Giro 2021: Victor Campenaerts verslaat Oscar Riesebeek in Gorizia
foto: Cor Vos
zondag 23 mei 2021 om 17:17

Giro 2021: Victor Campenaerts verslaat Oscar Riesebeek in Gorizia

Victor Campenaerts heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een etappe van 147 kilometer, die nog even geneutraliseerd werd en ook deels in Slovenië verreden werd, was de Belg van Qhubeka ASSOS in Gorizia de beste van een omvangrijke kopgroep. Hij versloeg Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) in een sprint-à-deux.

Na een vliegensvlug begin stonden de renners ook heel snel weer stil. Na een massale valpartij in het peloton besloot de organisatie de etappe te neutraliseren. Er waren meerdere slachtoffers die medische assistentie nodig hadden. Zonder Jos van Emden, Emanuel Buchmann (de nummer zes uit het klassement), Natnael Berhane en Ruben Guerreiro, en een half uur later, ging de rit verder. Direct na de herstart werd massaal aangevallen.

Het peloton tijdens de neutralisatie – foto: Cor Vos

Grote kopgroep
Vijftien renners reden weg, met daarbij vier Belgen en drie Nederlanders. Oscar Riesebeek, Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Simone Consonni (Cofidis), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Stefano Oldani, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Dario Cataldo, Albert Torres (Movistar), Nikias Arndt (Team DSM), Max Walscheid, Victor Campenaerts, Lukasz Wisniowski (Qhubeka ASSOS) en Juan Sebastián Molano (UAE Emirates) waren mee.

Een groepje met Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec), Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert) en Matteo Jorgenson (Movistar) ging nog wel in de tegenaanval, maar dat bleek de chasse patate van de dag. In het peloton was er geen ploeg die aanstalten maakte om te achtervolgen. Vooraf had Peter Sagan al aangegeven dat zijn ogen gericht waren op het verdedigen van de puntentrui, en niet op de ritzege. Daardoor was het initiatief aan INEOS Grenadiers, dat geen reden had om de kopgroep in te halen.

Twaalf minuten
De kopgroep kreeg meer dan twaalf minuten cadeau van de troepen van de roze trui. Onderweg kregen de renners drie keer de beklimming van de Gornje Serovo (2,5 km aan 7%) in Slovenië op het menu. Dat hebben de Sloveense wielerfans (en de renners ook) geweten, want het stikte op de klim van de mensen. Op de eerste twee beklimmingen pakte De Bondt de meeste bergpunten.

Het peloton op de Gornje Serovo – foto: Cor Vos

In de laatste dertig kilometer begon het spel om de ritzege in de kopgroep, terwijl het inmiddels was gaan regenen in het grensgebied tussen Italië en Slovenië. Campenaerts, Riesebeek en Torres begonnen met een voorsprong van een halve minuut aan de derde en laatste klim van Gornje Serovo (2,5 km aan 7%). Riesebeek en Campenaerts wisten vlak voor de top Torres te lossen en gingen samen verder. Vanuit de achtergrond kwam de tegenaanval van Hermans. Hij rondde (in een groepje met ook Mollema, Consonni, Vanhoucke, Arndt en Cataldo) de top op 23 seconden van de twee koplopers.

Riesebeek vs. Campenaerts
In de stromende regen liepen Riesebeek en Campenaerts weer uit naar een halve minuut, terwijl Torres werd opgeslokt door de groep-Hermans. Vooraan nam Campenaerts veel risico in een natte afdaling, maar Riesebeek hield gelijke tred met zijn vluchtgezel. Toch kwamen de achtervolgers, met de Saver-klim (1 km aan 5,6%) in zicht, dichterbij. Riesebeek en Campenaerts konden het namelijk niet eens worden over de samenwerking. Meerdere keren probeerden de Nederlander en de Belg elkaar te lossen.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Met vijftien seconden voorsprong begonnen de twee vervolgens aan de Saver, met stroken tot 14%, waar Riesebeek andermaal de aanval opende. Campenaerts reageerde fel en reed op de top een paar meter van Riesebeek weg, maar de coureur van Alpecin-Fenix liet zich niet verrassen. In de achtervolging bleken Mollema, Hermans, Arndt en Consonni de sterksten, maar zij volgden op ruim tien tellen.

Campenaerts zegeviert
In de natte, technische zone was het opnieuw Campenaerts die alle risico’s nam. Telkens reed hij twintig meter weg, maar telkens wist Riesebeek het gaatje te dichten. In de straten van Gorizia draaide het vervolgens uit op een sprint-à-deux op de kasseitjes van de binnenstad. Riesebeek drong Campenaerts de kop op en ging de sprint al op 250 meter aan. Dat bleek te vroeg, want in de sprint der stervende zwanen was het de Belg die aan het langste eind trok.

Op zeven seconden achterstand sprintte Arndt naar de derde plaats, voor Consonni en Hermans. Bauke Mollema werd zevende. Het peloton nam in de regenachtige finale geen risico meer en kwam op grote achterstand binnen.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
77 Reacties
Sorteer op:
23 mei 2021 17:47
Ik kan prima leven met Vocsnor als winnaar. Had het Riesebeek ook gegund, maar Victor rijdt de hele Giro al aanvallend en dat mag best beloond worden. Sympathieke zuiderbuur ook nog eens.
    23 mei 2021 17:54
    Klopt Aart, was de eerste aanvaller van de dag, opnieuw de eerste aanvaller na de onderbreking en als laatste nog eens de aanvaller die de kopgroep uit elkaar reed.

    Dan mag je wel winnen, toch?
    23 mei 2021 17:55
    Dat is wat ik zei. Gewoon verdiende winnaar.
23 mei 2021 17:48
Leuk voor Campenaerts.

En wat een draak van een Giro tot nu toe. Elke dag een stel vluchters dat het mag uitzoeken en als hoogtepunt alleen te melden dat de Evenepoel maffia weer ff met beide beentjes op de grond staat. Het is een uitzonderlijk matige Giro tot nu toe, jammer voor de (normaal gesproken) mooiste ronde van het jaar.
    23 mei 2021 17:49
    Alle hoop maar op de derde week? Ik verwacht nog een enerverende tweestrijd tussen Bernal en Yates met elke dag oorlog.
    23 mei 2021 17:56
    Evenepoel? Als je wil kunnen we gerust nog wel even over hem uitwijden hoor, zelfs al was er voor jou nog niemand over hem begonnen. Vandaag was het een zondag, naar't schijnt is dat zijn lievelingsdag. Maar regen daar houdt hij niet zo van, zeker niet in koers. Sommigen vinden dat dikkenekkerig van hem - alsof het weer zich zou moeten gedragen naar zijn wensen. Over wensen gesproken, vorig jaar heeft hij voor Kerstmis een mooie nieuwe sporthorloge gekregen van Ome Patrick. Blijkbaar was zijn vorige stil blijven staan op het moment dat hij in Italië in een ravijn sukkelde vanwege een haai. Het grappige daaraan is dat haaien tot dat moment altijd zijn lievelingsdieren waren. Of dat nog altijd het geval is weet ik niet, misschien kan de redactie dat eens vragen als ze de kans krijgen. Zo hebben we voor morgen weer een interessant interview over de Nieuwe Merckx en dan ben jij ook weer blij.
    23 mei 2021 18:00
    @Limal,
    je was me voor; moet er om glimlachen ;-)))
    23 mei 2021 18:31
    @ limal

    Super leuk stuk.

    Maar gezien het feit dat ook Sporza in de spiegel kijkt en toegeeft dat ze het misschien hebben overdreven... niet echt spijkers met koppen.
    23 mei 2021 18:39
    Beter laat dan nooit.
    23 mei 2021 18:54
    @ Nee Limal heeft toevallig vandaag geen Sporza gelezen , en ook niet de Vlaamse kranten.
23 mei 2021 17:48
Campenaerts kan met zijn engels zo het songfestival presenteren.
23 mei 2021 17:50
Dit is een zege die hem toekomt als je het mij vraagt. Na zijn transformatie is hij eigenlijk al altijd bezig met proberen in de juiste groep te zitten, en om te winnen. Dat was al zo in het Vlaamse voorjaar.

Voor mij is Vocsnor ook 1 van die renners die op een mooie manier kleur geeft aan het peloton. Door het volledig uitnutten van de tijdrit-niche, door af en toe zijn streken (denk aan zijn bodypaint op een startpodium bij een tijdrit), maar ook gewoon door zijn manier van koersen, interviews geven, etc.

Dit maakt dat je bijna vergeet dat aan het begin van de etappe we weer wat renners zijn kwijtgeraakt...
    23 mei 2021 18:04
    Renners die je kwijtraakt gaandeweg een ronde meteen vergeten is een kunstje dat alleen de echte volger onder de knie heeft. Het enige wat je bereikt met hun fantomen behouden is een ellenlange rits tanteballenargumenten.
    23 mei 2021 18:09
    Als in de zin van "wie er niet (meer) is die kun je ook niet verslaan"?
    25 mei 2021 13:36
    Waar refereer je naar met dat bodypaint voorbeeld? Zegt me niet zo snel iets en kan het niet terugvinden. Ben benieuwd!
23 mei 2021 18:02
Van harte gegund, al jaren een kleurrijk figuur, iets dat niet door iedere teammanager werd gewaardeerd...
23 mei 2021 18:08
Sagan aan tafel deze avond : “Ik heb die gek zien vertrekken”.
23 mei 2021 18:14
Toen Campenaerts vorig jaar zonder ploeg dreigde te vallen, kon hij volgens een deel van wf maar beter stoppen.
Nu heeft hij er een pak fans bij.
Je moet het hem aangeven: als hij ergens voor gaat..
Hopelijk brengen de 3zeges van QA nieuwe sponsoring op.
    23 mei 2021 21:12
    Nou ja, dat kwam ook door zijn blinde focus voor het tijdrijden, terwijl hij nooit thuisgaf als de toppers aan de start stonden (Wat hij zelf niet was, al zag hij zichzelf wel als een topper). Sindsdien lijkt het nagedacht te hebben en tot de conclusie te zijn gekomen dat hij toch niet bij de tijdrittop behoort (Top 5 is Ganna, Van Aert, Dumoulin, Dennis en Küng, met daarachter Bisseger, van Emden en Affini en daarachter kwam Campenearts pas).
23 mei 2021 18:20
Wat is er met Bardet gebeurt? Zie hem niet in het AK?
    23 mei 2021 18:32
    Inderdaad hij stond er even niet, maar hij staat nu weer in de top 10 van PCS.
23 mei 2021 18:35
Goed gereden door Riesebeek, maar de sterkste heeft gewonnen vandaag. Loon naar werken ook, Victor toonde zich al in de aanval in het Vlaamse voorjaar.
23 mei 2021 18:43
Leuk voor Vic Snor

Reacties zijn gesloten.