Groenewegen breekt knieschijf en mist WK in Richmond

vrijdag 18 september 2015 om 20:17
Groenewegen breekt knieschijf en mist WK in Richmond

foto: Sirotti

Dylan Groenewegen heeft bij een valpartij in de finale van het Kampioenschap van Vlaanderen zijn knieschijf gebroken. De jonge renner van Roompot Oranje Peloton zit met zijn hele rechterbeen in het gips, meldt zijn ploeg. Het WK in Richmond ziet hij aan zich voorbij gaan. Groenewegen zou aan de start staan van de beloftenwedstrijd.

Het ongeval gebeurde in de eindsprint van de Belgische eendagskoers. Jens Debusschere en Groenewegen kwamen naast elkaar te rijden, waarna de Nederlander in de hekken rijdt en hard ten val komt. De Lotto Soudal-renner kwam als eerste over de eindstreep, maar werd gedeclasseerd door de organisatie. Michal Golas (Etixx-Quick-Step) werd aangewezen als winnaar.

Debusschere reageerde furieus op Twitter richting Groenewegen. “Bedankt Dylan Groenewegen to f*ck up voor ons allebei. Ik bied mijn excuses aan als ik iets fout heb gedaan, maar dat is niet het geval. Hoe dan ook hoop ik dat je OK bent”, schreef de Belg eerder op de avond.

Bekijk hier de beelden van het incident via Sporza.

Dit artikel delen:

101 Reacties

klootje kriekeljon 19 september 2015 om 12:46

Ik voel een referendum over Belgen in het wielrennen aankomen.

Wheely 19 september 2015 om 12:53

Dat Groenewegen voor Roompot ORANJE Peloton uitkomt en vervolgens door een renner gehuld in de Belgische driekleur omver wordt gereden tijdens het Vlaams kampioenschap is natuurlijk koren op de molen voor onze nationalistische sentimenten.

Sephiroth 19 september 2015 om 13:22

Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit wie van de twee nou de hoofdschuldige is. Dylan nam een risico, Jens was niet helemaal handig bezig (of speelde het hard, hoe je wil).

Wat mij gewoon uitermate stoort is de reactie van Jens en het gebrek aan respect voor een collega. Ongeacht welke collega.

Depor 19 september 2015 om 13:26

@wheely wat heeft Preben Van Hecke (gehuld in de Belgische driekleur) hier nu plots mee te maken? ;)

Wheely 19 september 2015 om 13:41

@Depor
Shit natuurlijk, I need to get my facts together. ;)

ghostwriter 19 september 2015 om 14:10

@Sephiroth
Natuurlijk nam Groenewegen een risico, elke sprinter die wil winnen neemt risico’s. De vraag is of dit een te groot risico is en dat lijkt me zeker niet het geval aangezien er meer dan twee meter ruimte is naast Jens wanneer Groenewegen erlangs probeert te gaan. Het is daarna duidelijk te zien dat Jens de deur dicht wil gooien door van zijn lijn af te wijken. Daarbij neemt Jens het risico om Groenewegen de hekken in te rijden en dat vind ik persoonlijk wel een te groot risico.

Hein-Jan 19 september 2015 om 14:16

Man, die Debusschere bewijst zichzelf geen dienst op deze wijze. Wat een ongemanierde asociale eikel. Had wel wat respect voor hem gekregen na zijn stijl van koersen dit voorjaar. In één klap verdwenen door deze narcistische tweet. Hoe kan je zo’n tweet de wereld in slingeren?! Zelfs al had Groenewegen geen ernstige verwondingen opgelopen, al was het Groenewegen z’n schuld geweest; zo’n tweet zegt alles over de persoonlijkheid van een mens.

sep0r 19 september 2015 om 14:25

Anders hoor je hier altijd dat degene die op kop sprint, zelf zijn lijn min of meer mag kiezen.
Wie sprintte er op kop? Juist ja, Debusschere.
Het lijkt mij dan ook logisch dat hij de bocht naar binnen gaat insnijden (kortste traject weet je wel).
Het is gewoon dom om jezelf klem te zetten tussen de nadar en Debusschere en er langs daar nog voorbij willen.

ghostwriter 19 september 2015 om 14:43

@sep0r
Zie je echt niet dat Jens gewoon duidelijk meer dan twee meter van zijn lijn afwijkt? Dat mag niet hoor, daarom kreeg hij ook een DQ. Een Belgische organizatie gaat dat echt niet doen bij een Belgische winnaar als dat niet nodig was.

sep0r 19 september 2015 om 14:56

@ghostwriter
Dan kun je toch niet goed inschatten hoe breed 2 meter wel niet is?
Een rijstrook opzich is tussen de 2,5 tot 3,25 meter. Volgens jouw redenatie moet de rijstrook dus 5 à 6 meter breed zijn?
Debusschere wijkt niet veel van zijn lijn af in wielertermen.

Hiernaast is het een Belgische organisatie, maar dat wil niet zeggen dat de jury die moet oordelen Belgisch is. Deze kan evengoed een internationaal gezelschap zijn.

Orakel 19 september 2015 om 14:57

“degene die op kop sprint, zelf zijn lijn min of meer mag kiezen. Wie sprintte er op kop? Juist ja…”

Een verzonnen regel als argument gebruiken om recht te praten wat krom is. Kamp Debusschere laat zich van zijn beste (?) kant zien.

sep0r 19 september 2015 om 15:03

@Orakel
Het kamp van Groenewegen laat zich anders ook niet van zijn beste kant zien, zitten moord en brand te roepen en wensen Debusschere zelfs een gebroken nek toe.
Dit is dan wel sportief? (y)

Orakel 19 september 2015 om 15:07

Vertel een sep0r: waarom haal je een niet bestaande regel aan, als argument in deze discussie?

sep0r 19 september 2015 om 15:17

Tgoh, omdat je dat door iedereen hoort zeggen en door commentators zelfs? Maar wanneer het jullie niet uitkomt dan bestaat het zogezegd niet eens?
We zullen vanaf nu dan maar iedere sprinter gaan diskwalificeren, omdat ze niet in een rechte lijn sprinten, want dat wil jij?
Het is gewoon uberdom om in dat gat willen te gaan sprinten.
Wat niet wegneemt, dat het niet erg is dat hij zijn knieschijf breekt.

Orakel 19 september 2015 om 15:39

"omdat je dat door iedereen…"
In normaal taalgebruik staat iedereen gelijk aan unaniem. Wederom een verzinsel, of selectief luisteren? Er is totaal geen sprake van iedereen (of een ruime meerderheid) die vindt dat de sprinter op kop de vrijheid heeft, om ten koste van andere sprinters, van zijn lijn af te wijken.

"Wat niet wegneemt, dat het niet erg is dat hij zijn knieschijf breekt".

Laten we het er maar op houden dat deze discussie vertroebeld wordt door onhandige formuleringen. Ik mag hopen dat je het tegenovergestelde bedoelt…

sep0r 19 september 2015 om 16:10

EDIT: Heb besloten er niet verder op in te gaan.

ghostwriter 19 september 2015 om 17:18

@sep0r
Dat is maar goed want het is duidelijk dat je een brilletje nodig hebt als je niet kan zien dat Jens duidelijk van zijn lijn afwijkt en niet zo’n beetje ook.

klootje kriekeljon 19 september 2015 om 17:25

Net goed de beelden bekeken. Debusschere zal dit zeker nooit bedoeld hebben en verdedigt zichzelf daarom, vanuit dat gegeven. Het gaat alleen niet om de intentie. Je kunt ook onbewust een fout maken.

Goede beslissing jury. En ook best een dappere, want zo heel duidelijk is het ook weer niet.

mus van de maasstad 19 september 2015 om 17:31

@gebruikersnaam

Nee, de jury schat het in deze niet verkeerd in. Dat maak jij er nu van. er zat 2 meter tussen jens en het hek.

Spruch 19 september 2015 om 17:42

Een schande trouwens dat Lotto-Soudal wel zijn renners gelukwenst voor de GP Impanis, maar dat er geen woord van beterschap of sterkte voor Groenewegen af kan. Deze ploeg is echt de weg kwijt.

rahimns 19 september 2015 om 18:51

Jens Debusschere heeft ondertussen zijn twitteracount achter een slotje geplaatst. Worden die renners dan helemaal niet begeleid op dit gebied. Als hij nou gewoon zijn tweet had verwijderd en zijn excuses had aangeboden was het klaar geweest. Kan me niet voorstellen dat de ploeg hier normaal gesproken blij mee zal zijn.

klootje kriekeljon 19 september 2015 om 18:57

Idd. Rahim, en die andere tweet is inmiddels wel verwijderd volgens mij.

rahimns 19 september 2015 om 19:10

Dylan trouwens heel verstandig door niet direct op de tweet van Jens te reageren, zorgt ervoor dat het niet verder escaleert.

sep0r 19 september 2015 om 20:04

@Ghostwriter
Jens wijkt geen 2 meter af van zijn lijn zoals je eerder beweerde…Of Jens moest op de stippellijn rijden bijna…Misschien heb jij een brilletje nodig om dat te zien?

F e r o x 19 september 2015 om 21:08

Op de uitgebreide samenvatting van Sporza is toch wel heel duidelijk dat Debusschere niets speciaal fout heeft gedaan.

Maar versta dat Groenewegen nog in het gat dook want het was zijn enige kans indien hij nog wou winnen. Spijtig dat hij daardoor een veel belangrijkere koers als het WK mist.