Groupama-FDJ hevelt liefst zeven renners over van opleiding naar WorldTeam

woensdag 3 augustus 2022 om 14:08
Groupama-FDJ hevelt liefst zeven renners over van opleiding naar WorldTeam

Romain Grégoire werd in 2021 Europees kampioen bij de junioren - foto: Cor Vos

De talentenfabriek van Groupama-FDJ draait op volle toeren. Het Franse WorldTeam hevelt komende winter maar liefst zeven renners over van de eigen U23-ploeg naar de profploeg die uitkomt op het hoogste niveau. Onder hen de Franse talenten Lenny Martinez en Romain Grégoire.

Ook Reuben Thompson, Lorenzo Germani, Enzo Paleni, Laurence Pithie en Samuel Watson maken de overstap van het continentale opleidingsteam naar het WorldTeam. Van een ander groot talent van Groupama-FDJ, Jenson Plowright, werd vandaag al bekend dat hij overstapt naar Alpecin-Deceuninck.

De eigen opleidingsploeg van Groupama-FDJ bestaat nu vier jaar en heeft al meerdere profrenners voortgebracht. Op 1 augustus nog maakte Paul Penhoët de tussentijdse overstap, waardoor hij dit najaar al kan uitkomen in WorldTour-wedstrijden voor de Fransen. Eerder groeiden onder meer Lewis Askey, Jake Stewart, Lars van den Berg, Marijn van den Berg, Clément Davy, Kevin Geniets, Sylvain Moniquet en Hugo Page via de opleidingsploeg door naar de WorldTour.

Dit artikel delen:

24 Reacties

NiM 3 augustus 2022 om 14:16

Is er dan nog een u23 ploeg over ?

0
Thoin 3 augustus 2022 om 14:25

Tot zover: Madiot kan niet elke goeie renner van zijn U23 ploeg houden.
Enkel Plowright vertrekt.

0
bilthoven 3 augustus 2022 om 14:35

Dit verbaast me niets. Groupama-FDJ heeft dit jaar verreweg het beste opleidingsteam van alle WT-teams.

0
Verweggistan 3 augustus 2022 om 14:58

Precies, stuk voor stuk toppers bij de u23 en als je dan toch wat minder budget hebt volgend jaar, dan is dit een hele goede invulling.
Dat is ook het verschil met de dsm kindjes, dat zijn vaak geen toppers bij de u23.

0
Cochise 3 augustus 2022 om 14:58

Omdat ze dit jaar “toevallig” de beste kern hadden of omdat ze er het best met hun jongeren werken? En wat is juist het beste opleidingsteam: het team dat bij de beloften de beste resultaten haalt of het team waarvan de meeste renners later goeie profs worden?

0
Maillot à Pois 3 augustus 2022 om 15:02

@Cochise
Ze doen het al enkele jaren erg goed bij de beloften, dus toeval noem ik dat niet meer.
Een flink aantal doorstromers doen het intussen ook bij de profs niet onaardig.

0
Cochise 3 augustus 2022 om 15:11

Het waren eerder open vragen en zeker geen steek richting FDJ.
Er is inderdaad al heel wat doorstroming geweest, al zit er in vergelijking met andere notoire opleidingsploegen als Hagens Berman en Klein-Constantia nog geen echte wereldtopper bij (als je vergelijkt met pakweg Almeida, Philipsen, Stuyven, Hart, Bennett bij de eerste en Alaphilippe, Mas, Narvaez en Schachman bij de andere). Maar het is misschien nog te vroeg om die vergelijking te maken en deze lichting van FDJ is nog een pak dominanter dan die van de vorige seizoenen.

0
Samamba 3 augustus 2022 om 15:38

Afwachten natuurlijk. Een paar echt heel grote talenten zoals Gregoire en Martinez, maar ook een paar jongens die veel konden winnen omdat ze bij de beloften altijd het sterkste team in blok waren.

0
Verweggistan 3 augustus 2022 om 17:43

Het is deels natuurlijk toeval zo’n goede lichting. Ook dat zo’n groep bijeen blijft en tegelijkertijd doorstroomt. En er daardoor bijna niemand wordt weggekaapt door een andere ploeg.
Maar het is wel zo dat toptalent Grégoire bewust overstapte van Ag2r u19 naar fdj u23. En ze halen niet iedereen bij de junioren, maar soms ook derde of laatstejaars beloften bij de ploeg, dat doen veel andere u23 ploegen ook niet.

0
Cochise 3 augustus 2022 om 15:02

Prachtig nieuws. Mooi ook dat er niet langer massaal geprofiteerd wordt van het werk van opleidingsteams van andere WT-ploegen.

0
Angelo Pauwels 3 augustus 2022 om 15:11

De goeie fransen Gregoire en Martinez zouden zoiezo bij FDJ blijven, Franse toppers zijn meestal moeilijk weg te kopen. Julian is een uitzondering omdat niemand hem moest hebben tot Patrick hem de kans gaf.

0
Samamba 3 augustus 2022 om 15:37

Zoals FDJ vorig jaar geprofiteerd heeft door monstertalent Gregoire al met een mooie som te verleiden om de talentenvijver van AG2R te verlaten voor die van hun? FDJ heeft in het geval Gregoire heel weinig te maken met die zijn opleiding tot nog toe hoor. Presteerde meteen vanaf de eerste koers bij de beloften terwijl hij nauwelijks een maand bij de ploeg zat.

0
Cochise 3 augustus 2022 om 16:33

Klopt ook… Maar dat geldt gelukkig niet voor al die renners. Mogen ze eigenlijk al met clausules werken bij die opleidingsteams (bv als INEOS een voorstel had gedaan aan Lenny Martinez dat hij verplicht is bij FDJ te tekenen als die een gelijkwaardig contract aanbieden)?

0
Koersmaniak 3 augustus 2022 om 15:16

Voor een deel een Lotto-Soudal verhaal: een kleiner budget en daardoor noodgedwongen de kaart van de jeugd trekken. Maar de lichting van FDJ rijdt sterk bij de u23, benieuwd naar hun evolutie bij de profs.

0
Shinzawai 3 augustus 2022 om 15:36

Het verschil is wel dat Groupama een veel sterkere kern heeft (Gaudu, Pinot, Küng, Démare, Madouas) die gewoon blijft. Van het vertrek van mannen als Valter en Sinkeldam zullen ze niet wakker liggen.

0
Dayer Quintana 3 augustus 2022 om 15:26

Een bizar sterke lichting daar. Martinez, Grégoire en Pithie zijn potentiële wereldtoppers (daarom worden ze het nog niet). Vooral die laatste reed op zijn 18e al rond alsof hij al meerdere jaren prof was.

Verder houden ze ook hun toppers Gaudu, Küng, Démare en Pinot aan boord. Prima werk bij FDJ.

0
lo squalo dello Stretto 3 augustus 2022 om 15:36

Mooi nieuws en de budgetverlaging valt zo wel reuze mee als je zo’n talenten kan inbrengen. Met Gaudu, Madouas, Démare en Kung (en Pinot) sowieso exposure aangevuld met jonkies. Wordt een leuk team om te volgen de komende jaren!

0
Gebruikersnaam 3 augustus 2022 om 15:46

Denk dat deze sterke generatie toch ook voor een stuk toeval is. Het is geen slechte opleidingsploeg, maar degenen die er in het verleden uit kwamen, hebben niet erg veel potten gebroken bij de profs. Het zijn allemaal waardige profs, maar veel verder dan dat gaat het niet.

0
Lalsacien 3 augustus 2022 om 16:05

Ik dacht dat ze sinds 2019 de opleidingsploeg hebben. Geef het nog wat tijd.

0
JelleNijdam88 3 augustus 2022 om 15:52

Ben ik cynisch als ik zeg dat geen van de genoemde namen bij de gemiddelde wielervolger tot op heden een indruk heeft achtergelaten?

0
Maillot à Pois 3 augustus 2022 om 16:08

Als je er van uit gaat dat de gemiddelde wielervolger de jeugdcategorieën niet volgt, dan heb je wellicht gelijk.
Maar in dat geval zal geen enkele neoprof al een indruk nagelaten hebben.

0
lo squalo dello Stretto 3 augustus 2022 om 16:36

De gemiddelde wielervolger volgt toch ook geen beloftekoersen. Pogacar liet ook geen indruk achter als belofte bij de gemiddelde wielervolger. Die leerde hem pas kennen in zijn eerste Vuelta (of zelfs in zijn eerste Tour)

0
Shinzawai 3 augustus 2022 om 16:41

Dan ben je zeker cynisch, met name Gregoire en Martinez reden bij de beloften de stenen uit de straat dit jaar. Ook Thompson en Pithie hebben al mooie dingen laten zien. Prima vervanging voor de renners op leeftijd die gaan vertrekken.

0
Maillot à Pois 3 augustus 2022 om 16:46

@losqualo
dat bedoel ik dus – dan is het dus een zinloze opmerking, want dan kent de gemiddelde wielervolger geen enkele belofte die de overstap maakt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone