Hansen over pikdonkere ploegentijdrit: “Geen goed voorbeeld voor jongere generatie”
foto: Cor Vos
zondag 27 augustus 2023 om 10:43

Hansen over pikdonkere ploegentijdrit: “Geen goed voorbeeld voor jongere generatie”

De ploegentijdrit in de Vuelta a España heeft veel stof doen opwaaien. Door de combinatie van het natte wegdek en de invallende duisternis moesten de renners de tijdrit in zeer tricky omstandigheden afwerken. Remco Evenepoel uitte na afloop al zijn onvrede en nu heeft ook Adam Hansen, de voorzitter van rennersvakbond CPA, van zich laten horen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na afloop was er de nodige kritiek op de organisatie van de Vuelta a España, aangezien de laatste ploegen de tijdrit in het donker moesten afwerken. Daar kwam nog eens bij dat het parcours spekglad was geworden door de hevige regenval. Hansen zag het ook en voelde zich op X, voorheen Twitter, genoodzaakt om te reageren. “Mijn lijst met zaken die gewijzigd moeten worden, die is weer wat langer na de tijdrit van zaterdag”, begint de oud-renner zijn relaas.

“De Vuelta kent traditioneel altijd deze late start, om zo nog meer publiciteit te genereren. Dit was echter de eerste keer met de huidige weerssituatie. Hierdoor ontstond er een zeer slecht zicht voor de renners. Dat is iets waar we nog niet eerder aan hadden gedacht.”

Ingrijpen
“Er is op zich weinig mis met het tijdstip, maar het is aan de organisator of de UCI om in te grijpen en te stoppen, als de weersomstandigheden niet zijn zoals verwacht. Niemand klaagt over de tijd, maar je loopt nu eenmaal meer risico als je een rit op een later tijdstip organiseert. Als die risico’s zich dan voordoen, doe dan iets. Maar de organisatie deed niks. Het is niet mijn koers en het zijn ook niet mijn regels. De organisatie zou verantwoordelijk moeten zijn, nietwaar?”

Op sommige plekken was er wel straatverlichting, maar wielrenners koersen verder niet met fietslichten. “Deze renners zouden normaal gesproken een boete krijgen als ze zonder licht in het donker koersen. Dit is geen goed voorbeeld voor de jongere generatie”, besluit Hansen.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2023 11:29
@Cycleops dat het altijd goed gaat, is een slecht excuus. Het was al langer bekend dat het zou gaan regenen. Een uur eerder starten had alles opgelost, maar vanwege commerciële redenen doen ze dat niet. Gelukkig dat Hansen dit aankaart, Bugno had dit nooit gedaan.
Goede beargumentering….rare eindconclusie mbt de jeugd…
27 augustus 2023 12:38
Risico ? Via buienradar kan je al minstens 24u op voorhand de buienintensiteit bekijken. Ze hadden dan gisterenmorgen al kunnen besluiten om de start met 1u tot 2u te vervroegen.
27 augustus 2023 13:31
Wat een suffe conclusie idd over de jeugd. En nog suffer van WF om die als tagline voor dit artikel te pakken
27 augustus 2023 11:23
Beetje makkelijk. Gaat altijd goed, nu door zeer uitzonderlijke situatie doet dit zich voor (het wordt maar heel zelden zo donker in spanje om half 9) en nu had de org het anders moeten doen. Een (ploegen)tijdrit met veranderend weer is altijd oneerlijk.
27 augustus 2023 11:30
Het idee was prima. Bij het vallen van de avond koers kijken. In het veldrijden zijn er ook avondwedstrijden bij kunstlicht, in de F1 ook. Prima idee, maar er is niet goed nagedacht over de uitvoering. Zorg voor voldoende licht onderweg en het was fantastisch geweest. Een les. Op naar vandaag. Een nieuwe kans om over iets anders te klagen.
27 augustus 2023 12:40
Blijft toch achterlijk dat wielrennen als sport zoveel knulligheid en mismanagement kent, belangen overal, maar niet voor de renners. Tijd voor opstand. Remco deed dat goed gisteren. Terwijl de jumbo jongens het wat weg lachen, waar zijn de tijden van iemand die de boel gewoon stillegt opstaat en een scène maakt.
27 augustus 2023 13:02
Het opportunisme van het profwielrennen in 1 zin samengevat: "Dat is iets waar we nog niet eerder aan hadden gedacht." Misschien eens een keer iemand die werkelijk door heeft wat profwielrennen aan het roer van de CPA? Als Adam dit nog niet door heeft dan vraag ik me af of hij wel op de goede plek zit. En wat de jeugd hier nu mee te maken heeft? Ik denk dat het met name voor ouders steeds moeilijker gaat worden om te accepteren dat hun kind zich aan zoveel risico's bloot gaat stellen. Deze week nog weer een sterfgeval. Ik dank God op mijn beide knieeen dat ik mijn droom om professioneel wedstrijdrenner te worden niet doorgezet heb. Ik heb er mooi twee jaar aan kunnen proeven en daar ben ik dankbaar voor. Maar ik was gillend gek geworden in de poppenkast in de jaren 90 en waarschijnlijk mijn motivatie verloren omdat je om de haverklap meestal zonder eigen schuld op je bek gaat.
27 augustus 2023 13:09
Commercieel gezien is zo'n late start vast interessant. Op het laatste moment echter de start wijzigen lijkt me geen optie. De renners hebben een bepaalde planning in de voorbereiding, dus dan een uur eerder starten op het laatste moment zal ook voor protest zorgen. Plus dat je een bui nooit helemaal kunt voorspellen, mijn app zit er nog geregeld naast.

Het enige wat je dan dus zou kunnen doen om dit te voorkomen, is vooraf veiligheidsmarge inbouwen en gewoon een uur eerder plannen.
27 augustus 2023 13:47
Pikdonker? Komop zeg Overdrijven is ook een vak ;)
27 augustus 2023 11:16
Begrijp ik ook niet, een microfoon uit iemands handen slaan daarentegen..

Reacties zijn gesloten.