Giro 2022: Thomas De Gendt beste vluchter in klassiekerrit rond Napels

zaterdag 14 mei 2022 om 17:16
Giro 2022: Thomas De Gendt beste vluchter in klassiekerrit rond Napels

foto: Cor Vos

Thomas De Gendt heeft de achtste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. In Napels was de Belg de beste in de eindsprint van een kleine kopgroep. Hij versloeg Davide Gabburo, Jorge Arcas en Harm Vanhoucke met wie hij deel uitmaakte van een omvangrijke lange vlucht. Ook Mathieu van der Poel maakte deel uit van de ontsnapping en was de beste Nederlander op de zevende plek.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Daags na de zege van Koen Bouwman in Potenza, ging de Giro d’Italia verder in het historische Napels. Ook in deze achtste etappe lagen mogelijkheden voor vluchters. Na de start ging het parcours in westelijke richting. Na een aanloop van 51 kilometer werd het circuit van Monte di Procida bereikt. Deze technische ronde van negentien kilometer met daarin steeds de Monte di Procida, moest in totaal vier keer worden afgelegd. Daarna keerde de route terug naar Napels, waar na 153 kilometer de finish lag. Vanwege de vele hellingen had deze rit het karakter van een Ardense klassieker.

Actieve Mathieu van der Poel in de openingsfase
De ronde ging verder zonder Simon Carr. De ploeg- en landgenoot van Hugh Carthy stond niet meer aan het vertrek. De overige 167 renners werden na een neutralisatie en een staande start even na half twee op gang gebracht. De strijd om de vlucht van de dag barstte meteen los. Het regende meteen aanvallen en een groepje reed weg. Andere renners trachtten de oversteek te maken, onder wie Mathieu van der Poel. Deze eerste ontsnappingspoging was geen lang leven beschoren, waarna Van der Poel het nog een keer probeerde. Een groep tegenaanvallers reed weg uit het peloton en voegde zich bij de Nederlander.

Samenstelling kopgroep

foto: Cor Vos

flag-it Andrea Vendrame, flag-fr Lilian Calmejane (AG2R), flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), flag-it Fabio Felline, flag-co Harold Tejada (Astana), flag-nl Wout Poels, flag-de Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), flag-it Davide Gabburo (Bardiani-CSF Faizanè), flag-fr Guillaume Martin (Cofidis), flag-it Simone Ravanelli, flag-it Edoardo Zardini (Drone Hopper), flag-it Mirco Maestri, flag-it Samuele Rivi (EOLO-Kometa), flag-er Biniam Girmay (Wanty), flag-be Thomas De Gendt, flag-be Sylvain Moniquet, flag-be Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), flag-es Jorge Arcas (Movistar), flag-ch Mauro Schmid (Quick-Step), flag-dk Mattias Skjelmose Jensen (Trek-Segafredo), flag-it Diego Ulissi (UAE Emirates)


Daarmee ontstond een kopgroep met 21 renners, uit veertien verschillende ploegen. Acht teams zaten niet van voren, waaronder Jumbo-Visma dat aanvankelijk met Edoardo Affini en Pascal Eenkhoorn wel probeerde mee te zitten. Ook INEOS Grenadiers, BORA-hansgrohe, EF-EasyPost, Groupama-FDJ, Israel-Premier Tech, BikeExchange-Jayco en Team DSM bleven in het peloton. Guillaume Martin was de gevaarlijkste renner van voren op ruim vier minuten van de roze trui, dus werd de ontsnapping binnen een veilige afstand gehouden door Trek-Segafredo, de ploeg van leider Juan Pedro López.

Andere ploegen gingen Trek-Segafredo helpen, vooral Bahrain Victorious en BORA-hansgrohe. Sütterlin liet zich zelfs terugzakken tot voor in het peloton in dienst van zijn kopmannen Mikel Landa en Pello Bilbao. Eenmaal op het circuit over de Monte di Procida, bleek deze omloop al snel te zwaar voor pure sprinters als Caleb Ewan en Mark Cavendish, die mogelijk ook nog de vorige rit in de benen voelden. Ondertussen reden de vluchters lange tijd tussen de twee en drie minuten voor het peloton uit. Zo tikten de kilometers van deze etappe op de plaatselijke rondes langzaam maar zeker weg.

Van der Poel schudt het koersverloop op
Op 46 kilometer van de finish werd het koersverloop plots opgeschud door een demarrage van Van der Poel op de klim van Lago Lucrino. Diverse renners in de kopgroep werden verrast door deze move. Poels, Girmay en Schmid waren de eersten die reageerden, waarna ook de anderen konden terugkeren. Calmejane, Tejada, Zardini en Maestri moesten eraf. Vervolgens gingen vier renners in de tegenaanval. Gabburo, De Gendt, Vanhoucke en Arcas reden weg en pakten een gaatje op de rest, waarbij onder anderen Van der Poel en Girmay plots op achtervolgen waren aangewezen.

foto: Cor Vos

Van der Poel en Girmay hadden met Schmid echter een sterke lotgenoot in de buurt. Zij waren samen met Poels en Martin de eerste achtervolgers achter de vier koplopers, die met een halve minuut voorsprong aan de laatste twintig kilometer begonnen. De Gendt was van voren degene met het grootste palmares. De 35-jarige rasaanvaller had al overwinningen op zak in alle drie de Grote Rondes; Gabburo, Vanhoucke en Arcas wachtten nog op hun eerste profzege. Het viertal wist een voorsprong van dertig seconden vast te houden, terwijl bij de eerste achtervolgers de samenwerking niet optimaal was.

De koplopers begonnen in de slotfase naar elkaar te kijken, waardoor de achtervolgers dichterbij konden komen. In de laatste twee kilometer kregen Van der Poel en Girmay hen weer in het vizier en kon de koers zich opmaken voor een spannende ontknoping. Van der Poel en Girmay kwamen echter te laat en de winnaar zat vooraan. Vanhoucke trok de sprint voor ploegmaat De Gendt aan, die het werk perfect afmaakte. De ervaren renner beschikte nog over een sterk eindschot en trok de overwinning naar zich toe. Gabburo was tweede, Arcas derde. Vanhoucke deelde op de vierde plaats in de feestvreugde.

Het peloton kwam drie minuten na De Gendt over de meet. In de finale probeerde Lennard Kämna Juan Pedro López nog uit het roze te rijden daags voor de zware etappe naar de Blockhaus, maar de Spanjaard was alert. Beide renners kwamen uiteindelijk in de grote groep over de streep.

Dit artikel delen:

89 Reacties

Kopinkas 14 mei 2022 om 18:03

Al de actie gemist. Klinkt als een nog betere rit dan gisteren, al lees ik wel veel frustratie.
Wat De Gendt betreft, ik dacht niet dat hij het nog kon (of zelfs maar mocht). Geprikkeld, ongetwijfeld.
The breakaway king restored to power.
Je vraagt je toch af waarom hij het niet ooit in een (semi)klassieker of BK geprobeerd heeft vanuit de vlucht…

0
Mr. Tornado 14 mei 2022 om 18:08

In een eendagskoers vanuit de vroege vlucht winnen is stukken moeilijker dan in een rittenkoers. De laatste renner die een monument of een grote klassieker won door in de vroege vlucht te zitten was Matthew Hayman in P-R van 2016, meen ik.

0
Kopinkas 14 mei 2022 om 18:20

Dat weet ik, maar hij heeft het zelfs nooit geprobeerd, op geen enkele manier. Zoiets als de Druivenkoers, de Volta Limburg Classic of de Brabantse Pijl had De Gendt op een begenadigde dag toch moeten aankunnen, anticiperend of niet.
Herinner me ook geen interview met hem waarin hem die vraag gesteld wordt.

0
Wheely 14 mei 2022 om 19:36

Thomas houdt niet van gedrang en dat heb je vaak enorm in klassiekers, denk dat dat er veel mee te maken heeft.

0
Comments 14 mei 2022 om 18:04

Thomas proficiat. Goed gedaan.
Roodhooft kan de etappe als lesstof gebruiken. Wat n team is AF.
mathieu echt alles en teveel laten opknappen.

0
Massimo Bataille 14 mei 2022 om 18:11

Toch wel mooi hoe velen zitten te klagen dat ze wat teveel naar VdPoel keken (wat logisch is) en daardoor een overwinning misloopt.
Tegelijk zouden dezelfde mensen wss zeggen dat ze zich naar de slachtbank leiden als ze wel meerijden, want VdPoel is nu eenmaal de sterkste/snelste.

Ik zag vooral een sterk lotto-soudal, een sterke kopgroep (want ze reden toch wel nog stevig door hoor in die 2de groep) en een oersterke De Gendt.
Hij was ook de grote motor in de groep en toch nog zo afmaken

0
YogiBear 14 mei 2022 om 18:13

MvdP rijdt zoals hij dat altijd doet. Is een heel aantrekkelijke manier van koersen die hem veel heeft gebracht. Als je echter in zo’n grote kopgroep als enige van de ploeg zit, zul je je tactiek aan moeten passen. Hij heeft vanaf het begin van de ontsnapping te veel energie verspeeld. Daarbij weet je dat in de finale iedereen naar jou gaat zitten kijken, wat je zo ook niet kwalijk kunt nemen. Hopelijk leert hij hiervan zodat hij ook in dit soort gevallen, met net iets mindere benen, kan winnen. Dat winnen had nl ook vandaag zeer goed gekund.

0
Turtlehead 14 mei 2022 om 18:32

Wel mee eens. De etappe was te kort om het aan te kunnen pakken als in de RVV, en er spelen teveel belangen (bijv. Grirmay met de puntentrui als afleider en G. Martin met het klassement) om zo’n grote groep in je eentje te kunnen afslachten. 60 km langer en ’t is misschien een andere zaak.
Maar er had een mannetje bij moeten zitten, dat is zeker.

0
Pietspeed 14 mei 2022 om 18:41

Mooie en verdiende zege van De Gendt. Bij lange na niet gestolen. Één van de sterkste en slimste in de kopgroep. Bovendien heeft Lotto met z’n 3’en ook veel werk verzet.
Van der Poel wellicht te veel met z’n krachten gewoerkerd en misschien te zeker van z’n zaak, door op 40 km te vertrekken en flink aan de boom te schudden. Had beter iets defensieve en slimmer kunnen koersen, a la Girmay.
Zal Matje ff niet bepaald lekker zitten. Of Wout of Pogacar hier wel gewonnen hadden, valt nog te bezien…in die zin dat één van hen wel het gat had dicht gekregen.

0
de cauwer 14 mei 2022 om 18:52

VdP mag zich toch eens wat vragen stellen bij zijn koerstactiek.
Was duidelijk de sterkste in de kopgroep. Waarom hij dan de koers al op 45km van de meet wilt ontploffen is mij een vraagteken. Hierdoor heeft hij er zelf voor gezorgd dat er niemand meer met hem wou meerijden terwijl die groep voordien perfect samen werkte.

Wacht hij tot de (voor) laatste klim, kan hij altijd sprinten voor de zege.

0
Pietspeed 14 mei 2022 om 19:27

Klopr, hoewel je niet weet of dat scenario zich zal voordoen. Qua koerstaktiek mag Roodhooft zich ook wel eens wat nadrukkelijker melden. Moet geen one man show worden.

0
Barry Batsbak 14 mei 2022 om 19:08

Girmay leert vandaag dat Mathieu wél durft te verliezen. Goed gedoseerd gereden, ze moeten nog 2 weken. Jezelf uit elkaar trekken om Girmay aan de winst te helpen en morgen op Blockhaus cash te betalen, neuh gewoon niet doen. Topprestatie van De Gendt trouwens, hoewel ik het Vanhoucke ook heel erg had gegund.

0
Gibo 14 mei 2022 om 19:34

Dit had ik niet meer verwacht van De Gendt!

0
Cochise 14 mei 2022 om 20:14

Hier moet ik ook wel toegeven dat ik niet dacht dat hij dit nog zou doen. Als Wellens straks nog schittert in de Tour moet ik me persoonlijk gaan excuseren bij Lelangue.

0
Romāns Vainšteins 14 mei 2022 om 22:02

Ik had eigenlijk ook geen uithaal van dit type meer verwacht van hem. Hij zat natuurlijk wel heerlijk met een maat vooraan ditmaal, net iets anders dan een prototype ‘degendtje’. Mooie etappe wel, echt wielrennen. Tot nu toe niet veel te klagen deze giro.

0
bellevue 14 mei 2022 om 21:19

Van der Poel heeft alles geprobeerd, alleen gaan, schiften van ver voor de finish maar uiteindelijk kon hij geen klein gaatje meer dichten op de voorsten.

waarom?

Omdat Thomas een De Gendt-dagje had. Niets aan te doen.

0
bellevue 14 mei 2022 om 21:22

ook gefrustreerd te Twitter trekken zal daar niks aan veranderen Matje :)

had je beter je energie kunnen gebruiken om dat kleine gaatje te dichten

maar misschien zoek je weer wat omdat er vandaag misschien een beter was?

0
Bontempi1962 14 mei 2022 om 21:42

Iedereen gunt het de Gendt. En terecht.

0
meqadon 14 mei 2022 om 21:52

Ik begrijp de kritiek op girmay niet zo goed. Hij deed zn deel van het werk. Logisch dat er meer naar vdp gekeken werd. Hij was de enige renner van wereldklasse id kopgroep. Enkel in de laatste km weigerde girmay over te nemen, maar toen was het kalf al verdronken. En dan besliste girmay om het tactisch te spelen en te sprinten voor de puntentrui.
Ik heb op dat vlak veel ergere dingen gezien de laatste jaren. Met ook bv mathieu in de negatieve hoofdrol.

0
Michelangelo 14 mei 2022 om 22:15

Girmay was de rapste bij de achtervolgers, in ieder geval obv de vlakke aankomsten eerder deze giro. Dan rij je niet slim als je er 4 vooruit laat rijden.

Hij vergooit zijn eigen kans. Ik snap het wel gezien zijn eigen status en die van mathieu. Ik neem het hem niet kwalijk maar het is gewoon niet slim. Hij vergooit de kans op ritzege en paars.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone