Giro-baas bezorgd na afgelasten Parijs-Roubaix: “Wij hebben nog twee weken te gaan”

zaterdag 10 oktober 2020 om 14:37
Giro-baas bezorgd na afgelasten Parijs-Roubaix: “Wij hebben nog twee weken te gaan”

Mauro Vegni - foto: Cor Vos

Mauro Vegni, wedstrijddirecteur van de Giro d’Italia, maakt zich zorgen over de gevolgen van het coronavirus op zijn ronde na de afgelasting van Parijs-Roubaix. “Ik ben bezorgd, want we hebben nog twee weken van de Giro voor de boeg.”

Van ‘Super Sunday’ 25 oktober is niet langer sprake nu Parijs-Roubaix is afgelast. De klassieker zou tegelijk met het sluitstuk van de Giro d’Italia en de Vuelta-etappe naar de Tourmalet worden gehouden, maar is afgelast wegens de Franse coronacijfers. In gesprek met de Rai gaf Vegni toe dat er bezorgdheid is over de Giro vanwege het toenemende aantal coronagevallen in Italië. “Ik denk dat als we zelf in zo’n situatie terecht zouden komen, we weinig zouden kunnen doen.

“Als de nationale autoriteiten iets besluiten, zouden we ons aan haar besluit moeten houden”, zei de koersdirecteur. “De afgelasting van Parijs-Roubaix vind ik erg jammer, want daarmee verliezen we een van de belangrijkste klassiekers in het wielrennen.” De situatie baart hem zorgen. “Omdat het betekent dat de besmettingsgraad aan het toenemen is en we nog twee weken van de Giro te gaan hebben.”

Noodtoestand in Madrid
In de regio Madrid is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen, terwijl normaal gesproken in tien dagen de Vuelta a España van start gaat. Vegni wil zich liever op zijn eigen event concentreren. “Wielrennen leeft van het publiek dat het trekt, maar helaas verhoogt de drukte ook het risico op besmettingen. Ik ken de omstandigheden in Spanje niet, maar van wat ik heb gehoord zijn ze de laatste dagen waakzaam, iets wat gelukkig nog niet het geval is in Italië.”

Hij bevestigde dat de renners en stafleden van de Giro hun volgende ronde van coronatests op zondag en maandag ondergaan, terwijl de wedstrijdorganisatie woensdag wordt doorgelicht. Tijdens het interview was nog niet bekend dat Simon Yates positief had getest op het virus. “We proberen zo veel mogelijk een bubbel rond de renners in stand te houden. Laten we afstand houden, mondkapjes blijven dragen en deze crisis overwinnen.”

Zorgen over de derde week
Behalve het coronavirus heeft Vegni nog een zorg, namelijk de derde week waarin de ronde de bergen ingaat. “Wat betreft het eerste kunnen we niets anders doen dan waakzaam blijven en alle protocollen respecteren. De derde week is een probleem, dat op dit moment geen probleem is. We hebben namelijk alle oplossingen al bestudeerd die nodig zijn om de Giro tot een goed einde te brengen zonder het karakter van de wedstrijd te verstoren.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Franco Ballerini 10 oktober 2020 om 15:00

Nederland heeft helaas de trend gezet met het afgelasten van etappes BB tour en AGR…

0
CechRepublic 10 oktober 2020 om 15:57

Nederland zet ook een flinke trend met het aantal besmettingen, Het zou eventueel misschien een mogelijkheid kunnen zijn dat er verband tussen deze factoren bestaat.

0
NDI22 10 oktober 2020 om 16:50

Nederland is deze hele crisis terughoudend om dan weer volledig door te slaan de andere kant op. Dat zal toch niemand meer verbazen. In andere landen lijken ze veel meer in oplossingen te denken.

0
Johnny7 10 oktober 2020 om 17:26

CechRepublic

+1

0
kleomantre 10 oktober 2020 om 17:58

Zwalkend beleid heeft de toch al niet makkelijke Nederlandse mens kwaad en ongehoorzaam gemaakt, waarbij de overheid overgaat tot overcompensatie of paniekerige acties op sommige vlakken. Hopelijk volgen er niet echt ingrijpende acties na het weekend, want dan wordt de burger nog bozer…

0
Wildebert 10 oktober 2020 om 18:01

Gelukkig zijn we wel wereldkampioen ‘lullen in talkshows’.

0
Wim Kruithof 10 oktober 2020 om 21:59

CechRepublic +2

0
Groetjesaandevoetjes 10 oktober 2020 om 15:04

“De derde week is een probleem, dat op dit moment geen probleem is. We hebben namelijk alle oplossingen al bestudeerd die nodig zijn om de Giro tot een goed einde te brengen zonder het karakter van de wedstrijd te verstoren.”

Ze hebben die optie om de Agnel te schrappen gecommuniceerd, maar ik ga er vanuit dat er sneeuw ligt op meerdere bergen in die periode.

0
DonQuijote 10 oktober 2020 om 16:25

“In de regio Madrid is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen”

Dat is niet helemaal correct.
Er is een “estado de alarma” uitgeroepen.

0
guyremgabdel 10 oktober 2020 om 18:01

Na wekenlang goede cijfers voorgelegd te hebben, lopen de dagelijkse besmettingen sedert vorige week nu ook in Italië snel op. Gisteren in Lombardije 1140 nieuwe gevallen, waarvan 587 in Milaan en waarvan 312 in het centrum zelf. Milaan is toch in principe het eindpunt van de Giro ?

0
chasse patat 10 oktober 2020 om 18:26

Een wedstrijd zonder publiek aan de finish hoeft helemaal niet in een stadje te eindigen, maar kan net zo goed eindigen op een goed geasfalteerde doodlopende weg op het platteland. De helikopter kan wel voor de promo-beelden zorgen.

0
chasse patat 10 oktober 2020 om 18:29

Doe toch maar op een doorgaande weg. Beter om terugkerend verkeer niet te laten kruisen.

0
Verweggistan 10 oktober 2020 om 20:24

Veel langer doorgaan dan twee weken lijkt mij ook niet verstandig ;)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone