Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 20 over de Passo Pordoi naar Passo Fedaia

zaterdag 28 mei 2022 om 10:00
Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 20 over de Passo Pordoi naar Passo Fedaia

foto: Cor Vos

De Giro d’Italia is aangekomen bij het allesbeslissende slotweekend. De koninginnenrit door de Dolomieten van zaterdag wordt bepalend voor de verhoudingen voor de afsluitende tijdrit door Verona. Met de Cima Coppi, bergtoppen boven de 2000 meter en een aankomst bergop op de Passo Fedaia, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een spectaculair wedstrijdverloop. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten!

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Parcours

De laatste etappe-in-lijn van deze Giro gaat over drie bergpassen in de Dolomieten en finisht boven op de Passo Fedaia. In 2008 was er voor het laatst een bergop aankomst op de Passo Fedaia in de Giro d’Italia. Emanuele Sella won toen vóór Domenico Pozzovivo en Riccardo Riccò. Sella moest zijn (rit)zeges in die bewuste Giro echter weer inleveren, nadat hij tegen de dopinglamp liep.

Planimetria / Map Tappa 20 Stage 20 Giro d'Italia 2022

De etappe van zaterdag telt 4.490 hoogtemeters over een parcours van 167 kilometer. De eerste 60 kilometer is een opwarmertje met enkele korte heuvels, want vanaf kilometer 63 begint de Passo San Pellegrino. De Passo San Pellegrino (9,6 km à 8%) is de eerste test bergop voor de renners.

Na de afdaling van de Passo San Pellegrino begint op 57 kilometer van de streep de Passo Pordoi (11,9 km à 6,6%). Deze klim is het hoogste punt van deze Giro. Hiermee is de Cima Coppi dit jaar gelegen op 2.239 meter boven zeeniveau. De Cima Coppi, ook wel het ‘dak van de Giro’ genoemd, wordt elke editie uitgereikt aan de hoogste berg van de Giro.

Hierna begint de afdaling van de Pordoi, die in twee delen loopt. Na het eerste gedeelte zit namelijk een kort knikje in het parcours verscholen. Dit knikje van 2 kilometer aan 5,5% wordt meteen opgevolgd door een snelle afdaling naar de voet van de slotklim.

In Savinèr de Laste begint namelijk de laatste beklimming van deze Giro, de Passo Fedaia van 12,9 kilometer aan 7,8%. Vooral het tweede deel van de Passo Fedaia is loodzwaar. Na doorkomst in Malga Ciapele stijgt de weg namelijk voor drie kilometer aan meer dan 12% gemiddeld en zijn er stroken van 18% te vinden.

Op de top van de Passo Fedaia, op 2.057 meter boven zeeniveau, zal duidelijk worden met welke tijdsverschillen de slottijdrit wordt aangevangen. Deze bergetappe zal voor de klassementsrenners met mindere tijdritbenen de laatste mogelijkheid zijn hun concurrenten pijn te doen.

Officieuze start: 12.15 uur
Officiële start: 12.25 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur
Afstand: 167 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Cencenighe Agordino: tussen 13.50 en 14.00 uur
Passage Passo San Pellegrino: tussen 14.35 en 14.55 uur
Passage Passo Pordoi: tussen 15.40 en 16.10 uur
Tussensprint Malga Ciapela: tussen 16.35 en 17.10 uur


Favorieten

Met na deze etappe alleen nog een individuele tijdrit in het vooruitzicht, is dit de laatste kans voor klimmers om bergop het verschil te maken. Met de beklimmingen van achtereenvolgens de Passo San Pellegrino, de Passo Pordoi en de Passo Fedaia krijgen zij daar alle ruimte voor. De afgelopen weken hebben uitgewezen dat een drietal renners zeer aan elkaar gewaagd is. Zij vormen dan ook de top drie van het algemeen klassement. We gaan ervan uit dat zij ook om de zege gaan strijden op de Fedaia.

Richard Carapaz – foto: Cor Vos

Richard Carapaz beschikt van deze drie renners over het beste CV. De Ecuadoraan won de Giro in 2019 al en is de regerende olympische kampioen op de weg. Het kopstuk van INEOS Grenadiers heeft een redelijke tijdrit in de benen en kan dus een verdedigende tactiek volgen in de allerlaatste bergrit van deze ronde. Carapaz is echter ook explosief en durft aan te vallen als het nodig is. Ook heeft hij een sterk eindschot. Alles bij elkaar is de 28-jarige klimmer dé favoriet voor de zege in de rit naar Marmolada.

Carapaz hoeft echter niet te verwachten dat hij de winst cadeau krijgt, want Jai Hindley deed in de afgelopen weken weinig onder voor de Ecuadoraan. Bovendien heeft de Australiër een sterk blok om zich heen bij BORA-hansgrohe. Hij móét gaan aanvallen, want het beter doen dan met name Carapaz in de afsluitende tijdrit is geen zekerheid. Hindley weet wat het is om in de slotfase van een Grote Ronde de eindzege door de vingers te zien glippen; sla de geschiedenisboeken maar terug naar het jaar 2020.

Jai Hindley – foto: Cor Vos

De derde tenor die nog kans maakt op de eindoverwinning, is Mikel Landa. De Spaanse klimmer zorgde al geregeld voor mooie uitslagen in de Grote Rondes, maar kreeg bij tijd en wijle ook af te rekenen met pech. Nu zijn een podiumplaats en zelfs de roze trui nog binnen handbereik. De 32-jarige renner heeft genoeg ervaring en de kwaliteiten om het Carapaz en Hindley nog heel lastig te maken in deze laatste bergrit. Bovendien heeft Landa bij Bahrain Victorious een sterk collectief rond zich voor zulke zware ritten.

Er moeten wonderen gebeuren, mocht Vincenzo Nibali zondag met de roze trui in Verona staan. Een etappezege hoort eerder tot de mogelijkheden voor de 37-jarige Italiaan, die aan zijn laatste Giro d’Italia bezig is. Aan het eind van het seizoen hangt hij zijn fiets namelijk aan de haak. In de drieweekse ronde bewees hij dat hij nog altijd lang met de besten mee kan. Als hij het in deze rit naar Marmolada wederom tot de finale volhoudt, kan hij misschien profiteren van de strijd om het roze tussen Carapaz, Hindley en Landa.

Mikel Landa – foto: Cor Vos

Jan Hirt heeft al gezegd dat de kansen voor de vluchters in deze etappe minder groot zullen zijn dan in eerdere etappes. Óf een vlucht met de Tsjech, die op weg is naar een top 10-klassering, weg mág rijden, is ook nog maar de vraag. Toch schrijven we zijn naam maar op voor de laatste bergrit van de Giro. Hirt won al de etappe naar Aprica en was een dag later derde in Lavarone. Aan het begin van het seizoen won hij de Tour of Oman. Bovendien beleeft zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert een wonderjaar. Wordt het sprookje weer een stukje mooier?

Ook Santiago Buitrago heeft in de derde week van de Giro al een dagzege op zak. Voor renners uit Colombia kennen bergen van boven de 2000 meter doorgaans geen geheimen meer. De 22-jarige renner zal zich dan ook in zijn sas voelen op de Passo Pordoi en de Passo Fedaia. Krijgt hij echter de ruimte van zijn ploeg Bahrain Victorious om zijn ding te doen? Het team heeft met Mikel Landa namelijk een podiumkandidaat in de selectie en wil hem zonder twijfel zo goed mogelijk aan de finale laten beginnen.

Thymen Arensman – foto: Cor Vos

Voor de laatste rij sterren kijken we vooral naar mogelijke aanvallers. Thymen Arensman is aan een sterke Giro bezig en was al tiende op de Blockhaus en tweede in Aprica. Dagsucces is al binnen voor Team DSM, maar in de prijzenkast is altijd ruimte voor méér. Normaal moet Giulio Ciccone de bergen in de Dolomieten goed kunnen verteren, maar de Italiaan is deze Giro niet altijd even stabiel in zijn prestaties. Vallen de stukjes op weg naar Marmolada op hun plek voor de klimmer van Trek-Segafredo?

Wat eerder al bij Buitrago ter sprake kwam, geldt ook voor Lennard Kämna. Krijgt de Duitser van zijn ploeg BORA-hansgrohe de ruimte om te koersen, terwijl kopman Jai Hindley in een gevecht om het roze is verwikkeld? De Duitser is een genie in het succesvol afronden van ontsnappingen en won al de rit naar de Etna. Last, but not least, Alejandro Valverde. Net als Vincenzo Nibali is de Spanjaard aan zijn laatste seizoen bezig, maar doet dat in stijl. Een tweede etappezege in de Giro zou naadloos daarbij aansluiten.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Richard Carapaz
*** Jai Hindley, Mikel Landa
** Santiago Buitrago, Jan Hirt, Vincenzo Nibali
* Thymen Arensman, Giulio Ciccone, Lennard Kämna, Alejandro Valverde

Giro 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Op zaterdag staat er nog een bergetappe van Belluno naar Passo Fedaia op het programma, meldt Weeronline. Er trekken weer buien over het noorden van Italië en daarbij is ook onweer mogelijk. In de dalen is het veelal een graad of 21, hogerop is het enkele graden kouder met waarden rond 15 graden.

De uitzendrechten van de Giro d’Italia in Nederland en Vlaanderen zijn in handen van Eurosport. De ritten van de Italiaanse ronde zijn elke dag van start tot finish te volgen op Eurosport 1 of via Eurosport Player. Zaterdag is Eurosport er vanaf 12.05 uur live bij. Op WielerFlits is alle actie te volgen in een liveblog.


Dit artikel delen:

50 Reacties

bartp25 27 mei 2022 om 19:02

nou hopelijk vuurwerk, zin in!

Klaas Foppen 27 mei 2022 om 19:13

ik zet hindley op 1

Spirit 27 mei 2022 om 19:14

Toch wel mooi zo'n zware berg als allerlaatste berg in een ronde. Hier kan echt verschil gemaakt worden. Laten we hopen op een mooi einde van deze Giro. Leuke etappes gezien maar ook best veel saaie.

Dion 27 mei 2022 om 19:23

Mag ook wel dat de ak-mannen wat gaan doen. Het is dat de Nederlanders zo hun best doen anders was het maar een gezapig rondje.

Kartouche 27 mei 2022 om 19:34

Precies mijn gedachte: op die ene dag, waarop Bora flink aan de boom schudde na, is het vooral elkaar zonder heel veel overtuiging aanvallen op de laatste berg. Het zijn de aanvallers in deze ronde die het leuk maken. Leuk voor ons is, dat daar veel Nederlanders onder zijn.

Jacco van Stierop 27 mei 2022 om 19:24

Van de 14 keer dat de Fedaia tijdens de Giro werd beklommen, kwam 11 maal een Italiaan als eerste boven. Johan van der Velde was in 1987 de eerste niet-Italiaan die er de GPM pakte en reed vervolgens solo naar de tweede opeenvolgende etappezege in de Dolomieten. De dag ervoor was hij ook al solo over de streep gekomen in de etappe die in de boeken bekend staat als die van ‘het verraad van Seppada’: de coup die Stephen Roche pleegde tegen zijn kopman en rozetruidrager Visentini , tot woede van ploegleider Boifava en de tifosi.

Passo di Fedaia betekent overigens ‘schapenweidepas’ ; het woord ‘schaap’ is in het Italiaans ‘pecora’, maar in het dialect van deze regio is het ‘feda’.

Limal 27 mei 2022 om 19:30

Benieuwd wie er morgen op de fedapas feta maakt van de tegenstand!

Wheely 27 mei 2022 om 20:09

Hopelijk gaan ze er niet als makke schapen overheen.

Kopinkas 27 mei 2022 om 20:23

Dat is één lezing uit die Giro van 1987. Aangewezen is om dan maar meteen het hele verhaal over Roche en zijn te ploeg vertellen.

Beer 27 mei 2022 om 20:35

Roche & Schepers vs Visentini en de rest van het team. En veel Panasonic’s in de top 10.

Limal 27 mei 2022 om 19:39

Eindelijk gaan we boven de 2000!!

De meeste renners zien er ondertussen hartstikke vermoeid uit, o.a. ook Hindley bij zijn interview na de finish, dus er zouden op de valreep nog grote verschillen kunnen ontstaan. Zeker op de Fedaia, met dat pokkesteile laatste deel en de steeds ijler wordende lucht zo lang na de hoogtestages. Ik ga ‘full Landismo’ en hoop op een groots exploot van Mikel! En als het toch weer uitdraait op een sisser zonder grote verschillen, dan hebben we op zijn minst nog een leuke tijdrit als afsluiter…

Tuubke 28 mei 2022 om 11:12

Landa is er nog niet één keer in geslaagd om Carapaz te lossen en zie hem dat ook nu niet doen.

Turtlehead 27 mei 2022 om 19:40

Ik zie dat er nog 1 prijs ontbreekt in de kast van Bouwman. De Cima Coppi na 122 km. Dus dat is beslist: Na 20 km vertrekt de vlucht van Bouwman, Bora boort op kop, maar komt te laat voor de CC en op de laatste col eindigt de Giro in een sof, met een laatste ‘dans der drie onmachtigen.’
Landa verliest 5 seconden.

Panache 27 mei 2022 om 20:35

‘dans der drie onmachtigen.’

Daar mag je de leider, met normaal gesproken de beste tijdrit, niet onder scharen. Carapaz denkt (terecht of niet) dat hij slechts hoeft te verdedigen. Het zijn binnen die gedachtengang enkel Hindley en Landa die onmachtig zijn. Echter is Hindley dolblij met zijn podium, zet het hem weer terug op de kaart van ak-toppers, plus als mijn gevoel klopt dat hij van deze drie de minste is dan bluft hij slechts af en toe, maar is de plek boven zijn stand verdedigen gewoon het hoogst haalbare (dus niks onmachtig). Hou je over Landa: kan eigenlijk niet zakken qua stand, heeft al podia op zak en heeft m.i. het sterkste team. Er is er dus slechts eentje onmachtig momenteel en dat ik de normaliter aanvalslustige Mikel Landa.

platteprijs 28 mei 2022 om 08:03

@Panache, maar dan kijk je puur naar Hindley. Je moet ook naar de ploeg kijken, die zit nu zo dicht bij groterondewinst, dat ze die kans niet gaan laten lopen. Dus als Hindley de benen heeft, zal hij (moeten) aanvallen.

de nieuweMerckx 27 mei 2022 om 19:43

Mooiste klim van de Giro, die Fedaia, hopelijk eindelijk eens iets te beleven. Pantani reed er ooit weg met Guerini.

Romāns Vainšteins 27 mei 2022 om 19:50

Ik denk gewoon dat het een schitterende apotheose wordt waar Clint, Lee & Eli nog een puntje zuigen kunnen. Etappe vd vluchters geloof ik niet in. Bora, Bahrein en Ineos hebben genoeg power om het een duelt tussen de 3 te laten worden.

Kopinkas 28 mei 2022 om 00:24

Clint Eastwood, Lee Van Cleef en… Eli Iserbyt?

platteprijs 28 mei 2022 om 07:57

@ Kopinkas, Eli Wallach. RV kent zijn filmklassiekers: The good, the bad and the ugly. Wallach is the ugly. Maar ik weet niet of je daarom aan Iserbyt refereert :)

Romāns Vainšteins 28 mei 2022 om 10:39

Iconisch is dat. Nagenoeg elke driestrijd die ik ergens aantref krijg ik de beelden van het kerkhof voor me.

L. Valentijn 27 mei 2022 om 20:45

Arensman vrijdag 22 minuten verloren: is het op of vergroot hij zijn kansen op een zaterdagse ritwinst?

S. Morgenstern 27 mei 2022 om 20:58

Ik denk het tweede, aangezien het er weinig van weg had dat hij moeite deed om bij te blijven. Hij sprong in het eerste half uur nog even mee ook vandaag. Hopelijk morgen met iets meer ondersteuning een nieuwe poging, want met de benen van een week geleden zou er weer wat moois in kunnen zitten.

zotvankoers 27 mei 2022 om 21:23

Ik geloof eerder in zondagse winst. Ik schat dat hij morgen ook een snipperdag gaat nemen om zondag in de tijdrit vol voor de zege te gaan. In dit deelnemersveld is hij gewoon een van de topfavorieten

ti-raleigh 27 mei 2022 om 21:23

Top 3 van het AK hoeft voor niemand bang te zijn. Verschillen zijn al te groot. Gaat weer grote kopgroep weg met veel van dezelfde namen. Zou me niet verbazen dat Koen er ook weer bij zit. Verder grote kans op Mollema en Arensman. Wat Ineos betreft mag de kopgroep rustig 15 minuten voorsprong hebben. Het zal Bora of Bahrein zijn die eventueel een kopgroep dwarsbomen.

Aanklampen 27 mei 2022 om 22:22

Denk dat Thijmen een ander doel heeft dit weekend…

platteprijs 28 mei 2022 om 07:59

Veel te zwaar voor Mollema gezien zijn huidige vorm.

Kopinkas 27 mei 2022 om 21:27

14 jaar geleden, het voelt als een eeuwigheid.
Sella – Pozzovivo – Ricco
Wie hoort niet thuis in het rijtje…

Jean Dumas 27 mei 2022 om 23:26

Ricco moet uit elk rijtje worden geschrapt.

SprintMaster 27 mei 2022 om 22:30

Grappig dat de Cima Coppi eigenlijk maar een een 1e categorie klim is, de andere twee zijn HC.

Brabander 28 mei 2022 om 10:52

Uh. De Cima Coppi heeft een aparte classificatie. De andere 2 bergen zijn 1e categorie. Buitencategorie is er niet in de Giro

ippglobal 27 mei 2022 om 22:38

Bauke heeft zich de afgelopen dagen gespaard

Aanklampen 28 mei 2022 om 07:18

Bauke voelde zich helemaal niet top de afgelopen dagen

Imbatido 27 mei 2022 om 22:57

Lastig ritje, maar het zal wel weer wachten worden tot de laatste kilometers van de Fedaia vrees ik.

Panache 28 mei 2022 om 08:46

Als dat gebeurt dan heeft Landa dus de handdoek gegooid. Dat kan ik mij niet voorstellen.

vevie 27 mei 2022 om 23:04

Het wordt voor de AK-‘mannen. Zo niet, dan eindigen er maar een paar man voor ze. Het zou mooi zijn als Landa en Hindley er al vroeg aan beginnen en ze het man tegen man van ver al moeten uitvechten, maar dat zal wel niet. Most likely is pas strijd op de slotklim.

Barry Batsbak 27 mei 2022 om 23:27

Maar wordt er nog een sprinter buiten tijd gereden?

Jean Dumas 27 mei 2022 om 23:31

Ik heb het weer voor morgen nog eens geüpdatet. Op de Passo San Pellegrino (1918m) bijna zeker regen. De neerslagkans voor de Pordoi (2239m) en Fedaia (2067m) is iets gedaald naar 60-70%.

Kopinkas 28 mei 2022 om 00:36

Als Carapaz het op een sprint met Hindley laat aankomen, is de kans groot dat Hindley zich dankzij de boni’s in het roos hijst.
Anderzijds gaat Carapaz nooit de tijdrit winnen, dus is de kans groot dat hij door morgen defensief te rijden deze ronde zonder ritzege afsluit.
Landa zal misschien voor een ritzege willen gaan, maar lijkt me niet sterk genoeg om de andere twee af te schudden. Tenzij Hindley durft te pokeren en niet naar Landa’s wiel gaat, tot Carapaz het voor hem oplost – maar durft die dat nog, wetend dat Hindley hem dan klopt op de meet…
Maar wil Hindley de roze trui niet liever in de slottijdrit pakken? Is het voor hem een mentaal nadeel of voordeel om opnieuw in de roze trui de slottijdrit aan te vatten?
Het gaat zich allemaal op een zakdoek afspelen, tenzij Landa iets onvermoeds uit zijn krachtenarsenaal tovert…

pirazzi 28 mei 2022 om 07:15

Morgen is vandaag.

Limal 28 mei 2022 om 07:49

Als je zo gepassioneerd bent door de koers als Kopinkas dat je er niet van kan slapen, dan durft ‘vandaag’ al eens makkelijk ‘morgen’ te lijken ;-)

SprintMaster 28 mei 2022 om 09:09

De roze trui is in het nadeel in de tijdrit omdat hij geen apart tijdritpak mag dragen.

Wheely 28 mei 2022 om 10:04

Ik vind een roze tijdritpak best apart eigenlijk. ;)

IlPirata 28 mei 2022 om 02:31

Forza Landa.

jappe666 28 mei 2022 om 08:31

Zou me niet verbazen als Nibali vandaag alles-of-niets speelt door er al in de eerste afdaling vandoor te gaan, zeker nu die er nat bijligt. Zelf tijd proberen pakken/de tegenstand in de fout te laten gaan zodat die letterlijk en figuurlijk wegvallen.

Als Hindley vandaag de roze trui zou veroveren met kleine voorsprong, zal hij ongetwijfeld in een zeer beperkt rijtje komen van renners die tweemaal op de slotdag de leiderstrui verloren?

Kopinkas 28 mei 2022 om 09:56

In een grote ronde volgens mij nu wel.
En dan is er het illustere lijstje van éénlingen in de TdF met Van Springel, Fignon en Roglic – die laatste met stip genoteerd dankzij de onwaarschijnlijke slotrit in P-N 2021.

Romāns Vainšteins 28 mei 2022 om 16:44

Andy Schleck ook tegen Evans, Hejedahl pakte hem ook pas op het einde toch?

Veloburto 28 mei 2022 om 09:23

Ricardo Ricco, Il Cobra di Formigine. Ricco staarde zijn vijanden eerst aan en stond dan op uit zijn pedalen.

Ricardo Ricco heeft tegenwoordig een ijssalon in Vignola, een klein stadje in Emilia-Romagna. Chocoloco heet de ijssalon

De Siepel 28 mei 2022 om 11:10

Vandaag wordt de Giro beslist. De tijdsverschillen worden groot. De toppers moeten aan de bak. Als Arensman verstandig is, doet hij het kalm aan vandaag. Kan hij morgen vlammen in de tijdrit waar hij zeker een van de favorieten is.

poekie 28 mei 2022 om 16:43

Wat een CUD-etappe,de kleppers geloven het wel.

poekie 28 mei 2022 om 16:44

Hup, COOOOOOVIIIIIIII