Henao houdt twee tellen over op Contador en wint Parijs-Nice, ritzege De la Cruz

Henao houdt twee tellen over op Contador en wint Parijs-Nice, ritzege De la Cruz

foto: ASO/A.Broadway

zondag 12 maart 2017 om 16:49

Sergio Henao heeft Parijs-Nice gewonnen, maar daar leek het lang niet naar uit te zien. De Colombiaanse kampioen zag op de slotdag Alberto Contador al vroeg in de etappe in de aanval gaan. Het verschil liep op tot een minuut, maar in de slotkilometers wist Henao er nog genoeg tijd van af te snoepen. Hij hield uiteindelijk twee seconden over op Contador. De dagzege ging naar David de la Cruz.

Grote kopgroep
José Herrada, Lilian Calmejane (winnaar van de bergtrui) en Arnold Jeannesson maakten zich op de eerste klim van de dag los. In de afdaling kregen de drie bijval van liefst 21 andere – voor het klassement ongevaarlijke – renners, onder wie Tom-Jelte Slagter. De 24 reden een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. In het peloton werd het tempo opgevoerd op de Col de Calaïson. Een ruime favorietengroep bleef over, maar zonder Simon Yates. Hij kwam op ruim zestig kilometer van de meet in de problemen.

De verwachte aanval van Contador
Op de Côte de Peille, de voorlaatste klim van de dag, meldde Trek-Segafredo zich op kop in dienst van Alberto Contador. Op 52 kilometer van de streep volgde de aanval waar iedereen op zat te wachten; Pantano versnelde en nam Contador mee in zijn wiel. Twee extra demarrages waren voor de Spanjaard nodig om eerst Martin en daarna Henao van zich af te schudden. Op dat moment moest El Pistolero nog vijftig kilometer afleggen. Met enkele overblijvers van de vroege vlucht ging Contador de afdaling in. In zijn strijd tegen de groep-Henao kreeg de Spanjaard bijval van Michael Matthews en een duo van UAE Emirates.

Contador virtueel in het geel
Op de beklimming van de Col d’Eze, waarvan de top op vijftien kilometer van de finish lag, breidde Contador zijn voorsprong uit naar een minuut op Henao. Marc Soler en David De la Cruz bleven over uit de vroege vlucht en konden Contador nog volgen. Soler was uit op de ritzege en ontsnapte vlak onder de top. In de afdaling leek weinig Contador meer tegen te kunnen houden, maar het liep niet op rollertjes voor de kopman van Trek-Segafredo.

In de achtergrond gooide Henao zich als een steen naar beneden. De Colombiaanse kampioen verkleinde het verschil daardoor tot onder de veertig seconden. De spanning was om te snijden, wetend dat Contador 31 seconden goed moest maken op Henao. Aan kop kwamen de drie Spanjaarden weer samen, maar dat werkte niet in Contadors voordeel. Het verschil zakte bij het binnenrijden van Nice tot onder de dertig seconden. Contador anticipeerde direct toen hij dat doorkreeg en viel aan. De la Cruz wist onder de vod terug aan te sluiten en pakte de ritzege voor de neus weg van Contador. De vier bonificatieseconden die De la Cruz pakte bleken cruciaal, want het uiteindelijke verschil tussen Henao en Contador bedroeg slechts twee tellen.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Wheely 12 maart 2017 om 16:50

Hulde aan Bert. Dit was echt heel mooi.

0
LutsenkoFan 12 maart 2017 om 16:50

Gun het Henao niet meer na deze etappe.

0
haroldvc 12 maart 2017 om 16:50

Wat jammer dat Contador hier niet beloond wordt.

0
Lennimator 12 maart 2017 om 16:51

Ongelooflijk.

Held Contador wordt net als vorig jaar mede genaaid door zijn landgenoten…

ik zou bijna Turkije erbij betrekken.

0
Alto de angliru 12 maart 2017 om 16:51

Grote doelen van bertje volgen later dit jaar pas

0
vevie 12 maart 2017 om 16:51

Bert is een legende. De grootste actieve renner van het moment en van de laatste 10 jaar.

0
schlossborn1995 12 maart 2017 om 16:51

Wat kan wielrennen toch verschrikkelijk mooi zijn. Geweldig gestreden door Contador.

0
LyndaLid 12 maart 2017 om 16:51

Man man man, wat was dit ouderwets genieten van fietsen! Ik ben nooit de grootste fan geweest van de persoon Contador, maar wat gaan we de wielrenner missen als die er mee stopt. Onvoorstelbaar gave etappe weer. Ik gun Henao overigens ook wel een keer die eindzege in zo'n ronde, stond al vaak op het podium (Down Under, Baskenland, Polen.. en vorig jaar was ie misschien al wel de beste hier).

Hoe dan ook, fantastisch staaltje fietsen! Laat het hele jaar zo zijn als vandaag, in de Tirreno, maar vooral weer hier naar Nice.

0
Quintenri 12 maart 2017 om 16:51

Heel jammer voor Alberto…

0
Reynaerde 12 maart 2017 om 16:52

Ongelooflijk zuur, voor het tweede jaar op rij. Contador er weer een fantastische koers van gemaakt, ontzettend genoten. Nogmaals, ongelooflijk zuur dat hij weer niet beloond wordt.

0
TykkeThor 12 maart 2017 om 16:53

Wat een fantastische ontknoping! Maar wat had ik het Contador gegund. Zuur dat hij voor het tweede jaar verliest op luttele seconden. Zeker omdat hij op weg naar ritwinst, en dus eindwinst, leek.

En dit is toch veel beter dan zo’n gare klimtijdrit op het einde? Laat dit maar elk jaar de slotrit zijn.

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2017 om 16:53

Contador had misschien al eerder De La Cruz de etappe moeten beloven voor brullend kopwerk,..? Zeg maar Vino-Style.

Schitterende rit weer, zoals altijd in de Nice-etappe

0
123poetertjes 12 maart 2017 om 16:54

Heerlijke rit, mooie eindzege voor Henao. Heeft zelf de hele achtervolging geregisseerd en werd daarbij ook nog van alle kanten aangevallen. Met iets meer mazzel had hij al tweemaal Itzulia en een Olympische titel op zijn naam kunnen hebben, nu zit het een keer mee.

0
Wheely 12 maart 2017 om 16:55

Sonny laat wederom zien in orde te zijn voor MSR.

0
NCK17 12 maart 2017 om 16:55

Jammer, maar bertje gaat de tour winnen!

0
Alto de angliru 12 maart 2017 om 16:55

Zijn eigen landgenoten die hem trouwens hier naaien…

0
NDI22 12 maart 2017 om 16:55

Heerlijke aanval die strand door het gebrek aan koers inzicht van een aantal teams. Zelfs inclusief oortjes snappen ze het nog niet. Ze deden het in eerste instantie goed, profiteren van de leider. Maar daarna gingen Movistar, QS en vooral Bahrain toch nog helpen. QS en Movistar hadden zelfs mannen vooraan. Apart.

0
Sephiroth 12 maart 2017 om 16:56

Jemig de ironie, wederom, hij is een van de weinige renners die het waagt om van zover te gaan en er dan zo hard voor gaat. Ik had het Contador gegund na afgelopen jaar met die net niet gehaald pogingen.

Goed verdedigd van Henao maar vooral de mazzel dat in de afdaling meerdere renners gingen meerijden.. Ik snap alleen niet waarvoor izzaguere broers en zakahrin reden. Viel niks meer te winnen :S Jammer dat Pantano niet net wat extra kon storen.

0
Romāns Vainšteins 12 maart 2017 om 16:58

‘Zijn eigen landgenoten die hem trouwens hier naaien…’

Zo gaat de wereld natuurlijk niet

0
lemmens 12 maart 2017 om 16:58

Kleinste verschil ooit in Parijs-Nice?

0
Wheely 12 maart 2017 om 17:00

Colombia boven, zowel in Frankrijk als Italië.

0
Johnny7 12 maart 2017 om 17:01

Zo jammer! Niet normaal. Wel weer genoten zoals altijd met Contador. Ook moet ik eerlijk toegeven dat zelfs Henao gewoon vaak zelf moest werken. Zo willen we het zien! Heb nu al geen zin in de tour met die robot trein bah.

0
alsjewint 12 maart 2017 om 17:02

De slotrit boven Nice levert vaak spectaculaire situaties op, maar de verschillen blijven vaak beperkt. Sky als ploeg vond ik vandaag wat bleekjes en Henao had ik ook sterker verwacht. Ik denk dat hij zijn eindwinst wel een beetje mede te danken heeft aan de mannen van Jon Izagirre. Contador in een van zijn beste dagen redt het dan net niet. Op grond van zijn aanvalslust had hij hem mogen winnen van mij. Laat Contador aub beloven geen Froompje meer te doen, vreselijk hoe je dan als stijlrijk renner verwordt tot een krabbelende kleuter op een veel te grote fiets (dat geldt trouwens voor iedere renner die een Froompje doet)

0
schipperaar 12 maart 2017 om 17:03

Wat Rv zegt enige wat ie mist is een stukje diplomatie, de zege was veel minder belangrijk dan de eindwinst en het getweeen dalen liep niet echt gesmeerd, doodzonde.

0
Arema Pro Cycling Team 12 maart 2017 om 17:10

Aiiii…puntje vam mijn stoel.
Had het Contador zo gegund.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone