Guimard: “Froome is als buskruit, de boel kan zomaar ontploffen”

zondag 12 juli 2020 om 09:28
Guimard: “Froome is als buskruit, de boel kan zomaar ontploffen”

foto: Cor Vos (archief)

Chris Froome is bezig aan zijn laatste maanden bij Team Ineos, aangezien de Britse klassementsrenner na tien succesvolle jaren verkast naar Israel Start-Up Nation. “Froome moest wel vertrekken bij Team Ineos. Het was onvermijdelijk”, zo vertelt Cyrille Guimard in gesprek met Cyclism’Actu.

De inmiddels 73-jarige Guimard beschikt, als oud-renner, ploegleider en bondscoach van de Franse nationale ploeg, over een schat aan ervaring in de wielersport. De Fransman heeft een duidelijke mening als het gaat over Chris Froome en Team Ineos. “Froome moest wel vertrekken bij Team Ineos, er was gewoon geen andere oplossing.”

“Team Ineos heeft een renner aan boord die vier keer de Tour heeft gewonnen, maar ze rekenen nu ook op een coureur die in staat is om vier keer de Tour te winnen”, zo doelt Guimard op Egan Bernal. “Het is een onmogelijke situatie, tenzij Froome had aangegeven in dienst te zullen rijden van zijn jongere ploeggenoot. Maar dat gaat niet gebeuren.”

“Froome is niet bereid om zomaar cadeautjes uit te delen”
“Froome is een kampioen en niet bereid om zomaar cadeautjes uit te delen. Je kunt het een keer doen in een Parijs-Nice, maar niet tijdens de Tour de France. Het gevolg is wel dat hij moet vertrekken bij Team Ineos, aangezien de ploeg altijd zal kiezen voor Bernal. Die laatste heeft al aangegeven nog maar aan het begin van zijn carrière te staan.”

Froome is dus bezig aan zijn laatste maanden bij Team Ineos, maar tocht lijkt de viervoudig Tourwinnaar eind augustus gewoon aan de start te staan van de Ronde van Frankrijk. “Ik zie geen enkele reden waarom zijn positie nu anders zou zijn”, zo liet ploegleider Servais Knaven afgelopen vrijdag nog weten. Guimard heeft zo zijn twijfels.

Zwaard van Damocles 
“Ik zou zelf nooit met Froome, Bernal én Thomas richting de Tour gaan. Ik vergelijk Froome nu een beetje met buskruit. De situatie kan elk moment ontploffen. Ik zie het al voor me, Bernal die straks tegen Froome zegt dat hij op kop moet rijden tijdens een beklimming… Het kan weleens tot een clash komen. Froome hangt straks als een zwaard van Damocles boven Team Ineos.”

Guimard verwacht dan ook een spannende Tour. “Het opent deuren voor de concurrerende ploegen. De kans bestaat dat Team Ineos implodeert en dat is een voordeel voor mannen als Romain Bardet, Nairo Quintana, Thibaut Pinot en de renners van Jumbo-Visma. Het zal een interessante Tour worden.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Lance4eva 12 juli 2020 om 09:55

Nummer zoveel die precies zegt wat 500 anderen ook al eerder hebben verkondigd.

eddyvv 12 juli 2020 om 10:19

501 dus

HennieK 12 juli 2020 om 10:21

@lance, maar sommige nummers zijn namen.

bomb ba 12 juli 2020 om 10:22

Zou Froome, als hij zelf nog kansen heeft, echt op kop gaan rijden voor een ander? Het is duidelijk dat Jumbo-Visma op papier meer( en betere) klimknechten heeft dan Ineos, die weer sterker zijn gestegen op het vlakke. Stel die knechten worden eraf geblazen door JV, wie pakt dan kop?

heuvelcolombia 12 juli 2020 om 12:01

Vind ik niet

adelaarvanantwerpen 12 juli 2020 om 12:43

Welke klimknechten zijn dan beter

S. Morgenstern 12 juli 2020 om 12:55

Hij zal Bennett, Kuss en Gesink als klimmers hoger inschatten dan Sivakov, Kwiatkowski en Amador. Valt wel wat voor te zeggen toch?

Panache 12 juli 2020 om 14:03

Je vergeet de beste klimmer Van Baarle.

En nee, daar valt m.i. niets voor te zeggen. Amador is sterker dan Gesink, Sivakov en Bennett zijn gelijkwaardig, Kuss beter dan Kwiatkowski…? Op sommige dagen op een steile pukkel vast wel, maar andersom geldt dat net zo.

S. Morgenstern 12 juli 2020 om 14:19

Amador sterker dan Gesink? Betwijfel ik. Beide zijn sowieso niet meer de klimmers die ze waren, maar Gesink zit er de laatste jaren volgens mij wel langer bij in de bergen. Reed twee jaar geleden met zijn kopwerk ook nog Kwiakowski leeg in de koninginnenrit. Die laatste heeft ook al tijden niet meer laten zien wat Kuss vorig jaar deed in de Vuelta.

Volgens mij valt er dus voldoende voor te zeggen.

thorsen 12 juli 2020 om 10:59

We moeten eerst nog zien hoe goed Froome nog daadwerkelijk is. Het is immers al een tijdje geleden dat we hem echt in actie hebben gezien en de jaren beginnen zo langzamerhand toch te tellen.

LB108 12 juli 2020 om 11:40

Is toch idem met Dumoulin??

S. Morgenstern 12 juli 2020 om 11:54

Die rijdt niet bij Ineos.

heuvelcolombia 12 juli 2020 om 11:59

Die is 5,5 jaar jonger

Wheely 12 juli 2020 om 12:08

Ben eigenlijk wel benieuwd naar de mening van Poels hierover.

Jungle Man 12 juli 2020 om 12:48

Het is -voor het wielrennen- alleen maar te hopen dat ineos implodeert, en tjv ook. Dat maakt een tour alleen maar interessanter.

assen 12 juli 2020 om 13:07

Als ik de berichten mag geloven rijdt Froome op dit moment beter dan ooit tevoren (KOMs en prs).

wielrenner 12 juli 2020 om 14:43

Geloof maar dat Froome er zal staan.

jan jansen 12 juli 2020 om 23:08

Nee ik geloof het niet

Headlines

Materiaalzone

Populair