Giro 2021: Het juryrapport

zondag 30 mei 2021 om 18:30
Giro 2021: Het juryrapport

foto: Cor Vos

Overzicht

Dagelijks publiceert de organisatie van de Giro d’Italia na de etappe belangrijke informatie over uitgedeelde straffen door de wedstrijdjury. Dat gebeurt in het juryrapport. In tegenstelling tot de Tour de France ontbreekt een officieel medisch bulletin. In dit overzicht bundelt WielerFlits alle uitgedeelde straffen in de koers.


8 mei 2021 – Etappe 1

Juryrapport

De UCI heeft 175 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


9 mei 2021 – Etappe 2

Juryrapport

flag-it Alessandro Covi (UAE Emirates) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

flag-fr Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, waar geen staflid of toeschouwer staat, of het gevaarlijk weggooien van afval. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranglijst.

flag-au Callum Scotson (BikeExchange) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, waar geen staflid of toeschouwer staat, of het gevaarlijk weggooien van afval. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranglijst.

De UCI heeft 80 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


10 mei 2021 – Etappe 3

Juryrapport

flag-it Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, waar geen staflid of toeschouwer staat, of het gevaarlijk weggooien van afval. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranglijst.

Aanvankelijk werd João Almeida beboet vanwege het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, maar de wedstrijdjury bleek de verkeerde renner te hebben bestraft en dus werd de beslissing teruggedraaid. 

De UCI heeft 82 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


11 mei 2021 – Etappe 4

Juryrapport

flag-us Matteo Jorgenson (Movistar) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, waar geen staflid of toeschouwer staat, of het gevaarlijk weggooien van afval. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranglijst.

flag-it Giuseppe Martinelli (ploegleider Astana-Premier Tech) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, waar geen staflid of toeschouwer staat, of het gevaarlijk weggooien van afval. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

flag-it Stefano Zannata (ploegleider EOLO-Kometa) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones, waar geen staflid of toeschouwer staat, of het gevaarlijk weggooien van afval. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

De UCI heeft 52 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


12 mei 2021 – Etappe 5

Juryrapport

De UCI heeft 78 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


13 mei 2021 – Etappe 6

Juryrapport

flag-it Fabio Felline (Astana-Premier Tech) – Stayeren. 200 Zwitserse Frank boete, twintig seconden straftijd in het algemeen klassement, vier strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

flag-au Matt White (ploegleider Team BikeExchange) – Schenden van de regels met betrekking tot gedragingen van voertuigen tijdens de wedstrijd. 2000 Zwitserse Frank boete en teruggezet naar de laatste plaats in het konvooi van ploegleiderswagens.

flag-au Gene Bates (ploegleider Team BikeExchange) – Schenden van de regels met betrekking tot gedragingen van voertuigen tijdens de wedstrijd. Uit de wedstrijd gehaald door de organisatie.

flag-be Serge Seynaeve en flag-be Tim De Waele (persfotografen) – Niet naleven van instructies vanuit de organisatie. 500 Zwitserse Frank boete en geen toestemming om de zevende etappe te volgen vanuit de karavaan.

De UCI heeft 110 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


14 mei 2021 – Etappe 7

Juryrapport

flag-co Egan Bernal (INEOS Grenadiers) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

flag-be Tim Merlier (Alpecin-Fenix) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

flag-be Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

In overeenstemming met art. 2.6.027 is Hugh Carthy, die in de laatste drie kilometer pech had, in dezelfde tijd als de winnaar geplaatst.

De UCI heeft 59 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


15 mei 2021 – Etappe 8

Juryrapport

flag-pt Nelson Oliveira (Movistar) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

De UCI heeft 95 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


16 mei 2021 – Etappe 9

Juryrapport

flag-ec Jefferson Cepeda (Androni Giocattoli-Sidermec) – Stayeren. 200 Zwitserse Frank boete, twintig seconden straftijd in het algemeen klassement, drie strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

flag-it Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) – Stayeren. 200 Zwitserse Frank boete, twintig seconden straftijd in het algemeen klassement, drie strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

flag-it Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizanè) – Stayeren. 200 Zwitserse Frank boete, twintig seconden straftijd in het algemeen klassement, drie strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

flag-it Attilio Viviani (Cofidis) – Stayeren. 200 Zwitserse Frank boete, twintig seconden straftijd in het algemeen klassement, drie strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

flag-it Riccardo Minali (Intermarché-Wanty-Gobert) – Stayeren. 200 Zwitserse Frank boete, twintig seconden straftijd in het algemeen klassement, drie strafpunten in het puntenklassement en vier strafpunten in het bergklassement.

flag-it Alessandro Spezialetti (ploegleider Androni Giocattoli-Sidermec) – Stayeren. 500 Zwitserse Frank boete.

flag-it Mirko Rossato (ploegleider Bardiani-CSF-Faizanè) – Stayeren. 500 Zwitserse Frank boete.

flag-fr Jean Luc Jonrond (ploegleider Cofidis) – Stayeren. 500 Zwitserse Frank boete.

flag-be Steven De Neef (ploegleider Intermarché-Wanty-Gobert) – Stayeren. 500 Zwitserse Frank boete.

Alle stafleden die langs het parcours staan om renners te bevoorraden krijgen de herinnering om de afstand tot de zijkant van de weg in de gaten te houden.

De UCI heeft 84 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


17 mei 2021 – Etappe 10

Juryrapport

In overeenstemming met art. 2.6.027 zijn alle renners die in de laatste drie kilometer gehinderd zijn door de val in dezelfde tijd als de winnaar geplaatst.

De UCI heeft 66 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


19 mei 2021 – Etappe 11

Juryrapport

flag-kz Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranglijst.

Tijdens de twaalfde etappe van Siena naar Bagno di Romagna mag worden bevoorraad tot 10 kilometer van de finish.

De UCI heeft 94 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


20 mei 2021 – Etappe 12

Juryrapport

flag-it Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) – Afwijkende lijn in de sprint waarmee andere renners in gevaar worden gebracht. 500 Zwitserse Frank boete, zeven strafpunten in het puntenklassement, vijf strafpunten in het bergklassement en teruggezet naar de laatste plek (van drie naar vier) van de ontsnapte renners.

flag-es Jose Vicente Garcia Acosta (ploegleider Movistar) – Niet naleven van de instructies van de commissarissen. 300 Zwitserse Frank boete.

De boete voor Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) vanwege het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone is teruggedraaid, aangezien Vlasov zijn afval toch weggooide in een speciale ‘litter zone’.

De UCI heeft 73 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


21 mei 2021 – Etappe 13

Juryrapport

De UCI heeft 86 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


22 mei 2021 – Etappe 14

Juryrapport

flag-it Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) – Boete voor het in gevaar brengen van anderen. 300 Zwitserse Frank boete en 10 strafpunten in de UCI-ranglijst.

flag-pt Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo) – Boete voor het in gevaar brengen van anderen. 300 Zwitserse Frank boete en 10 strafpunten in de UCI-ranglijst.

De UCI heeft 71 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


23 mei 2021 – Etappe 15

Juryrapport

flag-it Giovanni Visconti (Bardiani-CSF-Faizanè) – Gebruik van voetpad, fietspad of asfalt dat geen onderdeel uitmaakt van de officiële wedstrijdroute. 200 Zwitserse Frank boete, 25 strafpunten in de UCI-ranglijst, 20 strafseconden in het algemeen klassement, drie strafpunten in het bergklassement en 20 strafpunten in het puntenklassement.

flag-it Stefano Oldani (Lotto Soudal) – Boete voor het in gevaar brengen van anderen. 200 Zwitserse Frank boete en 10 strafpunten in de UCI-ranglijst.

flag-au Matthew White (ploegleider BikeExchange) – Niet verschijnen bij een officiële ceremonie. 1.000 Zwitserse Frank boete.

Als gevolg van een valpartij na drie kilometer, waarbij een groot aantal renners betrokken was, heeft het Commissaires Panel samen met het Organisation Management besloten om de etappe tijdelijk te neutraliseren. In totaal duurde het 31 minuten. Die tijd is afgetrokken van de totale duur van de wedstrijd. Deze beslissing werd genomen om de beste medische en technische assistentie te verlenen aan de betrokken renners.

Tijdens etappe 16 naar Cortina d’Ampezzo is bevoorrading op de Passo Giau verboden.

De UCI heeft 60 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


24 mei 2021 – Etappe 16

Juryrapport

flag-it Davide Formolo (UAE Emirates) – Afduwen tegen een wagen. 200 Zwitserse Frank boete, 10 strafseconden in het algemeen klassement, drie strafpunten in het puntenklassement en acht strafpunten in het bergklassement.

De UCI heeft 85 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


26 mei 2021 – Etappe 17

Juryrapport

flag-be Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) – Ongeoorloofde bevoorrading. 200 Zwitserse Frank boute, 20 strafseconden in het algemeen klassement.

flag-it Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) – Ongeoorloofde bevoorrading. 200 Zwitserse Frank boute, 20 strafseconden in het algemeen klassement.

flag-be Bart Leysen (ploegleider Alpecin-Fenix) – Ongeoorloofde bevoorrading. 1000 Zwitserse Frank boete.

flag-dk Kim Andersen (ploegleider Trek-Segafredo) – Ongeoorloofde bevoorrading. 1000 Zwitserse Frank boete.

De UCI heeft 75 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


27 mei 2021 – Etappe 18

Juryrapport 

flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) –  Intimidatie en ongepast gedrag tegenover andere renners. Duizend Zwitserse Frank boete en vijftig strafpunten in de UCI-ranglijst.

De UCI heeft 81 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


28 mei 2021 – Etappe 19

Juryrapport 

Tijdens de twintigste etappe van Verbania naar Alpe Motta mag worden bevoorraad tot 7 kilometer van de finish.

De UCI heeft 103 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


29 mei 2021 – Etappe 20

Juryrapport 

De UCI heeft 56 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.


30 mei 2021 – Etappe 21

Juryrapport 

flag-fr Philippe Mauduit (ploegleider Groupama-FDJ) – Niet naleven van de instructies van de commissarissen. 500 Zwitserse Frank boete.

flag-gb Matthew Winston (ploegleider Team DSM) – Niet naleven van de instructies van de commissarissen. 500 Zwitserse Frank boete.

De UCI heeft 149 fietscontroles uitgevoerd. Alle fietsen die zijn getest voldeden aan de UCI-reglementen.

Dit artikel delen:

43 Reacties

josi 8 mei 2021 om 20:00

Die laatste negen fietsen hadden ze dan ook wel mogen controleren.

Al Phila 8 mei 2021 om 20:23

Jonathan Castroviejo reed NIET met de Spaanse vlag aan het einde van zijn mouwtjes. Daar kregen Martin en van Aert destijds een boete voor. Raar, dat meten met 2 maten. Maar ik zal niet mauwen, er zijn belangrijkere zaken (veiligheid !!).

FritsvanHoefelen 8 mei 2021 om 22:59

Martin en van Aert hadden de wereldkampioenstrepen juist te groot toch?

Derierre de la course 9 mei 2021 om 01:05

Volgens mij mag je zonder nationale kleuren op de mouw rijden. Maar wanneer je ze plaatst moet het volgens de regels zijn. Dat was bij eerdergenoemden niet het geval.

chasse-friet 9 mei 2021 om 07:44

Wat derriere zegt klopt precies. Zo overtrokken die internetheld die gelijk twee maten gaan roepen alsof de wereld zo oneerlijk is.

S'mon 9 mei 2021 om 11:15

Waren dat niet Martin en Dumoulin?

Al Phila 10 mei 2021 om 10:07

Castroviejo (en ook een ploeggenoot) reden met 1 x streepjes, en niet aan het uiteinde van de mouwen. Verder kan het mij niet bommen, laat de UCI eerst maar eens werk maken van veiligheid van parcoursen/renners alvorens boetes uit te delen voor een verkeerd geplaatst streepje. En laat ze het ‘kwakken’ maar eens eenduidig aanpakken.

Gisteren regende het bidons alsof er een zwerm vogels het luchtruim koos, dat begon voor de litter-zone. Omgeving is belangrijk, gelukkig hebben ze niet alle bidons daar opgeraapt om alle betreffende ploegen een boete te geven.

Over veiligheid gesproken: de super-truck of de polsen los op het stuur schijnt op de weg niet meer te mogen, maar gisteren bij de MTB-wedstrijd in Albstadt (leuke wedstrijd om te zien) reed een dame met de handen nota bene op de verende voorvork.

Derierre de la course 10 mei 2021 om 16:09

Als het "je verder niet kan bommen", waarom begin je er dan over?

Klinkt als: "het maakt me niet uit hoor, maar…" (m.a.w. het maakt je dus wel uit).

LeBlaireau 10 mei 2021 om 16:32

UCI is de ‘overheid’ van de wielersport, met vergelijkbare ambtenaren in dienst. Dus ja dan krijg je twijfelachtige regelgeving met twijfelachtige handhaving. Maar iedereen zal het er toch mee moeten doen!

FritsvanHoefelen 10 mei 2021 om 22:31

Almeida nu op het randje van tijdstraf

Michelangelo 10 mei 2021 om 22:41

Ik zag in de Algarve weer “als vanouds” bidonnen de berm in vliegen. Wat mij betreft een grote fout door meteen na de “bidon van Schär” in te binden.

Maar wie weet denkt Almeida nog altijd dat dit toegestaan is, omdat ze daar in Portugal niet moeilijk over doen.

pirazzi 12 mei 2021 om 07:32
Quote:
Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Geen 25 strafpunten in de UCI ranglijst omdat het ploegreiders zijn, maar dan kun je toch elke renner van die ploeg bijvoorbeeld 5 strafpunten geven?

Turtlehead 12 mei 2021 om 22:37

Dat juryrapport van 12 mei bevat geen tekst over de belachelijke route van deze etappe, waarvan je van tevoren de ongelukken al kunt zien aankomen?

xistnc 13 mei 2021 om 18:40

De jury vergadert nog over de ploegleider van BikeExchange? Die mag naar huis, neem ik aan. Net als de chauffeur van de neutrale auto.

Murcia 13 mei 2021 om 18:53

Dat mag ik toch hopen, wat een schandalig schouwspel was dat zeg. Lekker al je aandacht bij wat je wil afgeven aan de neutrale auto en vervolgens Serry van zijn fiets afbeuken.

Derierre de la course 13 mei 2021 om 22:30

Die neutrale auto van de organisator of de UCI krijgt natuurlijk geen straf?

Poeksel 15 mei 2021 om 00:13

"Tim Merlier (Alpecin-Fenix) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete."

Poepen tijdens de race tegenwoordig niet meer toegestaan?

Limal 15 mei 2021 om 06:55

Hij zal het als geintje waarschijnlijk in het volle zicht van de UCI-commissaris gedaan hebben. Op de motorkap van de neutrale wagen of zo.

Jean Dumas 15 mei 2021 om 05:17

En wat hebben Bernal, Merlier en Campenaerts dan gedaan? Stond Cameron VDB langs de kant? Spoot Jody zijn bidon leeg, ontblootte Vocsnor zijn bovenlijf en gaf Tim er een paar goeie motten op? Ik wil het graag weten.

Poeksel 15 mei 2021 om 11:05

Merlier moest dus een Dumoulinnetje doen.

xistnc 15 mei 2021 om 19:49

Carthy twee dagen op rij pech in de laatste 3km? Dat wordt verdacht.

FritsvanHoefelen 15 mei 2021 om 22:14

Hahaha. Ik zag het ook. Foutje

Cochise 16 mei 2021 om 09:21

Waarom staat er nog uitdrukkelijk “waar geen toeschouwer staat” als het blijkbaar ook niet mag waar wél een toeschouwer staat (zie Schär)?

reusjen 20 mei 2021 om 00:16

Omdat dat aangepast is.

FritsvanHoefelen 17 mei 2021 om 09:46

Fijn dat er een teken van leven van Cepeda is gekomen

Wheely 17 mei 2021 om 10:08

Flink gestayerd gisteren door de mannen.

AnderJ 18 mei 2021 om 08:38

Opvallend dat op 17 mei geen boetes zijn uitgedeeld. Je zou verwachten dat in een rit waarin sprinters moeten lossen en weer proberen terug te komen, wel wat gefoezeld wordt…

Poeksel 19 mei 2021 om 23:32

“Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) – Weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in de UCI-ranglijst.”

De volgende keer 1 minuut tijdstraf, toch?

harryjohan71 21 mei 2021 om 08:53

Straf is al teruggedraaid net als bij Almeida. Klassementsrenners mogen niet bestraft worden. Ik zei al eerder dat dit alleen maar zorgt voor competitie vervalsing. Toen werd hier nog lacherig om gedaan en gezegd dat het de renners hun eigen schuld is. Deze 2 voorbeelden duiden er steeds meer op dat deze 'straf' s snel afgeschaft moet worden. Ook vreemd dat het steeds bij bekende renners verkeerd wordt geconstateerd en dat geen enkele andere renner het doet.

MoveOn 20 mei 2021 om 09:31

Mag je eigenlijk je oortje weggooien buiten de zone?

harryjohan71 21 mei 2021 om 08:52

Grappig alle boetes voor het weggooien van afval verdwijnen weer, want de jury heeft niet goed gezien. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.

Edwin Jansen 22 mei 2021 om 20:02

Je kan maar beter geen ruzie maken met een helicopter camera boven je… :-)

Magician 23 mei 2021 om 19:53

Nog een rug aftikken voor Matthew White. Daar zal de sponsor blij mee zijn.

FritsvanHoefelen 26 mei 2021 om 22:51

“ Frank boute”

Dat klinkt als een Dumoulintje @redactie

pirazzi 27 mei 2021 om 22:17

Peter Sagan een boete voor het intimideren van andere renners in etappe 18 en 50 UCI punten aftrek. Die manier van koersen is ook eigenlijk laf.

Marco 28 mei 2021 om 11:05

Ik begrijp die Sagan boete niet.. Zolang hij niemand fysiek of verbaal bejegent, snap ik het strafbare niet.

onsportief in het wielrennen mss.. Je hebt deals zoals samen ontsnappen, 1 voor de rit en 1 voor het AK.. als die van het AK dan ook ff snel de rit weg pikt dan is dat in wielrennen niet geheel netjes.. maar niet strafbaar !!

Als je Sagan gaat bestraffen voor het terughalen van een vluchter dan stap je in een gebied wat je niet meer kunt omlijnen.

Brambilla en Bennett een paar dagen geleden is het strafbaar dat die twee niet voor elkaar willen rijden? (Ik heb het niet over de sprint van Brambilla)

Sagan valt zich hier geen buil aan.. maar voor het wielrennen lijkt het mij verkeerd.

Romāns Vainšteins 28 mei 2021 om 11:20

Het probleem is hoe je intimidatie gaat definiëren. Bij een voltallig peloton dat naar de meet vlamt kun je in de laatste 10K wel 100 gevallen van intimidatie optekenen. Sagan zal hier berispt zijn (straf kun je het niet noemen) omdat het vol in beeld gebeurde en er wat arrogant uitzag.

Derierre de la course 28 mei 2021 om 12:03

Volgens mij was het juist wel verbaal en anders wel enorm in lichaamstaal en krijgt hij daarom een boete.

Verweggistan 29 mei 2021 om 20:33

Jury vond het allemaal wel best de afgelopen dagen? Quotum aan boetes al gehaald? :)

FritsvanHoefelen 29 mei 2021 om 22:18

Ook voor de jury slaat de vermoeidheid toe na 3weken

golddick 30 mei 2021 om 10:09

Ik kan nergens vinden wat de straf is van de ineos renner die in de laatste afdaling op de buis afgedaald is. Is dit niet gezien door de jury? Het was toch duidelijk te zien

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair