Greg Van Avermaet wint WorldTour-ranking 2017
Misschien wel Van Avermaets mooiste zege van het seizoen: Parijs-Roubaix - foto: Sirotti
woensdag 27 september 2017 om 18:00

Greg Van Avermaet wint WorldTour-ranking 2017

Greg Van Avermaet mag zich de winnaar van de individuele WorldTour-ranking 2017 noemen. De 32-jarige Belg staat, met nog drie wedstrijden te gaan, met 3582 punten aan de leiding. Hij is nog door een klein kransje achtervolgers in te halen, maar uit een rondgang van WielerFlits blijkt dat de BMC-renner zich geen zorgen hoeft te maken en dus de WorldTour wint.

Uitgangspositie
Van Avermaet staat op dit moment bovenaan de WorldTour-ranking, met in totaal 3582 punten. Bij winst in de Ronde van Lombardije, de Ronde van Turkije (inclusief alle etappes en alle dagen in de leiderstrui) en de Tour de Guangxi (inclusief alle etappes en alle dagen in de leiderstrui) zijn er nog maximaal 1652 punten te verdienen. Dat betekent dat iedere renner met meer dan 1931 WorldTour-punten, op dit moment nog kans maakt op de eindzege. Naast Van Avermaet, zijn dat de volgende acht coureurs: Chris Froome, Tom Dumoulin, Peter SaganMichał Kwiatkowski, Alejandro Valverde, Michael Matthews, Daniel Martin en Alberto Contador.

Grootste uitdagers
Froome is degene die Van Avermaet het kortst op de huid zit. De achterstand van de Brit bedraagt slechts 130 punten. “Maar zijn seizoen zit erop”, bevestigt Servais Knaven aan WielerFlits. Dumoulin is op dit moment de nummer drie in de stand, op dik duizend punten achterstand. Sunweb laat weten dat de kersverse wereldkampioen tijdrijden zijn seizoen normaal gesproken afsluit met de Ronde van Lombardije. Bovendien doet de Duitse ploeg waarschijnlijk niet mee aan de Ronde van Turkije. Sagan staat op zijn beurt slechts één puntje achter onze landgenoot. De Slowaak werd zondag voor de derde keer wereldkampioen en liet daarna weten een punt achter zijn seizoen te zetten.

Outsiders
Naast de drie grootste uitdagers, zijn er in theorie nog vier renners die kans maken op de WorldTour-eindoverwinning. Die renners zullen daarvoor vrijwel alle resterende koersen moeten winnen. Voor Contador en Valverde gaat die vlieger niet op. El Pistolero zette na de Vuelta a España een punt achter zijn carrière, terwijl El Imbatido na een zware val in de Tour de France genoodzaakt was zijn seizoen te beëindigen. Kwiatkowski en Martin zijn ook uitgeschakeld voor de eindzege: hun ploegen Sky en Quick-Step Floors doen niet mee aan de Ronde van Turkije, waardoor zij niet genoeg punten kunnen verzamelen om de koppositie te veroveren.

Van Avermaet twijfelt
Alleen Matthews blijft nog over. Bling rijdt in ieder geval de Ronde van Lombardije en waarschijnlijk ook de Tour of Guangxi. Een deelname aan de Ronde van Turkije – mits Sunweb start – staat ‘normaal niet’ op de planning. Matthews’ achterstand bedraagt 1533 punten, waardoor hij in Il Lombardia in ieder geval als tweede of eerste moet eindigen. WorldTour-leider Van Avermaet zelf twijfelt nog of hij dit seizoen in actie komt. “Ik moet er nog eens over nadenken, maar normaal rijd ik niets meer. Ook geen Parijs-Tours of de Ronde van Lombardije”, zei hij eerder deze week na de wegwedstrijd op het WK. In principe hoeft de Belg dus ook geen koers meer te rijden, want de eindzege in de individuele WorldTour-ranking kan hem niet meer ontgaan.

Virtuele eindstand individuele UCI WorldTour-ranking 2017
1. flag-be Greg Van Avermaet – 3582 punten
2. flag-gb Chris Froome – 3452 punten
3. flag-nl Tom Dumoulin – 2545 punten
4. flag-sk Peter Sagan – 2544 punten
5. flag-pl Michał Kwiatkowski – 2171 punten
6. flag-es Alejandro Valverde – 2105 punten
7. flag-au Michael Matthews – 2049 punten
8. flag-ie Daniel Martin – 2040 punten
9. flag-es Alberto Contador – 1987 punten
10. flag-au Richie Porte – 1882 punten
Volledige WorldTour-ranking

Winnaars WorldTour na invoering in 2011
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-es Joaquim Rodríguez
2013: flag-es Joaquim Rodríguez
2014: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-be Greg Van Avermaet

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
27 september 2017 22:12
Dunkelman +1
Een lachertje dat puntensysteem.
Froome en Sagan komen toch boven van Avermaet voor mij.
27 september 2017 22:39
Zalig renner. Ik kan niet wachten tot het voorjaar. Zal daar weer vlammen. Hopelijk kunnen alle criticasters hier daar ook mee van genieten.
27 september 2017 23:28
In theorie zou hij best nog geschorst kunnen worden. Weg punten.
28 september 2017 00:07
Het is me ontgaan dat iemand, behalve Van Avermaet, echt serieus bezig was met dit klassement.
Voor Van Avermaet is het fijn dat hij eindelijk heeft bereikt waar hij al die tijd voor heeft getraind: de beste zijn! ... knap gedaan en gefeliciteerd!
28 september 2017 00:14
Wel lachen dat sommigen het jaar van saai sprintertje Sagan beter vonden.

Ja, uiteraard, Sagan is een spectaculaire renner die geregeld in de aanval gaat en attractief rijdt. Maar dat gebeurde helaas zelden tot nooit in 2017.
28 september 2017 08:34
edit WF: bedankt, aangepast
28 september 2017 08:39
Uiteindelijk maken de punten niet eens uit, wat hangt er van af dan ?

Belachelijk gedrocht die WT + aanverwante punten die niet eens echt beslissend over wat dan ook zijn. Hopelijk maakt die Fransoos er snel tartaar van, mider top - 10 gehijg, meer willen winnen svp.

Domme, stomme, lompe punten.
28 september 2017 08:58
Greg die de ranking wint is een beetje als De Gendt die de superstrujdlust wint. Puur op basis van cijfers à la, maar vanbinnen weet iedereen dat er 2, 3 meer terechte gegadigden zijn.

Ik vraag me wel af of hij bij nader inzien niet spijt heeft van zijn deelnames in Plouay en Hamburg en misschien ook wel de binckbank tour. Heeft daar een pak energie verspeeld voor dit klassement en die kwam hij op het WK te kort.
28 september 2017 10:11
De man heeft toch wel degelijk de belangrijkste wedstrijd van het jaar gewonnen.
28 september 2017 11:11
@Simon

Heeft hij de tour de France gewonnen?
28 september 2017 11:15
@Jan Jansen, waarom is dit punten systeem een lachertje? De beste eendags- en ronderenner van het jaar staan haast naast mekaar op 1 & 2; met 3 op een respectabele afstand. Voorts is de top-10 een evenwichtige mix van beide types. Enkel als je uit persoonlijke voorkeur klassieke renners inferieur aan ronderrenners beschouwt, dan begrijp ik je. Wat mij betreft zijn het 2 specialismen die elk even veel waard zijn, vandaar dat ik de ranking billijk vind; was Froome net voor Van Avermaet geeindigd, perfect verdedigbaar.

Als je de globale context wegdenkt en puur de punten tussen een ronde en eendagswedstrijd vergelijk, dan kan je daar idd vraagtekens bij plaatsen (zoals hier reeds gezegd: Catalunya = 2e plaats Quebec). Anderzijds rijden ronderenners en klassieke renners fundamenteel verschillend:
- het seizoen van een ronderenner is korter dan van een klassieke renner (Greg 8 maand vs Froome 4 maand)
- het is als favoriet makkelijk hoog te eindigen in een ronde dan in een eendagswedstrijd; het is immers eigen aan een ronde dat je dagelijks herkansingen hebt om een slechte dag of pech te compenseren. Daar waar je door pech of tactiek in een eendagswedstrijd sneller kansloos bent vooral ook omdat in eendagswedstrijden vol gekoerst kan worden terwijl het er in rondes berkender aan toe gaat. Dus vanuit die optiek is punten scoren voor een ronderenner waarschijnlijker.

De puntenschaal slaagt er vrij goed in deze verschillen uit te balanceren:
- Ereplaatsen in eendagskoersen worden mss enerzijds overgewaardeerd, anderzijds is de concurrentie voor ereplaatsen groter in eendagskoersen dan in rondes.
- Een ronderenner krijgt "gratis" punten door aan de leiding te staan in ritten waar hij niet eens aan de bak moet of door nevenklassementen waar hij niet eens voor koerst. (volgens een grove berekening haalt Froome hierdoor alleen al ruim 500ptn hetgeen het equivalent is van een monument)

Dit gezegd, wil ik me niet opwerpen als verdediger van die world tour ranking: ik vind enkel dat ze fair in elkaar zit maar er is geen sportieve waarde aan, het is hoogstens een illustratie van wie een goed seizoen draaide. Net omwille van de diversiteit en het aantal koersen kan je als renner onmogelijk het seizoen aanvatten met world tour als doel. Dat deed ook niemand toen er nog sprake was van het FICP of UCI klassement.
De wereldbeker daarentegen had wel sportieve waarde en werd getarget net omwille van de beperkte set aan wedstrijden en omdat het een competitie van klassieke renners was; appels konden met appels vergeleken worden. Ik vind het nog altijd doodzonde dat deze competitie er niet meer is; voor de trui alleen al.
28 september 2017 11:17
Vuelta in september en wk tijdrijden zijn er nog niet zo lang. Ongeveer 20 jaar. Dus dat dat uniek is zegt niet zoveel als een presentatie die over 100 jaar uniek is.
Het voorjaar is lang geleden en mensen zijn vergeetachtig. Hoe goed was greg toen ook alweer? En Phil en kwiat.
We zijn kennelijk alweer vergeten dat froome tot de tour zowat zn slechtste seizoen had sinds ie aan de top staat.
En dat sagan tot wk geen grote prijs had, wel veel kleintjes maar wat is dat waard?
28 september 2017 11:17
@Bazzz: Hij zegt dan ook belangrijkste en niet meest overschatte wedstrijd.
28 september 2017 11:24
Gelei +1
Mooi uitgelegd. Vooral die punten voor leiderstruien zijn mij een doorn in het oog.
28 september 2017 11:29
@wielrennertje
Tijdrijden is toch echt wel een mindere discipline om de beste in te zijn.
Het wk bestaat pas kort en verder is de grootste wedstrijd in de wt een etappe in de tour. Als het zo'n aanzien had was er toch wel iemand die een losse wt tijdrit wil organiseren? Maar niemand is daarin geïnteresseerd kennelijk.
Ik vind het een prachtige discipline maar om het te zeggen dat je dat naast klassiekersen grote rondes kunt plaatsen?
Cancellara en rogers waren er op jonge leeftijd absolute top in maar gingen daarna niet voor niets wat anders doen, proberen beter te klimmen.
28 september 2017 11:30
@gelei
Greg doet een beetje denken aan een tennisspeler die in alle tournooien niet verder komt dan de achtste finale maar wel stijgt in ranking door bij elkaar gesprokkelde puntjes, dus met recht een lachertje dit systeem. Dumoulin zou door de Giro een pak hoger moeten staan, drie weken lang alert ipv een eendagsvlieg
@wielrennertje
Het wk tijdrijden bracht tien keer meer spanning teweeg dan de laatste vijf km vd weg wedstrijd, bij tijdrijden kan er maar een winnen bij een wegrit in principe iedereen.
28 september 2017 11:40
@schipperaar: ik merk dat ronderennen je voorkeur wegdraagt; het is je goed recht dit hoger in te schatten. Het is ook je recht om van Greg een karikatuur te maken, alleen is het een hele slechte aangezien hij vrij veel finales gewonnen heeft.
28 september 2017 11:44
Als Avermaet al geen karikatuur van zichzelf maakt nemen de Avermaetjes dit wel op zich.

Doe mij de Gendt maar.
28 september 2017 11:46
Resultaten Greg in World -Tour één dag wedstrijden 2017.

25/02 Omloop Het Nieuwsblad Elite WT 1
04/03 Strade Bianche WT 2
18/03 Milano - Sanremo WT 21
24/03 E3 Prijs Harelbeke WT 1
26/03 Gent-Wevelgem WT 1
02/04 Ronde van Vlaanderen WT 2
09/04 Parijs-Roubaix WT 1
16/04 Amstel Gold Race WT 12
23/04 Luik-Bastenaken-Luik WT 11
29/07 Clasica San Sebastian WT 8
20/08 Cyclassics Hamburg WT 32
27/08 Bretagne Classic - Plouay WT 10
08/09 Grand Prix Cycliste de Quebec WT 2
10/09 Grand Prix Cycliste de Montreal WT 7
28 september 2017 11:49
@gelei. Amen.
28 september 2017 11:52
@bloemist
Kortom: heel mooi seizoen!
28 september 2017 11:53
@gelei
Het puntensysteem is een karikatuur natuurlijk, een leiderstrui vraagt drie weken lang uiterste concentratie en controle, een klassieker a la MSR wordt beslist veelal in de laatste tien minuten, LBL, Waalse Pijl noem maar op.
Greg heeft dat systeem niet uitgevonden, kan er ook niks aan doen natuurlijk maar het blijft hilarisch hoe ie zijn seizoen nog aan wilde vullen door nog wat puntjes te sprokkelen, Froome zal er geen minuut van wakker liggen..
Daarbij als Stuyven door was geknald en de hele boel verrast had,bleef Greg op drie Belgische overwinningen en internationaal 0,0.
28 september 2017 12:00
Van Avermaet zet eveneens een punt achter zijn seizoen. Gisteren zat ie lekker pinten te hijsen in Berlare ;-)
Op zijn 'overwinning' valt verder weinig of niets af te dingen. Alleen al een blik op die andere ranking, de 'World Ranking', zegt genoeg. Ook daar staat ie ruim aan de leiding. Hulde aan de renner die van 'pieken' geen kunst heeft gemaakt, maar er een heel jaar staat, van februari tot oktober.
http://www.uci.ch/road/ranking/
28 september 2017 12:27
@schipperaar
Vooral je reactie is hilarisch om een van de beste eendagsrenners van het moment op basis van niks af te zeiken. Dr man heeft het gewoon terecht gewonnen.
28 september 2017 12:33
@schipperaar: En dat zeg je net in een tijdperk waar de controle van het team vd leider nooit groter is geweest. De helft van de dagen voelt die niet eens dat hij op de fiets heeft gezeten. Je maakt het dragen van de leiderstrui een pak heroischer dan het is. Maar ok, het is duidelijk dat jij ronderennen verkiest.

Los hiervan begrijp ik niet wat er hilarisch is aan het grijpen van een kans die hij maar 1 keer in z'n cariere zou hebben. Ik relativeerde en nuanceerde de ranking al in een vorige post. Maar ik ben zeker van dat, indien Dumoulin de world tour had gewonnen, je dit mooi op z'n lijst van achievements had geplaatst.

Reacties zijn gesloten.