Herman Frison en Marc Sergeant weg bij Lotto Soudal: “Echte Lotto-monumenten”

dinsdag 3 augustus 2021 om 15:50
Herman Frison en Marc Sergeant weg bij Lotto Soudal: “Echte Lotto-monumenten”

Marc Sergeant - foto: Cor Vos

Het management van Lotto Soudal ondergaat komende winter een flinke transformatie. Bekende gezichten als Herman Frison en Marc Sergeant vertrekken namelijk uit het ploegleidersbestand. Dat maakt algemeen manager John Lelangue bekend.

Terwijl het nieuws over de contractverlenging van Caleb Ewan en Rüdiger Selig alle aandacht krijgt, gaat Lelangue ook in op de veranderingen in het management van de Belgische loterijploeg. “Ikzelf blijf aan het hoofd van het team en met Maxime Monfort als performance manager gaan we verder op de ingeslagen weg”, vertelt Lelangue.

“Nikolas Maes wordt vanaf 2022 voltijds ploegleider en Mario Aerts, Kurt Van de Wouwer en Marc Wauters hebben hun strepen al meermaals bewezen. Op dat vlak zitten we goed voor de komende jaren”, vertelt hij over de vaste kern van de ploegleiding. Missen de namen van Herman Frison en Marc Sergeant.

Gezicht van de ploeg
“In lijn met onze teamevolutie nemen we afscheid, einde 2021, van Herman Frison en Marc Sergeant”, legt Lelangue uit. “Allebei einde contract, maar vooral twee echte Lotto-monumenten. Hun belang voor de ploeg kan niet genoeg benadrukt worden. Beiden zijn en waren jarenlang het gezicht van de ploeg. Eerst als renners, later als ploegleider en team manager. Ontelbare sportieve successen en onvergetelijke momenten hebben we samen beleefd. Grote dank voor dit alles, Herman en Marc.”

Vorig jaar snoeide Lotto Soudal ook al in het personeelsbestand, toen werd afscheid genomen van performance manager Kevin De Weert en ploegleider Frederik Willems.

Herman Frison – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

39 Reacties

Dikke vrouw 3 augustus 2021 om 15:57

Twee suffe dino’s. goed nieuws dus

Alfons Haavers 3 augustus 2021 om 17:06

Dit klinkt vrij hard vind ik persoonlijk, maar Lotto heeft inderdaad een redelijk suf imago. Sergeant en Frison hadden misschien niet de meest dynamische uitstraling, maar net als anderen hier heb ik ook niet meteen meer vertrouwen in een figuur als Lelangue.

Dit WT-team zou wel eens een grondige make-over moeten krijgen. Als renner lijkt niet alleen DQS maar bv. ook een proconti-team als Alpecin (om binnen de Belgische teams te blijven) een stuk aantrekkelijker om bij te rijden. Lotto heeft toch iets oubolligs en straalt niet die sfeer uit dat daar het uiterste uit de renners wordt gehaald.

Er wordt vast ook goed werk geleverd, maar het mag allemaal wel eens opgefrist worden. Een Lotto 2.0 met jonge talenten in plaats van vergane gloriën, in een hipper jasje en met wat meer dynamisme. Of Lelangue daarvoor de geschikte figuur is als ploegbaas, is nog maar de vraag.

KnightBiker 3 augustus 2021 om 17:59

@alfons – ze hebben vorig jaar de bezem al door de selectie gehaald en je kan niet verwachten dat het verjongen van je renners bestand direct resultaat oplevert. Het enige dat me bijstaat is dat Brent van Moer is doorgebroken. De rest komt nog bij de oude kopmannen vandaan. (Dat men een 3 jarig contract geeft aan Gilbert, daar kan ik ook niet bij, maar die is volgens mij ook vriendjes me Lelangue)
Lotto heeft naast een top sprinter eigenlijk zelden structureel succes, en de renners kan je moeilijk aanwijzen als schuldigen aangezien het al jaren niet vlot: de oude staff/begeleiding eruit gooien had al veel eerder moeten gebeuren en ofschoon Lelangue er pas een paar jaar zit, zou ik hem toch ook niet de hand boven het hoofd houden.

Murcia 3 augustus 2021 om 18:09

Lelangue maakte naam bij BMC, een ploeg waar geld geen enkele rol speelde. Dan is het ook wat makkelijker om succesvol te zijn. Bij LTS heeft de aankoop Kron het geweldig gedaan en verder viel Oldani mij op. Gilbert en Degenkolb zijn niet uit de verf gekomen. Natuurlijk zijn Gilbert en John goede maatjes maar volgens mij wilde vooral de Lotto hem heel graag aantrekken om ook een Waalse topper aan boord te hebben.

Alfons Haavers 3 augustus 2021 om 18:51

Van de piepkuikens kan je inderdaad niet verwachten dat ze meteen potten breken. Die moeten tijd krijgen om te rijpen, maar als ze ontbolsteren moet je als team ook aantrekkelijk genoeg zijn om ze te kunnen houden.

Ik bedoelde eerder eens een wat jongere kopman, die al wat bewezen heeft maar waar ook nog meer potentieel in zit. Namen zoals Mohoric, Narvaez, Moscon,… zijn hier al gevallen en dat lijken me inderdaad types die de jonge talenten op sleeptouw kunnen nemen met goeie prestaties.

Nu hebben ze met Gilbert, Degenkolb, De Gendt… te veel van hetzelfde aan boord. Grote namen, maar al een tijdje over het hoogtepunt heen. Dit zijn toch allemaal zware contracten, waarmee je best wel een of meerdere jongere klasbakken aan boord kan halen.

Ik wil niet te veel in het verleden blijven hangen, de gemaakte keuzes hebben niet gebracht wat er van verwacht werd en daar is niks meer aan te doen. Maar het lijkt me wel belangrijk dat Lelangue nu een nieuwe weg kan inslaan en hopelijk dit keer betere keuzes maakt.

Het kunnen niet allemaal Ineossen, Jumbo’s en DQS’en zijn en veel toppers liggen vast of kunnen elders meer verdienen. Als WT-team mag het wat mij betreft wél meer zijn dan de laatste jaren bij Lotto. En hierbij mag ook wat gewerkt worden aan de uitstraling van het team. Zoveel leuke ploegen met een budget dat in dezelfde rangorde ligt als dat van Lotto maar waar ze wel een duidelijke identiteit hebben en weten te inspireren. Bij Lotto heb ik het gevoel dat ze al jaren hetzelfde doen en dat ze het wel goed vinden zo.

Zoals ik zei is dat in de realiteit vast wel wat anders en wordt ook daar wellicht hard gewerkt, maar ze stralen het niet uit in hun communicatie, look, transfers, kortom het verhaal van het team.

Een goeie kopman met een sterke uitstraling zou hen al ver brengen denk ik (kijk wat een vdP teweegbrengt bij Alpecin). Hopelijk kiest Lelangue daar eens voor in plaats van weer een oude vriend een miljoenencontract te geven voor 3 jaar.

Murcia 3 augustus 2021 om 21:04

@Alfons
Je hebt volkomen gelijk als je stelt dat het imago van de ploeg ronduit stoffig is te noemen. De ploeg voelt ook nog steeds de pijn van het te lang aarzelen over Wout een paar jaar geleden. Juist die renner niet aantrekken blijkt een strategische fout van ongekende omvang te zijn geweest. Al kun je natuurlijk de vraag opwerpen of deze ook bij Lotto zo een opmars als coureur te hebben gemaakt.

Het budget is klein vergeleken met 75% van de andere ploegen maar een eigen smoel heeft LTS ook niet echt gekregen. Het stelt ronduit teleur in de Vlaamse koersen en met alleen een topsprinter trek je niet echt de aandacht van publiek, media en sponsors in Vlaanderen temeer als hij ook nog eens een niet-Vlaming is. Meest pijnlijke was het vertrek van AK talenten als Ilan en Henri die gewoon geen ruimte zagen om te groeien als ronderenner binnen de ploeg al is de dood van Lambrechts misschien wel de grootste klap voor hun ambities in het ronde/klimwerk geweest.

VerstandOpNul 3 augustus 2021 om 21:17

@Murcia, interessant dat je Wout noemt.. Zou hij bij Lotto net zo succesvol zijn geweest de afgelopen jaren als bij TJV? Ik neig ernaar om te denken van niet; denk dat de omkadering bij TJV ook een bijdrage heeft geleverd in zijn succes.

Murcia 3 augustus 2021 om 22:09

@VerstandOpNul

Ben ik met je eens hoor, de begeleiding bij TJV wordt te vaak weggezet als niet relevant want de renner moet het allemaal zelf doen maar nu ook weer bij Vingegaard en eerder al bij jongens als Kuss zie je wat de staf voor omgeving kan scheppen waardoor de sporter het beste uit zichzelf kan halen. Bij Lotto hoor je wel vaker van mensen met inside kennis dat men er in het verleden is blijven hangen. Ik noemde Wout omdat juist bij het binnenhalen van Belgisch talent het onbegrijpelijk is dat men bij hem aarzelde, niet vanwege Nuyens en het lopende contract maar men twijfelde juist over wat Wout zou kunnen. Dat is echt een dure inschattingsfout gebleken.

Murcia 3 augustus 2021 om 15:58

Sergeant was natuurlijk al eerder op een zijspoor gezet en Frison is volgens mij nauw aan Sergeant verbonden dus kiepert John ze nu definitief overboord. Lijkt me een moeizame periode te worden met een verlaagd budget en veel onzekerheid over de periode na 2022.

Cochise 3 augustus 2021 om 16:11

Ze maken zich eindelijk klaar voor de 21e eeuw.
Nu maar hopen dat Hilaire ze niet oppikt bij Intermarché

Peetvader 3 augustus 2021 om 16:19

Zo’n 2 jonkies, die kunnen bij Hilaire nog jaren mee :)

Ronellenfitsch 3 augustus 2021 om 16:44

Ik zou niet weten waarom Lelangue meer geschikt is voor de 21e eeuw dan deze mannen. Lelangue heb ik nog nooit iets anders dan onoprechte clichés horen uitspugen. Of is dat de 21e eeuw?

blix 3 augustus 2021 om 16:20

“Echte Lotto-fossielen”

williams 3 augustus 2021 om 16:22

En hoeveel beter doet Lotto het dan sinds Lelangue ??

Titaantje 3 augustus 2021 om 16:47

Lelangue neemt de macht over. Nu zal het moeilijk zijn om het minder te doen dan Sergeant en Frison, maar mijn vertrouwen in Lelangue ligt ook niet veel hoger.

Turtlehead 3 augustus 2021 om 17:06

Lelangue is toch het genie achter de contracten voor Gilbert en Degenkolb?

KnightBiker 3 augustus 2021 om 18:08

@Turtlehead, volgens mij was het contract met Gilbert er al voor Lelangue wordt aangesteld, maar het zijn wel vriendjes… misschien was het een package deal. Degenkolb is wel direct toe te schrijven aan Lelangue.

Peet Gute 3 augustus 2021 om 17:42

Van de regen in de drop en Frison was gewoon een crack in zijn vak, weinig opvallend maar ook erg deskundig.

stormjager 3 augustus 2021 om 18:10

Nou, mister onopvallend Maxime Montfort als performance manager. Als zijn rijders zijn uitslagen gaan rijden is dat niet wat ze willen denk ik zo.

Verweggistan 3 augustus 2021 om 18:28

Lekker focussen op 12e plaatsen in de Vuelta en 14e in de Giro.

Maar eigen uitslagen zeggen niets over wat voor coach/manager je bent. Wel heb ik het idee dat Lelangue niet te veel eigenzinnige types wil.

plattenband 3 augustus 2021 om 18:27

Ik ben nooit fan geweest van deze ploeg. Ze missen de uitstraling die een ploeg als het hier o zo gehate DQS wél heeft.
Ben benieuwd welke wind er nu gaat waaien. Zoals het nu lijkt moet de winstgarantie van Ewan komen en daarnaast hopen op lucky shots van Wellens, De Gendt en Van Moer. Gilbert?… tja…

Inderdaad dringend tijd voor grondige changement decor!

veggerby 3 augustus 2021 om 19:30

Dringend plaats zoeken voor andre greipel in de team omkadering

Titaantje 3 augustus 2021 om 20:39

die is helaas niet met liefde vertrokken

Remcoderksen 3 augustus 2021 om 19:52

Het ligt niet aan Sergeant en Frison. Het zijn kleurloze kereltjes als Wellens, De Gendt en Van Hoecke die amper presteren.

Gangmaker 3 augustus 2021 om 21:10

Lelangue had beter zichzelf ontslagen, want is een van de meest onbekwame mensen in de wielersport. Sponsor Soudal is zelf reeds gaan lopen.

Polleke 3 augustus 2021 om 22:03

Zijn enige gave is dat hij zich overal ín kan likken, tot UCI en ASO toe… een uber-bobo zeg maar.. zou me niks verwonderen als zijn agenda richting UCI presidentschap wijst, hij is er in ieder geval het juiste type voor, een cloon haast van de huidige nar…

stalle 4 augustus 2021 om 08:47

Ik sta in stille bewondering voor jullie deskundige analyse.

Frez 4 augustus 2021 om 09:07

Deel van artikel van Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210803_97859536

Meer nauwkeurigere weergave van de feiten:

“Nog vijf maanden en dan mogen sportief adviseur Marc Sergeant (61) en ploegleider Herman Frison (60) ophoepelen bij Lotto-Soudal. Het duo zorgde achttien jaar voor de stabiliteit, die de ploeg van de Nationale Loterij typeerde, maar wordt nu ‘bedankt’ voor bewezen diensten. Pikant detail. De keuze werd gemaakt net nadat Caleb Ewan, kopman en protegé van Frison en Sergeant, had bijgetekend. Alweer een machtsspelletje dat CEO John Lelangue wint, maar de ploeg enkel doet verliezen.”

“Ook Ewan is opgetogen, lezen we in het persbericht: “Ik voel me hier thuis en ik ben trots de kleuren van het team te verdedigen.” Het moet een quote zijn die dateert van voor gisterochtend, toen Sergeant en Frison telefonisch werden afgedankt. Ewan werd door Sergeant binnengehaald voor Lelangue aan de macht was en zijn floptransfers, Philippe Gilbert en John Degenkolb, regelde.

Ewan hecht veel belang aan de aanwezigheid van Sergeant. Toen de eerste massasprint in de Giro dit jaar op een sisser eindigde, was de Australiër zodanig ambetant dat de aanwezige ploegleiders de gespannen sfeer binnen de ploeg niet konden bedaren. Pas toen Sergeant in allerijl werd ingevlogen, kon zijn poulain kalmeren.

Ook Frison is voor Ewan belangrijk. In de Tour van dit jaar wou Ewan dat Frison en niemand anders de radiocommunicatie in de koers voor zijn rekening nam. Dat Sergeant en Frison de deur worden gewezen, zal Ewan niet plezieren. Hij had wellicht niet verlengd als hij toen al wist wat gisteren zou gebeuren. Pas wanneer de handtekening was gezet, konden Sergeant en Frison worden geliquideerd.”

“Een zoveelste paleisrevolutie bij Lotto-Soudal. Eerst was er Paul De Geyter, maar die werd al na één jaar vervangen door Lelangue. Die plaatste Kevin De Weert eerst op het voorplan ten nadele van sportief manager Sergeant, maar moest dan inzien dat De Weert geen goeie keuze was, waarna Sergeant relatief in ere werd hersteld als sportief adviseur. Tezelfdertijd verloor Frison zijn functie als belangrijkste ploegleider aan Mario Aerts. Het contract van beiden liep eind dit jaar af, maar ze wilden graag nog één extra jaar blijven om dan met pensioen te gaan. Een afscheid in schoonheid dat hen niet wordt gegund. Volgens de 50-jarige Lelangue omdat hij aan de toekomst moet denken en wil verjongen.

In een van de vijf volzinnen over de exit van Sergeant en Frison zegt Lelangue: “We nemen afscheid van twee echte Lotto-monumenten.” Beiden zijn inderdaad monumenten van de ploeg, maar worden nu wel bij het grof huisvuil geplaatst. Een mes in de rug en het hart tegelijk. Ze waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.”

Alfons Haavers 4 augustus 2021 om 10:27

Behoorlijk zware uithaal richting Lelangue. ‘In een van de vijf volzinnen over de exit van Sergeant en Frison zegt Lelangue…’ haha.

Er hangt wel wat een imago rond hem van postjespakker en vriendendiensten, maar dit is toch wel stevige taal voor een krant als Het Nieuwsblad.

Vermoed overigens dat Gilbert na volgend seizoen ook wel een belangrijke rol zal krijgen in de staf van het team.

Maillot à Pois 4 augustus 2021 om 18:18

En dan citeert Frez de laatste paragraaf nog niet, waarin redacteur Bram Vandecappelle niets aan de verbeelding overlaat:
“De vraag is wie er nog zin heeft om bij Lotto-Soudal te komen werken. Ooit was het een rustige oase, die tevergeefs opbokste tegen het grote Quick-Step. Tegenwoordig staat ook Alpecin-Fenix al een trap hoger op de sportieve ladder en is de gezellige ploeg op drie jaar tijd verwaterd tot een woestenij. Driewerf jammer.”

Murcia 4 augustus 2021 om 18:32

Werkelijk vernietigend stuk over Lelangue die inderdaad op een wel hele slinkse manier Frison en Sergeant liquideert. Ewan zal wel not amused zijn als zijn vertrouwelingen na de handtekening van hem worden buiten gegooid, dat is een recept voor meer gedoe het komende jaar. Met weinig geld kun je echt wel een eigen identiteit opbouwen maar ik vrees dat men daarvoor andere mensen nodig heeft. Zo was ik nooit erg onder de indruk van Sergeant, zelfs met een groter budget bleef LTS een soort van boekhoudersformatie.

Titaantje 4 augustus 2021 om 18:52

een boekhoudersformatie, wat houdt dat precies in? Het is iig een identiteit. Wij zijn een “boekhoudersformatie”. Die omschrijving lijkt me meer bij DSM te passen, maar weet ik niet zeker want ik weet niet wat het inhoudt.

Mss omdat ik van de tijd van Snuffel, de Peet en andere groten kom, maar voor mij is de identiteit van Lotto toch vooral “ach, we kunnen best ff een biertje doen na de etappe” alhoewel dat er wsl al jaren uit is.

Murcia 4 augustus 2021 om 19:24

@Titaantje
Ik gebruikte die term omdat je bij een boekhouder denkt aan een saai, degelijk maar voorspelbaar persoon. En dat zijn de drie termen die ik voor me zie bij deze ploeg in de afgelopen jaren. Met uitzondering van de avonturen van De Gendt was het door de focus op de massasprints niet echt een ploeg waar mijn hart sneller van ging kloppen. Ik begreep die keuze overigens wel vanuit het standpunt van de leiding want op die manier pak je behoorlijk wat zeges en punten maar de jaren waarin ze ook voor een klassement gingen in grote rondes en meetelden in het klassieke werk viel bij mij meer in de smaak ook al hadden ze toen ook al moeite om uit de schaduw van de ploeg van Lefevere uit te komen.

Pole Pole 8 augustus 2021 om 16:00

ui tal van gebeurtenissen blijkt dat Lelangue een man zonder scrupules en zonder stijl is. Maar wel mooie praatjes op tv. Franskiljon… zou zo in de politiek kunnen.

Ivanoviclover 4 augustus 2021 om 17:47

Ontelbare successen? Nou nou.

Frez 5 augustus 2021 om 09:29

Beiden hebben de periodes meegemaakt met Evans, McEwen, Gilbert in 2011, Greipel, Ewan en nog wel meer. Dus daar zitten wel successen tussen meen ik.

Pole Pole 8 augustus 2021 om 16:09

De ploeg heeft met een bescheiden budget tal van mooie verhalen geschreven en daar hebben de fijne mensen Sergeant en Frison een grote rol in gespeeld.

Pole Pole 8 augustus 2021 om 16:21

Lelangue is er ook in geslaagd de co-sponsor kwijt te spelen (die anders wel in de wielerweld wil blijven => QS)

Zou me niks verbazen als de lijmbaron een beetje moe werd van John's misplaatste arrogantie en megalomanie.

Dat moet je de grijze vos niet laten horen natuurlijk… enfin, als die al zelf gebeld heeft?

Gangmaker 12 augustus 2021 om 10:58

Lelangue is zelf toch een hopeloos geval. Sinds hij daar via politieke kenissen en vriendjes op dat managersstoeltje zit is er al veel met de botte bijl gehad, personeel vertrokken of buitengegooid, maar qua resultaten allemaal geen enkele verbetering. Ergens anders zouden ze dan toch het managment in vraag stellen, hier blijkbaar niet want het is toch maar overheidsgeld.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair