Giro 2022: Biniam Girmay blijft in Jesi Mathieu van der Poel voor na spectaculaire finale

dinsdag 17 mei 2022 om 17:14
Giro 2022: Biniam Girmay blijft in Jesi Mathieu van der Poel voor na spectaculaire finale

foto: Cor Vos

Biniam Girmay heeft de tiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. In Jesi bleef de Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert, eerder dit seizoen winnaar van Gent-Wevelgem, Mathieu van der Poel voor in de sprint met een uitgedund peloton. Juan Pedro López kwam in de eerste groep over de streep en behield de roze leiderstrui.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De tiende etappe bestond uit twee delen. Beginnend in de populaire badplaats Pescara was de eerste helft van het parcours volledig vlak. Eenmaal aangekomen in Civitanova Marche wendde de route zich af van de kust om het heuvelige achterland in te trekken. Daar werden de renners in de tweede helft geconfronteerd met enkele steile beklimmingen, waardoor deze rit ook wel als de Tappa dei Muri werd bestempeld. Op weg naar aankomstplaats Jesi doorkruiste de koers onder meer Filottrano, als eerbetoon aan Michele Scarponi. In de woonplaats van de in 2017 overleden klimmer was bovendien een tussensprint ingetekend.

Rond half één werden de 166 overgebleven renners op gang gebracht voor deze 196 kilometer lange etappe. De strijd om de vlucht van de dag barstte vanuit de start los en het tempo lag meteen hoog. Vervolgens kwam een kopgroep met drie man tot stand. Lawrence Naesen (AG2R), Mattia Bais (Drone Hopper) en Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech) vonden elkaar en het peloton nam gas terug. De vluchters werkten hard om zo veel mogelijk voorsprong te pakken en hadden na 55 kilometer al zes minuten te pakken. Daarna ging het peloton langzaam maar zeker versnellen en begon het verschil terug te lopen.

De kopgroep met Bais voorop en Naesen en De Marchi daarachter – foto: Cor Vos

Ploegen van Van der Poel, Girmay en Ewan controleren
Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert, de formaties van Mathieu van der Poel en Biniam Girmay, reden op kopman van het peloton, net als Lotto Soudal dat op de kwaliteiten van Caleb Ewan vertrouwde. In Civitanova Marche bedroeg de voorsprong van de koplopers vierenhalve minuut en begon de heuvelige tweede helft van de etappe. Kort daarop reed Christopher Juul-Jensen op de klim van Civitanova Alta weg uit de grote groep. De allrounder van BikeExchange-Jayco, een ploegmaat van Simon Yates, kreeg echter geen steun bij zijn aanval en liet zich korte tijd later weer terugzakken.

Verrassend genoeg kwam Ewan met nog 78 kilometer te gaan in de problemen en het duurde niet lang vooraleer de Australische sprinter eraf moest. Nochtans achtte hij zich voor deze etappe niet kansloos voor de zege, en ook zijn ploeg had in hem vertrouwen. In deze periode van de wedstrijd kwam Richard Carapaz ten val. De kopman van INEOS Grenadiers, vierde in het klassement, viel in het gras, maar snel kon hij zijn plaats in de koers weer innemen. Nadat Juul-Jensen het al even alleen had geprobeerd op de klim van Civitanova Alta, trachtte ook David De la Cruz weg te rijden. De ontsnappingspoging van de Spanjaard op de klim van Recanati was eveneens van korte duur.

Met nog 55 kilometer te gaan, toen de voorsprong van de koplopers was geslonken tot ongeveer tweeënhalve minuut, moest Mathieu van der Poel voet aan de grond zetten. De Nederlander had een probleem met zijn derailleur en moest van fiets wisselen. Het peloton reed onverminderd hard door, maar Van der Poel kon na een korte achtervolging tussen de auto’s snel terugkeren. Op 42 kilometer van de finish trok de koers door Filottrano en de inwoners waren massaal langs de weg gaan staan. Ook waren grote banners opgehangen met beeltenis van Scarponi. Michele, sempre con noi. Altijd bij ons.

De etappe stond onder andere in het teken van Michele Scarponi – foto: Cor Vos

Alessandro De Marchi schudt medevluchters af
Na de indrukwekkende doortocht door Filottrano, gingen de kopgroep en het peloton, dat werd aangevoerd door Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert, op weg naar de laatste hellingen van de dag. Op de klim van Santa Maria Nuova zette De Marchi zijn medevluchters onder druk, maar Naesen en Bais konden aanvankelijk weer in zijn wiel kruipen. Bij een nieuwe versnelling kwam De Marchi wel weg. Zijn voorsprong op het peloton bedroeg echter nog maar een minuut. Ook in het peloton zorgde de klim voor beweging. Juul-Jensen probeerde het nog een keer en hij kreeg een ploegmaat van Van der Poel en één van Girmay achter zich aan.

De aanval van Juul-Jensen werd geneutraliseerd, waarna Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert het heft weer in handen namen. Nadat eerder al Naesen en Bais waren ingerekend, was op twintig kilometer van de finish ook het avontuur van De Marchi voorbij. Daarna slingerde de koers naar de laatste klim van de dag, die van Monsano (4,2 km aan 4,2%, max. 11%). Meerdere ploegen schoven op naar voren, waaronder Groupama-FDJ dat Arnaud Démare van voren aan de klim wilde laten beginnen. Aan de voet van de klim trok Jos van Emden een aanval van Tobias Foss op gang en de Noorse kampioen pakte een gaatje.

Alpecin-Fenix haalde Foss echter voor de steilste stroken weer terug. Op anderhalve kilometer onder de top trok INEOS Grenadiers hard door. Pavel Sivakov hield een hoog tempo aan met ploegmaat Richard Carapaz in zijn wiel en bracht zo onder andere Démare in de problemen. Op het steile deel van de klim demarreerde Alessandro Covi, maar de Italiaan kreeg geen ruimte. Door alle bewegingen was het peloton fors uitgedund toen de top werd bereikt. Net na de top bleven de aanvallen doorgaan, maar door Van der Poel zelf kwam alles weer bij elkaar. Het bleef echter onrustig.

Klassementsrenners als Pozzovivo en Carapaz roerden zich in de finale – foto: Cor Vos

Biniam Girmay klopt Van der Poel in de eindsprint
In de afdaling kwam door toedoen van Simon Yates een elitegroep samen met Mathieu van der Poel, Giulio Ciccone en Davide Formolo. Van der Poel probeerde het zelf ook nog eens maar op drie kilometer van de streep was alles weer samen. Daarna trachtten Richard Carapaz en Hugh Carthy eveneens tevergeefs weg te rijden. Uiteindelijk moest een sprint de beslissing brengen. Girmay zette de sprint in en kreeg Van der Poel achter zich aan. Even reden de Eritreeër en de Nederlander zij-aan-zij, maar de kopman van Alpecin-Fenix moest gaan zitten en het goudhaantje van Intermarché-Wanty-Gobert kon daarop de overwinning binnenslepen.

Dit artikel delen:

140 Reacties

Wim Kruithof 17 mei 2022 om 19:42

Van der Poel begint in toenemende mate op de Sagan van voorheen te lijken en dat bedoel ik bijzonder positief. Hij maakt koers, iedereen rijdt op zijn wiel, durft zich er vol in te gooien, maar met de favorietenrol kleven er een hoop aan zijn wiel.

Toch geen misbaar, geen nare handjes in de lucht maar gewoon volle bak de finale in. Ik krijg alsmaar meer sympathie voor deze man en snap niet hoe de cadans in dit draadje zo negatief kan zijn. Blijkbaar vindt hij vol koersen belangrijker dan het aaneenrijgen van zeges. Niets om niet dankbaar voor te zijn.

En dat duimpje omhoog nadat je net op waarde bent geklopt, dat zal wat mij betreft de mooiste finishfoto van 2022 worden.

0
Pietspeed 17 mei 2022 om 19:56

… Kleven er een hoop nadelen aan zijn wiel.

0
Quincy Adams 17 mei 2022 om 20:21

Cadans is niet zozeer negatief voor mvdp. Meer negatief tegenover zijn fans en positief voor girmay.

0
Maillot à Pois 17 mei 2022 om 20:47

Er is ook geen enkele reden om negatief te zijn over Van der Poel of Girmay. Een groot kampioen en een kampioen-in-wording die elkaar hopelijk nog vaak zullen bekampen.
Blijkbaar hebben sommige VDP fans het er moeilijk mee, in tegenstelling tot VDP zelf.
Een wielerfan kan er alleen maar blij om zijn.

0
Quincy Adams 17 mei 2022 om 20:55

Laten we wel even afwachten wat de toekomst brengt.

0
kleomantre 17 mei 2022 om 21:03

Zoals paar jaar terug Trentin ook vol respect z’n meerdere erkende in VdP in Engeland. Dat maakt voor mij de sport en de sporter mooier als er zulke momenten kunnen bestaan in hoog competitieve omgevingen.

0
Turtlehead 17 mei 2022 om 19:58

Ewan laatste op 31’18”, Kluge 1-na-laatste op 29’37″… Vaag. Kluge toch nog gewacht en op ’t laatst hard doorgereden, om niet samen buiten tijd te geraken?
Of allebei apart gelost/niet goed en apart geploeterd?

0
Quincy Adams 17 mei 2022 om 20:09

Ok. Dus de renner die creatief rijdt, lef toont, smijt met zijn krachten en een hele nieuwe dimensie en inspiratie aan het wielrennen toevoegt, verliest van een renner van de oude school. Waarom is iedereen zo opgetogen? Snap er niks van…

0
Murcia 17 mei 2022 om 20:32

Die renner is niet zomaar iemand van de oude school maar een jongen die nog maar net 22 is en in zijn eerste jaar op World Tour niveau hele mooie dingen laat zien. Hij verdient dan naar mijn mening net zo veel respect als Matthieu. Die zie ik schitterende dingen blijven doen maar het is heerlijk om een nieuwe uitdager aan het werk te zien. Dat mannetje heeft klasse en karakter. Dus voor mij plus plus deze tweestrijd.

0
Quincy Adams 17 mei 2022 om 20:50

Ja dat snap ik wel. Ik hou er zelf niet zo van als mensen gaan hoppen van best next thing naar best next thing. Bovendien vind ik zijn manier van koersen wat teveel reactie ipv anticipatie. Dat kan nog veranderen, maar dat is nu niet zo en daarom vind ik het frappant dat mensen lyrisch zijn over deze finish.

0
Barry Batsbak 17 mei 2022 om 22:17

Dat is meer het principe van “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”.

0
Alfons Haavers 17 mei 2022 om 22:27

Zijn er al GOATroepers dan? In de chat zo rond het aankomstuur zou ik de teneur nu ook niet meteen als ‘opgetogen’ bestempeld hebben.

Verder is het gewoon knap dat Girmay als jonge snaak hier wereldcoureur MvdP kan kloppen, dat mag toch ook benoemd worden? Lijkt me eerder een reactie van een aantal leden op wat minder fraaie woorden die Girmay naar zijn hoofd geslingerd kreeg dan dat vdP-fans zich nu na 1 zege en masse achter Bini scharen.

Maak je maar geen zorgen, Matje is hier nog steeds troetelbeer numero uno hoor.

0
La Bicicleta 17 mei 2022 om 20:56

Ik lees hier weer ontzettend veel overdreven kritische reacties. Pas op, in volg de redenering dat Bini vaak in het wiel van VdP kruipt. Maar, grote MAAR, Bini is een neoprof van 21-22 jaar die al veel bereikt heeft dit jaar. G-W winnen is niet niets. Girmay wil meer, wil nog grotere koersen winnen, dus lijkt het mij niet onlogisch dat hij leert van een meester-afmaker als Mathieu. Dus lieve wielerliefhebbers, wees minder kritisch, geniet van ontluikend talent en omarm deze jongen als zegen voor de wielersport.

0
Luc La 17 mei 2022 om 21:15

Waarom rookt matje zijn ploeg op om dan niet te gaan vlak voor de top? Niet goed genoeg vandaag of wat vreemd tactiek.

Wanty is top, maar alpecin zwak vind ik niet. Als men vorige seizoenen sprak over een zwakke omringing van wout bij jumbo kreeg je banbliksems over je. En nu opeens zou alpecin te zwak zijn nadat ze koers ff hard maakten?

Matje zit met een probleem dan. Lange sprints wordt ie geklopt, en nu zijn ploeg verantwoordelijkheid moet nemen komt ie geisoleerd te zitten.. Aiai

0
Luc La 17 mei 2022 om 21:22

Bini top trouwens. Topper erbij

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone