Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 20 naar Monte Lussari – Smijten met minuten in klimtijdrit

Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 20 naar Monte Lussari – Smijten met minuten in klimtijdrit

foto: Cor Vos

Door Julian Dubbeld en Nick Doup
zaterdag 27 mei 2023 om 11:15

De voorlaatste rit in de Giro d’Italia is kort en kent ‘slechts’ 1.050 hoogtemeters, maar gaat veel teweegbrengen in het algemeen klassement. Het is namelijk een individuele tijdrit van 18,6 kilometer, met aankomst op de loeisteile Monte Lussari. Wie deelt de uppercut uit? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours

Het is alweer een tijdje geleden dat de Giro een echte klimtijdrit in het parcours heeft opgenomen. In 2019 was er een lastige tijdrit in en rond San Marino en ging de proloog naar de top van de San Luca in Bologna, maar die mag geen naam vergeleken met het hooggebergte dat er zaterdag op de planning staat. In die zin lijkt deze tijdrit wel op de klimtijdrit over de Alpe de Siusi, waar Alexander Foliforov in 2016 Steven Kruijswijk nipt klopte. 

Zaterdag is het alleen niet de Alpe de Siusi, maar de Monte Lussari die voor (grote) tijdsverschillen tussen de klassementsrenners moet zorgen. Na een nagenoeg vlakke aanloop vanuit Tarvisio en een eerste meetpunt na 11,3 kilometer, begint het wegdek snel te rijzen. En goed ook, want de Monte Lussari is een beest van een beklimming. 

De klim heeft een lengte van 7,3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 12,1% (!), maar eigenlijk is de Monte Lussari nog steiler dan dat. Dat komt omdat kilometer 5 en 6 van de klim zo goed als vlak zijn. In de rest van de klim ligt het stijgingspercentage nauwelijks onder de 13% of 14%, met uitschieters naar de 22%

Een dag na de Koninginnenrit gaat er in deze tijdrit nog met minuten worden gesmeten. Wie gaat er het onderspit delven op 1.766 meter hoogte?

Salita Monte Lussari/Climb Monte Lussari Stage 20 Giro d’Italia 2023

Start eerste renner: 11.30 uur
Finish laatste renner: tussen 18.20 en 18.30 uur
Afstand: 18,6 kilometer

Lees ook:
Giro 2023: Dit zijn de bijzondere regels tijdens de klimtijdrit naar de Monte Lussari

Favorieten

In deze klimtijdrit naar de Monte Lussari wordt het voor iedereen alles of niets. Alle sprinters en knechten zullen zich uit de naad moeten rijden om binnen tijd over de finish te komen op deze monsterklim, terwijl het voor alle renners in de top-15 nog interessant is om eventueel een sprong te maken in de stand. Er zal hier met minuten gesmeten gaan worden namelijk.

Kijkend naar de favorieten voor de ritzege hoeven we alleen maar de top van het algemeen klassement erbij te pakken. Drie renners steken er de afgelopen bergetappes met kop en schouders bovenuit. Dan hebben we het natuurlijk over Primož Roglič, Geraint Thomas en João Almeida, de drie die zich – naar alle waarschijnlijkheid – mogen opmaken voor het eindpodium in Rome. De vraag is alleen: in welke volgorde?

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Lees ook:
Roglic gelooft vol in eindzege Giro: “Zonder dat geloof zou ik niet meer starten”

Na de bergrit naar Val di Zoldo is het sentiment rond Primož Roglič gekanteld. De Sloveen is regerend olympisch kampioen tijdrijden, maar zijn chrono’s eerder deze Giro waren niet van topniveau. Nu lijkt hij de afgelopen dagen wel echt stappen te maken en Jumbo-Visma zegt dat zijn waardes erg goed zijn. Een dergelijke klimtijdrit moet Roglič dan ook erg goed passen.

Hij is de koning van het alleen rijden, vooral bergop, en kan op de extreem steile stroken van de Monte Lussari zijn explosiviteit gebruiken. Mocht hij hier de Giro naar zijn hand zetten, dan is de klimtijdrit-kater van de Tour 2020 toch wel enigszins weggespoeld. Op Tre Cime di Lavaredo pakte hij nog drie seconden terug op Thomas, maar echt lossen kon hij hem niet. Is dat genoeg voor zaterdag? Zijn achterstand op het roze bedraagt 26 seconden…

Geraint Thomas is de constantheid zelve deze Giro d’Italia. Nergens stak de Brit van INEOS Grenadiers er extreem bovenuit, maar mede door sterke tijdritten en doordat hij Almeida kon volgen op de Monte Bondone en Roglič kon volgen op weg naar Vol di Zoldo stond hij tot de koninginnenrit in de roze trui.

Het nadeel van Thomas ten opzichte van Roglič en Almeida is zijn gewicht. Hij moet ruim vijf kilo meer de steile Monte Lussari ophijsen, maar op Tre Cime di Lavaredo – op de steilste stroken van de Cima Coppi – trok hij zelfs ten aanval. Met het vertrouwen zit het dus wel goed. Daarnaast heeft de Welshman genoeg ervaring om een dergelijke klimtijdrit goed in te delen.

Geraint Thomas – foto: Cor Vos

Lees ook:
Giro 2023: Dit zijn de verschillen voor de allesbeslissende klimtijdrit

Een andere gevaarlijke klant is João Almeida, met ongeveer 63 kilo de lichtste van de drie topfavorieten. De kopman van UAE Emirates staat erom bekend dat hij op steile beklimmingen altijd zijn eigen tempo kiest. Daarom komt de Portugees vaak aan het einde van zo’n klim tóch weer bovendrijven. Dat kan hij in zijn voordeel gebruiken op de Monte Lussari. De Monte Bondone gaf Almeida vertrouwen, maar in de rit naar Val di Zoldo was hij niet top en ook op Tre Cime di Lavaredo gaf hij tijd toe. De vraag is met welke gedachte hij uit de koninginnenrit komt, nu hij aankijkt tegen een achterstand van 59 seconden op het roze.

Achter ‘De Grote Drie’ is Eddie Dunbar de verrassende nummer vier als het bergop gaat. Of eigenlijk was. Donderdag pakte de Ierse klimmer die positie in het algemeen klassement, maar vrijdag verloor hij die plek weer aan Damiano Caruso. Het eindpodium lijkt echter uit zicht voor de kopmannen van Jayco AlUla en Bahrain Victorious. Zij volgen al op meer dan vier minuten van het roze en meer dan drie minuten op nummer drie Almeida.

João Almeida – foto: Cor Vos

Dan komen we bij twee klimmers die niet hoog in het klassement staan. Dat heeft zo zijn redenen, want ze hebben allebei een kopman die meestrijdt om de eindzege in deze Giro d’Italia. De eerste? Sepp Kuss. Volgens velen de beste klimmer van het peloton en dat heeft de Amerikaan van Jumbo-Visma in deze slotweek ook al laten zien. Kuss oogde vaak beter dan Roglič en als hij zaterdag zijn dag heeft en ervoor wil gaan, dan gaat Kuss een van de topfavorieten zijn. De vraag is met welke achterstand hij aan de Monte Lussari gaat beginnen en of hij die in de 7,3 kilometer lange klim kan goedmaken.

Datzelfde geldt voor Jay Vine van UAE Emirates, de afgelopen dagen de meesterknecht van João Almeida. Vine heeft, in tegenstelling tot Kuss, het voordeel van ook een goede tijdrijder te zijn. In januari werd hij Australisch kampioen tegen de klok. En in zijn eentje klimmen kan Vine ook wel, getuige zijn doorbraak die hij beleefde op Zwift. Het gaat bij hem vooral om het wegtrappen van heel veel wattages en dit is de ideale kans voor Vine op toch nog een individueel succes in deze Giro.

Sepp Kuss – foto: Cor Vos

Thymen Arensman is ook een gevaarlijke klant voor de ritzege. De Nederlander van INEOS Grenadiers is vooral de belangrijkste helper van Geraint Thomas in deze slotfase van de Giro, maar achter de absolute topfavorieten hoort Arensman vaak tot de betere klimmers. ‘Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken’ werd al gezegd over hem.

Alleen bergop rijden en tijdrijden? Dat kan Arensman wel. Bovendien hoeft hij zich niet in te houden én kan hij zijn positie in het algemeen klassement nog flink verbeteren. Hij staat op slechts 1.02 minuut van de vierde plaats van Damiano Caruso. Zijn Belgische ploegmaat Laurens De Plus is tiende en moet hopen dat Einer Rubio niet tien seconden goedmaakt op hem.

Als we toch naar tijdrijdende klimmers uit de Lage Landen kijken, dan denken we ook aan Ilan Van Wilder. De jonge Belg van Soudal Quick-Step moest de knop omzetten na de opgave van Remco Evenepoel, maar heeft nog altijd zicht op een mooie einduitslag in deze Giro. De klimtijdrit is een uitgelezen kans voor hem om een sprong te maken. Een plek in de top-10 zou een mooie afsluiter zijn voor het tweekoppige team van Soudal Quick-Step, al is dat gat nu wel al drie minuten. Van Wilder moet als kleine en lichte klimmer in staat zijn om een mooie uitslag neer te zetten.

Dan is er nog een ster te verdelen. Die gaat naar Thibaut Pinot, de Fransman die de bergtrui én een plek in de top-10 van het algemeen klassement te verdedigen heeft. De vraag is of de klimmer van Groupama-FDJ niet te veel energie verspild heeft de afgelopen dagen. Een voordeel voor Pinot; Jefferson Cepeda en Einer Rubio zullen niet in zijn wiel geplakt zitten, dus hij kan volle bak gaan.

Jay Vine – foto: Cor Vos

Er zijn nog meer klimmers die mogen dromen van een mooie ereplaats op de Monte Lussari. Frans tijdrijdkampioen Bruno Armirail (Groupama-FDJ) bijvoorbeeld, maar voor de ex-rozetruidrager lijkt de slotklim veel te zwaar. Ben Healy (EF Education-EasyPost) is ook een gevaarlijke klant. De Ier is een tijdritspecialist, maar of dat ook geldt voor zulke klimtijdritten is de vraag. Sinds de Tre Cime di Lavaredo-rit hij bovendien kansloos in het bergklassement. Brandon McNulty (UAE Emirates) zat Healy al eens dwars en mag nu ook nog opgeschreven worden. De Amerikaan is een sterke tijdrijder en weet bergop ook zijn inspanning goed in te delen. Maar is de Lussari niet te steil voor hem?

We moeten ook nog rekening houden met het Alexander Foliforov-scenario, dat een compleet onbekende renner opeens de snelste tijd neerzet in de klimtijdrit. De Rus bezorgde Gazprom-Rusvelo in de Giro 2016 verrassend een ritzege op Alpe di Siusi, voor favorieten als Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde. Zien we straks plots Senne Leysen, Sebastian Berwick, Anton Palzer of Matthew Riccitello op de hoogste trede staan?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** Primož Roglič, João Almeida
** Sepp Kuss, Jay Vine, Thymen Arensman
* Eddie Dunbar, Damiano Caruso, Ilan Van Wilder, Thibaut Pinot

Lees ook:
Giro 2023: De deelnemers en rugnummers

Weer en TV

Goed nieuws voor de renners. Net als de afgelopen dagen zal het zaterdag stralend zonnig zijn in de regio van de Monte Lussari. In het dal is de temperatuur 22 graden Celsius en op de top (1.760 meter hoogte) schommelt die rond de 11 graden. De wind komt met windkracht 3 à 4 uit het oosten.

Eurosport zendt de hele Giro d’Italia van start tot finish uit. Zaterdag begint de uitzending om 11.10 uur.


Dit artikel delen:

70 Reacties

Kopinkas 26 mei 2023 om 19:15

‘Smijten met minuten’ wordt morgen ‘Spel met seconden’

15
xistnc 27 mei 2023 om 10:07

Voorspellende gaven :p

0
Krist The Vanma 27 mei 2023 om 11:37

Wat een ongelofelijke sof is deze Giro geworden zonder Evenepoel. Ging dit hier op zijn één been gewonnen hebben.

1
zacht 26 mei 2023 om 19:28

Letterlijk door weer en wind een kleine drie weken nauwelijks op elkaar toegeven, om op de voorlaatste dag er achter te komen wie nu echt de sterkste is. Ik wilde eerst zeggen dat ze van deze Giro net zo goed een eendagskoers hadden kunnen maken, maar daarmee doe ik Milan, Pinot, Denz, Zana Healy, de onvermijdelijke Gee en nog wat anderen te kort.

12
SprintMaster 26 mei 2023 om 23:29

Het profiel van de etappe heb ik ingevoerd in mijn model om te kijken wat voor tijden eruit rollen. De klim heb ik opgedeeld in de 500m stukken zoals op het kaartje. Voor het vlakke stuk bereken ik een gemiddeld stijgingspercentage van 1.07%.
Parameters: gewicht renner is 65 kg, gewicht fiets 6.8 kg, vermogen is 400 Watt constant, CdA waarde op vlakke 0.21, op de klim 0.24, luchtdichtheid op vlakke 1.089, op klim 1.025 kg/m^3, rolweerstand 0.003, windsnelheid 0 m/s.
Voor het vlakke deel komt er een tijd van 14:19.5 uit , gemiddeld 46.492 km/h. De klim gaat in 28:19.8, gemiddeld 15.884 km/h. Traagste snelheid 11.00 km/h op het 18.2% deel. Eindtijd 42:39.3

Daarnaast is het leuk om de klim helemaal gelijkmatig te nemen met een percentage van 11.85%. Dan is de klimtijd 27:45.5, dus een dikke 34 seconden sneller.

Tot slot een renner van 66 kg genomen met hetzelfde vermogen en de klim gelijkmatig. Dan is de klimtijd 28:06.5, dus 21 seconden langzamer.

Eens zien wat er morgen uit rolt.

10
Jumbowintdegiro 27 mei 2023 om 00:22

Interessant! Leuker dan die analisten die even een tijd roepen.
Houd ook rekening met wisseltijd. Het schijnt dat ze gaan wisselen.

1
Maillot à Pois 27 mei 2023 om 01:39

Haha, dat is een uitgebreid antwoord op mijn vraag “iemand enig idee”, bedankt!

Gebruik je dit model wel vaker voor tijdritten? En zijn de werkelijke tijden dan in de buurt?

1
Il Leopardo della Primavera 27 mei 2023 om 08:02

Interessant! Ik denk dat je wel richting de 420 watt mag gaan, ervan uitgaande dat de topjongens allemaal wel rond de 6,5 w/kg trappen, of wellicht zelfs iets meer. Gevoelsmatig zou ik ook zeggen dat er op het vlakke wel iets sneller wordt gereden maar we gaan het zien

0
Wheely 27 mei 2023 om 08:44

Geinig. Mijn modellen zitten er vaker naast dan op helaas, benieuwd hoe die van jou het doet!

2
SprintMaster 27 mei 2023 om 08:52

Een fietswissel zal zo’n 10 seconden kosten.

Voor de tweede tijdrit rolt er een tijd van 40:46.6 uit het model. Dat is 55 seconden sneller dan Roglic reed. Dat zal door de wind en de bochten komen.

Overigens zat er nog een fout in de berekeningen: ik had per ongeluk de luchtdichtheid steeds op 1.2 gezet. De juiste tijden voor vandaag zijn:

Voor het vlakke deel komt er een tijd van 13:55.8 uit , gemiddeld 47.811 km/h. De klim gaat in 28:09.9, gemiddeld 15.977 km/h. Traagste snelheid 11.02 km/h op het 18.2% deel. Eindtijd 42:05.7

Daarnaast is het leuk om de klim helemaal gelijkmatig te nemen met een percentage van 11.85%. Dan is de klimtijd 27:37.9, dus een dikke 32 seconden sneller.

Tot slot een renner van 66 kg genomen met hetzelfde vermogen en de klim gelijkmatig. Dan is de klimtijd 27:59.1, dus 21 seconden langzamer.

1
au contraire 27 mei 2023 om 08:52

Mooie berekening maar 6,8 kg voor een fiets lijkt me wat veel. Verder denk ik dat je aardig in de buurt komt met je model, chapeau.

0
josi 27 mei 2023 om 09:00

Gevoelsmatig lijkt me een tijd van zo’n 14 minuten over een vrijwel vlakke 11,3 km wel erg langzaam, ook al zal niemand daar volle bak gaan. Aan de andere kant lijkt me 16 km/uur gemiddeld op zo’n klim dan weer heel erg hard. Ben wel benieuwd wat er uiteindelijk voor tijd zal uitrollen. Ik ga voor circa 44 minuten.

0
SprintMaster 27 mei 2023 om 09:12

Voor 420 Watt zijn de resultaten:
vlakke deel: 13:38.7 is gemiddeld 48.809 km/h.
Gelijkmatige klim (11.853%): 26:23.3 is gemiddeld 17.053 km/h , extrapoleren naar profiel werkelijke klim levert ongeveer 26:54 op.
Eindtijd: 40:32

*maar dat kon alleen Pogacar …

0
SprintMaster 27 mei 2023 om 09:23

Hier zie je dat die 1.07% die voor de 'vlakke' aanloop wordt genomen al bijna 5 km/h kost op het gemiddelde bij een echt vlakke weg (52.7 km/h). En het echte profiel zal onregelmatiger zijn, dus dat kost altijd meer tijd. Anderzijds houd ik de windsnelheid op 0, die kan de tijd nog wel flink beïnvloeden.

0
SprintMaster 27 mei 2023 om 09:47

Schatting voor Thomas, uitgaande van 69 kilo en 414 Watt (6.00 W/kg)
Vlakke aanloop: 13:49.9
Klim: 28:39.6
Eindtijd: 42:29.5
Dan red hij het met 2 seconden …

0
Olly 27 mei 2023 om 09:56

Ik denk dat er vandaag gevloekt gaat worden op de verloren boni’s van gisteren die Cort net voor Primoz wegkaapte.

0
Eroba 27 mei 2023 om 10:40

De tijdritfiets zal zwaarder zijn

0
Eroba 27 mei 2023 om 10:42

De tijdritfiets zal zwaarder zijn denk ik

0
Pietspeed 27 mei 2023 om 15:33

Thomas moet modelmatig ongeveer een kleine 4 min sneller trappen dan Riggitello. Zie dat niet gebeuren. Of er moet met minuten gesmeten worden.

0
Ronellenfitsch 26 mei 2023 om 19:18

Ah, de smijten met minuten kop stond al klaar …

9
tramontana 26 mei 2023 om 19:30

De openingstijdrit en (mogelijk) de slottijdrit de enige dagen waar er strijd geleverd werd tussen de klassementsmannen. Zo spijtig dat Remco wegviel, met 2 minuten voorsprong hadden ze niet gewacht tot die laatste tijdrit om aan te vallen. Saaiste Giro in jaren.

9
vevie 27 mei 2023 om 11:32

Yep, een erbarmelijke Giro. Een waar alleen de winnaar, en wellicht de podiumplaatsen en etappewinnaars, aan terug zullen denken. RCS zal zich achter de oren krabben. Met stip de slechtste grote ronde van 10 plus jaar.

1
Tony 26 mei 2023 om 19:23

26 seconden is veel tegen Thomas. Primoz moet de dag van leven hebben.Ga op het puntje van mijn stoel zitten als deze twee van start gaan. Vanaf het eerste uur ben ik een grote fan van Primoz dus ik hoop dat hij alles aan flarden rijd.

8
Anton van Valouwe 27 mei 2023 om 09:14

Zeeman gaat weer op het puntje van zijn klapstoeltje zitten…

1
josi 26 mei 2023 om 19:29

Ben wel benieuwd naar Arensman. Die maakt de laatste dagen een sterke indruk en heeft nog wat moois om voor te rijden.

8
Oude indianentruc 26 mei 2023 om 19:35

Vaak wordt gesproken over het nadeel van de slecht zittende trui, maar die invloed lijkt me nu wel minder doordat je een groot deel op lager tempo doet. Hoewel ik de sponsorbelangen begrijp blijf ik het vreemd vinden dat iemand dat nadeel ‘opgedrongen’ krijgt.

6
oele 26 mei 2023 om 21:18

Voor mij is Arensman de dark horse voor de tijdrit. Hij wordt, ook naar eigen zeggen, relatief beter hoe langer en zwaarder de koers wordt. En ja vandaag was hij al super, en op zijn best tot nu toe deze Giro, hoewel hij ook kopwerk voor G had gedaan. En bovendien: hij is er desondanks in geslaagd om ook nu op de achtergrond te staan en daar voelt hij zich het meest senang bij. Dus Thymen: trek je lijf van 192 cm met slechts 68 kilo voor die lengte, als eerste over de finish! Zou zelfs de 4e plaats in het eindklassement haalbaar zijn? Zou zo maar kunnen..

4
Silent Hill 27 mei 2023 om 11:42

Of anders gezegd: een sympathiekere versie van Kruijswijk.

0
Romāns Vainšteins 27 mei 2023 om 10:18

Het is natuurlijk een eindklim die je beter als ritaankomst had kunnen opnemen ipv als losstaande tijdrit. Dat fietswisselgedoe is lelijk en onnozel. Had gewoon de wegfiets verplicht klaar. En ook bizar: ik verneem dat ze dan ineens helemaal naar Rome gaan? Waarom? Had gewoon een stad in het noorden genomen, wat is dit voor onzin?

Wat mij betreft mag die Vegni eens gewisseld worden met een ander figuur en andere visie.

3
Whyze Katje 27 mei 2023 om 10:36

Alles voor de kijkcijfers (= centen) helaas :-( en de teams gaan er gewoon in mee. Hopelijk gebeuren er geen ongelukken en hebben ze in ieder geval het publiek achter hekken gezet. Want als dat begint te dringen komt die motor met een mecanicien met een fiets op zijn rug er maar moeilijk door.

3
jenzrscl 26 mei 2023 om 19:07

Eens benieuwd naar jay vine

2
Il Leopardo della Primavera 27 mei 2023 om 07:56

Ik denk dat Vine nog weleens een hele scherpe tijd kan gaan neerzetten.. Dit is ‘m op het lijf geschreven zou je zeggen.

0
Maillot à Pois 26 mei 2023 om 22:50

Ik vind de klimtijdrit een prachtige, eerlijke discipline – er zouden er meer van gereden moeten worden.
Alleen zijn de modalititeiten hier wel extreem. Ik hoop dat pech niet over de uitkomst beslist.
Iemand enig idee wat de tijd van de winnaar ongeveer zal zijn?

2
Panache 27 mei 2023 om 07:45

41 minuten en 6 seconden.

-1
Limal 27 mei 2023 om 08:40

Ik voorspel 42:14:57. Voor welke prijs spelen we, Maillot?

(edit: bij het verder naar beneden scrollen zie ik dat Sprintmaster sowieso de prijs van de werklust verdient)

0
bergop 27 mei 2023 om 02:44

“De kopman van UAE Emirates (Almeida) staat erom bekend dat hij op steile beklimmingen altijd zijn eigen tempo kiest.”

LOL. Dat doet in principe toch iedereen? Men rijdt een tijdrit nl. individueel, in z’n eentje!

2
go Ineos 26 mei 2023 om 19:09

Roglic de etappe, maar G het klassement denk ik

1
ssj 26 mei 2023 om 19:25

Denk het ook

-1
Alfred Issendorf 26 mei 2023 om 19:26

Andersom, denk ik.

5
garconextraordinaire 26 mei 2023 om 20:14

Alfred denkt andersom, als G de etappe wint is ie ook klassementswinaar slimmerd

-1
Ron Plakbidon 26 mei 2023 om 21:50

Die opmerking van Alfred is grappig als het als grapje bedoeld is. Maar ook als het serieus bedoeld was.

2
Wheely 27 mei 2023 om 08:46

Ik ga er van uit dat het een mooie grap is, zo niet verdient Alfred een ban. ;-)

3
xistnc 27 mei 2023 om 10:06

Vermoedelijk is dit geen reactie van 8.6, maar gewoon een algemene uitspraak over zichzelf. Kan gerust op een tegeltje en t.z.t. tussen aanhalingstekens op zijn grafzerk.

0
Tpinotfan 26 mei 2023 om 21:10

Hoe dichter deze etappe komt, hoe dommer dit concept wordt… Wielrennen als circus act op de slotdag.

1
Groetjesaandevoetjes 27 mei 2023 om 07:56

volgend jaar 12km vlak en daarna afdaling van 7km?

1
YogiBear 27 mei 2023 om 09:41

Volgend jaar inderdaad zelfde route maar dan omgekeerd. Nog meer spektakel.

0
Dikke Kater 26 mei 2023 om 23:22

“Dat komt omdat kilometer 5 en 6 van de klim zo goed als vlak zijn.”

Op het bovenste profielplaatje ziet dat er heel anders uit. En ook op het tweede plaatje staan andere percentages, zeker bij kilometer 6. Hoe zit het nu? Slecht opgeschreven?

1
SvenVDB 26 mei 2023 om 23:52

Geen ster voor Pluske? Schrijf hem maar op voor een zekere top10!

1
Limal 27 mei 2023 om 08:53

Ergens hoop ik dat alle favorieten een keer lek rijden (zonder dat het AK beïnvloed wordt) en het voor de ritwinst gaat tussen Healy en Gee, de onverwachte helden van deze Giro die zich door niets lieten afschrikken. Met Gee graag als winnaar dan, niemand die het meer zou verdienen.

Gee zou zich trouwens ook nog kunnen richten op de bergtrui – het lijkt onmogelijk om met zijn gewicht en tegen de favorieten de snelste tijd te kunnen rijden op de klim, maar de prijs zou gigantisch (verdiend) zijn. Itt Pinot en co kan hij het vlakke eerste deel op reserve rijden – niets te verliezen in het AK – dus toch maar proberen zou ik zeggen. Overigens gun ik Pinot ook wel dat truitje, maar voor hem zal het toch eerder aanvoelen als een troostprijs.

1
YogiBear 27 mei 2023 om 09:47

Ik hoop alleen maar dat er niemand benadeeld wordt door omvallende motoren of te veel publiek op de smalle delen en dat het dus een eerlijke strijd wordt. Om de Giro met een circusact af te sluiten snap ik echt niet.

1
Tuubke 27 mei 2023 om 10:48

Mag er eigenlijk wel publiek staan? Dan hoop ik maar dat er dranghekken zijn. Anders wordt het helemaal link, niet alleen voor de renners, maar ook voor publiek dat opeens een fiets in het gezicht geslingerd kan krijgen van die man achterop de motor.

0
SprintMaster 27 mei 2023 om 10:50

Mijn voorspelling met alle tussentijden er bij.

Renner, gewicht, vermogen, 10.8 km, 14.3 km, 17.8 km, finish, (klimtijd 7.5 km):
Roglic 65 kg, 400 Watt 13:28.1 27:57.8 40:25.7 42:05.7 (28:09.9)
Thomas 69 kg, 414 Watt 13:22.2 28:05 40:49 42:29.5 (28:39.6)
Laatste 300m tot begin klim in 27.7 sec, daarin waarschijnlijk fietswissel die zo’n 10 sec kost. Bij tussentijden 2, 3 en 4 dus deze 10 seconden optellen.

1
chasse patat 27 mei 2023 om 13:42

Mooie berekening. Met deze eindtijd is de limiettijd 54:47:50. Dan nemen we nu al voor het einde afscheid van ene pak mensen. maar ik denk dat je zeker in de buurt zit met je berekening. Hulde!

0
chasse patat 27 mei 2023 om 13:55

Overzichtje van limiettijden 30%

Eindtijd

42:00 => 54:36

42:15 => 54:55,5

42:30 => 55:15

42:45 => 55:34,5

43:00 => 55:54

43:15 => 56:13,5

43:30 => 56:33

43:45 => 56:52,5

44:00 => 57:12

44:15 => 57:31,5

44:30 => 57:51

44:45 => 57:10,5

45:00 => 58:30

1
Limal 27 mei 2023 om 14:04

Volgens het engelstalige Eurosport commentaar werd via de koersradio een limiet van 50% gecommuniceerd?

0
jp.vanoosterhout 26 mei 2023 om 19:45

verrassing van de dag arensman wint de tijdrit voor thomas en roglic en stiijgt naar plek 4 hoop ik !!

0
eenpersoon 26 mei 2023 om 20:20

Mischien kan Healy ook nog wel een goede prestatie neerzetten.

0
unionwagtmans 26 mei 2023 om 23:49

Op IDL staat een filmpje van een minuut met wat promo-beelden van die klim. Dat ziet er wel uniek uit. Op veel plaatsen nauwelijks ruimt voor toeschouwers.
Kom op Primoz, moge de beste winnen.

0
elrio 27 mei 2023 om 07:37

Wel gek dat in een artikel waarin met namen wordt gestrooid Leknessund nog geen eens genoemd wordt, een goede tijdrijder, die ook nog eens iets heeft om voor te rijden.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone