Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 21 individuele tijdrit in Verona
foto: Cor Vos
zondag 29 mei 2022 om 07:45

Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 21 individuele tijdrit in Verona

Nog een etappe en dan zit de Giro d’Italia 2022 erop. Anders dan de Tour de France, waar de ronde traditiegetrouw eindigt met een sprintersrit door Parijs, vormt een individuele tijdrit het sluitstuk in de Corsa Rosa. Het zou niet voor het eerst zijn dat de leiderstrui op de slotdag nog van eigenaar wisselt, al lijkt het klassement nu in een plooi te liggen. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten voor de laatste dagzege.

Parcours

De Giro d’Italia wordt afgesloten met een rit tegen de klok in Verona. De chrono van 17,4 kilometer lang kent onderweg één hindernis. In het midden van het parcours ligt namelijk de beklimming van Torricella Massimiliana, een heuvel van 4,5 kilometer aan 4,6%.

Planimetria / Map Tappa 21 Stage 21 Giro d'Italia 2022

Het parcours gaat het eerste gedeelte over het Torricelle Circuit, dat in 2004 decor was van het wereldkampioenschap op de weg. Het eerste deel van de tijdrit gaat rechtdoor over een brede weg die gaandeweg overloopt in de heuvel van ruim vier kilometer.

Op de top van Torricella Massimiliana, aan het tussenpunt na 9,5 kilometer, wordt de enige tussentijd gemeten. Hier zijn ook de laatste drie bergpunten van deze ronde te verdienen, voor wat het waard is. Hierna volgt een afdaling van vier kilometer en rijden de coureurs de straten van Verona binnen. De laatste drie kilometer kent een aantal scherpe bochten.

Rond 17.10 uur zondagmiddag rijdt de roze trui de arena van Verona binnen op de Piazza Bra en wordt duidelijk wie de Giro d’Italia 2022 op zijn palmares mag bijschrijven.

Start eerste renner: 13.55 uur
Finish eerste renner: tussen 14.15 en 14.25 uur

Start laatste renner: 16.47 uur
Finish laatste renner: tussen 17.05 en 17.15 uur

Afstand: 17,4 kilometer
Tussenpunt: na 9,5 kilometer


Favorieten

De slotetappe van de Giro d’Italia staat vooral in het teken van de strijd om de laatste roze trui en de Trofeo Senza Fine, maar ook staat de 21ste dagzege op het spel. De top drie in het algemeen klassement heeft een redelijke tijdrit in de benen, maar normaal gesproken gaat de winst naar een echte specialist in het werk tegen de klok. In 2019 werd de afsluitende tijdrit op vrijwel hetzelfde parcours verreden en pakte Chad Haga de overwinning, vóór Victor Campenaerts en Thomas De Gendt. De gemiddelde snelheid bedroeg toen 46,1 kilometer per uur.

Edoardo Affini – foto: Cor Vos

Mogelijk krijgt het publiek in het Romeinse amfitheater van Verona een Italiaanse winnaar te zien. Jumbo-Visma kwam met mooie ambities naar de Giro, maar de kopmannen konden zich niet in de strijd om het algemeen klassement mengen. Door de successen van Koen Bouwman werd het toch nog een ronde om tevreden op terug te kijken. Edoardo Affini kan op de slotdag de wedstrijd in stijl afsluiten. De tijdrijder beschikt in de derde week nog over goede benen en was vorig jaar al eens derde in de afsluitende rit tegen de klok. Houd de Italian Stallion in de gaten.

Met Matteo Sobrero van BikeExchange-Jayco staat nog een sterke Italiaanse tijdrijder aan de start. Zelfs de huidige nationaal kampioen, want de 25-jarige renner klopte vorig jaar door en rond Faenza de eerder genoemde Affini, Mattia Cattaneo én wereldkampioen Filippo Ganna. Sobrero was een jaar geleden vierde in de afsluitende tijdrit naar Milaan en won later dus het nationaal kampioenschap en het Europees kampioenschap Mixed Relay. Eerder deze Giro reed hij naar de vierde plek in de individuele tijdrit door Boedapest.

Matteo Sobrero – foto: Cor Vos

In de Hongaarse hoofdstad sprong vooral de knalprestatie van Mathieu van der Poel in het oog. De kopman van Alpecin-Fenix kwam alleen niet aan de tijd van Simon Yates en verdedigde zijn roze trui met verve. MVDP kondigde al aan dat als hij zich goed voelt, hij ervoor wil gaan door en rond Verona. Met Yates hoeft hij alvast geen rekening meer te houden, want de Brit staakte in de zeventiende etappe de strijd. Bovendien voelt Van der Poel zich tegen het einde van de Giro nog goed, vertelde hij in aanloop naar het slotweekend.

Van der Poel is niet de enige Nederlander om naar uit te kijken in de tijdrit rond Verona. Thymen Arensman van Team DSM hoorde in zijn juniorentijd al tot de betere Nederlandse tijdrijders, was dit jaar zesde in de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico en is op dit moment aan een steengoede Giro bezig. In de rit tegen de klok door Boedapest reed de 22-jarige renner knap naar de tiende plaats, op achttien seconden van winnaar Yates. Later was hij onder andere tiende op Blockhaus en tweede in de rit naar Aprica. Zaterdag werd hij nog vijfde op de Passo Fedaia.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Behalve Affini heeft Jumbo-Visma nog meer opties in de tijdrit. Tobias Foss is Noors kampioen in deze discipline en reed dit jaar al naar een vierde plek in de tijdrit van de Volta ao Algarve en naar de zesde plaats in de rit tegen de klok in Boedapest in deze Giro d’Italia. Een internationale tijdrit bij de profs kon hij echter nog niet winnen en momenteel maakt hij een moeizame Giro door, nadat hij in 2021 negende was in het eindklassement. Kan de 25-jarige renner zich in zijn kampioenstrui nog een keer opladen en de ronde afsluiten met een mooie uitslag? Bergklassementwinnaar Koen Bouwman heeft ook een goede tijdrit in de benen.

Ben Tulett is pas aan zijn eerste grote ronde bezig, maar haalde in de individuele tijdrit door de Hongaarse hoofdstad Boedapest al een fraaie vijfde plaats. De Brit was slechts een fractie van een seconde van de vierde plek van Matteo Sobrero verwijderd. Wel hield hij onder meer Tobias Foss en Wilco Kelderman achter zich. In aanloop naar de Giro was hij ook al tiende in de lastige tijdrit van de Ronde van het Baskenland. De tweevoudig wereldkampioen veldrijden bij de junioren kan in Verona opnieuw een gooi doen naar een goed resultaat. Zaterdag kwam hij nog enorm sterk voor de dag.

Richard Carapaz – foto: Cor Vos

Van de top drie van het algemeen klassement heeft Richard Carapaz misschien wel de beste tijdrit in de benen. Het kopstuk van INEOS Grenadiers is de huidige Ecuadoraanse nationale kampioen en heeft goede herinneringen aan de tijdrit rond Verona, want in 2019 stelde hij hier – toen nog in de trui van Movistar – zijn eindzege veilig. Bovendien kan hij profiteren van de adviezen van Ben Tulett en Jonathan Castroviejo, die al eerder op het parcours verschijnen. Maar of het genoeg is om ook te winnen? Hij zou daarmee wel zijn roze kater van zaterdag kunnen wegspoelen. Maar de eindzege lijkt een brug te ver.

Behalve Sobrero, Foss en Carapaz, komen we nog enkele nationale kampioenen tegen, onder wie Lawson Craddock van BikeExchange-Jayco. Zijn ploeg raakte onderweg kopman Simon Yates kwijt, kan de Amerikaan in Verona zijn kans grijpen nu hij met niemand rekening meer hoeft te houden? Thomas De Gendt van Lotto Soudal was in 2019 derde in de slottijdrit in Verona na Chad Haga en Victor Campenaerts, maar die zijn er nu niet bij. Laten we dus ook de naam van de etappewinnaar van Napels markeren.

De laatste naam die we willen noemen, moet je ook bij Jumbo-Visma zoeken. Jos van Emden is onlosmakelijk met de Giro-eindzege van Tom Dumoulin in 2017 verbonden. Want waar Dumoulin het roze veiligstelde, won Van Emden de slottijdrit. Het zou voer voor een leuke vraag zijn voor het populaire bordspel Triviant. Dat de tweevoudige Nederlandse kampioen in deze discipline nog steeds hard tegen de klok kan rijden, bewees hij wel in Tirreno-Adriatico waar hij achtste was in de individuele tijdrit rond Lido di Camaiore.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Edoardo Affini
*** Mathieu van der Poel, Matteo Sobrero
** Thymen Arensman, Tobias Foss, Ben Tulett
* Richard Carapaz, Lawson Craddock, Thomas De Gendt, Jos van Emden

Giro 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Zoals het er nu voorstaat komt het tijdens de slottijdrit in Verona op zondag tot enkele buien, volgens Weeronline. De verschillen tussen de renners kunnen dan ook groot zijn en ook de weg kan nat of wellicht net droog zijn.

De uitzendrechten van de Giro d’Italia in Nederland en Vlaanderen zijn in handen van Eurosport. De ritten van de Italiaanse ronde zijn elke dag van start tot finish te volgen op Eurosport 1 of via Eurosport Player. Zondag is Eurosport er vanaf 13.30 uur live bij. Op WielerFlits is alle actie te volgen in een liveblog.


RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2022 19:06
Zou Mathieu gewoon de 4 sterren geven.

Verder zou je wel denken dat dit de favorieten zijn voor de tijdrit in de Ster van Bessèges of iets gelijkaardigs.
28 mei 2022 19:12
Mathieu is hier gewoon topfavoriet bij gebrek aan tijdrijders van wereldniveau
    28 mei 2022 19:25
    Dat krijg je met 2 korte tijdritten die vooral heuvelachtig en bochtig zijn. Nauwelijks opties voor de tempobeulen om hun ding te doen, dus komen ze ook niet.
28 mei 2022 19:27
Ik heb de Giro niet super goed gevolgd maar Tobias Foss eigenlijk nooit vooraan gezien. Haalt hij gewoon zijn niveau niet of zou hij zich volledig richten op morgen? Ik denk overigens affini op 1
    28 mei 2022 19:30
    Foss was de eerste tijdrit 6e en verder overal gelost. Geen idee of hij nog wat niveau of wilskracht heeft voor de tijdrit morgen.
    28 mei 2022 20:16
    Hij haalt zijn niveau niet. Want hij wilde wel aanvallen, maar komt ook al die ritten niet in de kopgroep.
28 mei 2022 20:01
Ongekend zwak deelnemersveld voor een TT in een grote ronde.
28 mei 2022 20:10
Tja je moet kelderman nooit van tevoren opschrijven natuurlijk. Dus dat doe ik bij deze niet. Winnen zou zonde zijn natuurlijk.

Thomas degendt kan dit was derde in 2019, maar is nu wat roestig. Maar won wel een rit deze giro. Dus het kan zomaar.
Verder werd Tobias Ludvigsson nog 5e in 2019 in nagenoeg dezelfde tijdrit, maar we hebben hem nu niet gezien. Ook Pello Bilbao stond toen in de top10.
28 mei 2022 20:10
De Gendt heeft zich geweldig goed weggestopt en heeft volgens mij alles op deze tijdrit gezet. Voor mij de topfavoriet.
    28 mei 2022 20:21
    Leuke renner, maar heeft al dik twee seizoenen geen sterke tijdrit meer gereden (tenzij ik er een in 2020-2021 over het hoofd zie).
    28 mei 2022 20:56
    2020 was hij 4de in rit 14 in de Giro na Ganna, Dennis en McNulty.
    Ook 4de in de tijdrit in Parijs-Nice.

    Daarna is 't inderdaad niet meer gelukt. Het zou een grote verrassing zijn, maar De Gendt is een 'rare patriot', zoals José De Cauwer dat noemt.
    28 mei 2022 21:24
    De Gendt is uitgepierd
    28 mei 2022 22:36
    De Gendt heeft nog nooit een tijdrit gewonnen… Top 4 moet wel haalbaar zijn.
    29 mei 2022 08:39
    Het merendeel van de favorieten in deze tijdrit heeft nog nooit een tijdrit gewonnen volgens mij ;)

    Jos en Affini wel maar de rest vraag ik me af.
    29 mei 2022 09:49
    Goh, @kopinkas, is nog correct ook, straf tweede na Campenaerts op het BK in 2018 is zijn beste tijdrit prestatie - bizar dat die nog nooit een tijdrit gewonnen heeft op het hoogste niveau!
    29 mei 2022 09:53
    @Wheely
    Sobrero is Italiaans kampioen natuurlijk, gewonnen van Affini en Ganna daar
    29 mei 2022 10:04
    Oja Maillot das waar ook. Nou dan verwacht ik wel wat van hem.
28 mei 2022 20:24
Ik denk dat mensen met zijn allen Will Barta vergeten, die werd vorig jaar (?) nog op 1 seconde geklopt door Roglic dacht ik ergens. Niet dat hij hier meteen zal winnen, maar hij mag toch wel genoemd worden denk ik.
    28 mei 2022 20:30
    2e in de vuelta 2020. Die tijdrit leverde hem een contract op bij EF en nu movistar. CCC ging kopje onder. Sindsdien geen opmerkelijke prestaties meer, ook de tijdritten lopen niet.
28 mei 2022 20:36
Als het gaat regenen zal dat grote invloed gaan hebben en kan er zomaar een totaal onverwachte naam winnen. Ben benieuwd.
28 mei 2022 20:44
Laat Affini het maar doen idd. Vind dat hij een mooie giro gerden heeft en dat dit verdient.
    28 mei 2022 20:56
    Quote:
    Vind dat hij een mooie giro gerden heeft en dat dit verdient.


    Lijkt mij een prima zinsconstructie Romans. Geheel met je eens ook, Affini komt deze wel toe. Dan voegt hij nog een uitroepteken achter Jumbo-Visma's meest succesvolle Giro sinds ik me kan herinneren.
28 mei 2022 20:47
Het schijnt dat een anoniem persoon 16 rijpe ananassen en ingrediënten voor evenzovele pizzabodems heeft besteld.
    28 mei 2022 20:50
    Reden genoeg om er neusnaarbeneehellende helicopter voor te posteren.
    28 mei 2022 21:07
    @rv, schijnt dat die ook besteld is. Door een wijnboer uit Trentino die anoniem wenst te blijven.
28 mei 2022 21:24
Moeten we het serieus nemen dat Jos van Emden een ster krijgt?
    28 mei 2022 21:33
    In dit veld? Ja. Is toch zeker een top 10 kandidaat, zou er bijna op willen inzetten
28 mei 2022 22:44
Puur op rancune gaan ook Schmid (bochtje Bouwman) en Sivakov (kopwerk voor doorzakkende kopman) hier ook iets neerzetten.
MVDP met een wheelie naar de hotseat…
28 mei 2022 23:09
Wat met Kelderman..?
29 mei 2022 00:06
Foss... Op basis van potentieel een logische kanshebber, maar met zijn slechte vorm en niets om voor te vechten vraag ik mij af of zo'n renner er nog iets van kan maken in de laatste tijdrit (top-5 zou mij verwonderen).
    29 mei 2022 00:23
    Ik verwacht morgen felline ook in de top 5... lijkt zijn weg terug te hebben gevonden en kon dit toch ook altijd wel. Ook wel benieuwd naar dowsett. Misschien te bochtig maar kan zich toch af en toe wel met de top meten.
29 mei 2022 06:57
Simpel gezegd zijn er 10 renners over uit de top 13 van de vorige tijdrit. In volgorde van uitslag VAN DER POEL SOBRERO TULETT FOSS KELDERMAN KÄMNA SCHMID ARENSMAN NIBALI AFFINI.

Als ik ga afstrepen qua staat van paraatheid, dan kan iedereen hier winnen behalve Nibali.
29 mei 2022 08:59
Dowsett schijnt ook mee te hebben gereden deze Giro. Nou is heel Israel nagenoeg onzichtbaar geweest. Eerste tijdrit niet best, maar wie weet… waarom reed ie anders mee?
    29 mei 2022 09:02
    Zelfde geldt voor Brändle overigens. Israel…onzichtbaar…matige eerste tijdrit…
29 mei 2022 09:18
Ik hoop Arensman, maar die voelt zijn benen van gisteren. Of hij is nijdig over de gang van zaken bij DSM, dat hij toch ijzersterk rijdt.
    29 mei 2022 09:34
    Hopen op dat laatste!
29 mei 2022 09:22
Ik gok op Ineos of DQS. Een van de 2 teams zal op de valreep nog iets pakken zodat het allemaal wat minder pijnlijk is. Schmid, Castroviejo of Tullett
29 mei 2022 09:40
Hoorde net Jos van Emden. Tijdrit is te zwaar voor hem, zelfs met een toptijdrit zal top10 heel lastig voor m worden.
29 mei 2022 09:53
Matje wil natuurlijk dat de Giro PR een pizza met ananas eet, dus topfavoriet voor mij!

Yates en Dumoulin zijn weg, Affini is nog wel podium kandidaat, veel tijdrijders die anoniem rondgereden hebben zouden ook nog wel eens kunnen zorgen voor een hoge topnotering. Vooral De Gendt en Will Barta zie ik nog wel hard gaan vandaag!
29 mei 2022 13:20
Carapaz na gisteren nog bij één van de tien favorieten lijkt me sterk.
29 mei 2022 13:22
Foss heeft zich 3 weken lang gespaard voor deze tijdrit

Reacties zijn gesloten.