Giro 2022: Lotto Soudal presenteert ploeg rond sprinttroef Caleb Ewan

dinsdag 3 mei 2022 om 12:21
Giro 2022: Lotto Soudal presenteert ploeg rond sprinttroef Caleb Ewan

foto: Cor Vos

Lotto Soudal heeft vandaag zijn achtkoppige selectie voor de 105de Giro d’Italia bekendgemaakt, die komende vrijdag van start gaat in Boedapest. Het Belgische WorldTeam mikt in de sprintetappes op ritoverwinningen met de Australiër Caleb Ewan.

Bij zijn vierde deelname aan de Giro zal Ewan in de sprintvoorbereiding worden bijgestaan door de ervaren Duitsers Roger Kluge, Rüdiger Selig en Michael Schwarzmann. Thomas De Gendt maakt zich dan weer op voor zijn zesde Giro, tien jaar nadat hij in Milaan als derde op het eindpodium stond.

De jonge Belg en klimmer Harm Vanhoucke mikt in de Giro op ritwinst, net als de Britse aanvaller Matthew Holmes. Sylvain Moniquet, die op interesse kan rekenen van Cofidis, maakt zich op voor zijn Girodebuut.

Ewan boekte in de Giro van 2017 zijn eerste ritoverwinning. Twee jaar later was hij zelfs tweemaal succesvol op Italiaanse bodem en ook in de Giro van vorig jaar kwam hij tot twee keer toe als eerste over de streep.

voor

Dit artikel delen:

13 Reacties

Kopinkas 3 mei 2022 om 12:36

’t Is stilaan een variant op Georges Clooney’s alomtegenwoordige ‘Nespresso, what else?’
Tot de nespressomachine het begeeft natuurlijk, en dan zit Lotto-Soudal weer met de gebakken peren.

Over De Gendt: vandaag een interviewtje in Sportwereld met de wervende titel “Toen Colbrelli die hartstilstand kreeg, werd ik erg bang”

Thomas De Gendt staat vrijdag in Boedapest aan de start van zijn zesde Ronde van Italië. De 35-jarige vrijbuiter van Lotto Soudal is nog niet in topvorm nadat zijn voorjaar verstoord werd door Covid, een bronchitis en darmproblemen. Dat vertelt hij dinsdag in Humo

“Vooral die bronchitis heeft me onderuit gehaald”, beseft De Gendt. “Aanvankelijk was het niet zo erg. Gewoon wat last aan de longen. Na twee dagen in de Ronde van Catalonië voelde ik me steeds slechter worden. Een soort van reutel op de longen bij het uitademen. Ik kreeg koorts en ben afgestapt. Weer zes dagen zonder fiets, iets wat ik me zo dicht bij de Giro niet meer kon veroorloven.”

De Gendt zal de eerste Giro-week vooral in dienst rijden van sprinter Caleb Ewan, nadien hoopt hij zijn eigen kans te kunnen gaan. De coronabesmetting die hij dit voorjaar opliep kwam van Sonny Cobrelli, de Italiaanse winnaar van Parijs-Roubaix van vorig jaar die onlangs een hartstilstand kreeg in de Ronde van Catalonië. “In Parijs-Nice heeft hij het hele peloton bij elkaar gehoest. Daar heeft hij ons allemaal ziek gemaakt. Wie corona krijgt en daardoor tien procent longinhoud verliest, merkt daar niets van in zijn dagelijkse leven. Maar voor een sporter maakt het een wereld van verschil. Blijf je doorgaan en slaat het op je hart, dan is je carrière voorbij. Kijk naar Tim Declercq, veel heeft het bij hem niet gescheeld. Toen het Colbrelli overkwam, werd ik erg bang, ja.”

“Ik wil niet doodgaan in mijn sport”
De Gendt geeft in Humo toe dat hij schrik heeft om ooit – zoals te veel collega’s – het leven te zullen laten tijdens het fietsen. “Als je jong bent, sta je er niet bij stil dat een domme val je dood kan betekenen. Maar na veertien jaar in het profpeloton heb ik zoveel renners zien doodgaan dat ik me zeer bewust ben van het gevaar. Hoe hard ik ook probeer om het op de fiets van mij af te zetten, het blijft door mijn hoofd spoken. Ik wil niet doodgaan in mijn sport.”

Stof tot nadenken. Als je met de daver op het lijf rijdt (begrijpelijk ook nog), dan maak je volgens mij niets meer klaar.

0
ThorHushovd 3 mei 2022 om 13:48

Heftig om te lezen, mooi inkijkje in zijn brein ook. Dankbaar voor het delen van zijn gedachten. Kan er ook helemaal inkomen, maar hij zal het wel een plek moeten geven om nog wat te presteren inderdaad. De grootste kans op een dodelijke val zit 'm in een afdaling, massasprint of door simpelweg in het peloton te blijven. In een 'vlucht' zitten (ontsnapping) ') geeft een extra dimensie nu, dat is voor DeGendt een 'vlucht' van het gevaar waaraan hij wil 'ontsnappen'. Als rasaanvaller heeft hij eigenlijk zelf deze remedie uitgevonden.

0
Alfons Haavers 3 mei 2022 om 15:11

De Gendt, 10 jaar geleden nog podium in de Giro.

0
JensVdB 3 mei 2022 om 12:47

Ik hoop dat Moniquet blijft en dat hij niet naar Cofidis gaat

0
Verweggistan 3 mei 2022 om 12:55

Caleb und die Sprintzug.

0
Quesada Quesada 3 mei 2022 om 13:17

Geen De Buyst is toch wel een aderlating voor Ewan.

0
Thoin 3 mei 2022 om 13:45

Die zijn sleutelbeen ligt nog aan gruzelmenten, dankzij die rit in Turkije.

0
Groetjesaandevoetjes 3 mei 2022 om 14:47

In welke etappe stapt ie af? Ik denk na etappe 13 in Cuneo. Kan hij daarna binnen 3 uurtjes rijden thuis in Monaco zijn. Ik denk dat ie dan in 5 etappes voor sprint kansen kan zijn gegaan en dan afstappen met ‘knieklachten’. Kan Merckx weer zn beklag doen en gaat ie zich voorbereiden op de Tour.

0
harryjohan71 3 mei 2022 om 15:03

@Groetjesaandevoetjes wel dramatisch als je voor de Giro een team om Ewan heen bouwt en deze renner na 13 weken vertrekt. Vervolgens rijdt het team voor spek en bonen verder

0
Poeksel 3 mei 2022 om 16:25

Hij heeft al aangekondig niet uit te rijden, een smoesje zal niet nodig zijn. Daarna is het voor Vanhoucke en co.

0
Baukema Tomoulin 3 mei 2022 om 16:26

Ondanks de jonge nieuwe renners is dit toch wel een one-trick pony ploeg. Die gaan degradatie op deze manier never nooit ontlopen

0
Adorni 3 mei 2022 om 17:44

Schotte en De Cauwer waren bezig met een plan Giro voor Van Gils, maar hij doet dus niet mee.
Vanhoucke lijkt niet top, hopelijk doet hij toch mee voor ritwinst en kiest hij de goeie ritten er uit.

0
mauri 3 mei 2022 om 19:17

Vanhoucke is altijd wisselvallig maar voor ritwinst is het beter dat je 2 superdagen en 19 rotdagen dan 21 redelijke dagen

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone