Hoogleraar aerodynamica wijt verlies Roglic deels aan tijdritpak en helm

zondag 20 september 2020 om 09:12
Hoogleraar aerodynamica wijt verlies Roglic deels aan tijdritpak en helm

foto: Cor Vos

Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven en de KU Leuven, is van mening dat Primož Roglič een minuut sneller had kunnen rijden met een ander tijdritpak en andere tijdrithelm. “Ik denk dat het laatste woord over die helm nog niet is gezegd”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Blocken ontwikkelde in de windtunnel van de TU Eindhoven een speciaal tijdritpak voor Jumbo-Visma. De hoogleraar liet levensgrote mannequins maken van Roglič en van zijn ploeggenoot Wout van Aert, om zo de tijdrituitrusting van kledingsponsor AGU te perfectioneren. Van Aert reed gisteren met een tijdritpak dat uit Eindhoven kwam.

Roglič moest het, als leider in het klassement, doen met een tijdritpak van Le Coq Sportif. Dit is de officiële kledingsponsor van de Tour de France en de regels schrijven voor dat de Sloveen zich een pak van Le Coq Sportif moest laten aanmeten. “Ik ken het tijdritpak van Le Coq Sportif niet”, zegt Blocken.

Een minuut tijdsverlies 
“Maar het verschil tussen het oude pak van AGU en het nieuwe dat wij hebben ontwikkeld, is meer dan dertig seconden. We kunnen gerust stellen dat Roglič met dat tijdritpak een halve minuut verliest.” Alleen: zijn grote rivaal Tadej Pogačar moest als leider in het jongerenklassement ook zijn tijdrit afwerken in een tijdritpak van Le Coq Sportif.

“Die jongen reed echter wel fantastisch”, aldus Blocken, die ook kritiek heeft op de tijdrithelm van Roglič. De helm is ontwikkeld door het Belgische Lazer, dat niet met Blocken samenwerkt. “Die helm zat dramatisch. Iedereen met minstens een half oog zag dat het niet paste. Die helm heeft Roglic vandaag ook meer dan dertig seconden gekost”, is hij stellig.

Heijboer reageert: “De helm is van tevoren uitvoerig getest en goed bevonden”
Mathieu Heijboer, Head of Performance bij Jumbo-Visma, heeft al gereageerd via social media. “Er is geen sprake van een experiment met de helm. De helm is van tevoren zowel in de windtunnel als in Tignes uitvoerig getest en goed bevonden. Doordat hij finishte zonder vizier en de helmpositie is veranderd, zag het er wellicht minder goed uit. Maar van een experiment is geen sprake.”

Dit artikel delen:

138 Reacties

SjorsPatate 20 september 2020 om 13:10

Zo, heb je het wielrennen een beetje gevolgd de afgelopen maanden? Jumbo heeft zo’n beetje alles gedomineerd. Kijk anders even naar behaalde podia vanaf juli. Volgens mij hebben ze vrij weinig laten liggen behalve deze tijdrit. Waar komt je haat naar deze ploeg vandaan?

Jacob Lohof 20 september 2020 om 13:24

Misschien domme opmerking!!!
Pogocar had toch ook niet zijn eigen tijdritpak????

Merlinappa 20 september 2020 om 14:51

Dat klopt!!!!
Heb je het artikel uberhaupt gelezen??????????

SprintMaster 20 september 2020 om 13:26

Denk dat het al eerder misging: bij het gedoe rondom de fiets. Daardoor is wellicht het gevoel ontstaan dat men team JV niet vertrouwde vanwege te dominant rijden. Twijfel binnen de ploeg is nooit goed en vervolgens zie je dingen mis gaan: de fietswissel liep niet lekker en dan de helm die helemaal verschuift.

Schollekop 20 september 2020 om 15:16

Geen porem, die Lazer helm half op z’n kop. Vangt daardoor toch meer wind, want hoger dan normaal. Triest dat ze de Tour nog verkloten maar aan de andere kant gun ik het Pogacar wel.

Bruine Koersbroek 20 september 2020 om 16:28

Nu zie ik het: TJV had stiekem Victor Campenaerts ingehuurd voor die slottijdrit…

rvb 20 september 2020 om 16:32

Jumbo-Visma countert kritiek: ’Totale onzin dat helm experiment was’

Door HANS RUGGENBERG

1 uur geleden in WIELRENNEN

rvb 20 september 2020 om 16:33

Die professor is echt zo’n domme belg die verstand denkt te hebben van wielrennen. Hij raaskalt.

girardengo 20 september 2020 om 17:04

briljante observatie…

trigger 20 september 2020 om 17:24

De domme Belgen hebben in 2020 domme koersen gewonnen zoals Milaan San Remo, Strade Bianche, Ronde van Polen, Ronde van Algarve, Ronde van Burgos, Ronde van SAn Juan, rit in de Dauphiné en 2 tourritten. Alleen domme wielerploegen vergeten een fietshelm juist af te stellen in de belangrijkste rit van het wielerseizoen (en ja, er zijn beelden van Roglic die dit meldt).

Jean Dumas 21 september 2020 om 12:25

Peter Winnen omschrijft het heel goed, en schrijnend: Roglic wipte als een kaketoe op zijn fiets’.

https://www.volkskrant.nl/sport/in-de-dauphine-vielen-voor-jumbo-visma-al-de-eerste-blaadjes-letterlijk~b191ddb1/

SprintMaster 21 september 2020 om 13:38

“Hoho er zijn grenzen, zelfs voor de jeugd”. Mooi gezegd.

Headlines

Materiaalzone

Populair