Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 18 naar Val di Zoldo – Steile tweetrapsraket

Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 18 naar Val di Zoldo – Steile tweetrapsraket

foto: Cor Vos

Door Julian Dubbeld & Koen Middendorp
donderdag 25 mei 2023 om 11:00

In de achttiende etappe van de Giro d’Italia rijden de renners weer terug de Dolomieten in en krijgen de coureurs nog maar eens een zware bergrit voorgeschoteld. In de slotfase wacht een steile tweetrapsraket. Zien we opnieuw strijd tussen de klassementsmannen? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours

Dat grote rondes niet de snelste weg nemen naar hun eindbestemming, mag bekend zijn. Uit etappes zoals die van donderdag blijkt dat maar weer eens. De coureurs rijden weer terug de Dolomieten in en eindigen maar een kilometer of tachtig oostelijker dan waar ze twee dagen geleden waren. De achttiende etappe is weer een zware bergrit in de Dolomieten, ditmaal met aankomst bergop op de Val di Zoldo, waar de Giro pas voor de tweede keer in de geschiedenis overheen rijdt.

Altimetria/Profile Stage 18 Giro d’Italia 2023

Vanuit de provincie Treviso rijden de renners donderdag landinwaarts via de pittige beklimming van de Passo della Crosetta (13,5 km aan 7,1%) de provincie Belluno binnen. Die provincie zal niet meteen een belletje doen rinkelen, tenzij we beginnen over Florencia, Talamini en De Lorenzo. Grote Nederlandse ijsfamilies die vanuit Belluno naar Nederland zijn gekomen.

In de provincie Belluno krijgen de benen van de renners, op de beklimming van de Pieve d’Alpago (3,6 km aan 5,4%) na, een beetje rust voor weer een zware finale.  Daarin wacht eerst een klim van eerste categorie, de Forcella Cibiana (9,5 km aan 7,9%), die de renners naar 1.530 meter hoogte brengt. Op de top van de Forcella Cibiana is het nog 25 kilometer naar de finish, en wachten er nog twee gecategoriseerde beklimmingen.

Planimetria/Map Stage 18 Giro d’Italia 2023

In de absolute finale wacht namelijk nog een tweetrapsraket. Eerst is er de loeisteile beklimming naar Coi (5,8 km aan 9,7%), met stijgingspercentages van tegen de 20%, waarna twee dalende kilometers volgen naar de slotklim Val di Zoldo. Deze klim is slechts 2,7 kilometer aan 6,4%, maar heeft net als Coi een tweede categorie-plakkaat op zich gekregen. De steilste strook van de Val di Zoldo is 10% op twee kilometer van de meet.

Officieuze start: 12.20 uur
Officiële start: 12.30 uur
Finish: Tussen 16.55 en 17.35 uur
Afstand: 161 kilometer


Favorieten

De Giro d’Italia nadert zijn ontknoping. De wielerliefhebber werd de voorbije weken wel danig op de proef gesteld. Het was bijzonder lang wachten op vuurwerk tussen de klassementsrenners. In de eerste bergritten was het nog voorzichtigheid troef, maar afgelopen dinsdag – op weg naar de Monte Bondone – gingen alle remmen los. Op de slotklim werd het kaf van het koren gescheiden en vielen de maskers af. Na het optrekken van de sportieve kruitdampen bleken Geraint Thomas en João Almeida de grote winnaars, Primož Roglič moest dan weer een eerste tik incasseren.

Het kan in deze Ronde van Italië echter nog alle kanten op, met de eerste drie renners in het algemeen klassement (Thomas, Almeida en Roglič) nog binnen de halve minuut. Het is in rit achttien naar Val di Zoldo dan ook vooral uitkijken naar de strijd tussen de klassementsmannen, maar dat wil niet zeggen dat de mannen voor het klassement ook zullen strijden om de ritzege. Een vroege ontsnapping – met daarin enkele sterke klimmers – heeft zeker kans van slagen.

Almeida en Thomas maakten indruk op de Monte Bondone – foto: Cor Vos

Waarom? Jumbo-Visma zal donderdag de kat wellicht meer uit de boom kijken, nadat de ploeg in de rit naar de Monte Bondone – na een hele dag op kop te hebben gereden – op een counter liep van UAE Emirates en INEOS Grenadiers. De Nederlandse formatie heeft zijn lesje ongetwijfeld wel geleerd en zal wellicht wachten op de etappe van vrijdag naar Tre Cime di Lavaredo. Ook INEOS Grenadiers heeft geen interesse om een hele dag op kop te beuken, in de wetenschap dat kopman Geraint Thomas al in de roze trui rijdt en ze nog maar met vijf renners in koers zijn. Consolideren zal de Britse ploeg zeker gaan doen, maar alles op alles zetten voor een eventuele ritzege?

Dan blijven de mannen van UAE Emirates over. De kopman van de ploeg, João Almeida, liet op de Monte Bondone zien dat hij dit jaar een serieuze kanshebber is op de eindzege. De Portugees staat op slechts achttien seconden van het roze en zal donderdag ongetwijfeld iets proberen in de lastige finale naar Val di Zoldo. Je moet het ijzer immers smeden als het heet is, maar dat kan eventueel ook in de achtergrond. Almeida heeft zijn ritzege immers al binnen en zal nu vooral denken aan tijdswinst in het klassement, en die felbegeerde roze trui. Bovendien zal hij de ploeg niet willen oproken voor de zo belangrijke rit van vrijdag.

Jack Haig zal nog iets van zijn Giro willen maken – foto: Cor Vos

Andere renners die er nu nog goed voorstaan in het klassement – denk aan Damiano Caruso, ‘klassementsontdekking’ Eddie Dunbar en Lennard Kämna – zullen vooral bezig zijn met consolideren. Een ritzege is mooi meegenomen, dat staat buiten kijf, maar Thomas, Almeida en in iets mindere mate Roglič steken er momenteel toch bovenuit. In een man- tegen mangevecht zullen de Caruso’s en Kämna’s van deze wereld waarschijnlijk het onderspit delven. Thymen Arensman en Laurens De Plus, die ook nog hoog staan in het klassement, zullen zich dan weer opofferen in dienst van Thomas, mocht dit nodig zijn.

Nee, voor de ritzege kijken we vooral naar sterke klimmers die al wat verder staan in het klassement. Een belangrijke kanttekening: de meeste potentiële rittenkapers staan nog altijd vrij dicht in de stand en zullen dus niet zoveel ruimte krijgen van de klassementsploegen. Een renner die eventueel wel op een vrijgeleide kan rekenen, is Jack Haig. De Australiër staat op bijna elf minuten (10:58) van rozetruidrager Thomas en is dus niet direct een gevaar voor de eidnzege. Haig zal, gezien zijn kwaliteiten, zeker geen kwartier mogen uitlopen, maar een goede Haig heeft ook aan een paar minuten genoeg om uit de greep te blijven.

Haig begon nog met klassementsambities aan deze Giro, maar een valpartij aan het einde van de tweede week gooide roet in het eten. De renner van Bahrain Victorious moest even wat gas terugnemen, maar lijkt inmiddels weer aan de beterende hand. In de rit naar de Monte Bondone zat hij al mee in de vlucht en was hij zeker een van de sterkste klimmers, maar had Jumbo-Visma andere plannen. Heeft hij in de rit naar Val di Zoldo meer geluk?

Heeft Ben Healy nog genoeg jus in de benen? – foto: Cor Vos

EF Education-EasyPost heeft, mocht de rit uitdraaien op een strijd op twee fronten, twee serieuze kanshebbers in de gelederen. De focus van Ben Healy zal in de laatste bergritten vooral liggen op het behouden van de bergtrui, maar dit kan natuurlijk altijd hand in hand gaan met de jacht op een tweede ritoverwinning. Healy is in deze Giro bezig aan een soort ontdekkingstocht als pure klimmer, maar in de achttiende etappe komen de renners niet boven de 1.600 meter. Bovendien zijn de beklimmingen niet al te lang, maal wel erg steil. Dit speelt de Ier in de kaart, of voelt Healy nu toch de inspanningen van de voorbije weken en maanden?

Het moet misschien wel van Jefferson Cepeda komen. De Ecudoraan was in de dertiende etappe naar Crans-Montana al dicht bij een ritzege, maar moest toen na een spannende en heetgebakerde strijd met Einer Rubio en met name Thibaut Pinot genoegen nemen met de derde plaats. Er volgen nog twee kansen voor Cepeda, te beginnen met de rit naar Val di Zoldo. Afgelopen dinsdag, in de rit naar de Monte Bondone, kwam de Ecuadoraan binnen op bijna veertig minuten van de eerste renners in de koers. Heeft Cepeda in die etappe bewust lopen sparen voor wat nog komt? Of is de koek op bij de 24-jarige klimmer?

Thibaut Pinot wil niet met lege handen afscheid nemen van de Giro – foto: Cor Vos

Ook voor Thibaut Pinot begint de tijd te dringen. De Fransman wist zich de voorbije weken al een paar keer te onderscheiden, en heeft al voor genoeg vuurwerk gezorgd in de bergen, maar staat nog wel met lege handen. Donderdag zal hij alles op alles zetten om alsnog een etappe te winnen in deze Giro. In een vlucht is de renner van Groupama-FDJ altijd een renner om rekening mee te houden, maar zal hij ook de ruimte krijgen van INEOS Grenadiers, Jumbo-Visma en UAE Emirates? Pinot staat immers nog altijd maar op goed zeven minuten in het klassement, wat misschien wel funest is voor zijn vluchtambities.

Pinot is niet de enige sterke klimmer die nog redelijk dicht staat in het algemeen klassement. Einer Rubio, Santiago Buitrago, Ilan Van Wilder… Ze staan net als de Fransman nog binnen de acht minuten van Thomas, en zullen dus niet zomaar een vrijgeleide krijgen op weg naar Val di Zoldo. Deze renners hoeven alleen niet per se mee te sluipen in een vroege vlucht. Ze kunnen in de finale eventueel ook eerder aanvallen, zo anticiperen op eventuele versnellingen van de toppers en op deze manier de etappe winnen. Dit is zeker geen sinecure, maar ook zeker niet onmogelijk.

Krijgt Zana de vrijheid, of moet hij bij Dunbar blijven? – foto: Cor Vos

Andere renners die vanuit een vroege vlucht kunnen toeslaan, zijn Filippo Zana (Jayco AlUla) en Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën). Zana is bezig aan een sterke Giro en de Italiaanse kampioen maakte dinsdag nog indruk in de bergrit naar de Monte Bondone. Zana was de laatste overlever van de vroege vlucht en maakte zich, nadat hij was ingerekend, nog nuttig met een fikse kopbeurt voor zijn kopman Eddie Dunbar. Zana moet donderdag misschien wel bij Dunbar blijven, die inmiddels is opgeklommen naar de vijfde plaats, maar krijgt wellicht ook wel de vrijheid om nog een (laatste) keer op jacht te gaan naar een ritzege.

Tot slot noteren we de namen van Warren Barguil (Arkéa-Samsic), de onvermoeibare Derek Gee en Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan) en Carlos Verona (Movistar). En krijgt Jay Vine zo laat in de Giro nog de vrijheid om zijn ding te doen? Of moet hij kopman Almeida zo lang mogelijk bijstaan?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jack Haig
*** Filippo Zana, Thibaut Pinot
** Ben Healy, Ilan Van Wilder, Einer Rubio
* Santiago Buitrago, João Almeida, Geraint Thomas, Primož Roglič


Lees ook:
Giro 2023: De deelnemers en rugnummers

Weer en TV

In startplaats Oderzo schijnt donderdag de zon en is het rond het middaguur een graad of 25. In de daaropvolgende koersuren blijft het overwegend droog, al is het wel bewolkt. Er kan af en toe nog wel een lokale bui vallen, maar zo erg als eerder in deze Giro zal het niet worden. In Val di Zoldo is het warm en vrij vochtig.

Eurosport zendt de hele Giro d’Italia van start tot finish uit. Donderdag begint de uitzending om 12.00 uur.


Dit artikel delen:

37 Reacties

Wim Kruithof 24 mei 2023 om 19:48

Hoop doet leven, nou… hopen doe ik. Zou geweldig zijn om weer een snijdende demarrage te zien van Roglic, die heb ik gemist. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Thomas toch zal breken, wanneer hij bergop herhaaldelijk op de plank wordt gelegd.

Voor het eerst sinds Roglic’ carriere heb ik het idee dat het echt móet deze Giro. Want met de ontwikkeling van al dat jong klassementsgeweld, zou het zo maar kunnen dat dit achteraf de allerlaatste kans bleek te zijn, voor een Giro-zege.

6
Belkin 24 mei 2023 om 21:01

@Paul Hoekstra: wat zever jij nou over Evenepoel? Die is al een ruim een week thuis… je mag hem over anderhalf jaar weer in een grote ronde supporten waarschijnlijk, tot die tijd hoeven we het over hem niet te hebben tijdens een grote ronde lijkt me.

4
Romāns Vainšteins 24 mei 2023 om 19:27

Ja man, vet profiel zeg. Hier zie ik Almeida wel pogen Thomas uit het roze te rijden, mogelijkerwijs is hij op de steilste stukken wel de allerbeste.

2
hjjanssen1973 24 mei 2023 om 19:34

Het zal voor de vluchters zijn. En Almeida lijkt sterker dan Thomas.

1
bartp25 24 mei 2023 om 19:42

Waar baseer je dat op, dat Almeida sterker lijkt? Almeida kon niet mee met de aanval van Roglic Hart en Thomas. Gisteren reed Thomas het gaatje met Almeida heel gezwind dicht toen bleek dat Roglic niet goed was en daarna gaf Thomas ook zeker de betere indruk. De Almeida aan de streep iets explosiever is, dat is niet vreemd.

0
Landeirovic 24 mei 2023 om 20:43

Omdat Almeida piekt naar het einde dat zag je afgelopen weekend al. Ik denk dat Almeida sterker is op de zware percentages. Thomas reed het dicht op 4%. Almeida had al heel veel gegeven.

3
bartp25 24 mei 2023 om 20:48

Laat ik vooropstellen dat ik hoop dat Roglic of Almeida winnen, ik vind, persoonlijk, Thomas zo een saai coureur. Maar tot op heden maakt hij wel de beste indruk. Alle AK renners pieken naar de laatste week, dus dat Almeida dat doet is niet vreemd. Met zijn aanval kwam hij totaal niet weg en Kuss had hem kunnen terughalen maar dat tempo was te zwaar voor Roglic gisteren.

0
hjjanssen1973 25 mei 2023 om 08:10

@bartp25: Almeida oogt fris en scherp, Thomas ook wel, maar is minder explosief en toch zeker 10 jaar ouder. Ik zie de leeftijd nu een rol gaan spelen voor de 1e plek. Los daarvan, geweldige prestatie van Thomas op deze leeftijd nog!

0
bartp25 25 mei 2023 om 08:47

Leeftijd speelt zeker een rol maar niet alleen een negatieve. Ervaring heeft Thomas dan weer veel meer. Het gaat in ieder geval spannend worden.

0
Romano1800 24 mei 2023 om 20:09

ik gok er toch op dat de lijn door gezet wordt en roglic gaat gelost worden morgen . zal tussen Thomas en almeida gaan . en zal almeida 1x een superdag kunnen hebben die pogacar geregeld heeft .

1
droomteam 24 mei 2023 om 20:42

Vabdaag was het een rustige dag voor Roglic ! Mooi omverder tegenezen van zijn val .Ik zie hem met zijn team de tijd terug pakeen en zaterdag maakt hij het af ,

1
Eljorro 24 mei 2023 om 22:21

Ik hoop dat je gelijk krijgt. Denk eerlijk gezegd dat die ene dag niet veel uitmaakt. Hij moet sowieso nog verbeteren om op nivo Thomas/Almeida zien te komen, en daarbovenop moet hij nog tijdswinst zien te scoren.

-1
hjjanssen1973 25 mei 2023 om 08:08

Almeide en Thomas laten toch duidelijk zien dat ze beter zijn.

1
Arry1338 25 mei 2023 om 00:07

Ik verwacht morgen EF in de weer voor Carthy. Healy kan prima werken voor hem en wat bergpunten mee snoepen. Carthy staat op plek 11 in het klassement op 4:50 van de leiders in het klassement. Dat is genoeg om zich niet druk over te maken vanuit INEOS, Jumbo en UAE. Voor hem in het klassement staan de Plus en Arensman, die gaan hun plek echt niet verdedigen. Dan hebben we Leknessund, Armirail, Kämna en Dunbar. Gaan die ploegen het gat met een kopgroep waar Carthy in zit dichtrijden? Dat geloof ik niet.

Overigens zullen Rubio, Pinot en van Wilder ook zeker proberen mee te zitten. En wie weet zitten ze er straks alle 4 wel bij.

1
Dr op en dr over 25 mei 2023 om 08:06

Drie dagen voor het einde gaat ieder team dat een renner in de top tien heeft rijden voor plaats behoudt. Dus ik zie een Carthy absoluut geen ruimte krijgen van ploegen als Bora, DSM en nog wat anderen. (Enkel Ineos zal zich waarschijnlijk focussen op Thomas inderdaad. Maar overige ploegen gaan na 17/18 etappes hun mannetje in de top tien verdedigen, en zullen rijden.)

0
eenpersoon 24 mei 2023 om 19:08

“…voelt Healy nu toch de inspanningen van de voorbije weken en maanden?”. Iedereen heeft dit waarschijnlijk, niet alleen Healy.

0
Wim Kruithof 24 mei 2023 om 19:43

Je trekt het breder, grappig, met jouw nickname.

0
Romāns Vainšteins 24 mei 2023 om 21:55

Healy is natuurlijk bovengemiddeld vaak voluit heuvel & bergop gegaan de afgelopen maanden. Het is pas van de Brabantse pijl geleden dat het begon en nu al kun je hem van verre herkennen met zijn zombie-grinta. Echt wel een revelatie, DE revelatie misschien wel. Dat ie maar een flinke pauze neemt naderhand.

2
bartp25 24 mei 2023 om 19:48

Ik hoop tegen beter weten in misschien dat Roglic betere benen heeft en het verlies gaat goedmaken. Ik denk eerder dat UAE de koers hard gaat maken, met Formolo, McNulty en zeker Vine kunnen ze de koers doen ontbranden op de Forcella Cibiana.
In de komende 2 etappes gaan ze alle 3, Roglic Almeida en Thomas, toch een grotere voorsprong willen nemen op de rest met het oog op de tijdrit.
Pinot voor de bergpunten en de Etappe.

0
Kopinkas 24 mei 2023 om 20:08

Alleen jammer dat Almeida niet de beste daler is. Denk dan ook dat UAE zelf gaat wachten tot de ’tweetrapsraket’ (eventueel wel al mannetjes vooruitsturen)

-3
Paul Hoekstra 24 mei 2023 om 20:47

De Roglic die even Evenepoel een lesje ging leren tijdens deze Giro. De Roglic die bij de eerste twee bergritten van de Vuelta slaag kreeg van Evenepoel en Mas. Het in de Vuelta ook nadien niet kon tegen Mas of Ayuso toen Evenepoel een paar mindere dagen had na een valpartij. De Roglic die al flink wat tijd verloor tijdens de openingstijdrit van deze Giro. De Roglic die bergop slechts wat tijd kon terugnemen op Evenepoel na diens dubbele stevige valpartij een paar dagen voordien (en allicht al het begin van de covidbesmetting). De Roglic die zelfs nog tijd verloor op Evenepoel tijdens de tweede tijdrit. Terwijl Evenepoel duidelijk door ziekte getekend was (wat nadien bevestigd werd door de positieve covidtest). De Roglic die deze Giro geen meter op kop gereden heeft, maar door zijn luitenant uit de wielen gereden werd op Bondone (een luitenant die nadien nog de schade beperkte door Roglic mee te sleuren).

Die Roglic zou geen partij geweest zijn tegen Evenepoel, als die gespaard was gebleven van covid. Zeker als blijkt dat Roglic enkele dagen voor het einde van de Giro achter de morgen 37 jaar wordende Thomas gerangschikt staat. Zelfs achter een verdienstelijke Almeida. Een renner die toch net niet het niveau haalt van toprenners als Pogacar, Vingegaard, de Hart van 2021 en 2023, Evenepoel en de (jongere ?) Roglic.

-17
bartp25 24 mei 2023 om 20:53

Ik heb nooit verkondigd dat Roglic Evenepoel een lesje ging leren. Maar een hele hoop wat als Paul. Vuelta vorig jaar niet fit gestart en ik had het nog wel eens willen zien de Vuelta zonder het uitvallen van Roglic. Daarnaast vergeet je even dat Roglic ook al gevallen was voor de 2e tijdrit.
Je vergeet ook even de Roglic die dit jaar, na een verstoorde voorbereiding in de winter, de TA en Catalonie wint.
Dus doen alsof Roglic kansloos is dat is heel vreemd, kan een mindere dag zijn geweest.
Al is het realistischer dat Almeida en Thomas op dit moment gewoon sterker zijn.

4
Romāns Vainšteins 24 mei 2023 om 21:57

@Kopinikas

Mij lijkt het voor UAE dan ook zeer handig om een renner met goede klim- en daalkwaliteiten in de vlucht mee te hebben. Vine zou ik niet doen maar NcNulty of Formolo kan wel, die laatste lijkt me een hele goede.

Ineos gaat zich niet scheel rijden om dat te beletten denk ik.

-1
Giovinazzi 24 mei 2023 om 22:20

@Paul heeft Roglic je vroeger gepest ofzo? Probeer te genieten van de koers en van een enorme klasbak als Roglic Ipv dat zielige anti supporteren.

10
jenzrscl 24 mei 2023 om 21:20

Stilletjes aan gaan de top 10 renners ook hun plekje willen verdedigen. Type kamna carthy

Ineos zal wellicht koers niet controleren met alleen puccio en swift..
Arensman zal in begin wss overal meeschuiven met mannen die niet mee mogen. Voor derest zal jumbo of uae het wss moeten doen. Al zie ik hun ook wel mannetjes vooruit sturen.

0
poekie 24 mei 2023 om 23:15

VLUCHTERSSSSSS

0
Panamaman29 24 mei 2023 om 23:30

Weet iemand eigenlijk of er een speciale fietswisselzone voor de monte lussari komt zoals in de vuelta van 2020 en het wk tijdrijden van 2017?

0
De Siepel 25 mei 2023 om 06:44

Hoop dat Arensman meegaat in een ontsnapping.

0
hjjanssen1973 25 mei 2023 om 08:14

Dat zou mooi zijn inderdaad, maar ik denk ijdele hoop. Alle ballen op Thomas verwacht ik. Wel is Arensman een stukkie beter dan ik vooraf had verwacht, gezien zijn worsteling met aanpassen en zijn zelfvertrouwen.

-1
Gibo 25 mei 2023 om 09:14

geschikt profiel voor een wat langere finale. hopelijk al oorlog op de Forcella.
Zin in!

0
Basjee 25 mei 2023 om 10:19

Prachtige omgeving bij de Monte Pelmo en Monte Civetta. De steile wegen lenen zich uitstekend voor vuurwerk!

0
sooike 25 mei 2023 om 15:50

Kan Karsten Kroon gewoon de beelden van commentaar voorzien in plaats van dagelijks te oprakelen over datgene wat hij allemaal heeft meegemaakt? Hij heeft nu spijt betuigd dat hij Vinokoerov een hand heeft gegeven. Terwijl de koers in volle gang is praat Kroon liever over ijsjes en Armstrong. Kroon pretendeert alles te weten over de koers, terwijl het wereldje aan hem voorbij trekt zonder hem te herkennen. Zelfs zijn Vlaamse medeconnentator laat blijken het gezever van Kroon beu te zijn. De directie van Eurosport blijkbaar niet

0
Ron Plakbidon 24 mei 2023 om 21:31

De vormpiek van roglic ligt zaterdag. Dus hier zou hij nog wat tijd kunnen verliezen. Dat maakt hij dan zaterdag meer dan goed.

-1
Boasson en Hagen 25 mei 2023 om 08:14

Hé dat lijkt wel op Gianni Moscon op de foto naast Thomas. Maar die doet toch niet mee? *zoekt op* Oh…

-2
Albeijing Feeniks 25 mei 2023 om 09:33

Volgens mij had Evenepoel hier altijd gewonnen. Ik kijk niet meer sinds hij uit de Giro weg is. Een soort stil protest.

-6
Romāns Vainšteins 25 mei 2023 om 11:19

Misschien combineren met een individuele stille mars rondom het hoofdstedelijk gewest? Blote voeten toegestaan.

2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone