Goud voor Luis León Sánchez op Europese Spelen, Terpstra achtste
Foto: Sirotti (archief)
zondag 21 juni 2015 om 12:28

Goud voor Luis León Sánchez op Europese Spelen, Terpstra achtste

Luis León Sánchez heeft in Azerbeidzjan de wegwedstrijd van de Europese Spelen gewonnen. De Spanjaard won in Bakoe na een wedstrijd van 215,8 kilometer de sprint van een kopgroep van vier man. Niki Terpstra was op een achtste plaats de beste Nederlander.

Nederlanders missen de slag
Een peloton van 125 renners ging zondagmorgen onder warme weersomstandigheden van start. Onderweg kreeg het te maken met een harde wind. In de openingsfase ontsnapten er twintig renners. De Nederlanders hadden de slag gemist, waarna de oranjehemden zich aan kop van het peloton nestelden in een poging het gat dicht te rijden. Zij slaagden daar niet in, de eerste vlucht bleek vertrokken. Uiteindelijk bleven er aan kop acht renners over. De Letten Gatis Smukulis en Aleksejs Saramotins, de Belg Bart De Clercq, de Fransman Alexis Gougeard, de Ier Connor Dunne de Spanjaard Jesús Herrada, de Italiaan Manuele Boaro en de Oekraïner Vitaliy Buts kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd.

Met nog vier ronden te gaan gingen de Belgen zich – ondanks de aanwezigheid van De Clercq in de kopgroep – aan kop zetten van het peloton. Ondertussen bleven er steeds minder Nederlanders over: Stef Clement, Nick van der Lijke en Pim Ligthart verlieten vroegtijdig de wedstrijd, waardoor Wouter Wippert en Niki Terpstra als enige landgenoten in koers overbleven.

Terpstra ten aanval
Met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan liet Buts zijn medevluchters achter zich. Op twee ronden voor het einde werden de zeven achtervolgers vergezeld door een grote groep renners, waaronder Tom Boonen, Filippo Pozzato en Luis León Sánchez. Buts werd met nog ongeveer 25 kilometer te gaan bijgehaald. Dat was voor Terpstra het sein om de aanval te zoeken. Hij kreeg gezelschap van de Belg Jens Keukeleire, maar de vlucht zou het niet tot het einde volhouden.

Sánchez maakt het af
In de slotronde ging op een helling met kasseien de Pool Maciej Paterski er vandoor, maar zijn aanval was geen lang leven beschoren. In de finale nam een viertal met Sánchez, Herrada, de Oekraïner Andriy Grivko en de Tsjech Petr Vakoc het initiatief. In de achtergrond probeerde Terpstra in dienst van Boonen het gat dicht te rijden, maar hij slaagde daar niet in. Sánchez won de sprint en na een bronzen medaille bij de tijdrit verovert hij tijdens de wegwedstrijd het goud. Grivko – ploeggenoot van Sánchez bij Astana – moest genoegen nemen met zilver.

flag-az Europese Spelen Baku 2015
Uitslag wegrit voor mannen (215,8 km)
1. flag-es Luis León Sánchez
2. flag-ua Andriy Grivko
3. flag-cz Petr Vakoc
4. flag-es Jesús Herrada
5. flag-it Giacomo Nizzolo
6. flag-be Tom Boonen
7. flag-lv Aleksejs Saramotins
8. flag-nl Niki Terpstra
9. flag-fr Anthony Turgis
10. flag-fr Kévin Ledanois

30. flag-nl Wouter Wippert
Volledige uitslag

RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2015 13:03
Je moet er eerlijk gezegd toch niet aan denken dat Terpstra Boonen terugbrengt en dat Boonen het kan afmaken?
21 juni 2015 13:03
Quote:
GreenDay - 21 juni 2015 om 12:42
“Terpstra mag geen WK’s meer rijden”. Ah, wie gaat er voor Nederland dan top tien rijden de volgende keer? ‘t Is by far de beste Nederlandse wielrenner op het vlakke, hem niet selecteren zou heel dom zijn. Terpstra heeft het voor zichzelf geprobeerd, ‘t is mislukt en dus maakt hij er nog het beste van voor iemand met wie hij al jaren samen rijdt.

Terpstra rijdt doorgaans niet echt goed in het oranje. In Geelong een keer wel, en blijkbaar hier in Bakoe (niks van gezien), maar alle andere keren faalde hij.

Hij is er wel een van de oude stempel, dus als hij hier voor Boonen reed verbaast me dat niet.
21 juni 2015 13:05
Wat een gezeik over Terpstra. Die is echt niet gestart om België aan de titel te helpen. Maar met dit koersverloop de enige optie om nog een rol van belang te spelen. Moet gewoon mee naar het WK, willen we kans maken op een medaille in Richmond
21 juni 2015 13:08
Terpstra geen shirt meer waard? waren vd Lijke Clement en Ligthart ?? die zijn eerder geen shirt meer waard.wippert prima gedaan.keukeleire had beter door kunnen rijden met Terpstra.
21 juni 2015 13:11
@denistel
Die zijn door Terpstra al in de eerste ronden opgerookt in de jacht op de kopgroep.
21 juni 2015 13:14
als ze maar 60 km mee kunnen ben je het dus niet waard.ze hadden zo slim moeten zijn mee te zitten bij die 20 man.
21 juni 2015 13:18
Dat Keukelaire achter Terpstra aangaat terwijl er vier Italianen in de kopgroep zitten. Sorry hoor. En dan niet eens meerijden ook... Terwijl het om medailles gaat.
21 juni 2015 13:18
Zeur zo niet, nothing happened.
Astana won gewoon weer.
21 juni 2015 13:20
Leuk iniatief. Goed voor de sport i.h.a.
@ll Als alleen het deelnemersveld de waarde van de koers bepaalt, dan is Parijs-Roubaix zo ongeveer ook een criterium.
21 juni 2015 13:20
Wat heeft Boonen voor Terpstra gedaan, toen die weg was? Of in de Omloop? Of al die andere keren?
Als Boonen af en toe Niki ook eens een handje toestak dan zou ik het begrijpen. Nu niet. Boonen over the top, net zo kansloos als Niki, en toch doet Niki slaafs wat Tom vraagt.
Laat hij maar Belg worden. Dan is het einde discussie.
21 juni 2015 13:25
Het is natuurlijk enigszins verbijsterend dat Nederland de slag mist in de eerste echte ontsnapping. Daar reden een paar doedelzakken tussen die er niks te zoeken hadden en Nederland is niet op afspraak.

Kritiek op Terpstra vind ik echt onzinnig. Hij heeft als enige Nederlander koers gemaakt. Dat hij dan even de laatste paar honderd meter voor Boonen rijdt is niet raar. Hij had niet veel andere opties met z'n sprintcapiciteiten. Misschien profiteert hij er bovendien een andere x weer van.
Z'n tirade tegen Keukeleire was wat over de top naar aan de hand van de uitslag kun je zeggen dat hij wel z'n gelijk heeft gehaald.
21 juni 2015 13:25
nero: Jouw reacties tegen Boonen beginnen écht zielig te worden. Triestig mannetje ben je.
21 juni 2015 13:26
De KNWU moet de reis- en verblijfskosten van Terpstra maar bij de Belgische Bond declareren...:-)
21 juni 2015 13:28
Geen seconde koers uit bacuum gezien. Wel heerlijk uitgeslapen. Veel zinniger.
21 juni 2015 13:29
Dit was wel erg opzichtig van Terpstra. Ipv vol voor eigen kans te gaan, gooit hij het op een akkoordje met België/Boonen. Een renner als Terpstra heeft (volgens velen) de capaciteit om het af te maken, dus waarom deze zet? Benieuwd naar alle reacties uit TeamNL.
21 juni 2015 13:34
@ profronde

Het deelnemersveld is voor mij niet (per se) de reden dat dit een lachwekkend rondje is op een waardeloos initiatief. De deelnemers in de Giro waren tenslotte ook niet je van het, maar die koers blijft top.

Bovendien, als je dan toch de vergelijking met Roubaix wilt maken: daar staan tenminste wel de absolute topspecialisten op dat terrein aan de start, dat was hier totaal niet het geval.
21 juni 2015 13:37
@klootje kriekeljon
Wel, ik ben zeer blij dat ik ben opgestaan om deze wedstrijd te bekijken. Het is niet omdat het deelnemersveld niet top is dat het een saaie koers gaat zijn. En ik vond de race best spannend en tof om te bekijken.
21 juni 2015 13:37
Tweets
LottoNLJumbo Cycling ‏@LottoJumbo_road
.@nickvanderlijke: “Because of the heat and the headwind, I was completely worn out after just a few laps..” 2/2 #Baku2015EuropeanGames


LottoNLJumbo Cycling ‏@LottoJumbo_road
.@nickvanderlijke: "As a team we missed the break and I was forced to lead the chase straight from the start...” 1/2 #Baku2015EuropeanGames

Goed gewerkt voor Terpstra mannen!
21 juni 2015 13:43
Waarom reed Hofland hier niet. Die had Nederland goud bezorgd.
21 juni 2015 13:44
@dwyanewade Inhoudelijk nog iets te melden? Zo niet, hou dan lekker je mond.
Mijn post ging over Terpstra. Niet over Boonen.
21 juni 2015 13:44
@Sagan=hulk
eens, het was wel degelijk een interessante koers.
21 juni 2015 13:48
Ik begrijp terpstra echt niet! Eerst helpt de ene belg niet mee id ontsnapping, maak je je kwaad en vervolgens ga je voor de andere belg rijden...
21 juni 2015 13:48
Misschien kunnen Nederland en België de volgende keer met een gecombineerde ploeg meedoen?
Verder: Terpstra had beter op de laatste ronde kunnen gokken.
En: het zag er wel vreemd uit. Eerst door een Belg gedwarsboomd in de vluchtpoging. Daarna nogal opzichtig in dienst rijden van een andere Belg.
Maar: Terpstra moet natuurlijk gewoon naar het WK. Wie zou anders voor vuur in die Nederlandse ploeg moeten zorgen?
21 juni 2015 14:01
Reageer normaal niet veel, maar net als vele anderen ben ik nero zijn mening over Tom boonen zo beu als koude pap. Boonen reed vandaag gewoon weer een bijna perfecte koers en met een landgenoot extra had hier gewoon gewonnen. Over het deelnemersveld kan je ook eindeloos blijven zeuren. Kristoff heeft dit jaar ook 95 % van zijn wedstrijden gewonnen zonder boonen, Cancellara,Gilbert en Valverde aan de start. Toch wel de 4 beste eendagsrenners van de laatste 10 jaren. Persoonlijk ben ik een trouwe boonen supporter, maar ik loop niet constant andere renners af te zeiken.
21 juni 2015 14:04
Falen van de Nederlandse ploeg. Niet meezitten met een ontsnapping van 20 man. Clement, Ligthart en vd Lijke die er wel heel snel uitliggen. Wippert kon in een Aziatisch koersje al niet mee over de heuvel, maar hier krijgt hij een beschermde status. Terpstra met al zijn kwaliteiten had ook maar één aanval in de benen.

Niet erg sympathiek van Terpstra om te rijden voor Boonen na het werk wat zijn teamgenoten gedaan hebben, maar de kwalificaties die hier over het forum gaan zijn wel erg overdreven. Het is ook weer niet zo dat hij een andere Nederlandse renner direct benadeeld in de koers. Hij had hooguit zelf nog een plekje hoger kunnen eindigen

@nicktd
Omdat de nederlandse ploeg renners niet kon opeisen. TLJ rekende op Hofland voor de Ster ZLM.

Reacties zijn gesloten.