Knaven over Froome: “Vertrek maakt geen verschil voor zijn positie in de Tour”

vrijdag 10 juli 2020 om 08:39
Knaven over Froome: “Vertrek maakt geen verschil voor zijn positie in de Tour”

foto: Cor Vos (archief)

Chris Froome is bezig aan zijn laatste maanden bij Team Ineos, aangezien de Britse klassementsrenner na tien succesvolle jaren verkast naar Israel Start-Up Nation. Froome wil echter eerst nog een gooi doen naar een vijfde Tourzege. “Ik zie geen enkele reden waarom zijn positie nu anders zou zijn.”

Aan het woord is Servais Knaven, die al sinds 2011 ploegleider is bij Team Ineos. De gewezen winnaar van Parijs-Roubaix geeft in gesprek met NU.nl aan dat het aanstaande vertrek van Froome geen rol zal spelen in de aankomende Ronde van Frankrijk. Team Ineos rekent in de Tour ook nog op titelverdediger Egan Bernal en Geraint Thomas, de Tourwinnaar van 2018.

“Als Chris de beste is, wint hij”
“Er zullen tijdens de Tour allemaal vragen komen of het zijn status zal beïnvloeden”, aldus Knaven. “Wij willen de Tour winnen. En als Chris de beste is, wint hij. Dat hij na dit jaar bij ons vertrekt, maakt dan echt geen verschil. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat er duidelijkheid naar buiten toe is. We worden nu niet meer afgeleid in aanloop naar en tijdens de Tour.”

Froome zal in 2021 dus koersen voor Israel Start-Up Nation, waar hij weer de onbetwiste kopman is voor het klassement. Froome leek eerder zelfs bereid om tussentijds de overstap te maken naar de Israëlische ploeg, aangezien hij binnen Team Ineos het kopmanschap moet delen met Bernal en Thomas. Knaven verwijst dergelijke geruchten naar het rijk der fabelen.

Unieke periode
“Wij moesten er altijd een beetje om lachen als we die verhalen in de media zagen, intern is dat volgens mij nooit besproken. Ik denk ook niet dat iemand dat zou hebben gewild.” Knaven, die als ploegleider de successen van Froome van dichtbij heeft meegemaakt, spreekt van een ‘unieke periode.’ “We hebben wat meegemaakt in tien jaar tijd.”

Froome reed in 2010 zijn eerste koerskilometers voor (toen nog) Team Sky en wist vervolgens uit te groeien tot de meest succesvolle ronderenner van zijn generatie. De inmiddels 35-jarige renner won vier keer de Tour de France, tweemaal de Vuelta a España en kroonde zich twee jaar geleden tot Giro-winnaar.

“Het is een mooi verhaal hoe Chris uiteindelijk een Tourwinnaar is geworden. Het is een fantastische renner en we zijn allemaal blij dat we met hem gewerkt hebben en nog steeds werken.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Deo 10 juli 2020 om 08:52

Van mij mag hij ze allemaal de mond snoeren. Go froome.

Koers 10 juli 2020 om 09:40

Nou, ik ben geen fan van froome, maar ergens zou het nog wel fijn zijn om hem boven de andere INEOS renners te zien eindigen. Op gepaste afstand van Mollema uiteraard.

john 10 juli 2020 om 13:10

Koers @ dus jij denk dat Froome en de ander Ineos renners zo rond plek 15 eindige

Scibby 10 juli 2020 om 15:42

Nee Mollema op 1 natuurlijk en op gepaste afstand Froome op 2. Of nog beter Mollema 1, Krusijwijk en Dumoulin 2 en 3 en dan Roglic en den Froome.

vanSpringel 10 juli 2020 om 19:16

:=)

Johnny7 10 juli 2020 om 09:19

Compleet het tegenovergestelde verkondigen van wat er daadwerkelijk speelt zijn ze heel erg goed in bij INEOS. Allemaal fake en dit doen ze al jaren. Natuurlijk gaan ze Froome de Tour niet laten winnen. Jammer dat ze nooit eens eerlijk in de media kunnen zijn daar.

Martino87 10 juli 2020 om 11:29

Elk ander team had op precies dezelfde wijze gereageerd.

LB108 10 juli 2020 om 11:46

Eens met Martino, en wat denk je nu, dat ze zeggen dat ze niet in hen geloven en als dan Thomas en Bernal iets overkomen in de eerste week ze dan wel laten zeggen dat ze altijd in Froome geloofden..

Ligthning 10 juli 2020 om 10:16

Inderdaad fake bij INEOS. Zelfs mocht blijken dat Froome de beste is (wat weinig waarschijnlijk is) dan zal hij dit van INEOS niet mogen tonen. Als ze hem onderweg laten werken, en op de laatste beklimming nog stevig op kop laten rijden, zodat hij nadien de kopgroep moet laten rijden, dan zal INEOS wel komen aandraven met het feit dat Froome net niet goed genoeg was.

molovin 10 juli 2020 om 13:20

Dat gaat Froome echt niet doen denk ik, hij is zelf eerzuchtig genoeg om voor zijn vijfde te willen gaan, zeker als hij aanvoelt dat hij de sterkste is (wat totaal niet ondenkbaar is). Hij is toch na dit jaar weg, wat kan hem ploegorders schelen als die tegen zijn belang ingaan op dat moment. Hij wilt persé die 5e tour en in de supergroep komen, en als hij een ding heeft aangetoond in zijn carriere is het wel dat hij een hoofd van graniet heeft.

Binda 10 juli 2020 om 10:27

Mijn gedachten gaan terug naar Contador wiens grootste vijand zijn eigen ploeg was onder aanvoering van Lance Armstrong. Prachtige overwinning was dat.

VerstandOpNul 10 juli 2020 om 10:36

Zeker een prachtige overwinning..

Het zou wat zijn als Froome zich straks sterk genoeg voelt, zijn oortjes afdoet en bij zijn ploegmaats wegspringt..

josi 10 juli 2020 om 10:40

Als Bernal en Froome samen met een lekke band langs de weg staan, weten ze vast wel wie ze het eerst zullen helpen.

Wheely 10 juli 2020 om 10:45

Ik denk dat we nog wat rare streken van Froome gaan zien deze Tour. Weet nog goed hoe hij Wiggins uit het wiel reed, was een grote show natuurlijk. Die gaat echt niet meer knechten.

Groningen 10 juli 2020 om 21:58

Ik verwacht/hoop inderdaad op een actieve Froome, maar die laatste zin, daar gaat het om: knechten gaat hij niet meer

BassoPietro 10 juli 2020 om 11:06

Jammer dat zo’n fenomeen z’n carriere gaat afsluiten bij zo’n niets zeggend ploegje. Dat vind ik een smet op zn carriere. Ik zeg fenomeen, al heb ik een naar gevoel dat er over een aantal jaar weer een boekje wordt geopend over dopinggebruik. Ik hoop van niet. Het feit dat je sportprestaties constant aan de dope gelinkt worden, zegt ook wel genoeg over je kwaliteiten als renner. Ik ben wel vreselijk benieuwd naar de vorm van Froome in de Tour.

Chris Van Uden 10 juli 2020 om 11:20

“Ik zie geen enkele reden waarom zijn positie nu anders zou zijn.”

Nou, er zijn binnen de Tour-ploeg van Ineos al twee goede redenen. Tenminste als Knaven het kopmanschap bedoelt. Hij kan wel zeggen dat Froome nog steeds als kopman wordt gezien, maar ik zie het niet gebeuren dat de regerend Tour-winnaar zich in de knechtenrol moet schikken voor een renner van wie het nog maar de vraag is of hij zijn niveau weer gaat halen.

Ligthning 10 juli 2020 om 11:29

@BassoPietro
Maar je had er blijkbaar geen moeite mee dat Froome deel uitmaakte en profiteerde van een ploeg, Sky, die op zijn minst een heel kwalijke reputatie had op het vlak van “medische begeleiding” en door dubieuse banden met de Britse federatie, de Britse dopingautoriteiten en met de UCI. De volledige wielerploeg Sky werd nadien naadloos overgenomen door INEOS, die ook nog eens op het vlak van milieu bijzonder slecht scoort.

Panache 10 juli 2020 om 12:43

Vele reacties met de strekking 'natuurlijk gaan ze Froome de Tour niet laten winnen'. Dat lijkt mij een nogal simplistische benadering. Met het sterke blok van TJV en de met meesterknecht omringden Quintana, Pinot en Pogacar heeft Ineos gewoon niet de luxe om te bepalen wie van hun de Tour wint. Ineos zal alle zeilen moeten bijzetten om de Tour überhaupt te winnen. Een Brits team, een Britse oud-winnaar (die geschiedenis kan schrijven met een 5e Tour) is geen verkeerde winnaar. Al zal Ineos desondanks misschien liever die Colombiaan zien winnen – al is Thomas qua roots logischer. Het ALLERbelangrijkste voor Ineos is niet de vraag wie de Tour wint, maar dat het iemand is uit hun team. Als Froome het hoge niveau nog steeds heeft, dan ga je hem niet opsouperen of wegpesten.

Chris Van Uden 10 juli 2020 om 14:03

Klopt, maar juist het laatste (zijn niveau) moet nog blijken. Froome komt terug van een behoorlijke blessure, ik denk dat het logisch is dat velen zich de vraag stellen of hij weer terugkomt op zijn niveau van voor zijn crash.

wieleranalist 10 juli 2020 om 13:53

Lijkt me een quote om weinig waarde aan te hechten. Als ze kunnen kiezen inderdaad tussen Bernal of Froome helpen in een tactische situatie zal er geen discussie zijn. Er zal heel wat pech van anderen of heel wat tactiek nodig zijn van Froome om hem in de positie van teamleider te manoeuvreren.

KennyKlimmen 10 juli 2020 om 15:20

Wat zou publicitair het aantrekkelijkst zijn? Een Froome voor de 5de keer of met Bernal een nog indrukwekkendere serie proberen te behalen?
Ik hoop het eerste.

Spake Breekerd 10 juli 2020 om 17:29

De hele situatie biedt enige hoop dat de tour leuker wordt. Gewoon aanvallen onder het mom van “andere ploegen onder druk zetten” terwijl ze eigenlijk (alle 3 de kopmannen) willen laten zien de sterkste te zijn. Het einde van de treintjes tot aan het rode vod.

IlPirata 10 juli 2020 om 18:01

INEOS heeft natuurlijk het liefst de Tour De Fance winnaar ook volgend seizoen in zijn gelederen, maar als Froome gewoon de sterkste is (en Brit) gaat INEOS hem gewoon 110 % ondersteunen. Die 3 kopmannen daar, kan wel eens heel goed uit gaan pakken voor Roglic. Hoewel waarschijnlijk toch spannend blijft wie straks de sterkste bergop zal zijn in de TdF: Bernal, Roglic of toch comeback kid Froome.

Titaantje 10 juli 2020 om 19:00

Het lijkt me toch prachtig. Froome in het geel in etappe 19 of 20, Bernal die een laatste alles of niets poging doet met een bergop aanval om zijn ploeggenoot te onttronen. Froome breekt… Sky werkt niet, want ze moeten het onderling uitvechten.
En plots is daar Daniel Martin die de meubelen redt en het gat dichtrijdt!

Daarom worden transfers doorgaans pas na de Tour bekend gemaakt…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair