Greg Van Avermaet wint WorldTour-ranking 2017

Greg Van Avermaet wint WorldTour-ranking 2017

Misschien wel Van Avermaets mooiste zege van het seizoen: Parijs-Roubaix - foto: Sirotti

woensdag 27 september 2017 om 18:00

Greg Van Avermaet mag zich de winnaar van de individuele WorldTour-ranking 2017 noemen. De 32-jarige Belg staat, met nog drie wedstrijden te gaan, met 3582 punten aan de leiding. Hij is nog door een klein kransje achtervolgers in te halen, maar uit een rondgang van WielerFlits blijkt dat de BMC-renner zich geen zorgen hoeft te maken en dus de WorldTour wint.

Uitgangspositie
Van Avermaet staat op dit moment bovenaan de WorldTour-ranking, met in totaal 3582 punten. Bij winst in de Ronde van Lombardije, de Ronde van Turkije (inclusief alle etappes en alle dagen in de leiderstrui) en de Tour de Guangxi (inclusief alle etappes en alle dagen in de leiderstrui) zijn er nog maximaal 1652 punten te verdienen. Dat betekent dat iedere renner met meer dan 1931 WorldTour-punten, op dit moment nog kans maakt op de eindzege. Naast Van Avermaet, zijn dat de volgende acht coureurs: Chris Froome, Tom Dumoulin, Peter Sagan, Michał Kwiatkowski, Alejandro Valverde, Michael Matthews, Daniel Martin en Alberto Contador.

Grootste uitdagers
Froome is degene die Van Avermaet het kortst op de huid zit. De achterstand van de Brit bedraagt slechts 130 punten. “Maar zijn seizoen zit erop”, bevestigt Servais Knaven aan WielerFlits. Dumoulin is op dit moment de nummer drie in de stand, op dik duizend punten achterstand. Sunweb laat weten dat de kersverse wereldkampioen tijdrijden zijn seizoen normaal gesproken afsluit met de Ronde van Lombardije. Bovendien doet de Duitse ploeg waarschijnlijk niet mee aan de Ronde van Turkije. Sagan staat op zijn beurt slechts één puntje achter onze landgenoot. De Slowaak werd zondag voor de derde keer wereldkampioen en liet daarna weten een punt achter zijn seizoen te zetten.

Outsiders
Naast de drie grootste uitdagers, zijn er in theorie nog vier renners die kans maken op de WorldTour-eindoverwinning. Die renners zullen daarvoor vrijwel alle resterende koersen moeten winnen. Voor Contador en Valverde gaat die vlieger niet op. El Pistolero zette na de Vuelta a España een punt achter zijn carrière, terwijl El Imbatido na een zware val in de Tour de France genoodzaakt was zijn seizoen te beëindigen. Kwiatkowski en Martin zijn ook uitgeschakeld voor de eindzege: hun ploegen Sky en Quick-Step Floors doen niet mee aan de Ronde van Turkije, waardoor zij niet genoeg punten kunnen verzamelen om de koppositie te veroveren.

Van Avermaet twijfelt
Alleen Matthews blijft nog over. Bling rijdt in ieder geval de Ronde van Lombardije en waarschijnlijk ook de Tour of Guangxi. Een deelname aan de Ronde van Turkije – mits Sunweb start – staat ‘normaal niet’ op de planning. Matthews’ achterstand bedraagt 1533 punten, waardoor hij in Il Lombardia in ieder geval als tweede of eerste moet eindigen. WorldTour-leider Van Avermaet zelf twijfelt nog of hij dit seizoen in actie komt. “Ik moet er nog eens over nadenken, maar normaal rijd ik niets meer. Ook geen Parijs-Tours of de Ronde van Lombardije”, zei hij eerder deze week na de wegwedstrijd op het WK. In principe hoeft de Belg dus ook geen koers meer te rijden, want de eindzege in de individuele WorldTour-ranking kan hem niet meer ontgaan.

Virtuele eindstand individuele UCI WorldTour-ranking 2017
1. flag-be Greg Van Avermaet – 3582 punten
2. flag-gb Chris Froome – 3452 punten
3. flag-nl Tom Dumoulin – 2545 punten
4. flag-sk Peter Sagan – 2544 punten
5. flag-pl Michał Kwiatkowski – 2171 punten
6. flag-es Alejandro Valverde – 2105 punten
7. flag-au Michael Matthews – 2049 punten
8. flag-ie Daniel Martin – 2040 punten
9. flag-es Alberto Contador – 1987 punten
10. flag-au Richie Porte – 1882 punten
Volledige WorldTour-ranking

Winnaars WorldTour na invoering in 2011
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-es Joaquim Rodríguez
2013: flag-es Joaquim Rodríguez
2014: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-be Greg Van Avermaet

Dit artikel delen:

69 Reacties

nederbelg 27 september 2017 om 18:05

Wat een verrassing!
Pluim aan de redactie voor de duizelingwekkende rekensommen, waar verder niemand van wakker ligt ;-)

LutsenkoFan 27 september 2017 om 18:08

Valverde had zonder de val van de Tour daarnaast ook San Sebastian, Vuelta en Lombardije in ieder geval gereden. Maarja die is gevallen en dat is Greg niet. Topjaar heeft hij gehad! Vooral het voorjaar dan..

Bazzz 27 september 2017 om 18:14

Gefeliciteerd!!

Vind hem echter bij lange na niet de beste wielrenner dit jaar.

Tpinotfan 27 september 2017 om 18:23

Het is inderdaad interessant dat maar weinig mensen hem noemen als renner van het jaar, terwijl hij dus duidelijk veel gepiekt heeft. Zijn voorjaar mag er zeker wezen, zonder val in Vlaanderen had hij daar misschien wel gewonnen en was de mening over zijn seizoen bij velen waarschijnlijk anders geweest

xistnc 27 september 2017 om 18:29

Toch vraag ik me af hoe Greg terugkijkt op zijn deelname aan Hamburg en Plouay. De puntjes die hij daar gescoord heeft dragen natuurlijk bij aan de voorsprong die hij heeft, maar zijn achteraf rekenkundig niet doorslaggevend. Terwijl mijn idee is, dat het wel een rol heeft gespeeld bij het gebrek aan scherpte op het WK.

LyndaLid 27 september 2017 om 18:33

Heeft natuurlijk een topjaar gehad, maar is eigenlijk "maar" 3 maanden echt top geweest.

Froome die twee grote rondes wint, Sagan met zijn rijden door het jaar heen (en dan nog zonder Tour), Kwiatkowski die ook in de Tour (als knecht weliswaar) super was en daarna nog San Sebastian wint, en Valverde die van februari tot zijn val in de Tour geweldig rondreed… Ohja, en Dumoulin reed ook wat leuke prijsjes. Ik zou ze allemaal voor Van Avermaet plaatsen, voor renner van het jaar.

Maar hey, wie niet start kan geen punten scoren, en Greg maakte er duidelijk een doel van en verdient het dus.

Romāns Vainšteins 27 september 2017 om 18:39

Domme punten, het wielrennen is beter af zonder ze.

Frits des Jeux 27 september 2017 om 18:45

Froome en Dumoulin zijn voor mij de renners van het jaar. Froome wint een unieke dubbel en Dumoulin ook.

Ploeg van het jaar is voor mij Sunweb. 2 ritzeges plus eindzege Giro, 4 ritzeges Tour en 2 truien Tour en nog een 4e plek in de Vuelta. Dan ben je een seizoenlang echt top

LutsenkoFan 27 september 2017 om 18:47

Dumoulin unieke dubbel? Wat heb ik nu weer gemist, zo speciaal is het nu ook weer niet om een Grote ronde te winnen en het wk tijdrijden.

Kaunertal 27 september 2017 om 19:01

Het blijft bijzonder dat een tweede plaats in Quebec net zoveel punten oplevert als de eindzege in de ronde van het Baskenland.

chefku23 27 september 2017 om 19:15

Zal mij niet interesseren als ik maar een mooie koers zie :)!!!

josi 27 september 2017 om 19:16

@LutsenkoFan, Het is de eerste keer dat iemand in 1 jaar zowel de Giro als het WK tijdrijden wint, dus wat dat betreft is het wel uniek natuurlijk. En de laatste keer voorafgaand aan Dumoulin dat een renner zowel een grote ronde won als de wereldtitel in het tijdrijden was in de vorige eeuw, dus echt gewoon is het nu ook weer niet.
Van Avermaet was de absolute uitblinker van het voorjaar (met Gilbert als goede tweede) en heeft verder mooi zijn punten bij elkaar gesprokkeld. Ik denk dat hij de enige renner is die echt bewust met dit klassement is bezig geweest.

wielerliefhebbert 27 september 2017 om 19:20

‘WorldTour-zege kan Van Avermaet niet meer ontgaan’ zou een passendere titel zijn geweest. Hij heeft officieel nog niet gewonnen, dus dan kun je dat ook niet in de titel plaatsen zoals jullie dat nu gedaan hebben.

Nibs 27 september 2017 om 19:40

Die ranking trekt op niets eigenlijk. Alhoewel ik froome en heel zijn ploeg niet meer kan rieken of zien moet ik zeggen dat froome hier eigenlijk wel 1ste had moeten staan ipv greg.
2 gts zijn naar mijn inziens meer waard dan greg s 1 dagsoverwinningen.
Greg zal natuurlijk wel overal wat puntjes gesprokkeld hebben met zijn spurtje. Dus best weg met dit idiote systeem waarin renners voor plek 8 rijden.
Zeg nu nog eens dat ik biased en onredelijk tegen sky en froome ben.

Jacco van Stierop 27 september 2017 om 19:50

Prima dat hij het wint, overtuigend toegeslagen op zijn terrein en in vergelijking met zijn concurrenten de meeste koersdagen gemaakt. Maar het blijft twijfelachtig of je aan zo’n ranglijst veel waarde moet hechten.
Meest genoten dit jaar heb ik van Gilbert en Dumoulin; eerstgenoemde vanwege zijn koersplezier en van Tom omdat hij nu ook een ronderenner is zonder dat zijn voornaamste wapen aan kracht heeft ingeboet.

kjjl 27 september 2017 om 20:03

Een terugblik op dit seizoen levert mij geen beeld op van Greg als renner van het seizoen. Misschien is dit mede ingegeven doordat ik geen grote Greg-fan ben.

Als je echter naar zijn uitslagen kijkt dan is zijn voorjaar wel van uitzonderlijke klasse. Er zit alleen met Roubaix maar 1 ECHT grote overwinning tussen. Wat dat betreft blijven Tom, Froome en Kwiatkowski gewoon meer hangen.

Kosmonaut 27 september 2017 om 20:09

Hij wint de ranking, niks op af te dingen. Is hij ook de beste renner van dit jaar? Nee! Wel de beste renner van dit voorjaar.

Lennimator 27 september 2017 om 20:13

winnen is winnen dus historie.

Noud89 27 september 2017 om 20:14

Het jammere is dat hij wel de beste renner van het jaar had kunnen zijn als hij geen doel had gemaakt van deze ranking in mijn ogen. Teveel gekoerst in het najaar en daardoor overal op 90% en daardoor weer de oude ereplaatsen scorende van Avermaet.

Jammer, want de afmakende van Avermaet begon me langzaamaan wel een beetje te bevallen.

RRobson 27 september 2017 om 20:37

GVA renner van het voorjaar, Froome renner van de zomer en Sagan renner van het najaar.

Wielrennertje 27 september 2017 om 20:48

Denk dat als Valverde niet op de grond was gesmakt in de Tour, hij op 1 had gestaan. Maar ja, als als..

Thailand 27 september 2017 om 20:49

Leuk voor hem, was de beste eendagsrenner van het jaar, voor Sagan en Kwiat. Dat verdient zeker een felicitatie.
Froome ook gewonnen wat mij betreft als beste klassementsman, net als Dumoulin, als beste tijdrijder van dit jaar.
Dit omdat de prestaties van de drie heren wat mij betreft niet te vergelijken zijn, en onmogelijk in een eerlijke puntentelling uit te drukken. Daarvoor zijn de disciplines te verschillend. Dus doe ik t maar zo ;-)

lnnrt 27 september 2017 om 20:52

Valverde wmb ook renner van het voorjaar

Dunkelman 27 september 2017 om 20:52

Vroeger als kind op weg naar school deed ik net alsof ik Olano of Zülle was en deed ik wedstrijden met de tram, langzaamrijdende auto’s of nietsvermoedende fietsers. Nou waren al deze mensen met geheel andere dingen bezig dan een jochie op zijn fiets, maar mij gaf het kennelijk enige voldoening. Greg Van Avermaet heeft dit seizoen ongeveer hetzelfde gedaan; iedereen was bezig met iets anders terwijl hij de World Tour probeerde te winnen. Prima hoor, hij heeft een goed voorjaar achter de rug.

De Belgen zijn wel een beetje de oude wijven van het peloton aan het worden. Eerst al De Gendt met dat gezeik over die bullshit prijs in de Tour en nu Greg met dit.

Ligthning 27 september 2017 om 21:24

Uiteraard is er maar een die de overwinning verdient, en dat is Van Avermaet. Hij is zowat de enige die het hele seizoen regelmatig punten gescoord heeft, eerst als absolute top. Later als subtopper. Na zijn piek in het voorjaar, is hij blijven fietsen op niveau. Weliswaar een stuk minder dat in het voorjaar. Maar dat is niet anders in het moderne wielrennen, waar steeds meer renners specialiseren. Of in het voorjaar (zelfs dan nog ofwel de kasseiklassiekers ofwel de klimklassiekers en kleine rondes). Ofwel in de rondes, met een combinatie van een kleine en een grote rittenwedstrijd. Froome is hier de uitzondering, met zowel topconditie in de Tour als in de Vuelta (waarover ik dus grote twijfels heb). Ofwel met een piek in het voorjaar en een piek in het (late)najaar. Van Avermaet heeft, eenmaal hij aan de leiding stond van de Worldtour, ervoor geopteerd om zowat alles te blijven rijden. Met voor hem de vervelende bijwerking dat hij dan door gebrek aan frisheid en explosiviteit, nooit meer echt in aanmerking kwam voor nog een grote overwinning. Maar in elk geval verdient hij tenvolle de eindoverwinning in de Worldtour.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair