Heras wint rechtszaak en krijgt ruim zeven ton

zaterdag 30 januari 2016 om 14:54
Heras wint rechtszaak en krijgt ruim zeven ton

Foto: Sirotti

Roberto Heras heeft de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de Spaanse wielerbond gewonnen. De 41-jarige oud-wielrenner mag een bedrag van 724 duizend euro tegemoet zien als gevolg van gemiste inkomsten naar aanleiding van een dopingschorsing in 2005, die achteraf gezien niet opgelegd had mogen worden. 

Heras begon na de schorsing, die het einde van zijn carrière inluidde, aan een lange juridische strijd. En niet zonder resultaat. Zo bepaalde de rechter eerder al dat de Spanjaard de eindzege in de Vuelta van 2005, die hem was afgepakt ten gunste van Denis Menchov, terug moest krijgen. De reden daarvoor was dat het dopingonderzoek onzorgvuldig was verlopen. Zo zouden de dopingstalen te laat zijn overgedragen en niet op de juiste temperatuur zijn bewaard.

Ook het proces over de gemiste inkomsten is nu in het voordeel van Heras uitgevallen, al hoeft hij het geld voorlopig nog niet op zijn bankrekening te verwachten. Het Spaanse anti-dopingagentschap kan zich niet vinden in de uitspraak en gaat zo goed als zeker in beroep, volgens de Spaanse krant Marca. Mogelijk duurt het tot 2018 voordat er eindelijk definitief een punt kan worden gezet achter de affaire.

Dit artikel delen:

14 Reacties

achtpuntzes 30 januari 2016 om 14:57

tja, je hebt gepakt, maar probeert alsnog je gelijk te krijgen op deze manier. dan heb je echt schijt aan alles.

John Bidon 30 januari 2016 om 15:00

Voor 7 ton zou ik ook wel een proces op starten

Wim Kruithof 30 januari 2016 om 15:25

Triest… De feiten ondergeschikt maken aan procesfoutjes. Gebruiken en toch zegevieren, hier verliest de wielrennerij.

Sebas 30 januari 2016 om 15:26

Inderdaad 8.6! Bah, ik hoop dat hij en z'n zeven ton heel gelukkig worden en dat we er niets meer van vernemen. Vond het nooit een echt symphatieke renner of vent overigens en hij kon het alleen in Spanje.

Rodney 30 januari 2016 om 15:29

Hoe zit het eigenlijk met zijn tweede carrière? http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest-news/heras-crowned-world-champion-65866

Blijft een koddig gezicht. http://www.thewashingmachinepost.net/cover_images_37/Heras-1.jpg

Mac-S 30 januari 2016 om 15:33

En die arme, schone Menchov is hier de dupe van… eh, tja. Laat maar.

Romāns Vainšteins 30 januari 2016 om 15:55

Mooie, pure bergrenner die met een aanvallende stijl in het hooggebergte zijn vuelta’s wist binnen te halen en nog steeds trotse recordhouder is. Dat hij gebruik maakt van zijn recht is zijn goed recht en de advocaat is zijn geld ruim waard. We hoeven ons verder geen illusies te maken omtrent wie er hier onschuldig de dupe van is geweest : ‘nadie’ .

Turtlehead 30 januari 2016 om 16:00

Kan ie zn doktersrekening van betalen. Heb nog altijd het idee dat dat soort vormfouten expres gemaakt zijn voor de Spanjaard-in-Spanje.

Pieter Peet 30 januari 2016 om 16:01

Erg negatieve reacties hierboven.. Ook dopinggebruikers hebben recht op een eerlijk proces en een eerlijke veroordeling. Het dopingonderzoek moet gewoon fatsoenlijk en volgens de regels/procedures verlopen. Zorgvuldigheid in dopingonderzoek is essentieel voor de sport.

Als dat niet gebeurd is is het niet meer dan terecht dat de resultaten van het dopingonderzoek ongeldig worden verklaard en dus daarmee de daaropvolgende schorsing. Je gaat toch ook niet iemand zomaar in de gevangenis gooien na een DNA-onderzoek waar niets van klopt? Ondanks dat iedereen weet dat iemand schuldig is dient dat wel op een correcte manier bewezen te worden.

Ik snap de onderbuikgevoelens (doping = slecht), maar een rechter doet dit vonnis natuurlijk niet zomaar. Er zullen echt wel goede argumenten zijn voor dit vonnis en het zal dus ook echt niet bij een paar ‘schoonheidsfoutjes’ zijn gebleven van het Spaanse anti-dopingagentschap.

Vergeet ook niet dat een anti-dopingagentschap een cruciale rol heeft in het schoonhouden van de sport en dit ook erg gevoelig is voor fraude (zie Rusland in de atletiek..) en omkoping/corruptie (Betalen of we zeggen dat je gebruikt hebt). Zo’n instantie heeft de macht om carrieres kapot te maken en personen erg negatief in het nieuws te brengen. Daardoor is het cruciaal dat zo’n instantie transparant en volgens de procedures werkt.

achtpuntzes 30 januari 2016 om 16:10

@ Pieter Peet:
een dopinggebruiker en een dopinginstantie die er een potje van maakt. en dan verwacht je dat wij positief gaan reageren? doe ff normaal.

Sebas 30 januari 2016 om 16:15

Prima betoog Pieter Peet en ik deel je mening dat het cruciaal is voor instanties om transparant en volgens procedures te werken, MAAR als je ruim 7 (!) ton mee krijgt als Heras zijnde, dan vind ik dat belachelijk. Dit heeft niets met onderbuik gevoelens over doping te maken, want inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van de praktijken van weleer. Alleen al in de top10 van de Vuelta 2005 staan vier gepakte namen bij en Heras krijgt zijn (naar mijn mening) onverdiende gelijk in de vorm van ZEVEN TON.

zoetepap 30 januari 2016 om 16:25

Jongens toch deze rijzende ster kwam uit de Kelme-Manzano stal,rijd de stenen uit de straat voor armstrong en vald door de mand bij Liberty(once),dat de grootste broeihaard van doping was. (al zijn de lijken pas gevallen na de astana-coup) Voor mij was hij een mooie renner om naar te kijken maar van dat ontkennen krijg ik de pleuris. Voor mij is de winnaar van zijn 4de vuelta gewoon de eerste in de uitslag die nooit betrapt is of die niet overdreven verdacht is. Maar dat is zoekwerk in spanje zeker in die periode die ver buiten de top 20 zal gaan.

Romāns Vainšteins 30 januari 2016 om 16:36

Dus dan kun je even goed de eerste betrapte renner tot winnaar uitroepen.
De 7 ton zijn uiteraard een gevolg van het feit dat Heras’ carriere op basis van een onzorgvuldig en ontoereikend onderzoek onderbroken is en daardoor kansen op meer wielerjaren en nog meer vuelta’s weggenomen zijn.

Uiteraard zijn er hier en daar wel kanttekeningen te plaatsen en daar gaat nu dus een hoger beroep zich over buigen, deze uitspraak an sich is verder niks mis mee.

Wildebert 30 januari 2016 om 18:39

Ik vind dit triest. En vind het ook jammer dat sommigen het nog voor hem opnemen. Ieders goed recht, oom dat van RV natuurlijk, maar dat juridisch gedoe en gehaarkloof kan wel eens gruwelijk botsen met de werkelijkheid.
Weg met valsspelers.

Headlines

Materiaalzone

Populair