Greg Van Avermaet boos: “Met mijn hoofd was ik al in de Tour”

Greg Van Avermaet boos: “Met mijn hoofd was ik al in de Tour”

foto: Cor Vos

donderdag 23 juni 2022 om 16:22
Interview

Greg Van Avermaet is zwaar ontgoocheld door het feit dat hij gepasseerd is voor de komende Tour de France door zijn ploeg AG2R Citroën. De 37-jarige Belg kreeg als uitleg dat hij te slecht klimt. “Ik denk dat de laatste twee ritten in het Critérium du Dauphiné mij genekt hebben, bovenop mijn slechte Tour van vorig jaar”, vertelt hij in een persmeeting waar WielerFlits bij was.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Had je deze zien aankomen, Greg?
“Voor mij was het verrassend. Ik had altijd gedacht dat ik er ging bij zijn. Het was een enorme ontgoocheling toen ik woensdag hoorde dat ik er niet bij was. Er was geen teken geweest dat ze mij niet gingen meepakken. Het is niet leuk als je te horen krijgt dat je niet bij de beste acht voor de Tour zit. Ik begrijp wel dat ik niet bij de eerste twee of drie namen sta dezer dagen, maar ik had er wel verwacht bij te zijn door mijn geschiedenis in de Tour. Zeker met die eerste week die eraan komt, is het spijtig er niet bij te zijn.”

Wat was de motivatie van de ploegleiding?
“Dat ik niet zo goed bergop rijd. Maar het is ook niet mijn taak om in de bergen de grote cols te overleven, denk ik. Vorig jaar was er een moment waar ik net binnen tijd geraak. Maar toen waren de omstandigheden totaal anders. In het verleden heb ik nochtans bewezen dat ik goed genoeg kan klimmen om de Ronde van Frankrijk uit te rijden. Ik zie daar het probleem niet. Maar de ploeg heeft daarover een andere mening. Ik begrijp dat alleen niet, want ik denk dat ik met dit parcours wél mijn stempel kon drukken.

Eerst en vooral voor Ben O’Connor. Het is geen geheim dat hij onze kopman is. Ik denk ook dat hij de capaciteiten heeft om een heel mooie eindklassering te behalen en zelfs misschien de revelatie van de komende Tour kan zijn. In de eerste tien dagen had ik hem heel goed kunnen bijstaan met de capaciteiten die ik heb. Dat ik er op de laatste col niet meer aan zou zitten, dat heb ik bijna nooit gekund. Het is gewoon moeilijk te accepteren als je tien jaar lang niet ter discussie hebt gestaan en nu niet bij de beste acht renners hoort.”

foto: AG2R Citroën Team

“Dat had ik namelijk wel verwacht. Het is een ontgoocheling. De twee laatste ritten in de Dauphiné hebben mij een beetje dood gedaan. Ik klom daar niet goed en zat er altijd in de laatste groep. Bij Vincent Lavenu (teammanager, red.) heeft dat een beetje het licht op rood gezet om toch iemand anders mee te nemen die beter klimt. Maar de Dauphiné is geen Tour, zeg ik altijd. In het verleden heb ik in de Dauphiné nooit goede bergritten gereden, maar drie weken later stond ik er wel in de Tour. Behoudens die van vorig jaar en ik denk dat die ook bij Vincent is blijven hangen.”

Welk programma wacht er nu, gezien ook de hernieuwde opkomst van corona?
“Dat is afwachten. Ik ben eerste reserve en gezien de nieuwe situatie, moet je jezelf altijd paraat houden tot aan de start komende vrijdag. Er bestaat dan altijd een kans dat ik alsnog ga. En verder heb ik nog niet naar een programma gekeken, omdat de ontgoocheling te groot is. Met mijn hoofd was ik al in de Tour. Ik had eigenlijk met niets anders rekening gehouden dan dat. Ik zal nog twee, drie dagen nodig hebben om de teleurstelling door te spoelen. Allez, daarna moet ik toch vooruit kijken om nog een ça va programma samen te stellen.

Je moet toch terug aanknopen met een goed gevoel en goede resultaten. Dat is op dit moment van mijn carrière misschien wel het belangrijkste, dat ik terug begin mee te doen voor overwinningen. Of ik tv ga kijken in juli? Dat gaat lastig zijn. Ik vind het moeilijk om naar koersen te kijken die ik – omwille van een val, of zoals nu – normaal had moeten rijden. Dat wringt altijd een beetje meer. Ik kijk in ieder geval niet uit naar die drie weken. Laten we hopen dat ik er volgend jaar weer bij ben, zodat ik het hoofdstuk-Tour op een mooie manier kan afsluiten.”

voor


Dit artikel delen:

25 Reacties

Deo 23 juni 2022 om 16:30

37 alweer… de tijd vliegt.

Ik snap de teleurstelling maar ik snap ook waarom hij niet geselecteerd is. Greg is ervaren maar is geen leider/ iemand die anderen aanstuurt. Dus dan heb je aan die ervaring ook niet enorm veel. Feit is gewoon dat de voorbereidingskoersen doorslaggevend zijn bij twijfelgevallen.

0
uitdewaaier 23 juni 2022 om 16:46

Hij was ook heeeeel slecht hoor

0
Posterix 23 juni 2022 om 16:31

Denk dat AG2R nog veel bozer is….

0
Ketjap Manis 23 juni 2022 om 16:46

Lol idd. Greg trekt altijd z’n eigen plan en is geen teamplayer.

0
Arema Pro Cycling Team 23 juni 2022 om 16:38

Niet goed genoeg.

0
Limal 23 juni 2022 om 16:42

Waarom staat er “boos” in de titel en nergens in het artikel? Was hij dan toch enkel “ontgoocheld” maar levert dit minder reacties/controverse op?

0
jooprioolpijp 23 juni 2022 om 16:45

One day you’re going to have to face
A deep dark truthful mirror
And it’s going to tell you things that I still love you too much to say
-ook een luistertip overigens (https://www.youtube.com/watch?v=tujLEFMtaVA).

0
Eroba 23 juni 2022 om 20:35

If you stareo long into the abyss, the abyss stares back at you”

0
Alfons Haavers 24 juni 2022 om 04:06

Isn't it always so?
The story is unfold, at least
You got a different role
And now you gotta quit
the scene

0
Massimo Bataille 23 juni 2022 om 16:52

Kan hem wel verstaan idd,
Is niet meer de toprenner van weleer, maar zijn Naesen en Dewulf betere renners om zijn taak over te nemen?
Dat durf ik ook wel een beetje te betwijfelen.

0
RLM 23 juni 2022 om 17:59

Naesen was een hele tijd diegene die Bardet beschermde in de vlakke ritten, dus ik kan zeker begrijpen dat hij meegaat. Dewulf vind ik zelf wat vreemder. Ik heb echt niet het gevoel dat dit een renner is die ook maar enige potten breekt.

0
Kopinkas 23 juni 2022 om 17:10

Het aloude verhaal van het hoofd en de benen…
Hopelijk kan hij zich motiveren om iets neer te zetten in de Vuelta, en nadien nog eens in zijn favoriet Canadees tweeluik.

0
Maillot à Pois 23 juni 2022 om 17:39

Het zou straf zijn, vooral omdat het Canadese tweeluik samenvalt met het laatste weekend van de Vuelta ;-)

0
Luke 23 juni 2022 om 17:21

Volgend jaar maar naar Wanty en nog een keer mee de Tour.

0
djerkson 23 juni 2022 om 17:34

Kan hij niks gaan doen. Wallonie-BXL en gaan voor die podiumplaats in Nokere Koerse. Sorry Greg, het is op.

0
Dikke Vrouw 23 juni 2022 om 17:23

Laatste jaar contract bij ag2r ?

0
Youri IJnsen 23 juni 2022 om 19:09

Neen, hij heeft nog een contract tot eind 2023.

0
Koers 23 juni 2022 om 17:34

Tsja het goud is er wel een beetje van af.

0
Titaantje 23 juni 2022 om 20:11

Greg is in het middengebergte jaren best een goede klimmer geweest. Maar di eglans is er idd wel af. Nu was et hoofd weliswaar in de Tour, maar de benen waren er helaas nooit. Maar een Dewulf lijkt me niet per se een beter alternatief, maar mss wel een beere teamplayer.

0
Krist The Vanma 23 juni 2022 om 21:20

Greg zou beter wat aan zelfreflectie doen.

0
Marcus Aurelius 23 juni 2022 om 22:44

Ik versta die beslissing, ware het niet dat er in die ploeg wel ene Mikael Cherel staat, 36 jaar met als beste plaats in tour, 18de in 2015. Verder wacht hij nog altijd op zijn eerste profoverwinning. Verder zie ik nog een 37ste plaats in de Waalse pijl van 2019. Tot daar zijn dichtste ‘ereplaatsen’. Het is dan ook niet direct een wonder dat ik van deze jongen nog nooit eerder gehoord heb. Het palmares van Van Avermaet daartegen afwegen heeft weinig zin denk ik, alsof je Johan Museeuw gaat afwegen tegen Indurain (Prudencio), maar die laatste heeft nog wel drie koersen gewonnen. Tja, het is een kwalijke gewoonte zeker om mensen met een mooi contract proberen buiten te pesten !? Je ziet het ook dagelijks in het bedrijfsleven.

0
Mystery Rider 24 juni 2022 om 05:54

Toch een uitgebalanceerde ploeg, de Belgen en Jungels/Cosnefroy om O'Connor bij te staan in de eerste week met De Wulf duidelijk als waterdrager.

De andere Fransen om O'Connor bij te staan in de bergen.

Voor Greg is het vooral jammer dat Jungels de laatste weken goed op dreef is. Die lijkt eindelijk verlost van al zijn kwaaltjes en reed een sterke Ronde van Zwitserland !

Leuke ploeg – O'connor op het podium in Parijs zou mooi zijn!

0
Blackcanyon 24 juni 2022 om 08:37

Hij heeft er een zwaar hoofd in.

0
Mac-S 24 juni 2022 om 08:47

Foto past mooi bij het bericht ;-)

0
vitje 24 juni 2022 om 21:10

Kom op, jungels rijd ook gene platte prijs meer de laatste jaren,dacht dat Greg wel wat meer credits had opgebouwd,

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone