Giro 2021: Victor Campenaerts verslaat Oscar Riesebeek in Gorizia

Giro 2021: Victor Campenaerts verslaat Oscar Riesebeek in Gorizia

foto: Cor Vos

zondag 23 mei 2021 om 17:17

Victor Campenaerts heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een etappe van 147 kilometer, die nog even geneutraliseerd werd en ook deels in Slovenië verreden werd, was de Belg van Qhubeka ASSOS in Gorizia de beste van een omvangrijke kopgroep. Hij versloeg Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) in een sprint-à-deux.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Na een vliegensvlug begin stonden de renners ook heel snel weer stil. Na een massale valpartij in het peloton besloot de organisatie de etappe te neutraliseren. Er waren meerdere slachtoffers die medische assistentie nodig hadden. Zonder Jos van Emden, Emanuel Buchmann (de nummer zes uit het klassement), Natnael Berhane en Ruben Guerreiro, en een half uur later, ging de rit verder. Direct na de herstart werd massaal aangevallen.

Het peloton tijdens de neutralisatie – foto: Cor Vos

Grote kopgroep
Vijftien renners reden weg, met daarbij vier Belgen en drie Nederlanders. Oscar Riesebeek, Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Simone Consonni (Cofidis), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Stefano Oldani, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Dario Cataldo, Albert Torres (Movistar), Nikias Arndt (Team DSM), Max Walscheid, Victor Campenaerts, Lukasz Wisniowski (Qhubeka ASSOS) en Juan Sebastián Molano (UAE Emirates) waren mee.

Een groepje met Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec), Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert) en Matteo Jorgenson (Movistar) ging nog wel in de tegenaanval, maar dat bleek de chasse patate van de dag. In het peloton was er geen ploeg die aanstalten maakte om te achtervolgen. Vooraf had Peter Sagan al aangegeven dat zijn ogen gericht waren op het verdedigen van de puntentrui, en niet op de ritzege. Daardoor was het initiatief aan INEOS Grenadiers, dat geen reden had om de kopgroep in te halen.

Twaalf minuten
De kopgroep kreeg meer dan twaalf minuten cadeau van de troepen van de roze trui. Onderweg kregen de renners drie keer de beklimming van de Gornje Serovo (2,5 km aan 7%) in Slovenië op het menu. Dat hebben de Sloveense wielerfans (en de renners ook) geweten, want het stikte op de klim van de mensen. Op de eerste twee beklimmingen pakte De Bondt de meeste bergpunten.

Het peloton op de Gornje Serovo – foto: Cor Vos

In de laatste dertig kilometer begon het spel om de ritzege in de kopgroep, terwijl het inmiddels was gaan regenen in het grensgebied tussen Italië en Slovenië. Campenaerts, Riesebeek en Torres begonnen met een voorsprong van een halve minuut aan de derde en laatste klim van Gornje Serovo (2,5 km aan 7%). Riesebeek en Campenaerts wisten vlak voor de top Torres te lossen en gingen samen verder. Vanuit de achtergrond kwam de tegenaanval van Hermans. Hij rondde (in een groepje met ook Mollema, Consonni, Vanhoucke, Arndt en Cataldo) de top op 23 seconden van de twee koplopers.

Riesebeek vs. Campenaerts
In de stromende regen liepen Riesebeek en Campenaerts weer uit naar een halve minuut, terwijl Torres werd opgeslokt door de groep-Hermans. Vooraan nam Campenaerts veel risico in een natte afdaling, maar Riesebeek hield gelijke tred met zijn vluchtgezel. Toch kwamen de achtervolgers, met de Saver-klim (1 km aan 5,6%) in zicht, dichterbij. Riesebeek en Campenaerts konden het namelijk niet eens worden over de samenwerking. Meerdere keren probeerden de Nederlander en de Belg elkaar te lossen.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Met vijftien seconden voorsprong begonnen de twee vervolgens aan de Saver, met stroken tot 14%, waar Riesebeek andermaal de aanval opende. Campenaerts reageerde fel en reed op de top een paar meter van Riesebeek weg, maar de coureur van Alpecin-Fenix liet zich niet verrassen. In de achtervolging bleken Mollema, Hermans, Arndt en Consonni de sterksten, maar zij volgden op ruim tien tellen.

Campenaerts zegeviert
In de natte, technische zone was het opnieuw Campenaerts die alle risico’s nam. Telkens reed hij twintig meter weg, maar telkens wist Riesebeek het gaatje te dichten. In de straten van Gorizia draaide het vervolgens uit op een sprint-à-deux op de kasseitjes van de binnenstad. Riesebeek drong Campenaerts de kop op en ging de sprint al op 250 meter aan. Dat bleek te vroeg, want in de sprint der stervende zwanen was het de Belg die aan het langste eind trok.

Op zeven seconden achterstand sprintte Arndt naar de derde plaats, voor Consonni en Hermans. Bauke Mollema werd zevende. Het peloton nam in de regenachtige finale geen risico meer en kwam op grote achterstand binnen.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

77 Reacties

Mirra 23 mei 2021 om 17:18

Schitterend gewoon! Is zoveel meer dan een tijdrijder. Sterk!

Yeez 23 mei 2021 om 17:18

Woww! Wat gegund en wat een schitterende finale!

Wheely 23 mei 2021 om 18:18

Enorm gegund inderdaad, heerlijke overwinning!

Krakowic 23 mei 2021 om 17:18

Domme fout van Riesebeek in de sprint, zat perfect geplaatst.. zonde!

Krakowic 23 mei 2021 om 17:20

En fantastisch van Campenaerts natuurlijk! Absoluut verdiend na de manier waarop
ie dit hele jaar al koerst.

nasibal 23 mei 2021 om 17:19

Riesebeek kan zo in de documentaire van Movistar. Heeft er de laatste 8 km echt álles aan gedaan om níet te winnen. Mooi dat het hem dat ook nog lukt vervolgens :)

Fast Freddy 23 mei 2021 om 17:35

Was vrij slecht ja. Niet meedraaien waar het beter was van wel. Demarreren op de verkeerde plek (of was hij bang voor Campanearts bergop?) en de sprint te vroeg aangaan tegen een renner zonder explosiviteit. Had ie 100m gewacht, had ie kunnen winnen.

vocsnor 23 mei 2021 om 17:44

Ik had de indruk dat ook de achtervolgende groep geen overschot aan tactische genieën zat.
Blij voor Qubeka overigens. Gun ze van harte 3 ritten.
En Vocsnor2.0 zie ik liever dan Vocsnor de tijdrijder

nasibal 23 mei 2021 om 17:50

Ja dit is hem enorm gegund. Ik kan inderdaad ook wel genieten van de nieuwe versie :)

Landeirovic 23 mei 2021 om 17:20

Verdiend! Aanvallend seizoen, deed het meeste werk en viel paar keer aan. Qhubeka ook zeer lekker hun 3e al.

Romāns Vainšteins 23 mei 2021 om 17:20

Eerste x deze giro dat ik voor iemand op de bank heb gestaan. Dubbeldwarsdikverdiende overwinning voor een geweldige Campenaerts die een nieuw coureur in zichzelf gevonden heeft, echt mooi!

hartstikkebedankt 23 mei 2021 om 17:21

Tof voor Campenaerts. Riesebeek de zenuwen niet onder controle en gaat de sprint veel te vroeg aan

Aart van Woud 23 mei 2021 om 17:44

Onervarenheid denk ik

O59 23 mei 2021 om 17:21

Zeer verdiend. Loon naar werken. Gewoon de beste vandaag ! Duidelijk.

ProfrondeZevenbergen 23 mei 2021 om 18:18

Ik vond van Riesebeek ongeveer even sterk.

Miko1983 23 mei 2021 om 17:22

Sterk van vocsnor, de terechte winnaar! Genoten.

el_jafar 23 mei 2021 om 17:22

Die riesenbeek, vervelend ventje, niet meedraaien maar telkens aanvallen wanneer hij naar de kop kwam.

Gelukkig begint hij als een nieuweling op 250 meter te sprinten.

Verdiende zege voor vocsnor

Wildebert 23 mei 2021 om 17:33

Ging gewoon over en weer. Jammer dat je dat wegzet als ‘vervelend ventje’!

Handige Harry 23 mei 2021 om 17:33

Ja echt vervelend wielrenners die attractief koersen.
Beter gewoon volgen en vooral niet aanvallen.

Aart van Woud 23 mei 2021 om 17:45

Dit neem je toch niet serieus?

Murcia 23 mei 2021 om 17:23

Qhubeka de succesvolste ploeg in deze Giro, alle felicitaties aan Vocsnor! Deze manier van koersen past hem veel beter vind ik dan alle ballen op het tijdrijden. In de voorjaarskoersen bewees hij al dat dit hem goed afgaat. Riesebeek rijdt dit seizoen ook niet anoniem rond en hoeft zich over een nieuw contract geen zorgen te maken. De regen op het einde zorgde voor wat extra spanning en ik was blij dat de kopgroep gevuld was met flink wat jongens uit de lage landen want anders had de val waardoor Buchmann, Jos en nog wat jongens letterlijk wegvallen het enige spraakmakende geweest.

Michelangelo 23 mei 2021 om 17:54

Ik denk vooral dat Vocsnor op tijd heeft ingezien dat hij op een ander paard moest wedden. Focus op de tijdritten heeft hem gebracht waar hij nu is, namelijk een renner met een zekere naam en faam. Podia in tijdritkampioenschappen, werelduurrecord, etc. Als hij meteen was gaan knechten had niemand geweten wie hij was.

Voor mij een renner met een hoge gunfactor. En ook schitterend voor de ploeg, tot vorige week het lachertje van de WT.

Limal 23 mei 2021 om 17:27

Fantastisch, de omscholing naar Vocsnor 2.0 leidt tot een oververdiende ritzege in een grote ronde!

RLM 23 mei 2021 om 17:28

Campenaerts ging zichzelf opnieuw uitvinden, en doet dat zo goed dat hij nu toch een rit in de Giro pakt. Riesebeek doe iets te vroeg begint, maar dat zijn zenuwen zeker? Mag toch ook een pluim krijgen, heeft er een zeer mooie etappe van gemaakt. Maar toch dubbel en dik verdiend voor onze beste vocsnor. Echt een van mijn favoriete renners. Voorts Movistar die weer Movistar is (Torres was wat vreemd eerst), Vanhoucke die moet zijn gevallen of ook met Remco op daalles mag en Mollema die bijna op zijn smoel gaat.

Tony 23 mei 2021 om 17:29

Dik verdiend voor Victor. Hij heeft al heel veel werk gedaan in deze Giro. Eindelijk gewonnen,gefeliciteerd.

Nils96 23 mei 2021 om 17:29

Mooi man! Heerlijke finale gezien met een schitterende winnaar en dito nummer twee. Ook respect voor de vechtlust van Bauke, die gaat er gewoon weer een paar keer bijzitten in de derde week.

Handige Harry 23 mei 2021 om 17:35

Ik heb het idee dat Mollema er iets te vaak bijzit.
Nu stuit hij telkens op “frissere” renners die hem aftroeven.

Jean Dumas 23 mei 2021 om 18:02

Bauke had dit ook in de laatste Tour van Contador (2017). Toen ging hij als schaduwkopman ook steeds voor eigen kans in net niet-ontsnappingen.

Nils96 23 mei 2021 om 18:14

Tour 2017 won hij nog wel een rit. Vuelta 2018 betere vergelijking. Ik zie het wel graag in ieder geval.

the student 23 mei 2021 om 17:34

Leuk voor Victor, goed gewerkt en gewoon ook goed afgemaakt. Riesebeek had t misschien af kunnen maken met een betere sprint, maar ze waren redelijk aan elkaar gewaagd. Ik denk eigenlijk dat riesebeek al te veel kleine prikken plaatste in de finale. Beter een goede met overtuiging.

Rufusvb 23 mei 2021 om 17:35

Mooie koers, met lef gereden, verdiende winnaar.
Nu mag hij stoppen met zeiken op alles en iedereen en gewoon lekker verder gaan koersen.

Tom De Kenner 23 mei 2021 om 17:39

Rufuszb wat is er nu weer?

ronddraaien 23 mei 2021 om 17:43

Als jij nu eens het voorbeeld zou geven, rufus.

Rufusvb 23 mei 2021 om 18:00

Er is niks hoor, gun hem deze rit!
Maar na meerdere tweede plaatsen of mislukte pogingen om een tijdrit te winnen waarna hij vervolgens naar mijn idee liep te zeuren dat het niet lukte om zaken die vaak buiten hemzelf lagen vind ik het mooi dat het hem nu uiteindelijk toch gelukt is een mooie rit in een grote ronde te winnen.

Het was meer een opmerking van: stoppen met zeuren, maar gewoon hard fietsen en genieten van het feit dat je kan koersen, daar bereik je veel meer mee.

fietsvriend 23 mei 2021 om 17:35

Hij was vandaag 2x als eerste weg en kwam ook als eerste aan – niks gestolen en er een memorabele vluchtetappe van gemaakt.

Pascal Mortier 23 mei 2021 om 17:36

Eindelijk Victor-y.

Prachtige koers gereden: meeste kopwerk gedaan en prachtig afgewerkt in de sprint.

Objectief bereikt, volgende doel: een bergrit winnen (heeft een jaartje om zich om te scholen) :-)

ronddraaien 23 mei 2021 om 17:37

Ontsnapping nummer 74 ofzo ondertussen deze Giro. Dik verdiend voor deze ondernemende showman, jammer dat het ten koste van Riesebeek moest gebeuren.

Raafje 23 mei 2021 om 17:38

Man, hoevaak gaat Mollema in de aanval en wint ie niet…ik dacht toen ie eindelijk een keer aanviel op dat laatste heuveltje ‘he he, komt ie er misschien eindelijk aan?’ Maar dan gaat ie bijna op z’n snuit een paar seconden later…

the student 23 mei 2021 om 17:51

Campenearts gaat dit seizoen ook al zeer vaak in de aanval en wint ook meestal niet. Volgens mij is dat vrij standaard in het wielrennen.

Craig Vanderswag 23 mei 2021 om 19:40

Die heeft gewoon niet z’n beste vorm momenteel. Hopelijk is hij in de Tour een paar procentjes beter.

Jean Dumas 23 mei 2021 om 17:39

Goed bezig Lambikske, loon naar werken.

Deel Koeper 23 mei 2021 om 17:42

Dommekracht Campenaerts haalt het omdat hij op weg was met een nog grotere tactische nitwit dan hijzelf. Zowel Campenaerts als Riesebeek lijken me geen renners die deze kans nog opnieuw gaan krijgen, dus meevaller voor Vocsnor. Gelukkig bleven ze vooruit en ging het bij Arndt of Consonni (die echt niets deden in de achtervolging) niet meer om de eerste plaats.

Vanhoucke alweer tegenvallend. Daalde natuurlijk abominabel slecht, maar zat daarvoor ook al bergop te krasselen en daar zou hij in dit gezelschap bij de 3 besten moeten horen.

O59 23 mei 2021 om 17:51

zuuuuuuuuuuuuur

Nils96 23 mei 2021 om 18:11

Jij bent vast leuk op feestjes.

Alhoewel, ik twijfel of je ooit wordt uitgenodigd

Tom De Kenner 23 mei 2021 om 18:47

@ Deel Koeper: ga jij anders eerst ff een werelduurrecord vestigen, OK?

Michelangelo 23 mei 2021 om 20:16

Ik snap Deels opmerking wel. Al ben ik het niet met hem eens.

Ik heb Campenaerts al vaak aan zien vallen op verkeerde momenten, ook in het voorjaar. Maar in deze rit moet ik hem nageven dat hij wel veel goed heeft gedaan. En dat is al begonnen met het per se mee willen zitten met de hele ploeg. Hij heeft tactisch in ieder geval al geleerd om de goede vlucht te vinden. En daar begint toch de weg naar een overwinning voor hem. Want het gaat hem op andere manieren niet lukken.

Ik denk dat hij tactisch snel aan het bijleren is. En liever op aanvallende manier af en toe in de chasse patatte of verkeerde vlucht, dan als pelotonvulling mee rijden.

Joaquim Agostinho 23 mei 2021 om 20:35

Deel Koeper door nul en uitkomst is nul….

Limal 23 mei 2021 om 17:43

Altijd lachen ook met dat dikke Vlaamse accent in zijn Engelse interviews :-)

(dat bedoel ik op de best mogelijke manier, zelf Vlaming zijnde die voor het werk vaak in het Engels praat)

Creeping death 23 mei 2021 om 17:46

heerlijk onbeschaamd steenkolenengels

Aart van Woud 23 mei 2021 om 17:50

Ik moest aan het legendarische interview van Jean Marie Pfaff denken na zijn eerste wedstrijd bij Bayern München

Murcia 23 mei 2021 om 17:53

Het mooiste aan Victor is dat hij niet een 13 in een dozijn type coureur is, zowel op de fiets als ernaast een unieke persoonlijkheid. Luister en kijk graag naar interviews met hem.

Pol 23 mei 2021 om 18:44

@Limal heb jij toevallig nog het verslag van Carl Berteele gelezen op Sporza. Geen mirakels in de sport we staan met Z’N allen weer met de voetjes op de grond. En zo is het al meer dan 50 jaar in Vlaanderen. Ook de aller beste wielrenner aller tijden Eddy Merckx zat er naast.

Verweggistan 23 mei 2021 om 17:46

Dat zegegebaar is natuurlijk het Qhubeka handje. :)

Wheely 23 mei 2021 om 18:41

Ja gelukkig wel.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair