Grischa Niermann: “Misschien had Jonas Vingegaard niet zelf moeten aanvallen”

woensdag 8 maart 2023 om 18:06
Grischa Niermann: “Misschien had Jonas Vingegaard niet zelf moeten aanvallen”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma is haar goede uitgangspositie in Parijs-Nice, opgebouwd in de gewonnen ploegentijdrit, kwijt. In de eerste bergetappe greep Tadej Pogačar de macht en wist hij zijn rivaal Jonas Vingegaard op 43 seconden te rijden. “Dit was niet onze beste dag”, concludeert ploegleider Grischa Niermann in gesprek met ITV Sport.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Op de slotklim van zeven kilometer was het Vingegaard die de eerste demarrage plaatste, maar een volgende aanval van Pogačar kon hij zelf niet volgen. “Jonas voelde zich heel goed, maar hij ging over zijn limiet. Dat kost hem veel tijd. Dat had hij niet moeten doen, maar dat is wielrennen”, aldus Niermann.

Vingegaard kwam nog heel dicht bij Pogačar, maar vond de aansluiting net niet. In de laatste twee kilometer reed de Sloveen vervolgens 43 seconden weg en werd Vingegaard nog ingehaald door Gino Mäder, Aurélien Paret-Peintre en Kévin Vauquelin. “Hij is teleurgesteld, want hij ging voor meer”, vertelt Niermann over de reactie van de kopman na de streep.

Lees ook:
Tadej Pogacar slaat dubbelslag in bergrit Parijs-Nice, Jonas Vingegaard krijgt flinke tik

foto: Cor Vos

‘Pogačar in voorjaarsvorm is ongelooflijk goed’
“Misschien had hij niet zelf moeten aanvallen, want dat komt hem duur te staan. Maar that’s life. Hij voelde zich goed en wilde het proberen, maar uiteindelijk is dat niet gelukt”, zegt de ploegleider, die in de voorbereiding op de slotklim niets merkte. “Tot daar ging alles goed. Op de laatste klim was het aan Jonas zelf, dat wisten we. Aan de voet zat hij niet in de problemen.”

In het algemeen klassement leidt Pogačar nu, mede door opnieuw veel bonificatieseconden, met 44 seconden voorsprong op Vingegaard. Is de Sloveen te verslaan? “Dat gaan we zien. Zondag eindigt de wedstrijd pas, dus tot die tijd gaan we niet opgeven. Maar Pogačar in zijn voorjaarsvorm is ongelooflijk goed. Dat weten we al van de laatste jaren. Hij ziet er erg sterk uit.”

Vingegaard kwam zelf niet met een reactie na de finish.

Lees ook:
Pogacar kraakt Vingegaard in Parijs-Nice: “Dacht dat hij supersterk was”

Dit artikel delen:

38 Reacties

Wheely 8 maart 2023 om 18:42

Als je de Tour al hebt gewonnen mag je best je benen even testen in Parijs-Nice. Waarvoor rijdt je anders voorbereidingskoersen?

11
Marik 8 maart 2023 om 18:53

Precies, niet alles hoeft ook te lukken toch? Laat renners gewoon lekker koersen, uitproberen en zichzelf testen.

5
paustovski 8 maart 2023 om 18:13

Het was een mooie rit en aanval. Van zo koersen in Parijs nice moet je nooit spijt hebben.

8
Dave Dubbeldammer 8 maart 2023 om 18:18

Zo is dat. Kansloze commentaar van die Niermann.

2
Rode_Rick 8 maart 2023 om 18:58

Het was strategisch gewoon dom.

Als je wedstrijden moet winnen moet je gewoon niet dom rijden.

-7
Dave Dubbeldammer 8 maart 2023 om 20:02

Hoezo dom? Hij voelde zich goed op dat moment. Wat moet hij dan doen? Altijd volgen en boni’s incasseren? En het verwijt krijgen (inclusief van mezelf) dat hij ‘kleurloos’ is?

2
Rode_Rick 8 maart 2023 om 20:07

Het is een klim die Pogacar beter ligt in omstandigheden die Pogacar beter liggen. Bonificaties incasseren en all in op Col de la Couiolle is een nobrainer.

-5
Concorde 9 maart 2023 om 08:59

Parijs is nog ver…. :)

-2
Marik 8 maart 2023 om 18:40

Achteraf kijk je een koe in de kont. Dit is hoe wielrennen is, er is een 1 duidelijk sterker dan de rest. Je kunt Jonas helemaal niet verwijten, hij deed op dat moment wat hem het beste leek. Alle vernietigende commentaren achteraf (hier op het forum) vind ik altijd wat ingewikkeld. Het is gegaan zoals het is gegaan en we hebben naar een mooi staaltje wielrennen gekeken.

8
ThorHushovd 8 maart 2023 om 19:19

Agterhuis!

0
ThorHushovd 8 maart 2023 om 19:20

Helemaal mee eens, had er moeten staan bij bovenstaande reactie

0
Kopinkas 8 maart 2023 om 19:34

Simplistische reactie. Het verschil met Pogacar had niet zo groot moeten zijn, als Vingegaard het na zijn aanval (die ik zelf dan weer niet misplaatst vond) anders had aangepakt.

0
Dave Dubbeldammer 8 maart 2023 om 20:06

Leuk, dat van die koe.
Maarreuh, ‘al die vernietigende commentaren’…? Waar dan?

0
Roger Swerts 10 maart 2023 om 00:08

Akkoord. Als hij zich zeer goed voelde is het zo dom nog niet om van verder al te gaan vs Pogacar. Nu, verkeerde inschatting van de verhoudingen en zijn benen zo blijkt dan achteraf. Als ze altijd op zekerheid willen koersen kunnen we terug naar de most boring years van de vorige generatie waar het verhaal voor de koers meestal al geschreven was.

Hij verliest waarschijnlijk Paris Nice maar wint een fan. Uiteindelijk blijft het entertainment en attractief koersende toppers is wat we allen zouden moeten toejuichen

0
Pedalo 8 maart 2023 om 18:56

Pogacar koerst voor plezier en eer. Dit heeft hem vorig de Tour gekost …Maar levert zoveel meer op. MVP, Pogi, Wout, Flip. Dat zijn de echte klasse renners. Die willen ook een show weggeven en niet lelijk verliezen. Vinegard is nog niet zover maar wel mooi dat ie het probeert.

7
Baukema Tomoulin 8 maart 2023 om 19:33

Het is natuurlijk ook makkelijk show en plezier maken als in je DNA geschreven staat dat je extreem goed kan presteren onder zware omstandigheden. Die iets minder getalenteerde zullen het gecalculeerder moeten doen.
Ik heb ooit eens gelezen dat Olivier Naesen een tijdje hetzelfde trainingschema volgde als Wout van Aert. Na 3 weken moest hij noodgedwongen stoppen omdat de data aangaf dat hij zich aan het overtrainen was. WvA kan bv gewoon beter en langer keihard trainen dan alle anderen.

0
de adelaar 8 maart 2023 om 19:14

Ik vind het slap dat als je verliest je onthoud van commentaar. Vingegaard mag best even zeggen dat ie naar de vaantjes is gereden

6
wielervenn 8 maart 2023 om 19:20

Had je daar dan blij van geworden? Toch best begrijpelijk dat je even chagrijnig bent.

-1
Wim Kruithof 8 maart 2023 om 20:51

Voor mij is ‘onthoud’ zonder dt dan weer een tamelijk slappe hap. Ieder het zijne.

1
xistnc 8 maart 2023 om 19:27

Jonas heeft even getest wat zijn zeges in Galicië nu eigenlijk echt waard zijn en weet nu het antwoord. Richting juli is dat pure winst.

Het continu omkijken van de Jumbo's op de slotklim was overigens weer tenenkrommend.

Dit soort aanvallen, hoe dom ook, maken finales leuk om naar te kijken. Kudo's voor Jonas dus.

6
Baukema Tomoulin 8 maart 2023 om 19:24

Tja wie niet waagt wie niet wint. Echter is Pogi een soort Valverde+. Altijd en overal supergoed. Vinny kan hem alleen kraken met een ultieme vormpiek+maximale ploeg. Alle andere renners kunnen pogi überhaupt niet verslaan in meerdaagse rondjes

3
Boomie1 8 maart 2023 om 21:23

Laat hem dat maar bewijzen van de zomer. Mijn gevoel zegt meer en meer dat Vingo een eenmalige winnaar zal zijn

2
Mathieu van der Evenepoel 8 maart 2023 om 23:47

Dan is het wel een renner die de nieuwe mercx en waarschijnlijk 5voudig tourwinnaar of meer verslagen heeft! Iets wat Poulidor niet kon zeggen bijvoorbeeld, heb wel een beetje het idee dat het die kant op zal gaan, of Contador die er opgelegd werd steeds door Froome. Maar alsnog Contador en Poulidor hebben een imposante erelijst, en Vingegaard is gewoon een topcoureur, hij rijd gewoon bij de eerste 5 hier, geen schande om van nu al een van de beste renners ooit te verliezen!

1
Selmar 8 maart 2023 om 19:57

Als hij niet aanvalt is hij een wieltjesplakker, doet hij het wel is hij dom… tja zo kun je het nooit goed doen (als je niet de beste in koers bent).

3
Groetjesaandevoetjes 9 maart 2023 om 00:16

Jawel, als hij aanvalt en wint doet hij het goed, maarja dat zijn de pro cycling manager specalisten hier.

0
Bardiebart 8 maart 2023 om 18:42

En als het wel was gelukt had Niermann euforie gekirt over een tactisch masterplan

2
Polleke 8 maart 2023 om 22:26

Klopt volledig… die gasten moeten de koers gewoon ook ondergaan en zijn net zo goed, of slecht, als de prestaties van hun renners…

1
mokum the best 8 maart 2023 om 22:36

Het wordt idd wel moeilijk als een renner zelf is moet nadenken. Als het hem niet in het oortje wordt toegefluisterd wat die precies moet doen.

2
Pietspeed 8 maart 2023 om 22:05

Natafelgeneuzel, terwijl de pannenkoeken goed waren opgediend. Pogacar had ze toch wel gegeten.

1
Wildebert 8 maart 2023 om 20:23

Nam gewoon even de verkeerde afslag…

0
Mooie Sjors 8 maart 2023 om 18:48

Mooie move van Vinge, strijdend ten onder!

-1
Kopinkas 8 maart 2023 om 19:31

Vingegaard kiest voor de aanval en krijgt Pogacar mee in zijn spoor, die niet overneemt.
Ondanks een mooie voorsprong van 14 seconden, kiest Vingegaard er dan maar voor om zich te laten inlopen. Veel te snel. Beter had hij nog een tijdje doorgetrokken op 90% om de rest op achterstand te houden. Loopt hij dan op een counter van Pogacar, dan geeft hij misschien tien seconden toe. En houdt hij Gaudu misschien wel op achterstand.
Als hij dan na zich te laten inlopen nog dicht bij Pogacar gebleven was… maar hij kiest ervoor om een paar posities achter Pogacar post te vatten, waar hij natuurlijk niet meer op het wiel geraakt bij de tegenaanval van Pogacar op Gaudu.
Niet de aanval van Vingegaard an sich was een taktische fout, wel zijn blunders nadien.

-1
de adelaar 8 maart 2023 om 20:06

Zo zag ik het ook, het positioneren na zijn mislukte aanval na opgelopen te zijn, is zijn grootste fout. Pogi weet tactisch heel goed hoe en wanneer ie m moet plaatsen. En dat is uit 2 rij en tegenstander Vingegaard op 4 of 5 posities achter hem

0
Romāns Vainšteins 8 maart 2023 om 19:21

Dit was volgens mij bij uitstek de etappe om Pogi te volgen en vooral niet zelf aan te vallen. ‘Leuk’ dat hij het probeerde maar natuurlijk jammer voor de koers.

Er zit behoorlijk veel van dit type profielen/aankomsten in aankomende tour. Vraag me nog steeds af of Vingegaard en Roglic niet beter omgekeerd op giro en tour gepland hadden kunnen worden, puur op het parcours gebaseerd.

-2
Dikke Vrouw 9 maart 2023 om 09:13

Wat een gezeam dit is parijs nice enkel juli tel echt

-3
Dikke Vrouw 9 maart 2023 om 09:13

Wat een gezwam dit is parijs nice enkel juli tel echt

-4
Roger Swerts 10 maart 2023 om 00:19

Ugh, de ‘enkel juli telt echt’ mentaliteit is echt destructief voor het wielrennen als entertainment. Ik ben blij dat we de renners er meer en meer zelf uit ontsnappen.

0
EricV 8 maart 2023 om 18:31

Vingegaard is toch alleen goed in de tour

-5

Headlines

Populair

Materiaalzone