Tadej Pogacar slaat dubbelslag in bergrit Parijs-Nice, Jonas Vingegaard krijgt flinke tik

Tadej Pogacar slaat dubbelslag in bergrit Parijs-Nice, Jonas Vingegaard krijgt flinke tik

foto: Cor Vos

woensdag 8 maart 2023 om 16:41

Tadej Pogačar heeft in de eerste bergetappe van Parijs-Nice 2023 een dubbelslag geslagen. Op de slotklim naar La Loge des Gardes begon Jonas Vingegaard eraan, maar de Deen had geen antwoord op een daaropvolgende demarrage van Pogačar op twee kilometer van de top. De Sloveen rekende vervolgens af met David Gaudu. Vingegaard strandde uiteindelijk op 43 seconden op de zesde plaats.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Na de door Jumbo-Visma gewonnen ploegentijdrit stond op de vierde dag de eerste aankomst bergop gepland in Parijs-Nice. De eerste pakweg 100 kilometer waren vlak en daar stond de wind gunstig om voor stress te zorgen.

Toch ontstond er eerst een kopgroep van zeven renners, waaronder bergtruidrager Jonas Gregaard van Uno-X. Hij kreeg ploeggenoot Anders Skaarseth, Larry Warbasse (AG2R Citroën), Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) en Hugo Houle (Israel-Premier Tech) mee. Zij pakten ongeveer vijf minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Waaiers
Met nog ruim 100 kilometer te gaan was er plots beweging in het peloton. UAE Emirates probeerde waaiers te trekken en dat lukte ook, maar die actie was slechts van korte duur. De volgende poging van Groupama-FDJ had meer succes, want twaalf renners reden weg. Tadej Pogačar was attent, net als gele trui Magnus Cort en vier renners van Jumbo-Visma.

Ook die situatie werd rechtgezet, tot geluk van Trek-Segafredo-kopmannen Mads Pedersen en Mattias Skjelmose die tot twee keer toe de slag hadden gemist. In het peloton maakten zij zich op voor een lastige finale, met in de laatste dertig kilometer de Côte de Cheval Rigon (5,7 km aan 3,9%) en de Col du Beaulouis (8,9 km aan 3,1%). Daarna volgde nog de slotklim naar La Loge des Gardes (6,7 km aan 7,1%).

Pogačar pakt weer bonificaties
Eenkhoorn reed nog even weg van zijn vluchtmakkers in een afdaling, maar liet zich nog voor de Cheval Rigon weer terugzakken in de kopgroep. In het peloton werd ondertussen het tempo bepaald door INEOS Grenadiers en UAE Emirates, die zo hard reden dat er breuken ontstonden. Een uitgedund peloton begon daardoor aan de laatste 20 kilometer.

Op de Col du Beaulouis lagen geen bergpunten te rapen, maar 6, 4 en 2 bonificaties. Skaarseth leek als enige vluchter het peloton voor te blijven, maar een sprintende Matthews wist met een jump nog net de 6 seconden te pakken. Skaarseth pakte er 4 en Tadej Pogačar snoepte 2 seconden mee. Een grote favorietengroep zette daarna vaart richting de slotklim naar La Loge des Gardes.

Daar nam INEOS Grenadiers de kop, maar was de eerste aanval van Clément Champoussin. Hij werd ingerekend door het hoge tempo van UAE-helper Felix Großschartner, die de favorietengroep uitdunde en onder meer gele trui Cort, Neilson Powless en Maximilian Schachmann loste.

Vingegaard en Pogačar op de slotklim – foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard opent, Tadej Pogačar countert
De eerste echte aanval van de favorieten volgde op 4,3 kilometer van de meet: Jonas Vingegaard knalde weg met Pogačar in zijn zog. De Sloveen nam echter niet over van zijn Deense rivaal, waardoor de concurrentie kon terugkeren. David Gaudu profiteerde daarvan en reed direct 15 seconden weg. De rest keek naar elkaar, waardoor Gaudu kon uitlopen.

Op 2,5 kilometer van de top koos Pogačar zijn moment. De kopman van UAE Emirates schoot weg en pakte meteen een gaatje op Vingegaard, die alle moeite moest doen om dat verschil te dichten. Met een sterke sprint leek de Jumbo-Visma-kopman aan te sluiten bij Pogačar, maar de Sloveen plaatste een tussenversnelling. Een ‘fatale’ voor Vingegaard, die stilviel.

Dubbelslag Pogačar met overmacht
In de laatste twee kilometer sloot Pogačar aan bij Gaudu, waarna de twee samen richting de top reden. In de sprint om de ritzege was de tweevoudig Tourwinnaar de beste, voor Gaudu. Vingegaard was geslagen en moest in de slotkilometer de schade zien te beperken. Hij werd echter voorbijgereden door Gino Mäder en in extremis ook nog door Aurélien Paret-Peintre en Kévin Vauquelin.

Pogačar neemt door zijn ritzege ook de leiderstrui over van Cort. Hij heeft nu 10 seconden voorsprong op Gaudu en 44 seconden op Vingegaard. Daarachter is Simon Yates vierde op 56 seconden. De rest volgt al op meer dan een minuut.

Dit artikel delen:

86 Reacties

advocaat van de duivel 8 maart 2023 om 16:46

Pogacar is 1 keer in de vernieling gereden door een combinatie van factoren maar 99 op de 100 keer is hij gewoon de betere van Jonas… simpelweg een pak meer power en body

14
AWestie 8 maart 2023 om 16:51

Pogi is drie keer gelost op de megacols van bij benadering een uur met serieuze percentages. Alleen daar kan Vingegaard in vorm hem een poets bakken.

2
Gebruikersnaam 8 maart 2023 om 16:52

1 week of 3 weken is wel een levensgroot verschil. In koersen van een week zal Pogacar vrijwel altijd de betere zijn en blijven. Over 3 weken geef ik ook het voordeel aan Pogacar, maar zijn de kansen van Vingegaard toch aanzienlijk groter dan in het kortere werk.

2
bartp25 8 maart 2023 om 16:53

@Awestie en dan moet het bij voorkeur ook nog eens warm zijn.

2
wielerlover 8 maart 2023 om 16:55

Jonas excelleert in pure uithouding. Lange klimmen over een opeenvolging van dagen, waartussen hij makkelijk herstelt. Rondjes van een week zal hij in een rechtstreeks duel tegen Pogacar niet winnen inderdaad. De enige keer dat Jumbo Pogacar erop kon leggen was door Roglic en Vingegaard samen uit te spelen, zoals ook in de Ronde van het Baskenland 2021

-1
sprintgeit 8 maart 2023 om 16:59

Wat AWestie zegt, alleen op de lange cols is Pog te pakken. Dit type cols van 10min-20min is op z'n lijf geschreven. Daarin is hij eigenlijk niet te verslaan. Vingegaard is vandaag overmoedig gebleken door te willen volgen. Goed leermoment naar de Tour toe.

Overigens wel een impossant debuut op het hoogste strijdtoneel van die Vauquelin zeg!

1
Theo H 8 maart 2023 om 17:00

In een wedstrijd over 3 weken zijn de kansen van Vingegaard ook groter omdat hij meer voordeel heeft van de ploeg(genoten) dan Pogacar. Die laatste rijdt allesbehalve ‘zuinig’, in een grote ronde breekt je dat veel eerder op in dan alle andere wedstrijden.

0
Boomie1 8 maart 2023 om 17:13

Allemaal waar wat AWestie en Sprintgeit zeggen. Maar heeft dat ook niet te maken met de sterkte van de beider ploegen? Pogi is veel minder omringd vaak dan Vingo

0
jort101 8 maart 2023 om 16:42

Heer en meester.

11
Wheely 8 maart 2023 om 16:47

En dat op een Colnago!

“You don’t say no to yellow”

9
poeskescherens 8 maart 2023 om 18:23

Ik kijk al 35 jaar wielrennen, maar dit is met zeer grote afstand de allerbeste renner die ik ooit heb gezien, en nog geen 25……onuitputtelijk krachtenarsenaal. En zeer aantrekkelijke manier van koersen, op intuitie.

8
de adelaar 8 maart 2023 om 16:42

Er is maar 1 baas: Pogi!!!!! Fantastische kerel en wat een genot om maar te kijken. Vingegaard kijkt meer achterom dan naar voren.

7
speervanger 8 maart 2023 om 17:08

Kleurloze figuren, zitten echt niet alleen aan de pasta

-12
Gebruikersnaam 8 maart 2023 om 16:45

Vraag me af of Pogacar het bewust deed, Vingegaard laten naderen zodat die in het rood moest om het laatste stukje dicht te rijden om dan hem helemaal af te maken. Anders verliest Vingegaard waarschijnlijk "maar" een seconde of 15/20, als hij gewoon eigen tempo blijft rijden.

Voor de rest wel verrassend dat Mader, Paret-Peintre en Vauquelin daar eindigen en niet Yates, Bardet en Martinez.

6
the student 8 maart 2023 om 16:47

Mader blijft een onderschatte renner hier. Die pakt nog wel een keer een echt grote prijs.

2
JohnDeere 8 maart 2023 om 16:55

Yates heeft zelf gezegd dat hij nog niet in topvorm is. Hij heeft toegewerkt naar Down Under en is nu terug in opbouw.

1
Anton van Valouwe 8 maart 2023 om 17:01

Die glimlach in de camera, hilarisch….

3
Boomie1 8 maart 2023 om 17:11

Vauquelin en Paret-Peintre waren al vroeg in vorm. Mader is op zich geen verrassing.

0
Mooie Sjors 8 maart 2023 om 16:47

Brrr wat een lel weer. Pogi niet rekenen richting monumenten, gewoon koers in koers uit de hamer bovenhalen. Dacht eerst nog even dat ie weer zat te bluffen met dat geflirt met de camera. Geweldig sprintje ook, Gaudu die nog even langszij komt en dan pas de turbo indrukken.

5
de adelaar 8 maart 2023 om 16:49

Let maar eens op hoe Pogi zijn demarrage inzet, altijd kijkend of ie in positie genoeg afstand heeft tov Vingegaard. En dan vanuit positie 5 of 6 knallen terwijl Vingegaard nog ergens zit te slapen in positie 10

7
Boomie1 8 maart 2023 om 17:15

Ook dat is een kwaliteit van Pogi @de adelaar

2
de adelaar 8 maart 2023 om 17:17

@boomie1 helemaal waar

2
Angelo Pauwels 8 maart 2023 om 16:56

Jonas zijn motor is gewoon een stuk kleiner dan die van Pogacar, enkel met een hele sterke ploeg konden ze hem breken.

5
Dikke Vrouw 8 maart 2023 om 17:04

En dat staat ook aan de start in juli

-1
Zen Hooligan The Shakra Jugend 8 maart 2023 om 17:01

Pogi is duidelijk de betere in het middengebergte. En daar heeft de komende tour een heleboel van. Kans dat Vini het verlies in het middengebergte goed gaat maken op de lange klimmen schat ik laag in. Volgens mij zou Jumbo er goed aan doen om Roglic toch gewoon de tour te laten rijden. Ze hebben de vorige tour gewonnen door die combi en daar kan je mee spelen. Man tegen man op dit soort aankomsten gaat Pogi toch altijd op z’n minst de boni’s pakken, en waarschijnlijk een paar keer wel wat meer. Jumbo kan met een sterke ploeg en twee kopmannen lekker oorlog maken. Da’s ook leuker voor het (neutrale) publiek.

5
VerstandOpNul 8 maart 2023 om 17:16

Twee kopmannen, lekker oorlog maken.. Het klinkt zo makkelijk allemaal..

Ik denk niet dat ze hun huzarenstukje van vorig jaar zullen kunnen herhalen. Eerder een herhaling van 2021 waarbij Pogi lekker zijn karretje bij die suffe Ineos treintjes kan aanhaken en elk ploegenspel verder kansloos is..

2
Romāns Vainšteins 8 maart 2023 om 21:39

Ik stelde ongeveer hetzelfde in het Niermanntopic.

Vingegaard had in aankomende giro, inclusief/met toenaam die klimtijdrit, een parcours op zijn maat gevonden. Het is een echte ausdauercoureur en niet meteen een explosieve, klassieke man.

Roglic is wel iemand die het kunstje wachten en knallen beheerst, in dit type werk eerder iemand die Pogi pijn kan doen.

Maar de start van de tour, laat staan Parijs, is nog ver.

-1
the student 8 maart 2023 om 16:48

De snelste fiets is duidelijk de fiets waar Pogacar opzit.

4
vevie 8 maart 2023 om 16:50

Het is en blijft de beste renner. Dat is gewoon zo. Mooi gereden en nooit bang om aan te vallen. Deze man moet snel minimaal twee GT’s per jaar gaan rijden. Hij wint er sowieso 1 en met zijn talent is 2 ook mogelijk.

3
JohnDeere 8 maart 2023 om 17:11

Dan zal hij wel moeten snoeien in zijn voorjaar. De combinatie van de klassiekers en twee grote rondes lijkt mij te zwaar.

0
HennieK 8 maart 2023 om 16:56

Toevallig middagje vrij, leuk dat ik dan zo’n finale mag zien!

2
Kartouche 8 maart 2023 om 20:40

Ik kon ik de trein de laatste 14 km zien. Net voor ik eruit moest, was Pogi over de finish en kwam Vini er aan. Dus vond zijn timing uitermate sympathiek!

0
Jacco van Stierop 8 maart 2023 om 17:10

Onderhoudende laatste kilometers, vakkundig afgemaakt door Pogacar. Vond Vingegaard niet slecht, verstopt zich niet, maar komt op dit moment gewoon te kort. Sterke Gaudu, knap ook van Mäder.

2
Maenhout 8 maart 2023 om 17:45

Parijs is nu nog heel ver. Tegen de tijd dat het juli is, heeft Jonas heel wat meer pannenkoeken verorberd.

-1
Alfred Issendorf 8 maart 2023 om 16:47

Bij het veldrijden zie je onderin beeld netjes een overzicht van de renners die finishen met het aantal seconden achterstand. Onbegrijpelijk dat dit bij het wegwelrennen (behalve volgens mij bij het WK) ontbreekt.

1
Kopinkas 8 maart 2023 om 16:59

Ze rijden dan ook geen rondjes in een gemiddelde wegwedstrijd…

-4
HennieK 8 maart 2023 om 17:05

Schaatsen kijken een optie?

-1
wielerlover 8 maart 2023 om 16:48

Hier krijg ik waarschijnlijk wel wat minnetjes voor, maar zo ben ik toch niet direct fan van Pogacar. Je weet dat hij gaat sprinten voor de bonificaties, en dat hij het gaat halen. Je weet dat je er hem bergop niet afkrijgt en als je moet sprinten voor de overwinning, hij ook weer wint. Ja, het is volop, open koers maken, maar één van de mooiste aspecten aan open koers is voor mij de onvoorspelbaarheid en die is er nu eenmaal niet.

Fantastische prestatie van hem natuurlijk. Ben benieuwd hoe hij die inspanningen verteert naar de klassiekers toe. WvA en MvdP in Tirreno 2021 hebben die toch ook goed gevoeld later in de monumenten.

1
HennieK 8 maart 2023 om 16:57

Geen minnetjes, omdat je eerlijk toegeeft dat je enkel van toevallige winnaars houdt en niet van “De sterkste wint”.

0
Dave Dubbeldammer 8 maart 2023 om 17:00

Hopelijk gaan de minnetjes tot drie digits. Wat een flauwekul.

-15
wielerlover 8 maart 2023 om 17:07

Ik merk dat het inderdaad niet goed overkomt. Een betere verwoording is misschien dat ik inderdaad liever de beste zie winnen, maar dat ik het leuker vind als er meerdere renners op hetzelfde niveau zitten. Het liefst is er een tweede Pogacar die het wat spannender maakt. Met meerdere renners op hetzelfde niveau wordt de winnaar voorspellen natuurlijk ook een stuk moeilijker, het is daarop dat ik alludeerde met de onvoorspelbaarheid.

3
Wildebert 8 maart 2023 om 17:10

Yep, Pogacar heeft duidelijk wat meer pekaatjes onder het zadel dan de rest. Vind het ook jammer wanneer het verschil tussen de klassementsmannen zo groot is. En verder, Jonas die zichzelf dit keer aardig overschat en tactisch ook de mindere is. Waarom niet wachten en Pogi volgen. Je weet toch dat die gaat.

0
Gebruikersnaam 8 maart 2023 om 17:14

Dominantie is iets waar de meeste mensen pas van kunnen genieten als ze er later op terugkijken.

Wanneer het aan het gebeuren is, wordt het door de neutrale en/of occasionele kijker eerder als voorspelbaar, eentonig of vervelend ervaren. Hoe spectaculair het ook mag zijn, als je ’t voor de zoveelste keer opnieuw ziet passeren, is ’t niet zo bijzonder meer.

1
Rawolf 8 maart 2023 om 17:14

eens wielerlover.

Pogacar steekt er soms zover bovenuit dat de spanning weg is.

Echter vandaag heb ik me wel vermaakt. Met die aanval na de tussensprint oa, blijft toch echt een coureur geen wattagerijder.

4
Mooie Sjors 8 maart 2023 om 17:28

Pogi woekert het hele jaar door met de krachten, waardoor hij vroeg of laat toch weer eens op een betere pieker stoot.

En als je zo koerst, wie gunt het ‘m dan niet? Vol aanvalslust, met een eeuwige glimlach op de snoet en toch ook wel met een geweldige stijl. Kan echt als een splinterbom wegspatten.

5
TheBigShow 9 maart 2023 om 00:39

VdP reed top 5 in San Remo, werd 3e in de E3 en was de sterkste in de Ronde van Vlaanderen. Viel wel mee denk ik met het nog ‘voelen in de monumenten’

1
Anton van Valouwe 8 maart 2023 om 17:08

Hier moet Vingegaard even van bekomen, maar Parijs is nog ver zal hij denken… Wout v. Aert kan het verschil maken.

0
Oblomov 8 maart 2023 om 17:23

Steeds verder zelfs…

5
Gelei 8 maart 2023 om 18:56

Skjelmose toch wel een tegenvaller vandaag. Khad hem in pakweg de top 8 verwacht op beperkte afstand.

0
Pietspeed 8 maart 2023 om 19:06

Jonas had met Tadej van fiets moeten wisselen oid.

0
meqadon 8 maart 2023 om 19:31

Pogy maakt brandhout van vingegaard, die al aan het bidden is dat sarah niet moet bevallen tijdens de tour. Want zonder wout maakt de deen geen schijn van kans.

0
Dikke Kater 8 maart 2023 om 20:39

Mooi slot. De glimlach van Pogacar vond ik geniaal. Wat een kerel!

0
westmalle1965 8 maart 2023 om 20:52

Jonas die zich de beste klimmer ter wereld vindt man man wat een arrogantie

0
Sjonge Jonge 8 maart 2023 om 22:05

Bronvermelding dat hij dat gezegd heeft?

0
Dave Dubbeldammer 8 maart 2023 om 16:57

Iets met ‘voetjes’ en ‘grond’ en met ‘Jannekes en Miekes, en Tadej’. Of ‘de betere pannenkoeken’.

-1
djerkson 8 maart 2023 om 18:07

Wie ontbreekt hier dan nog volgens jou?

0
Dave Dubbeldammer 8 maart 2023 om 20:13

Was een verwijzing naar O Gran Camino uiteraard, waar zowat iedereen ontbrak.

-1
Shinzawai 8 maart 2023 om 17:28

Pogacar en Gaudu hebben ijzersterk gereden, maar dit zegt wat mij betreft niet zoveel voor de Tour. Ten eerste is zo’n korte klim in een rondje van een week niet ideaal voor Vingegaard. Ten tweede doet hij alles in voorbereiding op de Tour, wat betekent dat zijn vormpeil op dit moment niet zo hoog is als dat van Pogacar.

-1
Tripodboom 8 maart 2023 om 17:34

Bij JV zullen ze toch een truc moeten vinden om Pogacar eraf te rijden de Tour. Toch maar weer Roglic meenemen. Die zal zich helemaal uit elkaar willen trekken, niet voor Vingegaard maar voor zichzelf, om te laten zien dat ze niet zonder hem kunnen.

-1
YogiBear 8 maart 2023 om 17:41

Wie weet wordt Van Aert wel de truc dit jaar. Als iedereen het heeft over te weinig hooggebergte en veel midden gebergte…… (Sorry, wensdenken mag altijd toch?)

0
JohnDeere 8 maart 2023 om 17:44

Van Aert wou juist een iets ‘rustigere’ Tour rijden dit jaar en daardoor ook niet voor groen gaan. Het WK valt kort na de Tour en die regenboog wil hij toch wel eens veroveren op de weg.

0
Mooie Sjors 8 maart 2023 om 17:45

Gaat Van Aert wel van start in de Tour, met dat nageslacht dat rond die tijd komt piepen?

Denk trouwens niet dat Pogi in het middengebergte wakker ligt van Wout, daarvoor kan je beter Roglic meenemen.

0
Niklas 8 maart 2023 om 19:10

Pogi kwam al wat eerder van de berg, hé!? Vingego heeft toch nog wat meer wedstrijdritme nodig. Niet iedereen reageert hetzelfde op een hoogtestage. Het lijkt erop dat die bij de klassieke kern bovendien iets beter uitpakt dan bij de rondekern.

-1
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone