Hammer Series opgeschort voor seizoen 2020

vrijdag 6 maart 2020 om 18:14
Hammer Series opgeschort voor seizoen 2020

foto: Cor Vos

Zoek niet naar de Hammer Series dit seizoen. Volgens wedstrijdorganisator Velon maakt de UCI het onmogelijk om de meerdaagse koers te laten uitgroeien tot een succes, waarop besloten is om de Hammer Series in 2020 niet te houden.

Volgens de organisator valt de UCI de Hammer Series voortdurend aan door met regelgeving de titel ‘Series’ tegen te werken en door te voorkomen dat nieuwe wedstrijdmodellen ontwikkeld worden. “Deze discriminatie en dit concurrentiebeperkende gedrag zorgde ervoor dat Velon in 2019 al een klacht bij de EU-commissie indiende, maar de aanvallen van de UCI op de koersen en de Series zijn nooit gestopt”, schrijft zij in een persbericht.

“Onlangs verhinderde de UCI dat de Hammer Stavanger een vrouwenwedstrijd aan de herenkoers toevoegde met volledige gelijkheid van prijzengeld, uitzendingen en wedstrijdmodel. Deze acties maakten het voor Velon en haar wedstrijdorganisatoren onmogelijk om de Hammer Series en haar wedstrijden met succes te ontwikkelen. Als gevolg van de voortdurende aanval kwam het Velon-bestuur bij elkaar en besloot om de Hammer Series in 2020 niet te houden.”

In hetzelfde persbericht reageerde ook Team Sunweb-manager Iwan Spekenbrink. “We zouden de Hammer Series erg graag als internationale competitie willen uitbouwen en vooral willen uitbreiden naar het vrouwenwielrennen. Het huidige bewind laat dit echter niet gebeuren, dus moesten we dit project onderbreken. Als de omstandigheden eenmaal weer openstaan voor innovaties, willen we het project herlanceren op wereldwijde schaal – voor mannen én vrouwen.”

Andere Hammer-wedstrijden
Voor dit seizoen stonden in eerste instantie de Hammer Stavanger (in mei) en Hammer Hongkong (in oktober) op de kalender. Plannen voor een vierde editie van Hammer Limburg en een uitbreiding naar Colombia werden eerder al naar 2021 opgeschoven. Het jeugdevenement Hammer Youth Limburg vindt wél plaats dit jaar en staat voor het weekend van 6 en 7 juni op de kalender.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Jean Dumas 6 maart 2020 om 18:35

Dat is jammer.

0
Romāns Vainšteins 6 maart 2020 om 18:47

Niks aan gemist, leek nog het meest op een combinatie van computergame + wielrennen, leuk voor weinigen.

0
Derierre de la course 7 maart 2020 om 13:02

Ik ben het ontzettend oneens met je maar als de Hammer verdwijnt kost dat je wel ruim 100 van precies bovenstaande posts per jaar. Daar gaat je exposure. Hoe kan je dan nog onderscheidend zijn?

0
Dolfy 6 maart 2020 om 19:02

Hoewel sommige renners het echt leuk vonden, de eerste editie was ook verrassend maar chaotisch, was het voor teveel kijkers toch wat onbegrijpbaar. Ik denk dat het plezier vooral erin zat dat er niet al te tactisch werd nagedacht. Naar mate het spel bekender wordt voor de ploegen en renners des te minder dat zal worden denk ik. En het trok op de eerste editie na niet echt al teveel publiek volgens mij.

0
Poeksel 6 maart 2020 om 19:09

Jammer, superleuk evenement, hopelijk weer terug in 2021!

0
Verweggistan 6 maart 2020 om 19:17

Ik vraag mij af in hoeverre de UCI dit echt dwars zit en in hoeverre Velon zelf gewoon niet succesvol is met deze serie.

0
skylimit 6 maart 2020 om 19:39

Misschien een idee om deze series door de UCI te laten organiseren als Velon niet de concurrentie aan kan;)

0
Polleke 6 maart 2020 om 20:31

Dat hele Velon gaat zo en zo imploderen…het zou de ploegen die het samen opgericht hebben een soort geldstroom moeten bezorgen maar tot hier toe moet er nog steeds geld bij…de on- board camera’s bezorgen je migraine en de live data die ze streamen zijn voor de leek onbegrijpbaar en de weinige kenners zien dat ze meestal onmogelijk kunnen kloppen…dat gevecht om de naam ‘Series’ is echt niet de reden dat ze er mee kappen…

0
ivo001 6 maart 2020 om 21:15

Jammer, ik vond het leuke wedstrijden! Alleen die ploegenachtervolging kan wel een stuk beter.

0
LightPhoenix 6 maart 2020 om 22:23

Komt misschien wel goed uit voor de koersen die een nieuw plekje op de kalender zoeken (ivm. coronavirus)

0
Michelangelo 6 maart 2020 om 22:51

Vooral triest dat de UCI niet lijkt te gaan voor het verbeteren van de sport als geheel, maar enkel bezig is met haar eigen positie. Ook al zijn de Hammer series misschien niet helemaal gelukt, het was wel een poging om extra dimensies toe te voegen aan het wielrennen.

UCI, ASO, VELON; als deze partijen elkaar eens zouden vinden in plaats van elkaar de vliegen af te vangen, dan zou dat (misschien) goed zijn voor het wielrennen. Hoewel, als het qua commercie dezelfde kant op gaat als het voetbal, dan kan het misschien maar beter blijven zoals het nu is…

0
freirefreire 7 maart 2020 om 11:43

Amen.

0
Merlinappa 6 maart 2020 om 22:52

Leuk, spannend, vernieuwend.. Dat is natuurlijk veel te veel voor de oerconservatieve UCI. Erg jammer dit.

0
Derierre de la course 7 maart 2020 om 13:04

Is het mogelijk om voor de Hammer (en andere wedstrijden die meer last dan lust hebben van de UCI) een tijdelijke wilde bond te organiseren? Dan moet de UCI wel opschakelen om relevant te blijven.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone