Giro 2022: Koen Bouwman zorgt in Potenza voor tweede Nederlandse dagzege

vrijdag 13 mei 2022 om 17:05
Giro 2022: Koen Bouwman zorgt in Potenza voor tweede Nederlandse dagzege

foto: Cor Vos

Koen Bouwman heeft de zevende etappe van de Giro d’Italia achter zijn naam gezet. In Potenza was de Nederlander van Jumbo-Visma de beste van een kopgroep met vier man. Hij klopte zijn landgenoot Bauke Mollema en de Italiaan Davide Formolo in de sprint, terwijl zijn ploegmaat Tom Dumoulin vierde werd. Bouwman legde bovendien beslag op de leiding in het bergklassement.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Mathieu van der Poel schreef over de zesde etappe dat het ‘misschien wel de makkelijkste race’ was die hij ooit had gedaan. Waar de exercitie naar Scalea hoofdzakelijk over vlakke wegen ging, kreeg het peloton een dag later een flinke portie klimwerk voor de wielen geschoven. Vanuit de kustplaats Diamante aan de Tyrreense Zee ging de wedstrijd het binnenland in naar de zuidelijke Apennijnen, waar het constant op en af ging en de Passo Colla, de Monte Sirino, de Montagna Grande di Viggiano en La Sellata moesten worden beklommen voordat aankomstplaats Potenza werd bereikt.

Felle strijd om de lange ontsnapping
Michael Mørkøv stapte niet meer op. De Deense leadout van Mark Cavendish was ziek geworden en moest opgeven. Met Juan Pedro López voor de derde dag in de roze trui, werd de etappe eind van de ochtend op gang gebracht. Daarna barstte een felle strijd om de ontsnapping van de dag los, waarbij het tempo bijzonder hoog lag. Rasaanvaller Thomas De Gendt probeerde het, Van der Poel deed meerdere ontsnappingspogingen en ook bergkoning Lennard Kämna trachtte weg te rijden. De Duitser werd als nummer twee in de stand echter geen meter ruimte gegund door Trek-Segafredo, de ploeg van roze trui López.

Op de Passo Colla, de eerste klim van de dag, viel ook Wout Poels aan en de Nederlander kwam als eerste over de top, waardoor hij zijn eerste punten voor het bergklassement sprokkelde. Het bleef echter aanvallen regenen tot aan de lange klim van de Monte Sirino, maar omdat het peloton niet stilviel, was geen enkele ontsnappingspoging succesvol. Pas na zeventig kilometer kwam de vlucht eindelijk tot stand. Liefst vier Nederlanders zaten van voren met Wout Poels (Bahrain), Tom Dumoulin, Koen Bouwman (Jumbo-Visma) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo). De andere namen waren Davide Villella (Cofidis), Diego Camargo (EF-EasyPost) en Davide Formolo (UAE).

foto: Cor Vos

Het peloton nam gas terug, waardoor de zeven vluchters konden wegrijden. De kopgroep had al vijf minuten te pakken op de top van de Monte Sirino, waar Bouwman als eerste boven kwam en zo veertig bergpunten opstreek. De blonde Nederlander was de best geklasseerde koploper en toen de voorsprong opliep tot voorbij de vijfenhalve minuut, kwam hij virtueel in het roze te rijden. Intussen raakte de koers naast Mørkøv nog meer renners kwijt. Movistar, de ploeg van Alejandro Valverde en Iván Sosa, verloor Sergio Samitier. Het EF Education-EasyPost van Hugh Carthy zag Owain Doull opgeven en Bardiani-CSF-Faizanè moest verder zonder Samuele Zoccarato.

Kopgroep dunt uit op steilste klim van de dag
In de afdaling naar de voet van de Montagna Grande di Viggiano, de derde klim, reed Villella een berm is, waardoor hij ten val kwam. De Italiaan kon echter weer op de fiets kruipen en zijn plaats in de kopgroep innemen. Op de klim van tweede categorie, met een gemiddelde van 9,1 procent de steilste helling van de dag, was Poels de eerste vluchter die eraf moest, even later gevolgd door pechvogel Villella en Camargo. Daardoor bleef de Italiaanse klimmer Formolo aanvankelijk van voren over met de Nederlanders Dumoulin, Bouwman en Mollema. Camargo kon zich echter met het nodige karakter terugvechten.

Bouwman kwam net als op de Monte Sirino ook op de Montagna Grande di Viggiano als eerste over de top, waardoor hij aan de leiding ging van het bergklassement. In de afdaling daarna kon ook Villella van voren terugkeren. Op een niet-gecategoriseerd klimmetje op weg naar La Sellata testte Bouwman de tegenstand eens en viel aan. Mollema sprong mee, maar het duo kwam niet weg. Op La Sellata demarreerde Dumoulin meerdere keren, maar steeds bracht Formolo de rest terug. Door de moves van de sterk ogende Nederlander werden wel Villella en Camargo gelost uit de kopgroep.

foto: Cor Vos

Op 28 kilometer van de streep viel Dumoulin nog een keer aan. Formolo en Mollema konden mee, maar Bouwman moest een gaatje laten. Dat was voor Mollema het moment om een tegenaanval in te zetten. Bouwman moest het hoofd buigen, maar Dumoulin en Formolo konden terugkeren. Daarna was het Formolo die het probeerde. Op een kilometer onder de top haakten Dumoulin en Mollema weer aan, terwijl Bouwman op zijn eigen tempo ook weer kon aansluiten. De kersverse bergkoning van deze Giro graaide bovendien ook op La Sellata de volle buit mee, voor Formolo die ook wel interesse had in de punten.

Mollema probeert het op niet-gecategoriseerde klim
Formolo probeerde vervolgens in de afdaling weer weg te rijden, maar Dumoulin dichtte het gat. Die vier aanvallers kwamen samen met elkaar aan in het dal. Op zeven kilometer van de finish lag nog een klimmetje en daar demarreerde Mollema. Bouwman en Formolo konden meteen mee en ook Dumoulin sloot weer aan. De Giro-winnaar van 2017 ging daarna op kop rijden, ogenschijnlijk in dienst van Bouwman, die in de bergsprints steeds een explosieve indruk maakte. Vlak voor de top probeerde Mollema het nog eens en Bouwman en Formolo sprongen op zijn wiel. Net als bij de vorige aanval van Mollema bleef Dumoulin achter.

Formolo probeerde het dan weer net na de top, maar weer was Bouwman alert. Ook Mollema kon mee. Op drie kilometer van de meet probeerde Formolo het nog eens, maar tevergeefs. Plotseling kwam Dumoulin weer aansluiten. Daardoor begonnen ze met zijn vieren aan de laatste kilometer, waarvan de laatste 350 meter aan zo’n 8 procent omhoog liep. Dumoulin zette zich op kop, met Formolo, Bouwman en Mollema in het wiel. Bouwman ging de sprint van ver aan en reed Mollema en Formolo uit het wiel. De 28-jarige renner hield zijn inspanning vast tot aan de streep en sleepte zo zijn eerste overwinning in een Grote Ronde binnen.

De klassementsrenners hielden zich gedeinsd na de onstuimige aanvangsfase van deze zevende etappe en kwamen bijna drie minuten na winnaar Bouwman over de meet. Het was vooral INEOS Grenadiers, de ploeg van Richie Porte, Richard Carapaz en Pavel Sivakov, dat de tweede helft van de koers had gecontroleerd. Juan Pedro López hield de roze leiderstrui.

Dit artikel delen:

123 Reacties

VerstandOpNul 13 mei 2022 om 17:24

Leuk kopgroepje zo en dan wint uiteindelijk de renner met de minste statuur met een formidabele sprint.. Ik denk dat hij het zonder Tom ook klaar had gespeeld..

0
De Siepel 13 mei 2022 om 17:24

Gisteren al aangegeven, hoop dat Dumoulin een coup plaatst. Uitstekend gedaan en Bouwman chapeau.

0
Tinus1984 13 mei 2022 om 17:24

Heerlijke voorspelling gedaan gister. Tom en koen in de ontsnapping. En dan zo’n dag ook nog, met poels en mollema erbij. Wat een geweldige dag voor ons Nederlanders….

0
JasperMollema 13 mei 2022 om 17:24

Machtig mooie overwinning voor Bouwman!!

0
Cochise 13 mei 2022 om 17:26

Wat een prachtige etappe, van begin tot eind. En een schitterende winnaar, wat een killer, heerlijk ook die blijdschap. Jumbo het toch proper afgemaakt, voor hetzelfde geld word je hier 3 en 4, maar dit duo was heel complementair.

0
FDJ 13 mei 2022 om 17:27

Prachtig teamwork. Het is Koen enorm gegund, maar ook Dumoulin. Dat je dit kunt 2 dagen nade Etnarit, dan zit er toch echt wel iets goed bij Tom. Misschien de hardheid nog weer opdoen. Hopelijk een hele mooie stap naar meer dit.

Vwb Bouwman, morgen de nodige tijd verliezen en dan zondag weer vol in de aanval voor de bergpunten. Hij heeft er Al een hoop, heeft een sprintje. Mag nu echt een doel worden.

0
harryjohan71 13 mei 2022 om 17:29

Vanuit Jumbo perspectief hebben Leemreize en Oomen ook prima gereden. Beide geprobeerd weg te rijden en nog gewoon in de 1e groep zitten. Leemreize rijdt de laatste weken prima.

0
Franco Ballerini 13 mei 2022 om 17:34

Ja, die Leemreize haalt flink wat puntjes binnen voor JV…

0
uitdewaaier 13 mei 2022 om 17:53

Laat gaan. Die Ballerini is mislukte belg.

0
Maenhout 13 mei 2022 om 18:12

@uitdewaaier Dat mocht hij/zij/het willen. Zelfs de domste Belg heeft er meer kennis van en zicht op…

0
Pitufa 13 mei 2022 om 17:30

Zwijg, alle afzeikers, zwijg voor al jullie negativiteit, zwijg vanwege jullie dis respect voor de grootheden in deze sport, geen plaats in de feestvreugde voor jullie. Wij zijn er in goede en slechte tijden. Geweldige etappe voor Koen. Wat een topdag voor Tom. Wat heeft Tom het wielrennen allemaal gebracht. Wat er ook gebeurt, Tom is en blijft een grootheid in onze sport.

0
VerstandOpNul 13 mei 2022 om 17:32

Tom zelf was ook niet al te positief.. moet hij dan ook zwijgen van je?

0
Laatste man 13 mei 2022 om 17:39

Prachtige etappe. Vooraf verwacht en dat kwam absoluut uit gelukkig.

Nederlandse renners sterk, Bouwman zeer gegund na 2x net niet in de Giro! Dumoulin en Mollema ook sterk knap gestreden.

0
fietsvriend 13 mei 2022 om 17:43

+1, maar hij heeft wel een mooi vrouwtje op de bank zitten dus wie maakt hem wat (moest meer dan 10 letters)

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 17:54

Vermakelijke rit en verdiende winst voor Bouwman die ook al redelijk wat energie in de bergtrui had gestoken, maar stiekem had ik toch op wat meer vuur bij de favorieten gehoopt.

0
Pitufa 13 mei 2022 om 17:54

Niet positief zijn is wat anders dan afzeiken.

0
Pitufa 13 mei 2022 om 17:55

Respect daar mankeert het velen aan

0
Scott Sunderland 13 mei 2022 om 17:56

Ik heb Bouwman nooit beter gezien dan vandaag, hoewel hij vorig jaar ook een hele fijne Giro reed. Dit was buitengewoon. Dumoulin heeft me ook zeer positief verrast. Hij lijkt wel weer gezond en de vorm is wel degelijk groeiende. Hij heeft bovendien goede wedstrijdkilomers bergop gemaakt hier. Ik denk dat dat het grootste euvel is. Gewoon te weinig zware koersen gereden de laatste jaren (door omstandigheden).

0
Pitufa 13 mei 2022 om 17:56

Daar hebben sporters veel last van. Vandaag worden ze de hemel ingeprezen en morgen worden ze grond ingestampt.

0
lo squalo dello Stretto 13 mei 2022 om 17:59

Ik had liever Mauri zien winnen.
Nee hoor, netjes, leuke etappe!

0
Franco Ballerini 13 mei 2022 om 18:05

Edit redactie: Niet doen.

0
Murcia 13 mei 2022 om 18:06

Laat thuis, maar dit is een geweldige opsteker voor de ploeg en Koen persoonlijk. Van wat ik gehoord heb een schitterende etappe die ik vanavond op mijn gemak ga terugkijken. Ook fijn om te horen dat Tom de knop heeft omgezet en een uitstekende bijdrage aan deze zege heeft geleverd. Dit soort overwinningen blijven langer bij dan een wat kleurloze plek achter in de Top 10 AK.

0
xistnc 13 mei 2022 om 18:07

Koentje rijdt even 62 man op 42+ minuten, waaronder een paar bijna voltallige ploegen. Amai.

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 18:11

Van der Poel dan na al zijn aanvalsdrift in het begin van de rit binnen op amper een kwartier, in een groepje dat zelfs de totaal leeggereden Poels nog achterliet, dat valt me dan weer mee. Hij gaat er staan morgen.

0
Handige Harry 13 mei 2022 om 18:16

Van der Poel heeft echt een prima motor, die kan in zulke etappes, als hij niet mee is, gewoon op zijn gemak naar de finish rijden en ruim op tijd binnen komen.

0
Romāns Vainšteins 13 mei 2022 om 18:21

Nooit wat mee gehad die Bouwman maar hij maakt het hier even volleerd af tegen 2 toprenners op een manier die we helaas nooit van TJ Slagter hebben mogen zien in een grote ronde. Met stevige dank aan de terug-coureur Dumoulin natuurlijk, zo koers je een kater weg. Dit zijn de echte overwinningen.

0
Bontempi1962 13 mei 2022 om 20:22

Mooi gesproken!

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 20:27

Slagter! Interessante vergelijking. Won wel eens twee ritten in dezelfde Paris-Nice. Wie weet doet Bouwman dat hier ook even na.

0
Wheely 13 mei 2022 om 20:53

Je begon laatst nog over zijn zege in de Dauphiné RV, alleen was je vergeten dat het Koen was. Weet niet meer welke renner de aanleiding was…

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 23:38

@Wheely
Klopt! Dat ging over de veelwinnaar Kelderman!

0
katerkop 13 mei 2022 om 18:21

Doet het soms pijn om blijdschap te zien?

0
katerkop 13 mei 2022 om 18:26

Heerlijke renner die Bouwman. Krijgt een verdiende overwinning voor al het knechtwerk in zijn carrière

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 18:34

@Franco B
Wat mij bij jou toch wel benieuwt, is op basis waarvan je voor je nickname gekozen hebt. Was toch bij uitstek iemand met een positieve ingesteldheid, die anderen hun succes en hun plek in de spotlights gunde. Alleen al als bondscoach van Italië.

0
Sjonge Jonge 13 mei 2022 om 18:46

Franco weet dat het vandaag een hele goede dag was voor TJV, maar probeert tevergeefs op het pathetische af nog ergens negatieve speldenprikken te geven.
Best schattig…..

0
Etika 13 mei 2022 om 19:46

Vansevenant en Moniquet eindigen verdienstelijk in de groep der favorieten. Voor de rest is het huilen met de pet op wat de Belgen betreft. Gelukkig zorgden onze Noorderburen voor een zeer aangename rit. De versnelling bergop van Bouwman was fe-no-me-naal. Dat wist ik niet van die jongen. Dat zullen andere ploegen ook gezien hebben, maar blijkbaar nog een contract tot en met 2024.

0
Kopinkas 13 mei 2022 om 20:29

Dat wisten we toch al voor de start van de Giro? En het feit dat Vanhoucke gevallen is, maakt de waterkansjes er nog kleiner op. Vansevenant zo lang mogelijk aanklampen nu, en Moniquet nog eens top 5 proberen te halen in een bergrit vanuit de vroege vlucht. Méér zit er echt niet in.

0
appiett 13 mei 2022 om 21:19

Als “Noorderbuur” verwacht ik dan weer meer van de “zuiderburen” in de volgende rondes. Daar zullen zij meer etappes gaan pakken. (Van Aert, Merlier, Phillipsen en Evenepoel)

Deze ronde veel goede Nederlandse renners (wel een paar die in de herfst van carrière zijn: Mollema, Poels. )
2 zeges zijn mooi, stiekem hoop ik nu op nog een paar meer…

Ach eigenlijk geniet ik vooral van mooie etappes. Of het nu een Belg, Spanjaard of Nederlander is maakt me dan niet zoveel uit. Liever zo’n etappe als vandaag met een niet Nederlandse winnaar dan zo’n megasaaie etappe als gisteren, waar dan wel een Nederlander wint.

0
Etika 13 mei 2022 om 22:40

Mij maakt het op zich ook niet uit welke nationaliteit iemand heeft. Maar automatisch ga ik in de uitslag even kijken naar de Belgische vlagjes. 3 in de top-100 is wel heel pover.

0
Beer 13 mei 2022 om 22:54

De top van het Belgische wielrennen is hier dan ook niet aanwezig. Geen van Aert, Evenepoel, Merlier, Philipsen, Teuns, Stuyven, Campenaerts, Benoot, Van Avermaet, Lampaert, Hermans, Wellens, Van Wilder, Naesen, Vermeersch…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone