Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 19 naar Santuario di Castelmonte

vrijdag 27 mei 2022 om 12:00
Giro 2022: Voorbeschouwing etappe 19 naar Santuario di Castelmonte

foto: Cor Vos

Na de relatief makkelijke etappe naar Treviso is het tijd voor de apotheose van deze Giro d’Italia. De meeste ogen zullen gericht zijn op de monsterrit van zaterdag naar de Passo Fedaia en de slottijdrit in Verona, dus biedt de vrijdagetappe naar Santuario di Castelmonte opnieuw kansen voor de aanvallers. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits kijkt naar het parcours en de favorieten.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Parcours

De negentiende etappe van de Giro is een heuvelrit tussen Marano Lagunare en Santuario di Castelmonte. Deze rit lijkt op voorhand geschikt voor avonturiers, maar kan ook nog een kans zijn voor een klassementsrenner om wat te proberen. Voor het christelijk heiligdom Santuario di Castelmonte is het de eerste keer dat er een Giro-rit in hun stad arriveert.

Planimetria / Map Tappa 19 Stage 19 Giro d'Italia 2022
Na de start in Marano Lagunare begint rond kilometerpaal 70 de eerste beklimming van de dag. De Villanova Grotte (3,5 kilometer aan 8,7%) wordt na een korte afdaling opgevolgd door de langere Passo di Tanamea. Na de Passo di Tanamea (8,9 km aan 5,5%) rijdt het peloton Sloveens grondgebied binnen en gaat de weg omlaag richting Idrsko.

De Giro betreedt hiermee voor de zesde keer ooit het groene landschap van Slovenië. Door de successen van onder meer Tadej Pogačar en Primož Roglič leeft het wielrennen er meer dan ooit, en dat zal te zien zijn zodra de Giro-renners door het land koersen. Het heuvelachtige terrein kan voor spektakel zorgen, met één klim in het bijzonder: de Kolovrat.

De klim naar Kolovrat is ruim 10,3 kilometer lang aan 9,2% gemiddeld en kent onder aan de klim stijgingspercentages tot 15%. Er zijn ook enkele kilometers die niet onder een gemiddelde van 10% duiken. Op de top van deze klim is het nog 44 kilometer tot de finish. Hierna dalen de renners af en betreden ze weer Italië, waar na tien vlakke kilometers nog één klim wacht.

Bij het inrijden van Cividale del Friuli, waar de tweede tussensprint van de dag ligt, begint de slotklim. De finalebeklimming naar Santuario di Castelmonte (7,1 kilometer aan 7,8%) is eigenlijk langer, maar kent ook enkele vlakke stukken en een korte afdaling. De laatste twee kilometers zijn ronduit zwaar, want de stijgingspercentages komen dan niet onder de 10%. Het steilste stuk ligt ruim vier kilometer voor de top, als het wegdek 14% omhoog loopt.

De aankomst leent zich perfect voor explosieve klimmers die op de steile stroken nog een flinke hap tijd kunnen pakken. De mogelijkheid bestaat ook dat de klassementsmannen hun kruit drooghouden voor de bergetappe van zaterdag naar de Passo Fedaia en de slottijdrit in Verona. Dit zou betekenen dat een vluchter er met de overwinning vandoor kan gaan.

Officieuze start: 12.10 uur
Officiële start: 12.25 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur
Afstand: 178 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Tussensprint Buja: tussen 13.45 en 13.50 uur
Passage Villanova Grotte: tussen 14.15 en 14.30 uur
Passage Passo di Tanamea: tussen 14.50 en 15.10 uur
Passage Kolovrat: tussen 15.55 en 16.25 uur
Tussensprint Cividale del Friuli: tussen 16.35 en 17.10 uur


Favorieten

De negentiende etappe naar Santuario di Castelmonte biedt alle kansen voor aanvallers. Zaterdag wacht nog een loodzware etappe met onder meer de Passo Pordoi en de Passo Fedaia. Daar gaat, naar verwachting, gesmeten worden met minuten. Willen ‘De Grote Drie’ hun krachten sparen, of grijpen ze elk moment aan om de concurrentie tijd aan te smeren? Tijdwinst is in deze fase belangrijker dan ritwinst.

Hugh Carthy jaagt al meerdere etappes op een ritzege – foto: Cor Vos

Dus kijken we naar de goede klimmers die zich in het offensief willen smijten. En dat is een bekend lijstje. Zo springt de naam van Hugh Carthy er meteen uit. De Brit van EF Education-EasyPost kon een goed klassement al vroeg vergeten in deze Giro en gooit het in deze slotweek op de aanval. In de etappes naar Cogne en Lavarone werd hij vierde en in Aprica eindigde hij als tiende. Bergop behoort Carthy in een kopgroep vaak tot de beteren, maar er was altijd wel iemand beter, vinniger of sneller. Is het vrijdag wel raak voor hem?

Jan Hirt heeft al een etappe op zak en werd in Lavarone derde. Met de vorm van de Tsjech van Intermarché-Wanty-Gobert zit het wel snor, maar wat hem kan tegenhouden is zijn goede positie in het algemeen klassement. Na het wegvallen van João Almeida is Hirt nu zesde in het klassement. Hij zal waarschijnlijk weinig ruimte krijgen van de concurrentie. Plaatsbehoud gaat in deze etappes namelijk ook een rol van betekenis spelen.

Krijgt Jan Hirt de ruimte voor nog een aanval? – foto: Cor Vos

De klimmers van Jumbo-Visma mogen zich opnieuw uitleven in deze lastige etappe. De vraag is of bergtruidrager Koen Bouwman zich gaat mengen. Er zijn in totaal 76 bergpunten te verdienen, maar zaterdag liggen er liefst 130 (!) punten voor het oprapen. Mogelijk spaart Bouwman zijn krachten voor de rit van zaterdag om zijn bergtrui veilig te stellen.

In dat geval zijn er kansen voor Gijs Leemreize en Sam Oomen. Vooral Leemreize heeft een neusje voor de juiste vlucht, alleen de ritzege ontbreekt nog. Wel werd hij al eens tweede, derde, zesde en negende in een etappe-uitslag. Bovendien kan hij, als Bouwman niet mee is, bergpunten weghalen voor zijn ploegmaat. En mocht hij bergop niet het verschil kunnen maken, dan kan dat altijd nog in de afdaling. Zelfs Mathieu van der Poel vond dat hij snel daalde. Oomen zat ook al twee keer mee in een ontsnapping, maar telkens kon hij niet mee met de besten.

Nederlanders in de aanval, we worden ermee om de oren geslagen deze Giro d’Italia. Thymen Arensman was al meerdere keren de aanstichter van een kopgroep. In Aprica greep hij net naast ritwinst, maar hij hoopte zich nog eens te laten zien. Vooral omdat de klimmer van Team DSM benadrukt heeft niet voor een goed algemeen klassement te willen gaan. Op weg naar Santuario di Castelmonte moet hij in de aanval kunnen gaan en het parcours ligt hem goed. Beschikt hij over de juiste klimbenen, dan is hij een grote kanshebber voor ritwinst.

Gijs Leemreize ziet Santiago Buitrago wegrijden – foto: Cor Vos

Arensman zal niet zomaar een vrijgeleide krijgen. Trek-Segafredo zal hem in de gaten houden, onder meer omdat hij een grote uitdager van Juan Pedro López is in het jongerenklassement. Beide talenten staan op meer dan vijftien minuten van de roze trui en zullen dus de ruimte krijgen. López houdt sinds zijn verloren leiderstrui goed stand in de bovenste regionen en staat redelijk stiekem nog in de top-10 van het klassement. Op de Etna werd hij nog tweede. Maakt López zijn Giro nog beter door een etappe te winnen?

Daarmee zou hij in de voetsporen treden van zijn ploeggenoot Giulio Ciccone, die won in Cogne. De Italiaanse klimmer zal in de aanval moeten, wil hij nog kans maken op de bergtrui van Bouwman. In dat geval komt ook een kans op ritwinst om de hoek kijken. Eerder in deze derde week had Ciccone echter de benen niet om Bouwman en co te volgen bergop. Is hij inmiddels hersteld of zit het er niet meer in? Voor Bauke Mollema is er ook een mogelijkheid op ritsucces. De slotklim naar Santuario di Castelmonte ligt hem, met zijn snedige sprint, als gegoten. Maar komt Mollema met de besten over de steile Kolovrat? That’s the question.

Een tweede ritzege voor Giulio Ciccone? – foto: Cor Vos

Voor sommige renners is deze negentiende etappe een kans om nog een sprong te maken in de top van het klassement. Renners als Alejandro Valverde (Movistar), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco), Guillaume Martin (Cofidis) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) kunnen een sprong maken richting de top-10. Bovendien zijn ze ongevaarlijk voor de grote kleppers. De kans bestaat wel dat ze die inspanning zaterdag moeten bekopen met tijdverlies. Is het dat waard?

De kans op een Sloveense ritzege in deze etappe over Sloveens grondgebied lijkt klein. Domen Novak van Bahrain Victorious is de enige Sloveen die nog in koers is. Hij liet zich de afgelopen weken zien als een betrouwbare helper voor Mikel Landa.

We rekenen dus op een winnaar uit de vlucht, maar toch houden we een slag om de arm. De beklimming naar Kolovrat is namelijk zo zwaar, dat er best wel eens een aanval kan komen vanuit de klassementsrenners. Jai Hindley en Mikel Landa zullen elk moment proberen aan te grijpen om Richard Carapaz onder druk te zetten of te isoleren. De steile Kolovrat is daarvoor de ideale plaats, al is er na de top nog wel ruim veertig kilometer te koersen.

Krijgen we een nieuw duel tussen Juan Pedro López en Lennard Kämna? – foto: Cor Vos

Landa heeft met Wout Poels (ijzersterk in de bergrit naar Lavarone), Santiago Buitrago en Pello Bilbao nog drie helpers die de koers hard kunnen maken. En bij BORA-hansgrohe heeft Hindley met Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann en Lennard Kämna drie sterke klimmers aan zijn zijde. De vraag is of zij zo sterk zijn dat ze INEOS Grenadiers in de problemen kunnen brengen. Richie Porte en Pavel Sivakov waren deze week de beste helpers van Carapaz.

Mochten Bahrain Victorious en BORA-hansgrohe hun helpers vrijheid geven, dan moet serieus rekening gehouden worden met Poels, Buitrago, Kelderman en Kämna voor ritwinst. Bergop laten zij, op bepaalde dagen, goede dingen zien in deze Giro en dat kan goed van pas komen. Vanuit de kopgroep kunnen zij daarnaast een dubbelrol vervullen, want ze kunnen zich terug laten zakken om hun kopmannen te helpen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Hugh Carthy
*** Thymen Arensman, Santiago Buitrago
** Juan Pedro López, Gijs Leemreize, Alejandro Valverde
* Jan Hirt, Giulio Ciccone, Bauke Mollema, Lennard Kämna

Giro 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

De negentiende etappe op vrijdag brengt de renners van Marano Lagunare naar Castelmonte. De zon schijnt flink, maar heel lokaal is een bui niet uitgesloten volgens Weeronline. Met temperaturen van 26 tot 29 graden is het zomers warm. De wind komt uit het zuiden, maar waait aan windkracht 1.

De uitzendrechten van de Giro d’Italia in Nederland en Vlaanderen zijn in handen van Eurosport. De ritten van de Italiaanse ronde zijn elke dag van start tot finish te volgen op Eurosport 1 of via Eurosport Player. Vrijdag is Eurosport er vanaf 12.00 uur live bij.


Dit artikel delen:

31 Reacties

JensVdB 26 mei 2022 om 19:29

Ik denk dat Landa morgen gaat winnen

Wheely 26 mei 2022 om 19:38

Die rijdt toch helemaal niet voor Lotto ;-)

jimmen 26 mei 2022 om 19:45

Denk niet dat landa op deze slotklim kan winnen en 40km alleen rijden na die sloveense klim is ook geen doen. Ik ga voor valverde op die laatste slotklim.

Turtlehead 26 mei 2022 om 21:02

Hindley natuurlijk. Niet te lang, maar wel genoeg om met een klein groepje over te blijven.

Kartouche 26 mei 2022 om 19:43

Ben benieuwd of VdP morgen weer in de vroege vlucht zit of nog aan het uithijgen is van gisteren. En die stijgingspercentages liegen er niet onder! En gaat Gijs het weer proberen?

nickdt 26 mei 2022 om 20:48

VDP sowieso niet, die gaat zich sparen voor de tijdrit.

Kartouche 26 mei 2022 om 21:20

Hij zegt dat hij in de spaarstand gaat, maar sluit vervolgens niet uit dat hij in de vroege vlucht zal zitten. We gaan het zien morgen.

Kartouche 26 mei 2022 om 22:12

Ik ben ook geneigd te zeggen dat hij zich morgen niet in kan houden. Ook houdt hij de theorie er op na, dat in de vlucht zitten en bijgehaald worden om vervolgens rustig de rit uit te rijden, hem minder energie kost.

TheBigShow 26 mei 2022 om 22:20

Morgen probeert hij het, maar zaterdag zal hij zich inhouden

Mystery Rider 27 mei 2022 om 06:16

Deze is voor de vluchters en ik denk dat MVDP zich niet gaat kunnen inhouden. Nog 1 keertje alles geven, zaterdag op spaarstand voor de tijdrit van zondag en dan zondag de Giro afsluiten zoals hij begonnen is – met een overwinning!

Gebruikersnaam 26 mei 2022 om 19:50

Ik verwacht een groot offensief van Israel.

Als er nog iemand van die ploeg meerijdt.

Dikke Vrouw 26 mei 2022 om 20:05

Die zijn toch helemasl onzichbaar zelfs niet in een vroege vlucht gezien of ben ik mis ?

Panache 26 mei 2022 om 20:34

De Marchi rijdt goed bergop. Ze hebben de boodschap begrepen en gaan morgen mee in de aanval.

Jacco van Stierop 26 mei 2022 om 20:55

Niet zo’n gekke verwachting.
Morgen zou Alessandro De Marchi wel eens in de vlucht van de dag kunnen zitten, men rijdt immers door zijn woonplaats Buja, waar een tussensprint op het programma staat.
De bijnaam van De Marchi is ‘il rosso di Buja’, tevens de naam van de rode wijn die hij vanuit Buja uitvent.

knofjelook 26 mei 2022 om 21:00

Ik ga morgen voor Ulissi. Zonder Almeida zal UAE nog voor een ritzege willen gaan.

Nul verstand 26 mei 2022 om 21:14

Ik dacht ook al Ulissi. Klimt erg sterk, maar moest als een hondje bij Almeida blijven deze ronde. Vooral op die laatste klim pieren ze hem er niet zomaar af.

vincenzo 27 mei 2022 om 11:59

Ulissi heeft geen schijn van kans in deze zware bergetappe

KissMyAce2.0 26 mei 2022 om 21:15

Ulissi haalt de top 20 niet eens

Vierkante Wielen 27 mei 2022 om 03:41

Dit gaat de dag van Wilco Kelderman worden! Zijn eerste winst na 8372 podia naast de hoogste trede.

Limal 27 mei 2022 om 07:50

Tenzij ze bij Bora nu alles volledig en totaal op Hindley zetten natuurlijk, dan moet hij nog even een klein beetje langer wachten op die ritwinst :-) (maar het weze hem gegund!)

Panache 27 mei 2022 om 08:54

Het logische scenario schrijft: Wilco met een leuke kopgroep vooruit, Wilco ontketend op de Kolovrat en solo voorop, Hindley lost op de Kolovrat, Wilco wacht op de top om de Australiër bij te staan in de vallei. Pijnlijk, maar buitenposten hebben als eerste taak bij te springen bij een aanval of verdediging, de rit winnen is slechts secundair.

Jean Dumas 27 mei 2022 om 07:02

Opnieuw een dag voor de vluchters denk ik. Vanaf Lopez (kwartier achterstand) zal Ineos de boel waarschijnlijk laten rijden.

Merlinappa 27 mei 2022 om 07:52

Arensman heeft zich gisteren gek genoeg helemaal leeggereden op kop, terwijl hij serieus kans maakt op de witte trui. DSM heeft echt een bijzondere tactiek. Ik zie ‘m ook niet meegaan vandaag eigenlijk.

harryjohan71 27 mei 2022 om 08:42

@Merlinappa een overwinning is meer waard dan de witte trui. Als je de sterkste sprinter in de 3e week hebt, is het logisch dat alle renners daarvoor moeten rijden

Panache 27 mei 2022 om 08:59

We hebben woensdag gezien dat de befaamde derde week van Arensman er dit keer waarschijnlijk niet in zit. Dat was Hirt en Carthy lieten zien (via ontsnappingen terug in de top-10 en direct ook meedoen voor de dagzege) lukt Arensman van zijn laatste vier pogingen driemaal niet.

Merlinappa 27 mei 2022 om 09:56

@Harry

Moet die overwinning wel komen natuurlijk. Sowieso raar om Arensman niet te bewaren tot het laatst in de trein, dan kan je 'm nog sparen als je erachter komt dat de kopgroep niet meer terug te halen is. Overigens is de witte trui in UCI-punten belangrijker dan een etappezege, en DSM kan die punten goed gebruiken.

@Panache

Gelukkig zijn Hirt en Carthy niet zijn concurrenten voor de witte trui, maar zijn dat Buitrago (die tot gister 2 minuten achter 'm stond) en Lopez, die elke dag meer in lijkt te storen. Echt een gemiste kans wat mij betreft, de witte trui voor Arensman. Het kan nog steeds, maar dan moeten ze wel (daar komt ie hoor) het geweer van schouder wisselen. Zijn ze niet bijzonder goed in bij DSM.

Panache 27 mei 2022 om 10:18

Ik vind ze juist uitstekend het geweer van schouder veranderen. Bol voelt zich slecht en Dainese mag sprinten (en wint). Bardet valt uit en Arensman gaat direct verschillende keren mee in de ontsnapping met een 2e plek als resultaat (incl. tijdwinst).
Doelen niet behalen ligt vaker aan de benen dan aan de instelling.

mauri 27 mei 2022 om 10:30

Is Leemreize nu niet kapot

SprintMaster 27 mei 2022 om 11:18

Heuvelrit? De Kolovrat (950 hm) zou vanwege zijn steilte in de TdF een HC geweest zijn en de slotklim (515hm) een 1e categorie. De categorisering strooit hier zand in de ogen.
Overigens kloppen de berekende hoogtemeters m.b.v. lengte en percentage niet met de opgegeven hoogtemeters.

Romāns Vainšteins 27 mei 2022 om 11:39

Di kan nog wel eens een sneaky sleuteletappe zijn. Zal BORA hier een poging wagen om Carapaz te lozen??????

Kopinkas 27 mei 2022 om 11:53

Die Kolovrat ziet er interessant uit. Jammer dat de Sloveense Veelvrat hier niet aan de start staat. Dan heb je eens een etappe over Sloveens grondgebied, en dan moet je het als organisator zonder Pog, Rog, Motoric doen, en valt Tratnik ook nog eens uit.
Stiekem hoop ik op een Grande Partenza in Llubljana volgend jaar, en deze vier heerschappen dan ook aan de start.