speciaal tijdritpak voor Jumbo-Visma. De hoogleraar liet levensgrote mannequins maken van Roglič en van zijn ploeggenoot Wout van Aert, om zo de tijdrituitrusting van kledingsponsor AGU te perfectioneren. Van Aert reed gisteren met een tijdritpak dat uit Eindhoven kwam.

Roglič moest het, als leider in het klassement, doen met een tijdritpak van Le Coq Sportif. Dit is de officiële kledingsponsor van de Tour de France en de regels schrijven voor dat de Sloveen zich een pak van Le Coq Sportif moest laten aanmeten. “Ik ken het tijdritpak van Le Coq Sportif niet”, zegt Blocken.

Een minuut tijdsverlies 
“Maar het verschil tussen het oude pak van AGU en het nieuwe dat wij hebben ontwikkeld, is meer dan dertig seconden. We kunnen gerust stellen dat Roglič met dat tijdritpak een halve minuut verliest.” Alleen: zijn grote rivaal Tadej Pogačar moest als leider in het jongerenklassement ook zijn tijdrit afwerken in een tijdritpak van Le Coq Sportif.

“Die jongen reed echter wel fantastisch”, aldus Blocken, die ook kritiek heeft op de tijdrithelm van Roglič. De helm is ontwikkeld door het Belgische Lazer, dat niet met Blocken samenwerkt. “Die helm zat dramatisch. Iedereen met minstens een half oog zag dat het niet paste. Die helm heeft Roglic vandaag ook meer dan dertig seconden gekost”, is hij stellig.

Heijboer reageert: “De helm is van tevoren uitvoerig getest en goed bevonden”
Mathieu Heijboer, Head of Performance bij Jumbo-Visma, heeft al gereageerd via social media. “Er is geen sprake van een experiment met de helm. De helm is van tevoren zowel in de windtunnel als in Tignes uitvoerig getest en goed bevonden. Doordat hij finishte zonder vizier en de helmpositie is veranderd, zag het er wellicht minder goed uit. Maar van een experiment is geen sprake.”

Dit artikel delen:

138 Reacties

rvb 20 september 2020 om 10:31

Het is dikke schuld van de professor Blokken. De kluns zit in de windtunnel met het verkeerde pak en helm.

Dikke Vrouw 20 september 2020 om 10:36

Wie heeft er in godsnaam beslist dat hij deze helm op moest??

Cyclinglife 20 september 2020 om 11:02

Benieuwd wat het voor nut heeft om god hier bij te halen?
Is toch echt mensen werk, je weet wel die raar ogende onvolmaakte wezen die op hun achterpoten rondlopen op planeet aarde.

LanterneRouge 20 september 2020 om 11:10

@cyclinglife Rogla heeft anders wel een behoorlijk kruis op zijn arm. Misschien had hij een schietgebedje moeten doen… kan mentaal wel wat rust geven (voor sommige)

Cyclinglife 20 september 2020 om 11:40

Als je nu wel of niet in god gelooft. Als je nu wel of niet rust uit een schietgebedje haalt.
Heeft niet god maar hebben onvolmaakte mensen de keuzes gemaakt om hem die helm op te zetten. En omdat mensen niet volmaakt zijn maken ze fouten.
Dus zie ik niet in wat god te maken heeft met deze keuze.
Dat was mijn opmerking, zijn kruis / verbasterd Egyptisch symbool heeft toch geen enkele waarde hierin?

Joaquim Agostinho 20 september 2020 om 11:42

Ik vermoed dat de UCI de helm geïnspecteerd- en beschadigd heeft….

LanterneRouge 20 september 2020 om 15:13

@cyclinglife wat als @dikke vrouw niet letterlijk een god bedoelde maar, als niet volmaakt wezen (no offense), die uitdrukking gebruikt om verbazing te uiten zoals dat in de Nederlandse taal gebruikelijk is.

Jean Dumas 20 september 2020 om 10:38

Ik ga af op de analyse van Mauro Ducrot, een Zwitsers sportpsycholoog:

‘In het oude wielrennen kon je met eenvoudige middelen als een springschans en een sterke ploeg de Tour nog winnen. Binnen de psychologie van het nieuwe wielrennen, waarin ieder detail telt, is het van belang de meest getalenteerde renner zo snel mogelijk naar het maximum van zijn mogelijkheden te brengen’.

04398 20 september 2020 om 10:38

Pogacar reed ook in een tijdritpak van de Tour, dus daar verliest hij zeker de Tour niet op.
Denk dat de beste man niet echt rekening houdt met de druk die er op Roglic stond hij kon alleen maar verliezen, Pogacar alleen maar winnen. Dit heeft niks met materiaal of kleding te maken, maar met het feit dat Roglic waarschijnlijk niet zijn wattages kon trappen door druk die hem blijkbaar toch te veel werd toen hij er opeens alleen voor stond.

Velominatus 20 september 2020 om 10:51

Hij zegt ook helemaal niet dat het de uitslag heeft beïnvloed. Hij zegt dat een helm en een pak samen ongeveer een minuut verschil kunnen maken. Of je nou goede of slechte benen hebt.
Een minuut is best veel. In dat licht moeten we het verplicht in een pak van de organisatie starten maar eens afschaffen. Of allemaal in een pak van de organisatie starten, dat kan ook.

Jandepandaman 20 september 2020 om 10:49

Dat tijdrijden ook een mentaal spel is, speelt ook mee. Die helm zat voor geen meter, net een eierdop. Dat ding schudt trilt en beweegt, dat gaat tussen de oren zitten. Daarbij snap ik JV niet, ze moeten met Mollema 2014 toch wel geleerd hebben niet materiaal te gaan testen in een allesbepalende tijdrit..

GROCERY 20 september 2020 om 10:57

Wat een onzin. Wat gisteren is gebeurd kan alleen een Nederlandse ploeg overkomen. Wat een naïviteit. Alsof ze water zagen branden. Roglic had beter geprepareerd moeten zijn. Punt.

LanterneRouge 20 september 2020 om 11:14

volgend jaar met een Duitse licentie rijden dan maar? Wat een kul. Arrogantie is een universeel ‘goed’ en niet slechts voorbehouden aan Nederlanders.

FDJ 20 september 2020 om 11:25

Aan het einde winnen meestal wel de Duitsers. Dus wat dat betreft

xistnc 20 september 2020 om 11:01

Mathieu Heijboer van TJV legde de avond voor de tijdrit bij In Het Wiel op ad.nl uit, dat daar niet alleen een boete maar ook een 'nader te bepalen' tijdstraf op staat.

Geen optie, dus.

Dikke Vrouw 20 september 2020 om 11:04

Off topic: ik hoor dat er maar 6 teams ketonen gebruiken. Is UAE er een van? Weet iemand dit?

Martino87 20 september 2020 om 11:06

Die helm ziet er toch ook vooral raar uit omdat hij de zonnebril heeft afgegooid?

Magikdatzeggen 20 september 2020 om 11:34

Exact, methet vizier erop zag het er gewoon aërodynamisch uit. En in de klim heb je daar sowieso minder voordeel van.

vinnievidefietsen 20 september 2020 om 11:06

En Pogacar heeft natuurlijk veel betere begeleiding: Mauro Gianetti, die man heeft een schat aan ervaring op alle vlakken!

Wildebert 20 september 2020 om 11:07

Zou iemand mij svp willen verklappen waar die klimtijden te vinden zijn?

xistnc 20 september 2020 om 11:16

Je kunt ze zelf berekenen door de tweede tussentijd van de eindtijd af te trekken. Uiteraard hebben anderen dat al voor je gedaan, klik, maar niet voor alle renners.

Wildebert 20 september 2020 om 11:27

Merci beaucoup xistnc!! Tom echt matige klim. Moet ook nog maar eens een stapje doen. Niet teveel nadenken, gewoon wisselen van fiets. Hoorde gisteren dat hij een uur voor de start nog twijfelde. Lijkt mij dat hij de enige was uit dit rijtje die op een tijdritfiets omhoog reed. Of heb ik dat mis?

Wheely 20 september 2020 om 11:55

Zo’n fietswissel dat kun je ook eindeloos trainen lijkt me, als Tom dat doet en ze meten de tijd die hij er uiteindelijk mee wint lijkt het me een gedane zaak. Anders moet Cervelo maar een speciale klimtijdrit fiets gaan ontwikkelen met Tom want volgens mij heeft het voor hem ook wat met positie en vermogen kwijt kunnen te maken.

Cochise 20 september 2020 om 13:27

Bedankt voor die klimtijden. Wat een waanzinnige klimtijd van Pogacar. VAM richting 1900hms, dat is enorm

assen 20 september 2020 om 11:20

Peiper vertelde dat Pogi de tijdrit twee maal heeft gereden ter voorbereiding, incl fietswissel. DAT is in ieder geval superprofessioneel.

Gilberto 20 september 2020 om 11:27

Zeg gewoon Pogacar man

Wheely 20 september 2020 om 11:49

Zelfs collega renners noemen hem Pogi. Wat is precies het probleem?

Marcus Aurelius 20 september 2020 om 11:25

Waar iedereen blijkbaar Roglic zag ‘harken’ in de klim (meer met het ook op de chrono dan op de stijl), moet iedereen die het objectief bekijkt toegeven dat het net Roglic was die soepel draaide en het Pogacar was die ‘harkte’. De evidente waarschijnlijkheid dat Pogacar twee tanden ‘groter’ reed achteraan zal wel niet vreemd geweest zijn aan de stijl. Het leek echt dat Pogacar gewoon de berg niet opraakte. Het kon niet duidelijker gesteld worden dat er weinig relatie is tussen goed vooruit gaan en de pédaleur de charme.

Wheely 20 september 2020 om 11:50

De beste harkers winnen de mooiste koersen.

aartstyle 20 september 2020 om 11:27

Jammer voor jumbo. Goed voor het wielrennen. Blij dat de dominante ploeg niet gewonnen heeft. Het niet willen aanvallen in de eerste dagen kost ze nu de kop. Primoz heeft toen meerdere keren aangegeven zich top te voelen. Toen mocht hij echter niet.
Jumbo heeft natuurlijk uitstekend gereden op de sky manier, maar echt avontuurlijk is het niet. Met het oog op een attractievere Tour de France in de toekomst is deze uitslag goed. Als heeft de winnaar natuurlijk ook niet heel avontuurlijk gekoerst.

Gilberto 20 september 2020 om 11:30

Mocht Pogacar dit doorzetten, zal ook die gewoon een doodcontrolerend treintje voor zich uit krijgen hoor, vergis je niet

Polleke 20 september 2020 om 12:34

Die had hij dit jaar al, ze reden wel met andere truien…

Lance4eva 20 september 2020 om 11:27

Voor volgend jaar dus het Eindhovense pak gebruiken maar er dan een merkje van Le Cock Sportief op naaien.

Bart De zever 20 september 2020 om 11:31

Volgens lefevere stond die helm al scheef op zijn kop tijdens de verkenning. Hij had dat gezien op eurosport tijdens de uitzending. Ik weet niet of dat klopt aangezien ik niet van in het begin naar de uitzending heb gekeken. In ieder geval is die hoogleraar niet van de slimste want hij zegt er doodleuk bij dat hij het pak van le coq sportif niet kent.
Pogacar had net hetzelfde pak dus eerlijker kan niet als je het mij vraagt.

Gibi 20 september 2020 om 11:49

Ik vond bewuste helm bij de andere Jumbo-renners ook een beetje klungelig staan.

lone wolf 20 september 2020 om 11:32

Ik vind al dat gedoe over Roglic die tegenviel echt totale quatsch, hoor. Roglic was prima. Kon een beetje beter, maar in principe schat ik Dumoulin net iets hoger in als tijdrijder of op zijn minst gelijk. Stel nu dat hij zelfs iets beter dan Dumoulin gereden zou hebben, dan stond Pogacar daar nog belachelijk veel boven. Roglic had geen slechte dag, hij had een gemiddelde dag, normaal altijd voldoende. It’s all Pogacar, Roglic kan zichzelf eigenlijk niets verwijten.

Gibi 20 september 2020 om 11:44

Ik zou die Pocagar eens goed onderzoeken. Volgens mij hebben we te maken met een bionische mens (een soort Terminator) die vanuit de volgwagen remote wordt aangestuurd. Met die Arabieren en hun vele oliedollars weet je maar nooit.

FDJ 20 september 2020 om 11:58

@lone wolf precies wat ik gisteren zei. Als je gisteren voor de tijdrit had gezegd dat Roglic de tijdrit als 5e was geëindigd op een half minuutje van Dumoulin dan had niemand de vraag bedacht of Pogacar dan de Tour in extremis nog had gewonnen.

vocsnor 20 september 2020 om 11:49

Het bericht komt uit Het Laatste Nieuws. Meer valt hier niet over te zeggen

Merlinappa 20 september 2020 om 13:18

+1. Dat dat zich een nieuwssite durft te noemen.

Patrick 20 september 2020 om 12:01

Lol wat een onzin. Pakken en helmen kunnen best enkele seconden schelen op zo´n afstand maar een minuut? Wat een flauwekul.

maklukzat 20 september 2020 om 12:14

Mentale gedeelte zal de grootste invloed zijn. In 2018 in de laatste tijdrit in de TdF had Roglic ook een tegenvallende tijdrit. Ook toen stond hij onder druk voor de 2e plaats in het klassement en wilde het niet lukken. Pogacar had gisteren alles te winnen en blijkbaar de tijdrit ook heel goed voorbereid.

Dat Dumoulin geen fietswissel heeft gedaan is gewoon knullig. Blijkbaar had hij er geen vertrouwen in maar hij verliest nu aantoonbaar tijd op de klim.

Miko1983 20 september 2020 om 12:15

Pogacar was gisteren gewoon extreem sterk. En denk dat we wel kunnen concluderen dat roglic op zowel mentaal als ook fysiek vlak niet zn beste dag had. Anders verliest hij niet zoveel. Daar doet de helm niets aan af, niet over zeuren.

Polleke 20 september 2020 om 12:18

Goed dat nog maar eens bewezen is dat de wielersport niet in labo’s thuis hoort… een stel goeie benen en een leeuwenhart…

ddjong67 20 september 2020 om 12:35

@gras, ik zou ook de wattages, verzetten, bloedwaardes wel eens willen zien van einde rtijdrit… ik ben verbaasd… hij rijd als 21 jarige 3 uizonderlijke renners compleet naar huis…. dumoulin zei zelf ook, ik weet niet hoe hij hier meer dan een minuut sneller kan dan mij… ach… roglic zal niet lkkr gezeten hebben (stress?) maar van aert en dumoulin zijn super op tt gebied… en die rijd hij ook compleet zoek en op een verzet… amai… met zo’n verzet ga je wel vooruit… maar moet je wel een zuurstof transport hebben … allez…ik zeg , ik weet het niet en mag niet insinueren maar t was wel bijzonder!

Dr op en dr over 20 september 2020 om 13:02

Kan best zijn dat Pogacar de hele corona lockdown op z'n tijdrit fiets heeft rondgereden, en het Sloveens kampioenschap tijdrijden helemaal geen toeval is ? Ik vond het zelfvertrouwen van Alan Peiper in Pogacar z'n tijdrit al opvallend groot.

En dat hij een minuut sneller was dan Dumoulin op de klim was natuurlijk niet zo verassend, tenslotte verloor Dumoulin ook 40 seconden op Van Aert in de klim.

Dus daar is niets magisch aan, Tom had gewoon van fiets moeten wisselen. Niet dat hij de ritzege dan gepakt had hoor. Pogacar was super…..

Prachtig toch ? Ik heb in jaren niet zo'n mooie spannende afsluiting van de Tour meer gezien. Liever zo, dan dat na een week in de Tour al bekend is wie wint.

Merlinappa 20 september 2020 om 13:19

Dat hij even snel was als Tom op het vlakke en vervolgens anderhalve minuut sneller op de klim is in mijn ogen wel bizar. Just saying.

Dr op en dr over 20 september 2020 om 15:44

@Merlinapa …> Niks raars aan dat Pogacar Dumoulin in zes kilometer bergop op een minuut rijd. Dat is enkel een bevestiging van wat we de hele Tour al zien.

Reken daarbij op dat Dumoulin op z'n tijdritfiets omhoog reed en Pogacar niet, dan hadden het dus eigenlijk twee minuten moeten zijn. Maar wellicht dat Pogi boy zich op het vlakke al ver leeg had gereden.

De toekomst zal uitwijzen dat Pogacar nog veel meer tijdritten gaat winnen. Dus zo bizar is deze uitslag niet, en de tijdverschillen dus ook niet.

Het is een jonge gast die z'n lichaam en kwaliteiten nog steeds aan het ontdekken is. Blijkbaar heeft dit wielerwonder ook enorme capaciteiten om te kunnen tijdrijden. Dat is toch niet zo moeilijk om te accepteren ?

Waarom zou een Wout van Aert wel enorme stappen kunnen zetten op meerdere vlakken, waarbij hij zichzelf ook nog blijft verbazen. En dan een knul die nog enkele jaren jonger is niet ?

Dat noem ik meten met twee maten. En de suggestie wekken dat er andere zaken achter zitten zoals BIJVOORBEELD doping, en in mijn ogen getuigt dit enkel van een rotte mentaliteit. Of het zijn van een slechte verliezer.

Dan zou je als wedervraag ook kunnen stellen waarom Jumbo tot aan deze Tour alles wint waaraan ze deelnemen. Of waarom iemand als Sven Kramer (Jumbo) al 15 jaar alles en iedereen verslaat op de schaatsbaan, (Samen met al die andere Nederlandse schaatshelden, die blijkbaar zoveel beter zijn als de rest, maar allemaal aan hun astma puffertje zitten.)

Ik weet het, dit zijn absurde insinuaties. En ik meen bovenstaande dan ook niet.

Misschien zou jij ook eerst even moeten nadenken voordat je zonder het uit te spreken bepaalde zaken wilt insinueren.

Groot kans dat Pogacar dat WK tijdrijden in de nabije toekomst ook nog wel op z'n naam gaat schrijven, naast nog vele andere tijdritten.

Jumbo heeft Pogacar onderschat, en hij heeft teruggeslagen daar waar Jumbo dacht heer en meester te zijn.
En alhoewel ik gisteren best wel even teleurgesteld was voor Roglic en Jumbo, kan ik nu prima leven met een absolute topper als Pogacar.

Op een zielige manier afbreuk doen aan zijn fantastische zege, zonder dat je bepaalde insinuaties ooit maar op één manier kan onderbouwen, en enkel dienen om je eigen frustratie van je af te schrijven is naar mijn bescheiden mening nogal zielig.

Maar doe vooral wat je denkt dat je moet doen, echter zien anderen wel gelijk je ware karakter.

Dr op en dr over 20 september 2020 om 12:56

Gelukkig is Roglic iets meer sportman dan velen hier op de site.

Slechte benen, kwam niet vooruit, haalde belang en na m’n normale wattages niet ….

Pogacar was super en ik niet.

PUNT !!

Sportief Pogacar gefeliciteerd … uithuilen en volgend jaar sterker terugkomen.

Meer niet en minder ook niet.

Willem Hofman 20 september 2020 om 13:05

Pogacar reed de klim inderdaad 1.22 sneller dan Dumoulin, maar Porte was ook 1.01 sneller in de klim. Verklaring: ze hadden van fiets gewisseld, terwijl Dumoulin doortrok op z’n, veel zwaardere, tijdritfiets. Pogacar klom dus snel, maar gezien de klimtijd van Porte niet ‘’buitenaards snel’’. Het was toch meer het zwakke optreden van Roglic zelf: hij reed na een fietswissel precies net zo hard omhoog als Dumoulin op z’n tijdritfiets …

Dr op en dr over 20 september 2020 om 15:52

+1

Gelukkig nog iemand die de dingen kan zien zoals ze zijn, zonder daarbij probeert afbreuk te doen aan een fantastisch mooie Tourzege van een 21 jarig wonderkind dat zichzelf nog steeds aan het ontdekken is.

Niks buitenaards aan, maar wel ijzersterk.

Headlines

Materiaalzone

Populair