Henao houdt twee tellen over op Contador en wint Parijs-Nice, ritzege De la Cruz

Henao houdt twee tellen over op Contador en wint Parijs-Nice, ritzege De la Cruz

foto: ASO/A.Broadway

zondag 12 maart 2017 om 16:49

Sergio Henao heeft Parijs-Nice gewonnen, maar daar leek het lang niet naar uit te zien. De Colombiaanse kampioen zag op de slotdag Alberto Contador al vroeg in de etappe in de aanval gaan. Het verschil liep op tot een minuut, maar in de slotkilometers wist Henao er nog genoeg tijd van af te snoepen. Hij hield uiteindelijk twee seconden over op Contador. De dagzege ging naar David de la Cruz.

Grote kopgroep
José Herrada, Lilian Calmejane (winnaar van de bergtrui) en Arnold Jeannesson maakten zich op de eerste klim van de dag los. In de afdaling kregen de drie bijval van liefst 21 andere – voor het klassement ongevaarlijke – renners, onder wie Tom-Jelte Slagter. De 24 reden een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. In het peloton werd het tempo opgevoerd op de Col de Calaïson. Een ruime favorietengroep bleef over, maar zonder Simon Yates. Hij kwam op ruim zestig kilometer van de meet in de problemen.

De verwachte aanval van Contador
Op de Côte de Peille, de voorlaatste klim van de dag, meldde Trek-Segafredo zich op kop in dienst van Alberto Contador. Op 52 kilometer van de streep volgde de aanval waar iedereen op zat te wachten; Pantano versnelde en nam Contador mee in zijn wiel. Twee extra demarrages waren voor de Spanjaard nodig om eerst Martin en daarna Henao van zich af te schudden. Op dat moment moest El Pistolero nog vijftig kilometer afleggen. Met enkele overblijvers van de vroege vlucht ging Contador de afdaling in. In zijn strijd tegen de groep-Henao kreeg de Spanjaard bijval van Michael Matthews en een duo van UAE Emirates.

Contador virtueel in het geel
Op de beklimming van de Col d’Eze, waarvan de top op vijftien kilometer van de finish lag, breidde Contador zijn voorsprong uit naar een minuut op Henao. Marc Soler en David De la Cruz bleven over uit de vroege vlucht en konden Contador nog volgen. Soler was uit op de ritzege en ontsnapte vlak onder de top. In de afdaling leek weinig Contador meer tegen te kunnen houden, maar het liep niet op rollertjes voor de kopman van Trek-Segafredo.

In de achtergrond gooide Henao zich als een steen naar beneden. De Colombiaanse kampioen verkleinde het verschil daardoor tot onder de veertig seconden. De spanning was om te snijden, wetend dat Contador 31 seconden goed moest maken op Henao. Aan kop kwamen de drie Spanjaarden weer samen, maar dat werkte niet in Contadors voordeel. Het verschil zakte bij het binnenrijden van Nice tot onder de dertig seconden. Contador anticipeerde direct toen hij dat doorkreeg en viel aan. De la Cruz wist onder de vod terug aan te sluiten en pakte de ritzege voor de neus weg van Contador. De vier bonificatieseconden die De la Cruz pakte bleken cruciaal, want het uiteindelijke verschil tussen Henao en Contador bedroeg slechts twee tellen.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Wheely 12 maart 2017 om 17:11

QS mag toch wel terugkijken op een succesvolle Parijs-Nice.

0
Wim Kruithof 12 maart 2017 om 17:12

Zit gewoon bloedchagrijnig voor me uit te turen dat hij het niet haalde. Wat een leeuwenhart, Henao heeft gemazzeld dat hij ondersteuning kreeg, juist toen de etappe (en daarmee het hoofddoel voor enkelen) buiten bereik bleek. Vreemde gewaarwording.

0
klassementsrenner 12 maart 2017 om 17:15

Ik gun het Henao wel na die aantal tweede plaatsen. Verder is het een sterke en leuke renner.

Het is jammer voor Contador. Ik hoop dat hij dit jaar nog mooie dingen laat zien!

0
Johnny7 12 maart 2017 om 17:17

Mensen! Ik als grote Contador fan moet het nu even opnemen voor die grote groep achter hem. Die jongens hebben Henao echt veel zelf laten opknappen! Ze kunnen natuurlijk niet achteruit gaan fietsen he!

Respect voor Matthews en Pantano! Twee bazen.

0
TykkeThor 12 maart 2017 om 17:18

Ik gun het Henao zeker ook. Al jaren wereldtop, maar miste wat constantheid om een grote vis binnen te hengelen. Mooi dat het hem eindelijk gelukt is.

0
IlPirata 12 maart 2017 om 17:22

Zo sneu voor Contador, gestreden en in de aanval op 50 km voor de finish.
Zonde dat het hem niet gelukt is, wat een aaantrekkelijke aanvallende renner is het toch.

0
robotour 12 maart 2017 om 17:25

Hopelijk heeft Contador met Mollema en Pantano aan zijn zijde genoeg power om in de Tour dit soort kunstjes ook uit te halen. Hij zal ook een Felline nodig hebben om de SKY-trein te weer staan. Met een goede knecht vooruit had dat misschien net die 2-3 seconden gescheeld.

0
hildeke 12 maart 2017 om 17:28

Iemand al zicht op de plaatsen 11 tot 15 in het eindklassement?

0
schipperaar 12 maart 2017 om 17:35

@ajw
Bij deze een manifest om het buis zitten te verbieden, voegt geen bal toe, integendeel. Dacht dat Bertje beter daalde maar misschien te nerveus?

0
bartje 12 maart 2017 om 17:38

Vandaag toch twee geweldige koersen gezien. Geweldig om Sagan zo te zien rammen, en helemaal fantastisch om Contador op vijftig kilometer! te zien aanvallen en net, maar dan ook net te kort te komen! Ik zie dat eigenlijk niemand doen met nog een kans van slagen ook. Wat een spanning.

We gaan toch wel een heel mooi ronde seizoen tegemoet hoor. Er zijn een aantal echte toppers (Quintana, Froome, Contador, Porte) die elkaar weinig ontlopen, maar compleet verschillende tactieken hanteren. Met een leuk stelletje Nederlanders en Fransen er net onder. Italianen die zelden iets laten zien totdat de grote rondes worden verreden. Het is bijna jammer dat er drie grote rondes zijn in plaats van eentje waar ze allemaal tegelijk acte de présence geven….

0
cubie 12 maart 2017 om 17:49

Jammer voor Contador. Maar wat was Sam Oomen ook weer goed. Laat die jongen aub zelf eens koersen en niet in dienst van Barquil laten rijden.
Ik heb de kopman van Jumbo niet gezien vandaag.

0
Wheely 12 maart 2017 om 17:54

Tankink uit de top 20 gevallen.

0
girardengo 12 maart 2017 om 17:58

@schipperaar
Inderdaad. Het was toch vorig jaar aangetoond dat de Froome-methode op de buis niet effectief is? Hij is overigens ook onveiliger. Dringt die informatie dan niet door tot de ploegen?

0
schipperaar 12 maart 2017 om 18:14

@girard
Ploegen kopieren graag, Froome daalde misschien sneller omdat ie de tegenwoordigheid van geest had om te trappen in de afdaling.
In druppelvorm afdalen levert meer op wellicht dan als een baal hooi op je fiets gaan zitten. Knieen bij elkaar en hoofd op het voorwiel a la Delgado die minuten bij elkaar sprokkelde.

0
girardengo 12 maart 2017 om 18:25

@schipper
Het probleem van de methode van Froome vorige Tour was, dat hij daarmee juist niet sneller daalde. Onderzoekers toonden dit aan. En Steven Kruijswijk reageerde daarop met de opmerking dat hij dat prima vond. Zo kon hij tenminste op de gewone manier blijven dalen. Maar niemand die zich iets van die contra-informatie aantrekt. Dat vind ik wonderlijk.

0
Covadonga 12 maart 2017 om 18:35

Dit was wederom een Parijs-Nice om je vingers bij af te likken. Reclame voor de wielersport. Contador blijft een geweldenaar, maar Henao heeft de zege zeker verdiend.
Ik heb ook een sterke Matthews en Colbrelli gezien, net als Sagan in de Tirreno. Dat wordt een mooie MSR!

0
adelaarvanantwerpen 12 maart 2017 om 18:47

Sommige hier doen precies of dat Henao deze Paris Nice gewonnen heeft vanwege pech

0
Sephiroth 12 maart 2017 om 18:53

cubie die zat ziek thuis :D en de backup ook. Ze zijn al afgestapt een paar dagen geleden.

0
schipperaar 12 maart 2017 om 19:15

@girard
Lijkt toch zo simpel, pak een muur zoals komende vd Vantoe, anderhalf, twee km recht omlaag aan 13% en kijk op je metertje wat het meest oplevert.
Wat hem siert “ik kan niet anders” zoals de schorpioen bijna aan de overkant zei tegen de kikker, het zit in mn aard. Heeft de koers wederom kleur gegeven en die 2 sec spoelen we snel door, Fignon kwam er nooit meer bovenop.

0
zijwieltje 12 maart 2017 om 19:43

Ik vraag me af wat een enkeling hier van ‘de persoon’ Contador af weet. Je kijkt wielrennen maar hebt ook een goed beeld van de persoon? Ben echt benieuwd.

Maar wat een mooie poging weer van Contador! Heerlijke renner met lef, aanvalslust en klasse!

0
assen 12 maart 2017 om 20:20

Wat is wielrennen toch een prachtige sport!
Bijna net zo spannend als snooker.

0
flashke 12 maart 2017 om 21:03

Wacht eens even. Gilbert stond na de rit van gisteren op 13:41 van leider Henao.
Vandaag komt hij binnen als 47e, op 3:25 van De la Cruz, en dus op 3:04 van Henao. In het eindklassement staat hij nochtans op 19:33, terwijl de simpele rekensom mij 16:45 zou geven. Hoe dan?

0
Wheely 12 maart 2017 om 22:18

@flashke
Scherp, ik vermoed dat er een foutje in de rituitslag staat, die lijst met renners op 3:25 waar Gilbert tussen staat is best groot en de volgende binnenkomst die gegeven wordt is boven de 8 min.

0
jan jansen 12 maart 2017 om 22:50

Contador maakt van het wielrennen een mooie sport.
Oomen beste Nederlander op de 14e plek.

0
sooike 12 maart 2017 om 23:28

Waarom zo weinig woorden bij zowel de redactie als de kenners hier voor de mooie prestatie van Sam Oomen? Over een paar jaar, als hij echt een topper is, zijn de kolommen te klein hier. Of komt het omdat hij niet voor TLJ rijdt? Sam , hulde !

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone