Groenewegen breekt knieschijf en mist WK in Richmond

vrijdag 18 september 2015 om 20:17
Groenewegen breekt knieschijf en mist WK in Richmond

foto: Sirotti

Dylan Groenewegen heeft bij een valpartij in de finale van het Kampioenschap van Vlaanderen zijn knieschijf gebroken. De jonge renner van Roompot Oranje Peloton zit met zijn hele rechterbeen in het gips, meldt zijn ploeg. Het WK in Richmond ziet hij aan zich voorbij gaan. Groenewegen zou aan de start staan van de beloftenwedstrijd.

Het ongeval gebeurde in de eindsprint van de Belgische eendagskoers. Jens Debusschere en Groenewegen kwamen naast elkaar te rijden, waarna de Nederlander in de hekken rijdt en hard ten val komt. De Lotto Soudal-renner kwam als eerste over de eindstreep, maar werd gedeclasseerd door de organisatie. Michal Golas (Etixx-Quick-Step) werd aangewezen als winnaar.

Debusschere reageerde furieus op Twitter richting Groenewegen. “Bedankt Dylan Groenewegen to f*ck up voor ons allebei. Ik bied mijn excuses aan als ik iets fout heb gedaan, maar dat is niet het geval. Hoe dan ook hoop ik dat je OK bent”, schreef de Belg eerder op de avond.

Bekijk hier de beelden van het incident via Sporza.

Dit artikel delen:

101 Reacties

Samamba 18 september 2015 om 23:51

Die elleboog komt er duidelijk nadat Groenewegen al uit evenwicht is. Dat hij een beetje van zijn lijn afwijkt tot daaraan toe, maar die elleboog is eerder een reactie op een contact tussen beide renners dan de oorzaak van de valpartij.

0
xistnc 18 september 2015 om 23:55

Die elleboog komt er als onbewuste reflex van Debusschere omdat het niet voldoende blijkt om Groenewegen met de fiets richting de hekken te manoeuvreren dan wel af te schrikken.

0
horsm 19 september 2015 om 00:03

groenewegen leek echt op weg naar zijn derde zege in korte tijd. dat had echt een doorbraakje kunnen zijn

0
horsm 19 september 2015 om 00:08

maar die tweet van debussch is wel super onsympathiek. dat heb ik zelden zo gezien. laten we maar hopen dat hij gewoon niet zo handig met taal is.

en de foto’s van xistnc spreken boekdelen.

0
Puffin87 19 september 2015 om 00:29

Tweet van Dylan
Niks aan toe te voegen…lijkt me inderdaad ruimte genoeg.
Voor die mensen die roepen dat de ruimte te klein is, hoeveel ruimte moet je dan hebben? 4 meter?

Fijne reactie ook van Jens daarna….

0
Marszzz 19 september 2015 om 01:27

Ik heb het filmpje gekeken. Ze reden naast elkaar met genoeg ruimte de bocht in (zie ook foto in tweet van Groenewegen). Daarna een kwakje van Jens t.h.v. die laatste vlaamse vlag, en werd de ruimte nog wat kleiner en kleiner. Hij volgde niet de lijn van de bocht.
Debusschere heeft misschien niet de intentie gehad hem het hek in te rijden, en heeft daarom het gevoel hebben onschuldig te zijn, zijn reactie kan op zijn minst oncollegiaal genoemd worden. En de reactie van Claeys kinderachtig.

0
ghostwriter 19 september 2015 om 06:53

Op het moment dat Groenewegen erlangs wil is het gaatje klein maar zeker niet te klein. Als een sprinter dat soort gaatjes niet benut zal die ook nooit veel gaan winnen. Ik weet natuurlijk niet wat er in het hoofd van Debusschere rond ging maar het lijkt erop dat hij de deur dicht wil gooien en daarin ook nog eens zijn elleboog gebruikt. Het lijkt mij niet gek als Debusschere voor een tijdje wordt geschorst want hij werkt Groenewegen gewoon de hekken in. Een Bos achtige schorsing lijkt mij hier wel op z’n plaats.

0
theking 19 september 2015 om 07:21

Als het niet Jens zijn schuld is waarom wordt hij dan gedeclareerd?

0
Coldeportes 19 september 2015 om 07:25

Als de redactie een poll plaatst ‘Sociale media en profwielrenners: huftertweet van het jaar’ wint Jens eindelijk met 4 vingers in de neus….. :(

Triest voor Dylan; Der Jens verdient een lange, lange schorsing. Strafverzwarende omstandigheid is zijn misbaar na de finish (beelden Sporza) en dan weer later de hufterige en adsociale tweet. Aan de kant, minstens zo lang als de blessure van Dylan gaat duren!!!

0
KeesD 19 september 2015 om 07:57

Jens, haal die tweet weg en biedt excuses aan. De jury heeft geoordeeld dat je fout zat, jij hebt je vervolgens zeer onsportief gedragen, dus zet dit recht. Domoor.

0
mus van de maasstad 19 september 2015 om 07:59

Iedereen die hier van mening is dat het Dylan zn eigen schuld is omdatver geen ruimte was zegt dus eigenlijk dat de wedstrijdjury keihard aan het liegen is in het nieuwsblad.be (en dat datzelfde nieuwsblad het eens is met de leugens).

Lees anders het interview zelf maar even…

0
Romāns Vainšteins 19 september 2015 om 08:39

Ongeacht wiens schuld het is een hele rare reactie, dat lijkt mij toch ‘not done’. Foei Jens!

0
moa 19 september 2015 om 08:54

De tweet was dom en naïef. Daarnaast geldt dat ook voor de actie van DVG. Die moest altijd buitenom. De deur wordt in 95% van de gevallen dichtgedaan. Enkel Greipel zou dit hier niet gedaan hebben.

0
Youri IJnsen 19 september 2015 om 09:08

Er treft hier niemand anders schuld dan Jens Debusschere. Hij had in een heel vroeg stadium de deur al dicht kunnen doen, maar dat verzuimde hij. Groenewegen had meer snelheid en normaal gesproken is een gaatje van twee meter voldoende voor een sprinter. Debusschere ziet/voelt plots Groenewegen komen, besluit de ruimte kleiner te maken en komt vervolgens schouder aan schouder met Dylan. Wat ik vervolgens niet begrijp is dat Debusschere met zijn elleboog letterlijk Groenewegen – die dan al in de rem is – de boarding in duwt. Wat mij betreft een gevalletje Theo Bos-Daryl Impey, waar een schorsing van Debusschere dus op zijn plaats is. In het nieuwe jaar, wel te verstaan. Nu zou hij er mee wegkomen. Een geldboete (van zijn ploeg, bijvoorbeeld) is ook op zijn plaats, gezien zijn onrespectvolle tweet én het vergooien van Dylans grote kansen op het WK U23!

0
Gebruikersnaam 19 september 2015 om 09:47
Quote:
Iedereen die hier van mening is dat het Dylan zn eigen schuld is omdatver geen ruimte was zegt dus eigenlijk dat de wedstrijdjury keihard aan het liegen is in het nieuwsblad.be (en dat datzelfde nieuwsblad het eens is met de leugens).

Dus als je vindt dat de jury de situatie verkeerd inschat (want het is en blijft een inschatting, geen wetenschap), dan zeg je ook meteen dat het leugenaars zijn?

0
LB108 19 september 2015 om 10:49

@youri, Dylan en Jens naast elkaar? Dylan komt het verst naast z’n achterwiel, Jens zijn schouderbeweging is enkel omdat hij zelf ook anders terecht komt,

Verder: de bocht draait naar rechts dus tuurlijk sprint hij rechts.. Elke sprinter zou dat doen anders ben je veel te braaf..
Denk maar aan Greipel in de Tour, de rit die cav won..
Dat dylan dan juist langs rechts zit, wat Jens gwn nog niet weet, maar wat volgens mij Dylan toch wel moet weten als zelf sprinter is dat Jens zonder twijfel rechts blijft aangezien de licht lopende bocht… Ma bon.. Wat voor nut heeft het hier een renner die nooit verkeerde bedoelingen heeft zo af te maken??
Iedereen maakt inschattingsfouten en ik zou zeggen probeer zelf te koersen en die sprint te rijden… Dan kan je inschattingen gaan maken en oordelen maar het is altijd makkelijk mensen afbreken vanuit je luie zetel!

0
Melkzuur 19 september 2015 om 10:50

Naar de foto’s moet je niet kijken, die zeggen niets. Uit de beelden blijkt dat Jens Debusschere niets verkeerd deed, en ook Dylan deed niet echt iets fout, al is zijn actie natuurlijk wel een beetje riskant. Persoonlijk vind ik dus dat Debusschere onterecht werd gediskwalificeerd, maar zijn tweet is natuurlijk wel een beetje dom.

0
xistnc 19 september 2015 om 10:56
Quote van LB108:
Dylan komt het verst naast z’n achterwiel

Hier heeft Debusschere de ruimte al gehalveerd, maar is nochtans voldoende ruimte voor Groenewegen. Die zit er dan al naast, klik.

0
Melkzuur 19 september 2015 om 11:03

edit elbosco: gedraag je

0
Lalsacien 19 september 2015 om 11:13

Wat is objectief een situatie beoordelen toch lastig! Gelukkig hebben we juryleden maar die maken ook wel eens fouten! In het geval dat de situatie andersom was geweest dus Dylan op kop en Jens aan het inhalen, zullen de meeste meningen weer net andersom zijn al zullen er maar weinigen zijn die dit zullen toegeven…
Dylan, sterkte met het herstel!

0
Marszzz 19 september 2015 om 11:30

@LB108
Dat Jens Debusschere niet weet wat er rechts van hem gebeurd is nog meer reden om je lijn te blijven volgen. Maar men weet het nu in het vervolg: Als er een bocht komt voor de laatste lijn: Jens alle ruimte geven in de binnenbocht, ook voor zijn schouders en ellebogen.
Feit is dat Jens de deur dicht deed. En wat eigenlijk het ergste is dat hij dan een collega er de schuld van geeft dat hij klem komt te zitten en valt. Aangezien Groenewegen er zwaar geblesseerd uitkomt valt de tweet die Jens heeft geplaatst in de categorie “heel onsportief”. Zoiets kan immers Jens Debusschere ook ooit overkomen.
@Melkzuur:
De beelden zeggen alles wat er gebeurd. En de diskwalificatie is terecht.

0
Marszzz 19 september 2015 om 11:38

@Lalsacien
Als het andersom zou zijn, zou ik diskwalificatie ook terecht hebben gevonden. Je mag niet van je lijn afwijken. Maar goed men ziet er hier blijkbaar reden in een NL-B-polemiek te beginnen.

0
Zembla 19 september 2015 om 12:16

Gewoon een schouder duw en afsnijden Jens zit fout hij wijkt van zijn lijn.punt!

excusses op zijn plaats Jens!!!

0
Wheely 19 september 2015 om 12:45

Ik quote:
“De Belgen zijn gewoon lul slingerende donderkutten. Allemaal.”
:D :D :D

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone