Greg van Avermaet wint Tirreno-Adriatico met minieme voorsprong op Sagan
Foto: ANSA
dinsdag 15 maart 2016 om 16:00

Greg van Avermaet wint Tirreno-Adriatico met minieme voorsprong op Sagan

Na bijna veertig jaar heeft Tirreno-Adriatico weer eens een Belgische winnaar gekregen. Greg van Avermaet (BMC) hield nipt stand in de afsluitende tijdrit in San Benedetto del Tronto en treedt daarmee in de voetsporen van Roger De Vlaeminck, die van 1972 tot en met 1977 zelfs zes keer op rij wist te winnen. Peter Sagan strandt in het eindklassement op één seconde. Bob Jungels eindigt als derde.

De 10,1 kilometer lange race tegen de klok werd net als vorig jaar een prooi voor Fabian Cancellara. Met een tijd van elf minuten en acht seconden was de Zwitser van Trek-Segafredo een klasse apart.

Spanning om de eindzege tot op de streep
De ontknoping in de Tirreno (een aparte editie vanwege het schrappen van de koninginnenrit op zondag) was zenuwslopend. Van Avermaet begon als leider, maar wist de hete adem van Zdenek Stybar, Sagan en Jungels in zijn nek. Stybar kon het niet bolwerken en duikelde van het podium. Ook voor Jungels bleek de eindzege te hoog gegrepen, maar Sagan legde de lat voor Van Avermaet erg hoog.

In de finishstraat toonde de gps dat Sagan de achterstand van acht seconden op Van Avermaet had weggewerkt en dat het dus pas op de streep beslist zou worden. De Belg perste er op het eind nog alles uit en hield één seconde over op zijn Slowaakse concurrent.

Winst Cancellara, Le Bon tweede
De strijd om de ritzege ging niet tussen de favorieten voor het eindklassement. Tony Martin kwam verrassenderwijs niet aan de tijd van Johan Le Bon. Daarmee was de FDJ-renner ook beduidend sneller dan wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka, die niet verder kwam dan plaats negen.

Fabian Cancellara stak echter met kop en schouders boven iedereen uit. De Zwitser was dertien seconden sneller dan Le Bon en schreef zo voor het tweede jaar op rij de afsluitende tijdrit in de Tirreno op zijn naam. Tom Leezer werd door de organisatie op de vijfde plaats gezet, maar LottoNL-Jumbo heeft zelf aangegeven dat dat niet klopt.

Bauke Mollema glipte nog de top tien binnen. De nummer twee van vorig jaar gaf in de tijdrit veertig seconden toe op Cancellara en steeg daardoor van de twaalfde naar de negende plaats.

flag-it Tirreno – Adriatico (WT)
Uitslag zevende etappe: San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto (ITT) (10,1 km)
1. flag-ch Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) in 11m8s
2. flag-fr Johan Le Bon (FDJ) op 13s
3. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step) op 15s
4. flag-gb Alex Dowsett (Movistar) z.t.
5. flag-pl Maciej Bodnar (Tinkoff) op 17s
6. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 18s
7. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) op 19s
8. flag-by Vasil Kiryienka (Sky) op 20s
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 22s
10. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 24s
Volledige uitslag

Eindklassement
1. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 1s
3. flag-lu Bob Jungels  (Etixx-Quick-Step) op 23s
4. flag-ch Sébastien Reichenbach (FDJ ) op 24s
5. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) z.t.
6. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 29s
7. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 33s
8.  flag-pl Michal Kwiatkowski (Sky) op 39s
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) op 45s
10. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff) op 48s
Volledige eindstand

Puntenklassement: Peter Sagan (Tinkoff)
Bergklassement: Cesare Benedetti (Bora-Argon 18)
Jongerenklassement: Bob Jungels (Etixx-Quick-Step)

RIDE Magazine
100 Reacties
Sorteer op:
15 maart 2016 16:56
Ja, wel lachen. Die arme Sagan, die jongen verdient wel eens een grote overwinning. Misschien zijn truitje eens wat nader bekijken.
15 maart 2016 16:58
Eindelijk loon naar werken voor Van Avermaet ! Zijn seizoen is nu al geslaagd! Sagan voor de 70e keer tweede in zijn loopbaan, maar zijn zeges komen echt nog wel ! Twee topcoureurs !
15 maart 2016 17:00
@ddb, klopt natuurlijk, Etixx heeft geen klassementsmannen, maar met Dan Martin en Alaphilippe moeten ze wel wat kunnen in de kleinere rondes en in de Ardennen...
15 maart 2016 17:02
Wat een spanning! mij maakt het weinig uit wie er wint, als er maar spanning en spektakel is tot op de meet. Wel spijtig van het ontbreken van de Queen's Stage maar voor 1 keer is dit wel lekker meegenomen. Fabian zal moeilijk te kloppen zijn in zijn weken, dat staat ook al vast. En wat hebben ze bij FDJ in de soep gedraaid deze week? Allemaal tijdrijder geworden?
15 maart 2016 17:05
V Avermaet heeft gewoon een goede tijdrit gereden, 11sec sneller dan 'onze' beste klassement renner. V Avermaet heeft alles eruit gehaald wat er voor hem inzat.
15 maart 2016 17:05
@miguelon ik vrees dat Alaphilippe wegens nasleep van ziekte van Pfeiffer dit voorjaar niet meer voor de prijzen zal koersen. Normaal ging hij starten in de Tour La Provence, maar heeft daar geen meter gereden...
15 maart 2016 17:11
Wel jammer dat Greg deze niet 'op z'n Gregs' wint, daar had hij gister iets meer voor moeten doen. Arme Sagan...

Overigens heb ik het idee dat beiden zo'n 40 jaar te laat zijn geboren. Beide hadden waarschijnlijk een nog groter palmares gehad wanneer iedereen nog alles reed i.p.v. het pieken wat nu gebeurt.
15 maart 2016 17:14
Ligt het aan mij of was dit een attractief rondje? Ik zal waarschijnlijk neergesabeld worden op het forum. Maar de ronde had toch iets speciaals? Het moet toch niet altijd een klimmer zijn die een wt-ronde wint?
15 maart 2016 17:19
@brecht_vdk natuurlijk voor de kijker was het helemaal niet saai, maar ik kan me voorstellen dat voor de renners die hier voor het AK kwamen en zich hierop voorbereid hadden het 1 grote teleurstelling is geworden. Die hadden absoluut op iets anders gehoopt.
15 maart 2016 17:20
Van Avermaet heeft in 2016 op 19 koersdagen maar liefst 13 top tien plaatsen bij elkaar gereden ... straffe toebak!
15 maart 2016 17:20
@brecht: dit rondje (nou ja, vooral de laatste 2 dagen) had wel wat. Maar dit rondje was mooier geweest met een heuvelkoers op zondag. Heuvels, geen bergen. Voor de klimmers is er Parijs-Nice en straks Catalunya (en gedurende het seizoen nog veel meer), Tirreno was de voorbereiding van de heuvelrenners op Milaan-San Remo. En die heuvels heb ik gemist.
15 maart 2016 17:28
Sagan rijd ALTIJD aanvallend! Mocht hij iet wat " sparen" wint hij meer denk ik.
Super voor Greg! Gedegradeerde koers, maar aanval gekozen, koers gemaakt, verdiende overwinning!

Stybar, Greg, Cancellara, Sagan, Jungels voor klassiekers!
Erg benieuwd naar Sanremo!
15 maart 2016 17:38
@Hakkie, wat bedoel je? Monte San Vicino is geen berg, maar een heuvel? Parijs-Nice is toch iig de laatste jaren meer een heuvelkoers geweest en tirreno een klimkoers.
Kvond deze editie vrij saai. Iedereen afwachten ivm 1 belangrijke bergrit en dan is er geen bergrit. De sprint in etappe 3 was waar we op hebben gewacht. Gaviria tegen Ewan, maar verder viel het tegen.
15 maart 2016 17:43
Volgens TLJ klopt de tijd van Tom Leezer niet, hij heeft langzamer gereden dan dit. Tijd zal later worden aangepast. Ze hebben zelf de organisatie gebeld.
15 maart 2016 17:45
Vertrouwde het ook niet helemaal, om eerlijk te zijn. @rahimns
15 maart 2016 17:46
Haha leezer heeft een shortcut genomen
15 maart 2016 17:50
Quote:

Hakkie2 - 15 maart 2016 om 17:20

@brecht: dit rondje (nou ja, vooral de laatste 2 dagen) had wel wat. Maar dit rondje was mooier geweest met een heuvelkoers op zondag. Heuvels, geen bergen. Voor de klimmers is er Parijs-Nice en straks Catalunya (en gedurende het seizoen nog veel meer), Tirreno was de voorbereiding van de heuvelrenners op Milaan-San Remo. En die heuvels heb ik gemist.


Ja precies, ik vind bergen in de Tirreno ook vloeken. Ik wil Muro di Guardiagreles en Montelupones.
15 maart 2016 17:51
Quote:

rahimns - 15 maart 2016 om 17:43

Volgens TLJ klopt de tijd van Tom Leezer niet, hij heeft langzamer gereden dan dit. Tijd zal later worden aangepast. Ze hebben zelf de organisatie gebeld.


Ze hebben de tijd niet goed afgeleezen :|
15 maart 2016 17:56
Ja, de Tirreno is de Tirreno niet meer. Ongeacht of er nou een bergetappe wordt geschrapt of niet, waar zijn de steile muren? Ze worden in elke koers toegevoegd en in de koers der steile muren zitten ze niet.
15 maart 2016 18:22
Netjes gedaan van Mollema, bevestigd dat met de rit van zondag een top 5 er wel ingezeten had.
15 maart 2016 19:03
Door het schrappen van die bergrit is het parcours niet echt onderscheidend geweest. Het is een grote loterij geworden. Voor Greg zijn grootste zege ooit echter met zeer veel mazzel.
15 maart 2016 19:04
Deze 'onthoofde Tirreno' ,zoals ik voorbij heb zien op dit forum, komen is er zeker een die we lang zullen onthouden.. Spannend was het zeker voor de kijker en ik heb er toch erg van genoten. Voor renners als Valverde, Mollema, Poels, Nibali en Pinot is het wel zonde dat die bergrit gecanceld is. Die waren erg goed in vorm en hadden allemaal dit rondje kunnen winnen.
15 maart 2016 19:08
Schitterende overwinning voor Greg, maar wat had ik het Sagan gegund.. Wat een renner! Ik kijk al uit naar de komende weken, hopelijk kan Sagan eens uitpakken in de Ronde van Vlaanderen. De wereldkampioen zou een mooie winnaar zijn!
15 maart 2016 19:20
Als die tijd van Leezer niet klopt dan zullen er wel meer fouten zijn gemaakt gok ik.

Btw, het is 'geüpdatet'
15 maart 2016 19:26
Terechte winnaar; de weergoden zorgen voor het juiste koersverloop. Tirreno is geen koers voor klassementsrenners.

Reacties zijn gesloten.