Hinault pleit na zaak-Froome voor verbod van onder meer TUE’s

Hinault pleit na zaak-Froome voor verbod van onder meer TUE’s

Foto: Sirotti

zaterdag 16 december 2017 om 11:51

De wielerwereld is momenteel in de ban van de positieve test van Chris Froome op Salbutamol in de voorbije Vuelta a España. De afgelopen dagen hebben renners als Vincenzo Nibali, Tony Martin en Bauke Mollema al gereageerd op de kwestie. Nu doet ook vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault, op niet mis te verstane wijze, zijn duit in het zakje.

De 63-jarige Fransman is diep teleurgesteld in Froome, zo blijkt uit een interview met het Franse Ouest France. “Ik vertrouwde hem. Maar dit laat nog maar eens zien dat we niemand kunnen vertrouwen. Deze zaak zal opnieuw een donkere schaduw werpen over de sport.” Hinault denkt dat de affaire weleens funest kan zijn voor de verdere loopbaan van de kopman van Sky. “Wellicht is zijn carrière nu wel ten einde.”

In de Spaanse ronde, die Froome wist te winnen, werd na afloop van de achttiende rit 2000 nanogram Salbutamol per milliliter in zijn urine gevonden. Dat is twee keer zoveel als de toegestane hoeveelheid van 1000 nanogram per millimeter. De Brit neemt het middel, dat bedoeld is voor astmapatiënten, tegen astma-aanvallen. In een eerdere reactie heeft Froome aangegeven op advies van de ploegdokter de dosis Salbutamol destijds te hebben verhoogd.

Hinault pleit naar aanleiding van de kwestie met Froome voor een algeheel verbod op het gebruik van Salbutamol en middelen die worden gelegitimeerd met zogeheten Therapeutic Use Exemptions (TUE’s). “Het lijkt wel alsof ze allemaal last hebben van astma! Ik ben van mening dat, vanaf het moment dat je dergelijke middelen of attesten nodig hebt om te koersen, je helemaal niet moet rijden.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

wielrenner 16 december 2017 om 16:03

@leegloper
Testen zijn boven de norm dus schorsen punt!

0
Cavia 16 december 2017 om 16:47

Hinault weet het zeker want hij is een Ervaringsdeskundige. Dus recht van spreken over zulk soort zaken.

0
VerstandOpNul 16 december 2017 om 17:37

Helemaal eens met Hinault. Jammer voor de bona fide renners met een ongemakje, maar die TUE’s moeten gewoon weg. 3 weken pijn- en virusvrij blijven hoort bij de sport.

En voor iedereen die over zijn verleden begint: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

0
SCIC 16 december 2017 om 17:54

Nu maar hopen dat UCI lef heeft het advies van Hinault op te volgen.

0
Jacco van Stierop 16 december 2017 om 18:26

Woorden van gelijke strekking trouwens van Roger Legeay, voorzitter van de MPCC, in dezelfde krant. Volgens hem is Sky nooit lid geworden van zijn club omdat Sky aan hem verklaarde verder dan het MPCC te willen gaan in het bereiken van een schone sport.
Blijft een moppentrommel dat wielrennen.

@leegloper
“Als hij onder de innamegrens is gebleven, is er niets aan de hand.”
Nee, de inname (input) is voor de anti-dopinginstantie niet te controleren, de hoeveelheid in de urine (output) daarentegen wel.
Het zal waarschijnlijk de verklaring van Sky worden waar ze nu op zitten te broeden: “onder normale omstandigheden heeft onze Chris bij minimale inname al een vrij hoge output en na die 18e rit door externe factoren (uitdroging veroorzaakt door de beruchte Cantabrische lucht, zwevende pollen, wind van zee blablabla) was het extreem hoog. Kan de arme knul niets aan doen. We hebben niks fout gedaan, hoor, ech nie!”

0
Omhoog73 16 december 2017 om 18:44

HieNO is HieYes ;)

0
Covadonga 16 december 2017 om 19:11

@nibs
De reactie van Sky en Frome waren zoals te verwachten. Daar kan en doe ik ook weinig mee. Als hij echt schuldig is, volgt de straf vanzelf.
Ik ben trouwens wel ontzettend benieuwd naar de reactie van Armstrong. Die heeft er pas verstand van. Maar daar zitten vast heel veel mensen op te wachten.

0
Wildebert 16 december 2017 om 20:29

Das in elk geval een duidelijke visie van Hinault op de TUE’s. Eens! Ben wel klaar met die Skymarginals. Froome is mijn vertrouwen kwijt. Brailsford en co hadden dat allang niet meer. Zou raar zijn als hij als winnaar van de Vuelta blijft staan.

0
Pantani77 16 december 2017 om 21:15

Helemaal eens. Gelijk schorsen die froome.anders kunnen ze net zo goed gelijk stoppen met controles

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone