Harm Vanhoucke verlengt, Harry Sweeny wordt prof bij Lotto Soudal

maandag 14 september 2020 om 15:51
Harm Vanhoucke verlengt, Harry Sweeny wordt prof bij Lotto Soudal

Harm Vanhoucke - foto: Cor Vos

Lotto Soudal heeft het contract van Harm Vanhoucke opengebroken en verlengd met twee seizoenen. De 23-jarige Vanhoucke blijft daardoor tot en met 2022 bij de Belgische formatie. De Australiër Harry Sweeny (22) wordt door Lotto Soudal overgeheveld van de U23- naar de WorldTour-ploeg.

Vanhoucke debuteerde in 2018 al bij de WorldTour-ploeg. “Mijn eerste seizoen liep niet zoals verwacht. Ik sukkelde met bloedarmoede, maar de ploeg heeft me de nodige tijd gegeven om terug te vechten. Ik voel me erg thuis in deze ploeg. Er heerst bij Lotto Soudal echt wel een familiale sfeer”, zegt de klimmer, die in oktober zijn debuut maakt in de Giro d’Italia.

Sweeny is bezig aan zijn eerste seizoen bij de beloftenploeg van Lotto Soudal. Hij tekent voor twee jaar. “Ik ben vooral iemand voor de klassiekers, maar ben goed in het aantrekken van de sprint. En ook klimmen lukt me aardig”, legt hij uit. “Ik ben ongelooflijk blij. Ook fijn voor mij is het om mijn landgenoot Caleb Ewan aan te treffen. We kennen mekaar. Hij kan zeker en vast op me rekenen.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Vinyakke 14 september 2020 om 16:30

Rijdt Vanhoucke dan de giro? Op PCS staat dat die de Vuelta zal rijden. Heeft wel een paar klimmergbenen dus prima op zijn plek voor de giro!

Van Sweeny schrik ik wel wat. Welke adelbrieven kan die man voorleggen? Rijdt zelf zelden of nooit resultaten. Is dat een aanvaller die daardoor zelden prijs rijdt dan ofzo? Misschien een grote sterke beer van het type Declercq? Iemand?

0
Thoin 14 september 2020 om 17:19

Sweeney houdt van de Belgische koersen maar trok bij de U23 altijd de spurt aan voor Marit.
Ik ben benieuw of hij zich kan profileren als klassieke coureur.

0
benaffleck 14 september 2020 om 16:30

De selectie van Lotto Soudal begint bijna World Tour onwaardig te worden.

0
harryjohan71 14 september 2020 om 16:37

Het was al world tour onwaardig, muv Ewan. Misschien dat Wellens en Gilbert dit jaar nog een resultaat neerzetten, maar van de overige renners mag je niks verwachten.

0
Grobbel 14 september 2020 om 16:58

Het is gewoon een beetje een raar seizoen natuurlijk met alles opeengepropt in maar een paar maanden, waarbij een lullige blessure in augustus ervoor kan zorgen dat je bijna alle belangrijke koersen mist. Normaal gesproken zijn Wellens en Gilbert toppers in het WT-circuit, dat zal niemand weerspreken lijkt me.

0
Vinyakke 14 september 2020 om 17:12

Er zijn er wel meer WT-waardig buiten de 4 kopmannen (Ewan, Gilbert, Wellens & Degen) hoor. De Gendt, Wallays, De Buyst, Hagen, Dewulf & Vanhoucke kunnen bij elk WT-team een meerwaarde zijn. Daarachter is het wat dun inderdaad. Ze proberen het niveau op te trekken door subtoppers uit het beloftencircuit. Cras, Kron, Oldani, Thijssen, Van Moer, Verschaeve, Conca & Vermeersch hebben allen al wat bewezen bij de jeugd. Geen toppers maar net daarachter. Met wat meeval zitten daar enkele goeien tussen.

0
Deel Koeper 14 september 2020 om 17:14

Het probleem van Lotto lijkt een combinatie van gebrek aan visie en vooral gebrek aan geld. Die paar talenten die kunnen doorbreken zoals Dewulf en Hagen laten ze gaan en om dan te gaan investeren in Gilbert en Degenkolb… dat is weinig toekomstvisie. Gilbert is nog een gok waard, maar gelooft er echt nog iemand in Degenkolb, hoe jammer dat ook is? Ik durf wel stellen dat Bjorg Lambrecht dit jaar gewoon helemaal was doorgebroken. Geen Pogacar/Evenepoel resultaten, maar dingen à la Hirschi… dat zat er echt wel dik in. Dat is dus gewoon brute pech voor zo'n team (naast de veel zwaardere menselijke tragedie uiteraard)

Maar goed, ze zijn niet alleen, ze modderen wat aan in de achterste regionen van de WT, maar dat geldt ook voor CCC, NTT, Cofidis en Israel.

En vooral ook Movistar, die voorlopig een echt abominabel seizoen hebben, die moeten zelfs het beste PCT-team (Arkea) laten voor gaan.

0
SvenNysN1Fan 14 september 2020 om 17:59

Sweeny is een goede toevoeging voor het team. Achter elke kopman zit een ploeg en zonder die ploeg kan de kopman niet presteren. Sweeny zal weinig wedstrijden winnen, maar je kunt niet alleen kopmannen contracteren. Sweeny is op veel terreinen inzetbaar, hij is erg groot en kan daarmee een man goed uit de wind zetten, hij is een erkende hardrijder en hij kan een rol vertolken in de sprinttrein voor Ewan, met wie hij goed op kan schieten.

0
harryjohan71 14 september 2020 om 18:04

Degenkolb en Gilbert zijn op leeftijd. De laatste jaren heeft Degenkolb niet veel gepresenteerd. Het is niet meer dan logisch dat ik dit jaar geen hoge verwachting van Degenkolb heb. Wellens heeft na 2017 weinig gepresteerd in World Tour wedstrijden. Alleen nog enkele overwinningen op een lager niveau behaald.

0
harryjohan71 14 september 2020 om 18:11

@SvenNysN1Fan Welke kopman heeft Lotto dan gecontracteerd voor 2021? Volgens mij wordt het team niet beter en dit jaar presteren ze ook al niet, muv Ewan

0
Murcia 14 september 2020 om 16:58

Harm en Harry blijven dus. Vanhoucke is een klimmer en daar hebben ze bij Lotto-Soudal nooit zoveel aandacht voor dus zal hij het in alle rittenkoersen alleen moeten uitzoeken. Ik hoop dat hij toch het maximale er uit kan halen. Harry zegt dat hij een renner is voor de klassiekers, maar ook een klimmer en vooruit een aantrekker voor de sprint. Hij zal toch een keuze moeten maken waarop hij zich richt want anders wordt hij vooral een australisch maatje voor Caleb en verder teamvulling.

0
Thoin 14 september 2020 om 17:17

Vanhoucke is goed nieuws, lijkt er dit jaar eindelijk door te komen.

0
Vinyakke 14 september 2020 om 17:54

Ben benieuwd naar zijn eerste grote ronde. Al is dat meestal wel de moeilijkste…

0
Merzbow 14 september 2020 om 22:22

@Vinyakke

Zijn 2de grote ronde. Reed vorig jaar de Vuelta en werd daar pas 119de. Dus of het zo’n goeie klimmer is daar heb ik mijn twijfels over.

Eigenlijk op dit moment is Van Aert onze beste klimmer. Dat zegt genoeg denk ik dan.

0
jappe666 14 september 2020 om 17:53

Het grootste probleem van Lotto-Soudal is dat ze een Belgisch DNA hebben, met pakweg 80% Belgen in de ploeg, maar dat ze, in tegenstelling tot in het verleden, niet langer de beste (of zelfs betere) Belgen kunnen aantrekken/behouden.

Belgische WK-selecties bestonden tot een aantal jaar geleden telkens voor de helft uit Lotto-renners, omdat de toppers die niet bij Mapei/Quick-Step terecht konden, bij Lotto reden. Nu moet je in het World-Tour peloton al goed zoeken om een ploeg te vinden zonder Belg in de selectie, en dat zijn bijna stuk voor stuk sterkere renners dan wat Lotto heeft.

Teuns, Stuyven, Keukeleire, Naesen, Van Avermaet, Philipsen, Pauwels, Van Aert, Benoot, Van Wilder, De Plus, Hermans, Van Marcke,… rijden allemaal voor buitenlandse teams, of een Meurisse bv voor Pro-team. Beetje kort door de bocht zet Lotto daar enkel Wellens, Gilbert en De Gendt tegenover.

Als je dan vergelijkt met wie ze pakweg 10 jaar geleden allemaal in de rangen hadden: Van Avermaet, Aerts, Debusschere, Roelandts, Gilbert, Bakelandts, Vanendert, Van den Broeck, Van Goolen, Hoste, Scheirlinckx, Dehaes, Brandt, De Greef, …

0
Vinyakke 14 september 2020 om 18:22

Kan je wel volgen, op de laatste 4 namen na dan :)
Bijkomend probleem is de taalgrens. Vanuit sponsor Lotto willen ze ook steeds enkele Waalse renners erbij, vandaar wellicht ook het aantrekken van Gilbert na het stoppen van Monfort. Dat brengt altijd een beperkte manouvreerruimte op de transfermarkt met zich mee.

0
jappe666 14 september 2020 om 18:52

Zou je denken dat ze een Vliegen of Taminiaux als Waal halen, maar die laatste laten ze dan ook weer gewoon ongestoord naar Alpecin gaan.
Zou graag eens het budget zien van LTS, en hoe ze dat spenderen.

Als je ziet dat Alpecin-Fenix al meer top-10 gereden heeft in de WT dit seizoen dan Lotto, dan zegt dat al genoeg. Dat ze in het ploegenklassement van de Tour al op meer dan 10u (!) staan is wat mij betreft ook veelzeggend, zelfs ondanks het vroege uitvallen van Gilbert en Degenkolb en de focus op Ewan. Als je dan bedenkt dat de laatste ploeg vorig jaar aan het eind van de Tour ‘amper’ op 7,5u stond… We hebben nu 15 etappes achter de rug en ze hebben 5x top-35 gereden, telkens met Ewan. Amper 23x waren ze bij de beste 100 in de etappe.

0
Stablinsky 14 september 2020 om 19:29

Er is bij Lotto inderdaad een gebrek aan visie, zoals hierboven al aangegeven. Lotto U23 levert de ene na de andere rondrennen af, echt spectaculair. Dit allemaal onder de vleugels van Kurt Van de Wouwer. En dan nemen ze Crass mee naar de Tour om op het vlakke te knechten voor Ewan. Dat is talent vergooien. Vanhoucke mocht naar Bora, jammer. En dan zijn ze verbaasd dat Van Wilder koos voor Sunweb. Ik had gehoopt dat het ging beteren met het wegpromoveren van Marc Sergeant. Helaas. Het grote plan is een sprinter aantrekken en alles en iedereen daarvoor laten werken. In plaats van verder te bouwen op het werk van de jeugdploeg. Lambrecht zou sowieso doorgebroken zijn, ongeacht de ploeg. Dus dat is niet hun verdienste.

0
Thoin 15 september 2020 om 08:30

Iedereen spuwt hier vuur op de manier van werken van Lotto-Soudal.
Maar er zijn meer teams die zo denken, FDJ neem daar Démare weg, dan winnen ze dit jaar 3 koersen. Movistar is ook nergens en toch blijven ze inzetten op Valverde.
NTT wint nu dankzij Nizzolo het IK en EK, maar daarbuiten ook zeer matig.
Cofidis… twee koersen gewonnen.
CCC (ok, daar zijn problemen) moet het doen met 4 ritzeges en de eindzege in de Ronde van Hongarije als uitschieter…
Als je weet dat we een kort seizoen hebben en DQS (32), UAE (23), Jumbo (17), Bora(15) en MTS(15) overwinningen. Dan blijft er weinig over voor de rest. Zelfs Ineos hangt met 9 overwinningen achterop.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone