Henao houdt twee tellen over op Contador en wint Parijs-Nice, ritzege De la Cruz

Henao houdt twee tellen over op Contador en wint Parijs-Nice, ritzege De la Cruz

foto: ASO/A.Broadway

zondag 12 maart 2017 om 16:49

Sergio Henao heeft Parijs-Nice gewonnen, maar daar leek het lang niet naar uit te zien. De Colombiaanse kampioen zag op de slotdag Alberto Contador al vroeg in de etappe in de aanval gaan. Het verschil liep op tot een minuut, maar in de slotkilometers wist Henao er nog genoeg tijd van af te snoepen. Hij hield uiteindelijk twee seconden over op Contador. De dagzege ging naar David de la Cruz.

Grote kopgroep
José Herrada, Lilian Calmejane (winnaar van de bergtrui) en Arnold Jeannesson maakten zich op de eerste klim van de dag los. In de afdaling kregen de drie bijval van liefst 21 andere – voor het klassement ongevaarlijke – renners, onder wie Tom-Jelte Slagter. De 24 reden een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. In het peloton werd het tempo opgevoerd op de Col de Calaïson. Een ruime favorietengroep bleef over, maar zonder Simon Yates. Hij kwam op ruim zestig kilometer van de meet in de problemen.

De verwachte aanval van Contador
Op de Côte de Peille, de voorlaatste klim van de dag, meldde Trek-Segafredo zich op kop in dienst van Alberto Contador. Op 52 kilometer van de streep volgde de aanval waar iedereen op zat te wachten; Pantano versnelde en nam Contador mee in zijn wiel. Twee extra demarrages waren voor de Spanjaard nodig om eerst Martin en daarna Henao van zich af te schudden. Op dat moment moest El Pistolero nog vijftig kilometer afleggen. Met enkele overblijvers van de vroege vlucht ging Contador de afdaling in. In zijn strijd tegen de groep-Henao kreeg de Spanjaard bijval van Michael Matthews en een duo van UAE Emirates.

Contador virtueel in het geel
Op de beklimming van de Col d’Eze, waarvan de top op vijftien kilometer van de finish lag, breidde Contador zijn voorsprong uit naar een minuut op Henao. Marc Soler en David De la Cruz bleven over uit de vroege vlucht en konden Contador nog volgen. Soler was uit op de ritzege en ontsnapte vlak onder de top. In de afdaling leek weinig Contador meer tegen te kunnen houden, maar het liep niet op rollertjes voor de kopman van Trek-Segafredo.

In de achtergrond gooide Henao zich als een steen naar beneden. De Colombiaanse kampioen verkleinde het verschil daardoor tot onder de veertig seconden. De spanning was om te snijden, wetend dat Contador 31 seconden goed moest maken op Henao. Aan kop kwamen de drie Spanjaarden weer samen, maar dat werkte niet in Contadors voordeel. Het verschil zakte bij het binnenrijden van Nice tot onder de dertig seconden. Contador anticipeerde direct toen hij dat doorkreeg en viel aan. De la Cruz wist onder de vod terug aan te sluiten en pakte de ritzege voor de neus weg van Contador. De vier bonificatieseconden die De la Cruz pakte bleken cruciaal, want het uiteindelijke verschil tussen Henao en Contador bedroeg slechts twee tellen.

Dit artikel delen:

72 Reacties

nederbelg 12 maart 2017 om 23:40

@schipperaar
De echte genadeslag voor Fignon kwam er een paar weken na de 8-seconden Tour in '89, toen LeMond hem opnieuw en zo mogelijk nog onverwachter te grazen nam op het WK in Chambéry en hij zelf pas 6de eindigde. Voor mij samen met Ronse 88 het meest dramatische WK ooit.

0
schipperaar 12 maart 2017 om 23:48

@sooike
Bij deze, in de hemel worden geen prijzen uitgedeeld maar zijn prestatie en ijver was hemelsrijk, wat een aanwinst!

0
jan jansen 13 maart 2017 om 00:07

Sooike+1
Dat een Sloveen goed rijdt wordt op deze site nog meer gewaardeerd dan de mooie prestatie van Oomen. Vreemd.

0
LyndaLid 13 maart 2017 om 07:40

“Waarom weinig woorden over de prestatie van Sam Oomen?”

Omdat je niet kan lezen.

@ jan jansen

Roglic, een man die net fietst, wordt derde in een etappe tussen de absolute wereldtop. Doet mee voor een podiumplek in de Tirreno, die veel sterker bezet is dan deze Parijs-Nice.

Oomen rijdt een erg sterke wedstrijd, is nog piepjong, en toont weer veel potentie. Maar hij eindigt in een klimetappe achter Matthews en Colbrelli. Misschien zou het wel overdreven zijn om daar helemaal opgewonden van te raken..

0
sooike 13 maart 2017 om 07:50

@LyndaLid
Blijkbaar kun jij beter lezen. Wijs me in alle reacties van gisteren dan maar op complimenten voor Oomen
Nee, je moet vooral niet opgewonden raken als een manneke van 21 zich meldt bij de grote jongens. Word jij dan maar lekker opgewonden over de prestaties van eendagsvlieg Roglic (niks over Gesink dit keer?) . Zet je TLJ-bril eens af als je een koers bekijkt. Zuurpruim !

0
Gonzalez_de_Galdeano 13 maart 2017 om 07:50

Barguil moest lossen en Oomen heeft hem terug moeten brengen naar het peleton. Waarschijnlijk zonder Barguil had Oomen nog wel bij de andere mannen gezeten.

0
LyndaLid 13 maart 2017 om 08:22

Ik word ook niet opgewonden van Roglic, ik heb wel betere dingen om opgewonden van te worden. Maar ik ben nuchter genoeg om te zien dat de prestaties van Roglic op dit moment bijzonderder zijn dan die van Oomen. Dat heeft echt niets met een bril van wat voor ploeg dan ook te maken, heb überhaupt geen bril. Oomen komt er, geen twijfel over, is een supertalent. Maar dit was sowieso niet zijn doorbraak, en de prestatie is niet te vergelijken met die van Roglic.

En Sooike, de Lotto-Jumbo mopperpot, die anderen een zuurpruim noemt… heerlijk toch :)

0
jan jansen 13 maart 2017 om 08:32

@Sooike;
Ik ben het taalgebruik van jou niet gewend.
Heb je je laten beïnvloeden door sommige WF-ers.

0
jan jansen 13 maart 2017 om 08:40

@LyndaLid
De prestatie van Roglic is zeker goed en bijzonder, maar hij is al 27 jaar.
Oomen is 21 en staat op het punt door te breken.
Wat het meest bijzonder is, lijkt me moeilijk te zeggen maar voor een nederlandse wielersite verdiend Oomen meer aandacht. De telegraaf doet het beter in dit geval.
Misschien moet de redactie een beetje wakker worden geschud.

0
Sebas 13 maart 2017 om 08:55

Interviewtje op de site over de prestaties van Oomen had wel leuk geweest inderdaad (wat niet is kan nog komen). Hij is goed, jong én constant maar heeft geen moment echt aan de koers deelgenomen en voor Barguil geknecht. Trouwens; wat te denken over de week van de Tank? Die moet zich rot geschrokken zijn, toen hij daar als enige zwart-gele man vooraan in het klassement stond. Naar diens reactie ben ik ook wel benieuwd.

0
LyndaLid 13 maart 2017 om 08:55

Wat er bijzonderder is lijkt me wel te zeggen: een 21-jarige die in Parijs-Nice 14e wordt is weleens eerder gebeurt me dunkt. Een ex-schansspringer die niet langer op niveau fietst dan die 21-jarige, en bij de allerbesten in de Tirreno hoort; dat is nog nooit gebeurd.

You do the math.

0
flashke 13 maart 2017 om 10:12

@LyndaLid
Oomen is nog jong. Hij heeft hier getoond dat hij een hele mooie toekomst als klimmer te wachten staat (net zoals Bernal in TA). Wat Roglic doet is inderdaad ongezien, maar het is anderzijds ook normaal dat een 27 jarige met talent op korte termijn een hoger niveau haalt dan een 21 jarige. De prestatie van Roglic kun je misschien hoger inschatten, maar het potentieel dat Oomen getoond heeft, lijkt me hier belangrijker.

0
Romāns Vainšteins 13 maart 2017 om 10:15

Jaja, Oomen ’the Omen’ , onze nieuwe hype, persoonlijk moet ik zeggen dat net achter het eerste groepje aanharken voor mij nog geen reden is om met een Dragolescu de AH binnen te springen op zoek naar de beste cashewnootjes.

0
lnnrt 13 maart 2017 om 12:58

Mwah, 14e worden op je 21e is knap, en het bevestigd inderdaad het talent van Oomen, maar het verbaast mij eerlijk gezegd niet zo die 14e plek. Dus om het nou als heel belangrijk te benoemen. In 2008 werd een 21 jarige 4e in P-N, en die wordt nu binnen z’n eigen ploeg voorbij gestreefd door iemand die in 2008 nog droomde van een gouden medaille bij het schansspringen. Dus die toekomst van Oomen is nog zeer ongewis ;)

0
sooike 13 maart 2017 om 23:14

@jan jansen
Je hebt gelijk. Ik zeg meestal heel verstandige dingen in correct Nederlands, maar soms schiet ik vol bij het lezen van al die TLJ-onzin hier. Oomen’s prestaties worden gebagatelliseerd, omdat er ene Roglic op zijn 27e een keer voorin koerst. Over Gesink wordt ineens met geen woord meer gerept, maar Tankink wordt nu weer opgehemeld omdat hij de enige was van zijn ploeg die te zien was in een etappeverslag. Gesink is in geen velden of wegen meer te bekennen hier, maar ja…zo werkt het blijkbaar bij geel-zwarte volgers. Maar ik trek het boetekleed aan en zal”de kwalificatie “zuurpruim” niet meer gebruiken. Mijn excuses !

0
rahimns 14 maart 2017 om 00:08

Wat heeft dit met Roglic en Gesink te maken…. die reden hier toch niet. @sooike @Jan Jansen ik begrijp de kritiek misschien nog wel over Oomen, maar om hier dan weer TLJ bij te halen slaat natuurlijk helemaal nergens op.

0
vlek 14 maart 2017 om 00:14

Oomen enkel gebruiken om die grijsgedraaide plaat weer op te zetten, dat is pas respectloos richting het bemoedigende optreden van Oomen.

0
schipperaar 14 maart 2017 om 00:35

Oomen was een verademing waar Tankink elke dag inleverde en geen deuk in een een pakkie boter reed, als ie de slag niet had gemist int weekend had ie veel korter gestaan en Roglic vind ik nog altijd duister na zijn gelukkige tijdrit in de giro met zijn alternatieve fiets.

0
simplex 14 maart 2017 om 00:38

Hoe kan een eenvoudige vraag voor iets meer aandacht voor een goed acterend Nederlands talent hier op somtijds TLJ – WF flits toch snel ontaarden in een verdediging van een ander “fenomeen” die een andere koers rijdt, maar gelukkig is het dan weer wel voor een andere ploeg om het draadje langer te maken.
Woensdag de verkiezingen met helaas soortgelijke ppp (priet praat poppenkast) er om heen.
Toch neem ik dat maar wat serieuzer dan de dagelijkse ploeg/renner/cultuur verdediging van één van de bijzaken in het leven.

0
vlek 14 maart 2017 om 00:44

Oomen is hier toch veelvuldig besproken de afgelopen week? Hij werd op momenten zelfs kansen op het volgen van de top favorieten toegedicht! Volgens mij was er verder ergens in het gezonde midden een breed gedragen positieve beoordeling van zijn rijden te vinden. Beter dan die ongezonde behoefte hem te vergelijken met Tankink. Wat een belediging voor ons grootste talent onder de jonge klimmers.

0
Lalsacien 14 maart 2017 om 07:31

Ik meen mij te herinneren dat Sandy Casar tweede werd in zijn eerste Parijs-Nice. Hij was toen eenentwintig.

0
Baukema Tomoulin 14 maart 2017 om 07:42

Je kan goed merken dat het verkiezingstijd is. Zowel het pro-Tlj kamp als het anti-Tlj kamp roept het hardst, scanderen leuzen en verlagen zich tot het uitkramen van populistische onzin.
Ga gewoon koers kijken beste mensen en hopelijk is het leven tegen de tijd dat MSR aanbreekt allemaal weer in rustig vaarwater beland.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone