Giro 2023: Rubio zegeviert na schouwspel op Crans Montana, favorieten houden zich gedeisd
foto: Cor Vos
vrijdag 19 mei 2023 om 17:16

Giro 2023: Rubio zegeviert na schouwspel op Crans Montana, favorieten houden zich gedeisd

Einer Rubio heeft rit dertien van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van Movistar klopte Thibaut Pinot en Jefferson Alexander Cepeda vanuit de vroege vlucht. De favorieten spaarden zich elkaar op de lastige slotklim, waardoor Geraint Thomas leider bleef.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De dertiende etappe van de Giro d’Italia is vrijdagochtend helemaal door elkaar geschud. Door de slechte weersomstandigheden werd de rit ingekort tot 74,6 kilometer. De beklimming van de Col du Grand Saint-Bernard stond niet meer op het menu. De nieuwe start lag in Le Chable, aan de voet van de Croix de Coeur (15,4 km aan 8,8%).

Een etappe van maar 74,6 kilometer met daarin twee lange en steile beklimmingen, dat beloofde veel vuurwerk vanaf de start. Dat vuurwerk kwam er ook al snel. Onder meer Hugh Carthy, Ben Healy en Jay Vine, die voor de start nog een opmerkelijk interview gaf, trokken meteen ten aanval. INEOS Grenadiers was echter niet akkoord met deze samenstelling en dichtte het gat.

De renners maakten zich klaar voor start nummer twee – foto: Cor Vos

Kopgroep met Pinot
De volgende aanval was wel raak. Thibaut Pinot, Bruno Amirail (beiden Groupama-FDJ), Derek Gee, Matthew Riccitello (beiden Israel-Premier Tech), Einer Rubio (Movistar), Jefferson Alexander Cepeda (EF Edcuation Easy-Post) en Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën) sloegen de handen in elkaar. Op weg naar de top van de Croix de Cœur voelde Pinot zich duidelijk goed. De Fransman versnelde en daardoor moesten Amirail, Paret-Peintre en Riccitello de rol lossen.

Pinot kwam dan ook als eerste boven op de top van de Croix de Coeur. De klimmer haalde daardoor 40 punten binnen voor het bergklassement. Vervolgens doken de renners de afdaling in, die er nat en slecht bij lag. De vluchters namen niet al te veel risico, maar dat deed Paret-Peintre wel. De coureur van AG2R Citroën kon op die manier weer aansluiten in de kopgroep. Even nam hij zelfs wat afstand, maar dat verhaal duurde niet lang.

Pinot voelde zich duidelijk goed, al maakte ook Gee weer indruk – foto: Cor Vos

Lang gevecht op Crans Montana
In de vallei trok Pinot, die op een kleine vijf minuten van leider Geraint Thomas stond, een aantal keer stevig door, maar de kopgroep trok uiteindelijk wel samen richting de voet van de Crans Montana (12,9 km aan 7,2%). Die voet bereikten ze met een voorsprong van drie minuten. In het peloton zette INEOS Grenadiers zich de hele dag op kop.

Na nog geen kilometer klimmen besloot Pinot al dat het tijd was om te demarreren. De 32-jarige coureur kreeg alleen Cepeda, die in de vallei weigerde over te nemen in de kopgroep, in zijn spoor. Nadat de twee even de benen stil hielden kwamen Rubio en Gee terug, al duurde het niet lang voordat Gee weer moest lossen. Pinot, Cepeda en Rubio waren duidelijk de twee beste klimmers van de kopgroep.

Rubio keerde steeds terug – foto: Cor Vos

Strijd tussen Cepeda en Pinot, wat doet Rubio?
Pinot nam af en toe een aantal meters afstand, maar steeds slopen Cepeda en Rubio weer terug richting het achterwiel van hun Franse concurrent. Het gevecht in de kopgroep was te omschrijven als bijzonder vreemd. Cepeda en Pinot hadden het continu met elkaar aan de stok. Het zorgde er even zelfs voor dat Pinot Cepeda even liet rijden, waarna hij een tijdje zelf moest achtervolgen.

De drie tenoren kregen elkaar niet af en gingen met andere woorden met zijn drieën de laatste kilometer in. Cepeda ging van bijzonder ver de sprint aan. De Ecuadoriaan werd dan ook al snel ingehaald door Rubio en Pinot. Rubio, die vaak de rol moest lossen op de slotklim, had nog een sterk eindschot en sprintte naar de zege. Pinot en Cepeda moesten vrede nemen met het podium.

Favorieten sparen elkaar
De favorieten hielden zich gedeisd vrijdag. Hugh Carthy, Lorenzo Fortunato en Eddie Dunbar kozen het hazenpad, maar de renners in de top-5 reden elkaar niet uit de wielen. Grote verschillen zijn er dus nog steeds niet in de Giro d’Italia.

De grote favorieten deden niet veel – foto: Cor Vos

 
91 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023
Voor de zoveelste keer deze giro vraag ik me om 17:30 af waarom ik in hemelsnaam mijn halve middag heb besteed aan tv kijken. Vorig jaar was saai, maar deze editie slaat echt alles. We gaan de 3e week in zonder enige strijd op het scherpst van de snede. Ongelofelijk. Over aanpassing van het parcours: Wat de renners zo te merken niet beseffen, is dat de absurditeit van het wielrennen (en dus ook eventuele erbarmelijke omstandigheden) deel uit maakt van waarom de sport tijdens de tweede helft van de 20e eeuw een van de populairste sporten ter wereld werd; een ontwikkeling waar zij het feit dat zij hun sport als beroep kunnen uitoefenen hebben te danken. En néé, hiermee zeg ik niet dat parcourswijzigingen per definitie not-done zijn (Iseran 2019, compleet logische beslissing destijds), maar wat er vandaag gebeurt ligt wel in een lijn met een trend die al enkele jaren bezig is. En ja, de critici - zo ook ik - typen dit allemaal achter een laptop omgeven door comfort, maar dat zijn wel de consumenten van het bedrijf van de renners: zijzelf.
  @Vespa Mooi gesproken.
  19 mei 2023
  Was het niet rit 5 waar we het allemaal er over eens waren dat het parcours veel te onveilig was? De eerste beklimming was zo goed als ondergesneeuwd, de tweede had een van de gevaarlijkste afdalingen die ik al heb gezien. Trouwens, in zo'n lange rit wacht iedereen nog meer af tot de laatste klim. Welke grote rondes hebben jullie trouwens gezien die zo veel beter waren dan de Giro vorig jaar? Als er een grote ronde echt saai was waren het wel de Tour en de Vuelta van 2021, met complete dominantie van Pog en Rog respectievelijk.
  19 mei 2023
  @Vespa, Ik ga tot op zekere hoogte mee in je redenering. Renners hebben in feite allemaal de mogelijkheid om extra kleren aan te trekken, of om boven op de berg te stoppen voor twee extra jasjes, verse droge handschoenen, etc. Wat mij dan wel verbaast is dat ze er dan voor kiezen om een afdaling over een hele slechte weg te nemen. Ook daar kun je zeggen dat renners zelf bepalen hoe hard ze gaan, maar je hebt ergens ook te maken met putten, kuilen, stenen, etc. Ik vraag me af of dezelfde beslissing genomen zou zijn als dit de eerste dag was met regen. Het voelt een beetje als een optelsom, waarbij renners inmiddels al bijna 2 weken iedere dag natgeregend bij de bus aankomen.
  19 mei 2023
  Ergens heb je gelijk, maar aan de andere kant vind ik het altijd bijzonder dat 'fans' lopen te klagen over een gratis te kijken sport. Daarnaas duurt een ronde 3 weken en we lopen per dag te zeuren of de renners een strijd leveren, die kijken naar de eindoverwinning. Maar deze giro is idd niet wat we gewend zijn, de eerste 2 weken zijn niet spectaculair.
  Flauwekul Brommer van Bern. De organisatie oogst nu wat het zaaide. Een overdreven zware slotweek, etappes die nutteloos over de 200 km gaan, 7 keer over de grens van 2000 meter gaan en gratis erbovenop nog hondenweer. Het is gewoon allemaal te… en dan krijg je dus een gesloten koers. En dat is niet de eerste keer in de Giro. Parcoursbouwer moet eens voor de spiegel gaan staan net als de organisatie. Als ze zich graag willen nestelen naast de Tour, dan is dit niet de manier.
19 mei 2023
Een muis zou de etappe nog schromelijk overdrijven... ze baarde een amoebe. Zal prima logica tegenaan te kletsen zijn, maar voor de kijker was dit een enorme farce. Met enkel diepe buiging voor Pinot.
Morgen sprintritje, overmorgen overgangsrit voor de vluchters en daarna een rustdag. Als je dan een ritje van 75 kilometer krijgt voorgeschoteld, zou je denken dat er toch iets gebeurt bij de klassementsmannen, hier kan je toch perfect van herstellen.
  19 mei 2023
  'overgangsrit' is wel een beetje een understatement voor een etappe met 4000+ hoogtemeters. Dat is gewoon een soort Ronde van Lombardije met dezelfde aankomst ook. Mooie rit om wat mannen uit de tweede lijn al vroeg aan te laten vallen.
Twee vechten om een been, Rubio gaat er mee heen.
  Als Cepeda zo hard als Rubio had gesprint, had Pinot dan de etappe gewonnen?
  19 mei 2023
  Dan had Cepeda gewonnen. Domme vraag.
  Klinkt dom, maar Pinot zou eventueel extra krachten hebben gevonden om Cepeda van de winst te houden.
19 mei 2023
Rubio, gefeliciteerd met dit staaltje eersteklas wielrennen. Je was niet de sterkste, wel de snelste en de slimste. Ik ben ook blij dat Pinot eindelijk weer echt goede benen kan laten zien. De blauwe trui voor morgen als troost.
  19 mei 2023
  Ja dit is nou echt een overwinning die wielrennen wielrennen maakt. Als Pinot strak naar boven rijdt en de energie van zijn 7 (?) demarrages in de eindsprint legt...hoe Pinot verliest is óók wat wielrennen wielrennen maakt.
  19 mei 2023
  Precies dat, gaat hij eigen tempo omhoog zit Cepeda in zijn wiel maar wel met zijn tong tussen zijn kader en klets hij er op het einde van weg. Zijn agressie tegen Cepeda laat hem hier verliezen. Ook zijn overmacht in zo een groep zo overduidelijk laten zien op de voorlaatste klim is niet echt handig.
  19 mei 2023
  Ach, de aard van het beestje. Ik mag hem wel Pinot. Gewoon totaal niet berekenend kunnen rijden heeft z'n charme vind ik. Winnen zoals Rubio vandaag is mooi, maar Pinot zo bezig te zien vind ik ook erg mooi.
  19 mei 2023
  Oh begrijp mij niet verkeerd, alle respect voor de kracht die hij uitstraalt. Is weer mooi op niveau en dat gun ik hem wel. Het is enkele voor je palmares soms beter om eens na te denken.
19 mei 2023
Twee weken onderweg en slechts één grote prestatie gezien, de eerste etappe gewonnen door Remco Evenpool.
19 mei 2023
Pinot Pinot… als je het zelf allemaal niet zo helder ziet zou je toch mogen verwachten dat een soort begeleider, een ploegleider bv, je verder kan helpen… edoch, nee… deze overwinning heeft FDJ weggegeven…
19 mei 2023
Wat een passieve Jumbo ploeg. Roglic kan al bij verschillende ritten boni nemen maar ze doen helemaal niks. Geen meter kopwerk en profiteren van het werk van Ineos. Met de uitstraling en renners van zo een team is dit niet wat ik verwacht. Voor mijn part mag een van de Ineos renners de Giro winnen. Zij hebben er dan tenminste voor gewerkt.
  19 mei 2023
  @Wimvl JV heeft 3 renners op het laatste moment vervangen. Het is dan ook verstandig om energie te sparen. Roglic is 2 dagen geleden gevallen en misschien wel in herstelmodus. De opmerking met de 'renners' kan ik ook niet volgen. Welke renners bedoel je dan. Voor het gemak noem ik ze even Oomen, Bouwman, Dennis, Hessmann, Gloag, Affini en Kuss
  19 mei 2023
  @Wim, Uiteindelijk heeft Ineos net zo veel strijd geleverd als Jumbo. Ook zij kozen ervoor om niet te spelen met De Plus en Arensman, maar om heel rustig en in groep af te dalen. En ook heel rustig de klim op te rijden tot pakweg de laatste 3k. En eigenlijk waren ook alle andere klassementsrenners net zo passief. Enkel Carthy verdient geen veeg uit de pan...
  19 mei 2023
  dat was volgens mij ook precies de bedoeling lol./
  19 mei 2023
  dat was volgens mij ook precies de bedoeling lol./
Pinot is véél te emotioneel van karakter. Dat kost hem vandaag wederom de overwinning. Smijten met zijn krachten, omdat hij zich te openlijk irriteert aan kleefzwam Cepeda.
19 mei 2023
Ben fan van Pinot maar hij liet zich hier behoorlijk opnaaien. Als hij tempo rijdt tot aan de laatste kilometer, waren de twee dwergen waarschijnlijk uitgepierd geweest en had hij kunnen vertrouwen op zijn eindsprint. Nu demareert hij 25 keer zonder resultaat. Maar goed, sport is emotie, ook tijdens de koers.
Geweldig leuk gevecht tussen Thibaut & de ukkies. Geweldig saai erachter, het zal zijn dat de mannen weten elkaar nauwelijks te ontlopen en angst voor een counter hebben. Arensman trouwens prima weer, die gaat deze ronde meteen al als laatste man aan de bak voor de eindwinst. Dat is verre van voor lul meepeddelen.
  19 mei 2023
  Klopt hele saaie giro ..
  19 mei 2023
  @Dikke vrouw als je het maar vaak genoeg zegt ga je het zelf ook geloven. Kijk eens wat verder dan de top van het klassement!
  19 mei 2023
  Ja, eens over Arensman. Blijkt ook echt een groteronderenner.
  @Lalsasien Je gaat me toch niet vertellen dat jij dagelijks op het puntje van de zetel zit? Als dat zo is ben je wel heel snel tevreden.
  19 mei 2023
  @Bendy je kan het ook omdraaien.
  19 mei 2023
  De strijd om de ritzege was echt leuk vandaag. Jammer dat Pinot hem niet pakt. Ik gunde het hem echt. Wat een etterbak is de Cepeda zeg. Bij de favorieten gebeurt weer eens niets. Dat is blijkbaar het nieuwe normaal.
Heerlijk gevecht van de 3 koplopers, Rubio uiteindelijk de minste energie verloren door zoveel mogelijk eigen tempo te rijden. Prachtige ergernis bij Pinot, reed erg sterk, geweldige afdaling, maar hij is onderhand wel gewend hoe onrechtvaardig het soms is. Heeft in ieder geval veel kleur gegeven aan deze verder weinig verheffende rit. Nee, weinig spektakel tot dusver in de Giro, daarom mooi dat ES Kees Prins heeft ingehuurd om deze keer als motorverslaggever een vermakelijk typetje neer te zetten.
19 mei 2023
Tja, gelukkig kon ik de aardappelen schillen en alvast opzetten, plantjes water geven en nog wat werk afmaken. Ook de vaatwasser maar aangezet. Was dus niet helemaal zonde van de middag. Ik begin Evenepoel stilaan te missen in de Giro.
  19 mei 2023
  En volgende week meer van dat… ik voorspel een kraaknet huis en allerlei culinaire hoogtepunten….!
19 mei 2023
Fantastische strijd in de kopgroep met helaas niet de gehoopte winnaar maar dat is wel de charme van het wielrennen.
19 mei 2023
Het wordt eigenlijk bijna nooit gedaan en als coureur weet je hoe moeilijk het is om dit in zo een groep te doen maar de enige juiste tactiek van Cepeda. Pinot laat gewoon weer zien dat hij een domme renner is door zoveel overmacht te laten zien op de voorlaatste klim. Dat die anderen dan meerijden om een mooie top 10 plek te halen is logisch maar als 2e en 3e beste klimmer kun je alleen winnen door Pinot meer te laten werken. Laat zich vervolgens in de klim volledig gekmaken en vergeet iemand eraf te rijden die een betere sprint heeft. Als hij gewoon tempo blijft houden zit Cepeda tussen zijn kader en maakt hij het vanzelf af met zijn betere punch. Cepeda doet alles goed tot het eind en laat daar dan weer een grote steek vallen. Mooie tactiek waar Pinot mijns inziens de grote verliezer is.
  19 mei 2023
  Cepeda reed dom op alle vlakken. en werd daar nog laatste in de sprint. Rubio profiteerde inderdaad van Pinot die zich gek liet maken. Maar Cepeda moet langer fietsen dan 1 ritje. Dit is geen reclame voor hem. Pak een keer de kop, hoef je geen beulswerk te doen, maar elke keer opzichtig niet meerwerken helpt zijn zaak echt niet. Ik had hem de berm in gereden denk ik, al is dat ook niet slim. Jefferson was net zo dom als Pinot ongeveer.
'Pinot en de Zuid-Amerikanen in de giro' is wel een ding. De Giro die Froome won had hij ook al z'n mot met 2 Zuid-Amerikanen (toen met Carapaz en MAL).
  19 mei 2023
  Als je als kleine Zuid Amerikaan zo een grote Fransman ziet smijten met zijn krachten en het bij iedere kopbeurt van hem 2a3km/h sneller gaat dan weet je op wie je moet letten. Er straalt weer veel kracht van uit enkel dat kopje wil niet mee.
19 mei 2023
Pinot de domste in de koers. Laat zich heerlijk meetrekken door een motard, waarschijnlijk een Fransman. Daarna laat hij zich gek maken door Cepeda en verspilt veel te veel energie door niet doordachte demarrages. JV de lafste in de koers of Roglic moet wel heel veel last hebben van zijn valpartij van gisteren. Als ze zo blijven koersen winnen ze niet ene etappe. Laten we hopen dat Almeida dit laffe koersen afstraft en deGiro wint.
  19 mei 2023
  @Tripod Nou, dit bericht is verheffend! Geen enkel positieve noot en veel aannames. Je kunt ook de uitgekookte taktiek van Rubio aanstippen.
Volgens mij is er járenlang in een GT niet zo'n absurd zware laatste week geweest. De passiviteit van sommige ploegen is enorm logisch, alles wat je nu te veel doet betaal je dubbel terug in de laatste week. Daar worden de knikkers pas verdeeld. Wat dat betreft kan je de laatste week beter niet zo zwaar maken.
  19 mei 2023
  Er komt nog 1 “absurd” zware etappe… die laatste week is erg overroepen…
  16, 18, 19 en 20. Ik tel 4 zware etappes in 5 dagen. Dat is wmb een absurd zware week.
19 mei 2023
De drie strijd voorin was vermakelijke kost (met bord op schoot uitgesteld gekeken), zeer grappig om naar te kijken en de beroemde derde ging ermee heen. Jammer dat de klassementsmannen er nog niet veel zin in hebben maar ja ook dat is koers, hoort er allemaal bij.
19 mei 2023
heren van het klassement laten wederom hélemaal niets zien, wat een helden jammer dat pinot niet won
  Als Pinot had willen winnen had hij toch ietsje slimmer moeten rijden! Als je het laatste stuk op kop blijft sleuren met twee slepers aan je wiel weet je toch dat je geklopt bent?
  19 mei 2023
  Pinot reed ook voor zijn klassement en dan zit je tactisch klem.
19 mei 2023
Dit was hogeschool-wielrennen. Althans, zo probeer ik er maar naar te kijken. De drie vooraan verdienen een dikke pluim voor hun entertainment. Iets met 2 honden en een been; de leepste heeft het spel aangezien, en uiteindelijk fantastisch gebruik gemaakt van de rivaliteit tussen Cepeda en Pinot. En daar achteraan: nul spektakel. Rustig bergop, rustig bergaf en weer rustig bergop. Weer een dagje verder. Ik vraag me wel af wie ik dit precies moet verwijten. Ineos? TJV? UAE? Of misschien toch de favorieten van de tweede lijn... Een type als Leknessund, of wie weet wel Kamna, hadden misschien wel wat meer moeten proberen dan meefietsen op de slotklim. Nu hebben ze op het eind wat seconden verloren, maar volgens mij hadden ze net als Carthy ook kans om tijd te pakken. Persoonlijk denk ik dat zowel Ineos als TJV het wel best vonden zo. Jammer voor ons als kijkers, dat dan weer wel. Met Hart en / of Evenepoel hierbij hadden we denk ik ook wat meer strijd gezien tussen de kopmannen.
19 mei 2023
Jumbo met 5 man bij de eerste 25 in een bergetappe waarvan 3 overduidelijke knechten. Dan doe je iets fout.
  19 mei 2023
  @Sprintmaster Wat doet JV dan fout?
19 mei 2023
Topploegen en toprenners ga je schamen voor deze wanvertoning van 75km. Aub nooit meer klagen bij de organisatie of ze een etappe willen inkorten. Jumbo die met 5 man vooraan helemaal niets doet. Alleen Bahrein die halfslachtig wat deed. Hoop dat dit laffe koersgedrag in de slotweek wordt afgestraft en dat iemand vanuit de 2e de lijn deze Giro gaat winnen. Als Pinot minder energie had verspilt met onnodige demarrages te ver van de finish had hij deze etappe vermoedelijk gewonnen.
19 mei 2023
Hihi, dat is idd wel erg slordig
19 mei 2023
let op almeida gaat de giro winnen, altijd sterk in de 3e week en kan als geen ander een klim als tijdrit benaderen
  19 mei 2023
  Het onderbuik gevoel zegt mij dat hij altijd wat minder zal zijn tov Roglic en/of Thomas. Maar het kan zeker, we gaan het zien.
  19 mei 2023
  Precies dit! Almeida heeft het vaak moeilijk als er aanvallen zijn maar rijdt een eige tempo. Als hij die klimtijdrit op een heel sterk tempo omhoog rijdt zonder tempoversnellingen zie ik hem echt uithalen.
  19 mei 2023
  Hoe langer de rest wacht met aanvallen, des te groter die kans wordt inderdaad. Zou zomaar eens de Carapaz(2019) van deze ronde kunnen worden.
  Denk het ook. Almeida zal de strijd tussen Roglic en Thomas nauwlettend en letterlijk volgen, op zijn sterke aankomst rekenen en alles, UAE-stijl, op de klimtijdrit zetten.
  19 mei 2023
  Mijnwerk modus ?

Reacties zijn gesloten.