Giro 2021: Egan Bernal wint ingekorte bergrit naar Cortina d’Ampezzo na slijtageslag

Giro 2021: Egan Bernal wint ingekorte bergrit naar Cortina d’Ampezzo na slijtageslag

foto: Cor Vos

maandag 24 mei 2021 om 16:01

De ingekorte koninginnenrit van de Giro d’Italia door de Dolomieten is gewonnen door klassementsleider Egan Bernal. Na 153 kilometer kwam de kopman van INEOS Grenadiers als eerste aan de finish in Cortina d’Ampezzo, nadat hij op de Passo Giau alle concurrenten overboord gooide. Bernal breidde door de ritzege zijn voorsprong in het klassement alsmaar verder uit. Damiano Caruso en Romain Bardet hielden de schade beperkt, Remco Evenepoel werd op grote achterstand gereden.

Vooraf werd al flinke regenval en koude voorspeld voor deze koninginnenetappe door de Dolomieten, waardoor de organisatie besloot om na de nodige discussies de rit in te korten. Vlak voor de start werd de lus met de Passo Fedaia en de Passo Pordoi geschrapt vanwege de onvoorspelbaarheid van het weer op grote hoogte. Daardoor werd de rit ingekort van 212 kilometer naar 153 kilometer, met La Crosetta (11,6 km aan 7,1%) in het begin en de Passo Giau (9,9 km aan 9,3%) met de top op zeventien kilometer van de finish in Cortina d’Ampezzo.

Zestal rijdt weg uit grote kopgroep
Na de iets uitgestelde start werd meteen begonnen aan La Crosetta. Daar reed een kopgroep van ruim twintig renners weg. Daarbij onder meer Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Louis Vervaeke (Alpecin-Feix), de als beste geplaatste Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) en bergtruidrager Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën). Nadat Bouchard op de klim de 40 punten had gepakt, ontsnapte in de natte afdaling een zestal grote namen uit de oorspronkelijke kopgroep.

Vincenzo Nibali, Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Davide Formolo (UAE Emirates), Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), João Almeida (Deceuninck-Quick-Step) en Antonio Pedrero (Movistar) vonden elkaar en draaiden in de vallei richting de voet van de Passo Giau goed rond. De achtervolgende groep kreeg al snel drie minuten aan de broek.

Hugh Carthy zet ploeg op kop
In het peloton pakte INEOS Grenadiers de handschoen op. De ploeg van roze trui Egan Bernal gaf de zes vluchters maximaal 5.30 minuut voorsprong. Ruim vijftig kilometer voor de meet werden ook de achtervolgers ingerekend, waarna ook EF Education-Nippo in dienst van Hugh Carthy mannetjes op kop zette van het peloton.

João Almeida was van de zes koplopers de beste geplaatste. De Portugees stond voor de rit dertiende op 8.32 minuut van de roze trui. Door zijn aanval kwam hij virtueel de top-10 binnen. Ook Formolo (9.52 minuut) was een bedreiging voor de top-10. Nog voor de Passo Giau lag de niet-gecategoriseerde Colle Santa Lucia van 7,5 kilometer aan ruim 7%.

Remco Evenepoel lost bij favorieten
Daar reed Ghebreigzabhier zich leeg voor Nibali, maar hij kon niet voorkomen dat het flink uitgedunde peloton dichterbij kwam. Het tempo van de troepen van Carthy op die klim bleek te hoog voor Remco Evenepoel. De nummer zeven van het klassement verloor daar al enkele minuten.

De kopgroep met Nibali en Formolo – foto: Cor Vos

Door beulswerk van Alberto Bettiol zakte het verschil met de vijf overgebleven vluchters (Almeida, Formolo, Nibali, Pedrero en Izagirre) tot onder de twee minuten. Aan de voet van de Passo Giau was het gat 1.50 minuut. Na een bijna-val in een korte afzink verdween Gorka Izagirre van de voorgrond, terwijl Formolo en Pedrero juist wegreden. De Spanjaard bleek de beste klimmer van de aanvallers, al zat Almeida hem op de hielen.

In de favorietengroep was er pech voor Aleksandr Vlasov, die bij het uittrekken van zijn regenjas in de problemen kwam en moest achtervolgen. Hij was niet de enige die gelost werd. Simon Carr wist in dienst van Carthy de favorietengroep flink uit te dunnen. Alleen Carthy, Bernal, Damiano Caruso, Giulio Ciccone, Daniel Felipe Mártinez en Romain Bardet. Simon Yates kon lang volgen, al hing hij aan het elastiek.

Egan Bernal overtuigt
Door een splijtende demarrage van Egan Bernal op vier kilometer van de top spatte de groep der favorieten uiteen. De rozetruidrager reed al zijn concurrenten uit het wiel en ging binnen no time op en over de laatste vroege vluchters. Caruso volgde op een twintigtal seconden en Bardet op een halve minuut. Daarachter volgden Carthy en Ciccone, ook weer gevolgd door een groepje met Yates en Vlasov op een minuut van Bernal.

foto: LaPresse

Maar het was de Colombiaan die de puntjes op de i zette en op de top van de Passo Giau, het dak van deze Giro, liefst 50 bergpunten pakte. Bernal ging ook als eerste de technische en mistige afdaling naar Cortina d’Ampezzo in. Hij zette Caruso en de snel dalende Bardet op een kleine 45 seconden. De groep van Ciccone en Carthy volgde op ongeveer anderhalve minuut, terwijl Yates en Vlasov meer dan twee minuten aan hun broek kregen.

Grote verschillen
In de finale richting Cortina d’Ampezzo vonden Caruso en Bardet elkaar in de achtergrond. Ze kwamen daardoor tot op dertig seconden van Bernal, die wel overtuigend de etappezege binnenhaalde. Hij had zelfs nog de tijd om zijn regenjas uit te doen en de roze trui te tonen bij het passeren van de meet. Caruso en Bardet kwamen 27 seconden later over de finish. Een groep met Almeida, Carthy en Ciccone volgde op 1.18 minuut, terwijl Vlasov 2.11 verloor. Tobias Foss kwam op twee en een halve minuut over de meet met Formolo, kort gevolgd door Yates.

Daarachter waren de verschillen nog groter. In de top van het klassement was er veel schade voor Yates, die naar de vierde plaats zakte. Caruso is de nieuwe nummer twee, op 2.24 minuut van de roze trui. Carthy is nu derde op 3.40 minuut, terwijl ook Bardet (nu zevende), Foss (nu negende) en Almeida (nu tiende) een sprong maakten. Remco Evenepoel is volledig weggezakt; hij verloor liefst 24 (!) minuten en is nu negentiende in het klassement.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

189 Reacties

vevie 24 mei 2021 om 16:03

Gewoon geen beelden. Verschrikkelijk.

Sterk van Bernal, Bardet en Caruso. Dat mag het podium worden.

Remco een ferme trap in z’n achterwerk gehad. Die kan weer even gaan zitten. Hij komt er wel, maar dit zijn flinke tikken. Kwam helemaal gefrituurd over de streep op minuten.

Bernal wint de giro, zonder pech etc. Dat was al wel duidelijk.

nickdt 24 mei 2021 om 16:14

REV is nog niet binnen hoor. Was D.Martin.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:19

Na Yates’ inzinking een paar jaar geleden houd ik toch nog een slag om de arm, maar Bernal lijkt minder met zijn krachten te woekeren dan Yates destijds. En er is geen Dumoulin achtige renner die hem op de huid zit.

De Siepel 24 mei 2021 om 16:22

Inderdaad Evenepoel op de top al op 21 minuten achterstand. Morgen lekker naar huis sturen. Heeft totaal geen zin om hem de Giro uit te laten rijden.

vevie 24 mei 2021 om 16:24

@cech: dat hebben meerderen gezegd, maar het enige wat je je dan moet afvragen is wanneer een renner van Ineos/Sky ooit een ronde heeft verloren door een inzinking? Is nog nooit gebeurd. Op de een of andere manier overkomt dat andere ploegen wel, maar hun niet.

ronddraaien 24 mei 2021 om 16:33

@vevie
Bernal verloor vorig jaar zijn podium in de Tour na 1 slechte dag. De fysieke klachten kunnen dus altijd gebeuren

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:35

@Vevie, het zou mij ook zeer verbazen hoor. Denk ook dat de situatie anders is. Minder goede tegenstand en minder met krachten smijten dan Yates scheelt een hoop.

vevie 24 mei 2021 om 16:46

@ronddraaien: je hebt gelijk. Dat was echter wel door een blessure. Yates was door een inzinking. Een hongerklop of wat het ook was. Dat is Ineos/Sky nog nooit gebeurd. Hun renners vliegen eruit door blessures en valpartijen. Denk aan Froome in 2014 Tour, Vuelta 2015. Thomas Giro 2017 en 2020. Een klassieke inzinking heb ik nog nooit gezien.

@cech: idd. Hij is hier ook gewoon veel beter dan de tegenstand en hoeft niet zo te forceren als Yates, destijds. Al hoewel de inzinking van Yates echt uitzonderlijk was. Denk dat niemand dat zag aankomen na zijn soevereiniteit. Meestal trekt de dominerende renner het wel gewoon over de streep.

CechRepublic 24 mei 2021 om 17:07

Zülle’s inzinking was destijds toch nog erger? En deed Evans ook niet een keer een Yates in de Giro?

nickdt 24 mei 2021 om 17:11

Vergeet Landis niet.

Edwin Jansen 24 mei 2021 om 17:27

Vergeet Ulrich niet naar Les Deux Alpes.

WaarRoglicIsVuur 24 mei 2021 om 17:38

@De Siepel het heeft juist wél zin om REV erbij te houden. Hij rijdt voor het eerst een grote ronde en kan nu wennen aan de derde week en ervaart daarbij geen druk meer. Ideaal dus. Het is voor hem het perfecte moment om heel veel te leren. Als ik DQS was, had ik hem er zeker bij gehouden

boehoe 24 mei 2021 om 16:06

Mooi voor DSM dat Bardet er wat doorheen komt

Gebruikersnaam 24 mei 2021 om 16:08

Toch enigszins onverwacht wat Caruso hier op zijn 33e plots laat zien. OK, vooral door het ongeïnspireerd zuigen van het wiel, maar de rest moet er wel allemaal af, dus toch netjes.

Panache 24 mei 2021 om 16:31

Heeft al top 10 in Giro, Tour en Vuelta gereden.
2e in Tirreno, 2e in Zwitserland, 5e in Dauphiné.
Vorig jaar ook 10e in de Tour als knecht van Landa.
Wel verrassend, maar niet opmerkelijk dat hij achter Bernal in het gat sprint dat daar gewoon ligt.

vevie 24 mei 2021 om 16:50

@Panache; +1

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:52

Ik was die eerdere top 10 plekken in de Giro en Vuelta helemaal vergeten. Dat hij top 5 rijdt met dit deelnemersveld (of wat er van over is) laat me niet van mijn stoel vallen, maar 2e vind ik wel verrassend.

Gebruikersnaam 24 mei 2021 om 17:08

Het verschil tussen 8e, 9e en 10 en dan plots 2e vind ik wel enorm groot. En dat als bejaarde in een tijdperk waar de jeugd overneemt.

djerkson 24 mei 2021 om 17:20

Agreed, toch wel een heel vreemde podiumvlerk!

Edwin Jansen 24 mei 2021 om 17:28

In mijn dromen had ik toch ook graag zo goed wielen kunnen zuigen… :P

Romāns Vainšteins 24 mei 2021 om 17:44

Caruso is dit jaar, door verschillende omstandigheden, de renner die niemand aan zag komen. Nagenoeg elke ronde heeft er zo 1 tussen staan en hij was natuurlijk altijd al de taaie vent die hij nu nog is. Het is ook dat Evenpoel, Yates, Vlasov, Carthy, zich allen ergens wat over de kling gejaagd hebben. En dan vooraf nog is Landa de kopman of Bilbao’en hier, mooi man dat wielrennen.

Johnny7 24 mei 2021 om 18:07

Caruso was altijd 1 van de betere klimmers in grote rondes als hij moest knechten voor Nibali/Landa de laatste 3/4 jaar dus ik vind dit niet opvallend. Is gewoon een topper.

ronddraaien 24 mei 2021 om 16:10

Gewoon begrijpelijk dat Evenepoel hier laat lopen. Koninginnenrit van drie keer niks en geen beelden. Zo wil je niet je eerste van 12 grote ronden winnen.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:16

Het is inderdaad een schande hoe het weer de Nieuwe God van het Wielrennen een oor aannaait.

On topic: denk dat we nu toch moeten concluderen dat de beslissing om hem naar de Giro te laten gaan een enorme blunder is geweest.

vocsnor 24 mei 2021 om 16:22

Dat ben ik toch nog niet met je eens Cech.
Natuurlijk is het resultaat niet zoals ie gehoopt had, maar hier wordt ie sterker van. Beter dan pakweg de ronde van Hongarije winnen.

ronddraaien 24 mei 2021 om 16:25

Dat denk ik ook. Heeft het een halve ronde goed gedaan maar had natuurlijk die blessure en nul wedstrijdkilometers. Hij is deze ervaring rijker en zal ook wel wat meer inhoud krijgen zo. Valiesje inpakken en in augustus opnieuw proberen.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:26

Aan de Ronde van Hongarije zou hij inderdaad niks hebben, maar Romandië oid had hij kunnen winnen en daar had hij ook weer kunnen wennen aan wedstrijden rijden. Meteen een drieweekse koers na die blessure is veel te veel van het goede. Nu wordt er meer afgebroken dan opgebouwd volgens mij (maar ben geen inspanningsfysioloog).

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:29

@Ronddraaien, hij heeft net aan een week sterk (en super dom) gereden. Daarna werd het snel minder. Ik denk dat hij hier geen enkele inhoud heeft opgedaan. Denk dat dit zijn carrière meer schade toebrengt dan dat het iets oplevert. Als hij Sloveen was geweest was hem deze ellende niet aangedaan is mijn gok.

Panache 24 mei 2021 om 16:34

Er is geen referentie. Misschien dat de Evenepoel van juli 2020 hier ook op een half uur had gestaan…

Michelangelo 24 mei 2021 om 16:35

Van deze oplawaai gaat hij meer renner worden dan van een makkelijke zege in Routa del Sol of Hongarije tegen Janneke en Mieke.

De ploeg terug op aarde, de (Vlaamse) pers terug op aarde, veel fans weer terug op aarde en ook San Remco zelf weer met beide beentjes op de grond. Want ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat hij de eerste week zichzelf afvroeg "wanneer er een keer echt gekoerst ging worden"….

Alleen maar goed zo: enkel een grote deuk in het zorgvuldig opgebouwde imago en zelfvertrouwen van de "onverslaanbare nieuwe Eddy".

EDIT: @Cech, uiteindelijk is het verloop van de etappes niet eens zo ongunstig geweest voor een renner in opbouw. Harde ritten afgewisseld met behoorlijk rustige sprint etappes voor herstel. Ik vraag me dus af of het enkel de trainingsbasis is, of ook gewoon (nog) niet rijp genoeg om grote rondes te rijden.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:44

José net op Sporza, “is het goed voor zijn carrière? Nee. Is het ramp? Dat moeten we afwachten.” Hij vind het van DQS geen briljante beslissing als ik de hele monoloog even samenvat. Vind het vooral dom van DQS, niet zozeer van RE zelf.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:48

@Michelangelo, om José weer even te parafraseren: de trainingsbasis kan goed zijn en van alles kan gemeten worden, maar het echte wedstrijdgevoel kan niet gemeten worden. Je weet pas echt hoe een lichaam reageert op een zware blessure na de eerste wedstrijden. Denk dat hij prima getraind heeft en oom best een GT aan kan, maat het is toch wel een serieuze klap voor zijn lichaam geweest waarvan je ook met een goede trainingsbasis niet zo maar terug bent.

Erik33 24 mei 2021 om 16:52

DQS heeft ook geen ervaring op dit gebied. Hij zit dus sowieso bij de verkeerde ploeg. Verder, waarmee vergelijk je dit nou, misschien is dit het wel, koersen van max een week en dan houdt het op.

Barry Batsbak 24 mei 2021 om 16:53

Hij moest gewoon perse de jongste rondewinnaar worden. Jonger dan Pogacar. Dan krijg je dus dit geforceerde gekloot. Nou feli DQS, doe er je voordeel mee met je Kannibaal van Afdaal.

Murcia 24 mei 2021 om 17:04

Volgens mij speelt een grote rol dat het rondewerk totaal niet in het dna zit bij DQS. Patrick is altijd een aanhanger geweest van de Raas-doctrine. Het aantal overwinningen per jaar telt en laat met een lager budget dan de US-Postals, Telekoms en INEOS van deze wereld de AK’s grotendeels voor wat ze zijn. Nu oogt de plotselinge focus op grote rondes wat gemaakt en heeft men er ook simpelweg de ploeg niet voor, even de kopman buiten beschouwing latend. In dat opzicht begrijp ik de belangstelling voor Sagan ook niet, als je een ploeg rond Remco wil opbouwen dan past Peter en zijn gevolg daar helemaal niet in. Ook jongens als Julian en Asgreen kun je niet beschouwen als renners voor een trein. Die zitten totaal anders in elkaar.

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:05

@Cech,
Dat het een flinke klap geweest is, daar is geen discussie over.

Maar ik twijfel of hij wel gemaakt is voor drieweekse rondes. Tot op heden heeft hij bewezen dat hij ijzersterk is in rondes van een week; dat heeft hij zelfs hier in de Giro laten zien.
Maar vanaf week 2 gaat het hard bergaf met evenepoel (figuurlijk bedoel ik dan he). En dat kan liggen aan de beperkte voorbereiding (hypothese 1), of aan de mogelijkheid dat zijn talenten daar niet liggen (hypothese 2).

Wat mij stoort is dat te veel mensen op dit moment hypothese 2 nog altijd uit lijken te sluiten. Terwijl het ook gewoon een heel plausibele hypothese is, die nog altijd niet te weerleggen is met welk feit dan ook. Het feit dat Pogacar of Bernal op hun 21e een grote ronde winnen is niet meteen de reden dat Evenepoel dit ook kan.

Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat Lefevere deze jongen zo’n langdurig contract heeft gegeven, inclusief de uitspraken erbij over het willen hebben van een Belgische tourwinnaar in zijn ploeg. Als je dat doet met iemand die al een keer overtuigd heeft in een drieweekse ronde kan ik daarin mee. Maar nu gebeurt dat vooral op basis van een wens / belofte die misschien nooit wordt ingevuld…

Daarom is een reality check als deze Giro heel goed als je het mij vraagt….

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:07

@Murcia,
De enige reden om Sagan aan te trekken is omdat dit 1 van de weinige sprinters is die je lekker zijn gang kunt laten gaan, zonder ingewikkelde leadout. Hij is niet bliksemsnel maar pakt altijd wel zijn ritje, truitje en aandacht mee.

FlecheWallonne 24 mei 2021 om 17:08

Op de proloog en 2X enkele bonificaties na heeft Evenepoel KEER OP KEER tijd verloren op Bernal e.a. Dat niemand dat wilt zien.

Pogacar_GOAT 24 mei 2021 om 17:18

@Michelangelo
Eens met je 2e hypothese. Ik moet ook nog maar zien of hij het wel in zich heeft om in een grote ronde voor de overwinning mee te doen. Veel wordt nu gezegd over zijn gebrekkige voorbereiding maar de artsen, ploegleiders, ploeggenoten enz. waren het er blijkbaar over eens dat hij zo goed zou zijn dat een gedeeld kopmanschap met Almeida gerechtvaardigd was. Dat werd nog eens bevestigd doordat Almeida meerdere malen moest wachten op Evenepoel. Dat zouden ze nooit gedaan hebben als ze ook maar enigszins verwacht hadden dat hij er zo door zou zakken.

Tripodboom 24 mei 2021 om 17:21

Ik moet het nog zien dat Evenepoel een grote ronde gaat winnen. Ik denk dat het dalen een groot probleem is voor Remco. Onder druk in een afdaling lijkt hij , terecht, erg onzeker.

djerkson 24 mei 2021 om 17:26

Je kan zeggen wat je wil, een gerodeerde RE zonder daalfaalangst zullen we nog wel zien in de toekomst. Jullie trekken conclusies op basis van een jonge snaak die 2,5 maand voorbereiding kende op 9 maanden tijd, zonder ook enige mentale begeleiding na zijn val. Was het fout? Wellicht wel ja. Zullen QS en RE hier lessen uit trekken? Zeker weten! Gaat RE wel een rittenkoers aankunnen van 3 weken in de toekomst? Hij is pas 21, hij kan er 10 jaar over doen, Roglic indachtig.

Edwin Jansen 24 mei 2021 om 17:29

Ik heb me nog nooit zo goed vermaakt gevoeld als in de commentaren hier. Echt er worden werelden bedacht en verzonnen. Daar kan geen soap tegenop. ;-)

Romāns Vainšteins 24 mei 2021 om 17:48

Ik heb alle vertrouwen in Evenepoel als 3 weekse ronderenner maar dan wel meer in de qua parcours wat nettere tour dan een grillige giro met dik kutweer na 9 maanden revalideren. En deze giro gaat hem natuurlijk alleen maar beter maken.

Tuubke 24 mei 2021 om 16:10

Flink slagveld. Stel je voor dat die rit níet was ingekort….

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:17

Dan zou het zomaar minder een slagveld kunnen zijn geweest. Hoe langer hoe afwachtender lijkt her meestal.

Dikke vrouw 24 mei 2021 om 16:40

Dan waren er doden gevallen

Barry Batsbak 24 mei 2021 om 16:55

Eens met forse vrouw. Dan was dit een ramp geworden terwijl we net WW aan het herdenken zijn geweest.

Murcia 24 mei 2021 om 16:10

Bernal rijdt in een klasse op zich deze Giro, verreweg de sterkste. Ook vandaag zie je de kracht en de slimheid. Op het moment dat het bij de laatste ploegmaat (Martinez) op is gaat hij weg en zien ze hem pas bij de finish. Bardet en Caruso sterk gereden op twee en drie. Carthy kan het beulswerk van de ploeg niet afmaken en zal dus gematigd tevreden zijn, maar een podiumplek lonkt wel degelijk. Ciccone weer sterk en Almeida stijgt ook wat.
Foss is vanuit TJV standpunt bezig aan een dijk van een ronde. Top 10 is echt zeer knap na deze zware etappe. Grote verliezers zijn Yates, volgens mij last van het Bennett effect in nat en koud weer en Evenepoel die als men verstandig is bij DQS er na vandaag uitstapt.

Wim Kruithof 24 mei 2021 om 16:18

volledig eens. En die Izagirre, wonderlijk dat hij op de fiets bleef. Bernal is buitencategorie deze Giro.

S'mon 24 mei 2021 om 16:43

Als ik het goed gezien had ging Martinez eerst nog even in het wiel van Bernal zitten om dan een gaatje te laten, dus inderdaad slim gedaan.

S'mon 24 mei 2021 om 16:10

Ja jongens toch, wat een prestatie! Echt met voorsprong de beste! Jammer ook dat Bardet wat minder was in het begin en nu eigenlijk nog niet staat waar hij hoort te staan in het klassement.

Gebruikersnaam 24 mei 2021 om 16:15

Lijkt me volstrekt zinloos om je nog 4 dagen door de bergen te worstelen voor een tijdrit die ook alleen maar kan tegenvallen.

Klaas Foppen 24 mei 2021 om 16:42

Uit koers nemen die rijdt niet eens meer top 20 die tijdrit als hij zo door ploetert

Dikke vrouw 24 mei 2021 om 16:14

Ingekort, geen beeld, bernal kop en schouders boven de rest. Leuk voor m, maar deze giro is saai

Pogacar_GOAT 24 mei 2021 om 16:51

Het was natuurlijk een stuk minder saai geweest als Evenepoel precies hetzelfde had gedaan!

Wheely 24 mei 2021 om 16:14

Slagveld, prachtige uitslag en daar moeten we het mee doen.

klassementsrenner 24 mei 2021 om 16:14

Persoonlijk vind ik het wel leuk dat het er nu op lijkt dat Caruso nu 2de gaat worden in deze Giro! Je kopman Landa valt uit en dan nog zo presteren.

Groetjesaandevoetjes 24 mei 2021 om 16:23

Inderdaad. Mensen die hem hebben gekozen voor Scorito zullen blij zijn.

klassementsrenner 24 mei 2021 om 16:25

vind persoonlijk Caruso ook een underrated, dus gun hem dit ook wel

Geit in mijn Kelderman 24 mei 2021 om 16:15

Wat een bagger grote ronde dit. Je kan het niemand ook echt kwalijk nemen. Bernal veel te sterk, Ineos veel te sterk en dan ook nog eens het weer dat zodanig de spelbreker is. Vind normaal gesproken al dat de Giro iets teveel gehyped wordt hier op het forum, maar dit jaar is het echt weinig soeps.

vevie 24 mei 2021 om 16:17

Ik geef ook eerlijk toe dat dit niet de beste ronde van de laatste jaren is. De strade rit was de enige ‘must see’ rit van deze ronde. Verder was er nou niet echt spectaculair te noemen.

Wim Kruithof 24 mei 2021 om 16:21

de Tour heeft ook wel het geluk altijd in zomerse omstandigheden te worden verreden. Maar ik deel je mening dat het wel gaar was qua beelden. Nummer 10 Foss al op tien minuten.

adelaarvanantwerpen 24 mei 2021 om 16:21

De giro valt de laatste drie jaar inderdaad een beetje tegen, maar van 2015 – 2018 was de Giro altijd om van te smullen.

Lalsacien 24 mei 2021 om 16:38

@Wim de Tour heeft geen geluk. Het was de eerste grote ronde.

FritsvanHoefelen 24 mei 2021 om 16:20

Nooi meer over praten. Schandalig dat de RAI het nog steeds niet aan kan

Gebruikersnaam 24 mei 2021 om 16:25

Soms zitten de omstandigheden nu eenmaal tegen, maar het valt wel op hoe ontzettend slecht de RAI al jaren en jaren is in zowat alle aspecten van het in beeld brengen van een koers.

Het weer moet maar een beetje tegenzitten of ze zitten al in de sh*t, ze gaan nog even een achterliggende groep in beeld brengen als de kopgroep al in de slotkilometer zit, hun camera-motoren rijden constant in de weg, je wordt misselijk omdat ze hun camera’s niet stabiel kunnen houden, ze kunnen het echt totaal niet. Huur dan wat Fransen in of zo.

platteprijs 24 mei 2021 om 19:26

Waarschijnlijk hadden de technici van de RAI vanwege het slechte weer een nog zwaardere lunch dan normaal genuttigd. Dus het weer speelt wel degelijk een rol.

antilek 24 mei 2021 om 16:20

Evenepasse komt zwaar tekort.

Onie 24 mei 2021 om 16:21

Bernal weer de sterkste. Zal nog een leuke laatste week worden voor het podium.

Ik hoop dat DQS Evenepoel in bescherming neemt en hem na de rustdag niet meer laat starten. Hij is gewoon leeg na een lange periode zonder race, op deze manier heeft de tijdrit ook geen zin.

harryjohan71 24 mei 2021 om 16:33

Lefevere zag voor Evenepoel nog kansen in de tijdrit op zondag.

Monsieur Bendy 24 mei 2021 om 16:23

Het was al geen Giro die in het geheugen zal blijven hangen, nu wordt de koninginnerit ook nog eens op deze manier van zijn glans ontdaan. Zonde hoor. Bernal is gewoon 3 maten te groot voor de rest, denk dat alleen Pogacar met deze Bernal kan wedijveren. Verder moet Remco niet wanhopen, staat slechts 30 minuten van het podium.

vevie 24 mei 2021 om 16:30

Roglic ook. Vooral met een TT zijn Pog en Rog wel meer favoriet als ze starten dan Bernal. Bernal is wellicht sterker dan Roglic bergop, maar niet dat hij hem op flinke achterstand rijdt en met een TT zoals in de Tour altijd wordt het dan een lastig verhaal.

Murcia 24 mei 2021 om 16:30

De tank is gewoon helemaal leeg bij Remco, men wist dat de basis (te) dun was maar heeft toch gekozen voor deelname en het heeft niet goed uitgepakt. Dan lijkt het mij beter om niet als een zombie-renner de laatste dagen te gaan rijden maar verder te kijken en er uit te stappen.

martini151 24 mei 2021 om 16:30

Ik denk dat ook Roglic in topvorm het zou kunnen.

Jean Dumas 25 mei 2021 om 10:03

Roglic had waarschijnlijk kort achter Bernal gestaan, waardoor met het oog op de tijdrit aanvallen van Bernal continu nodig zouden zijn, met het oog op marge voor de tijdrit. Was nog close geworden.

Wheely 25 mei 2021 om 10:20

Zoveel bergen zijn er niet eens geweest, ik vermoed dat Roglič en Pogačar op dit moment met dit parcours zelfs nog voor Bernal had gestaan vanwege de tijdrit en de boni’s. Wellicht in de komende dagen zouden zij gepasseerd worden, de beslissing zou vallen in Milaan.

Michelangelo 25 mei 2021 om 10:35

Sluit me hier aan bij Wheely. Tot aan de Zoncolan heb ik geen enkel punt gezien waar Bernal veel tijd zou kunnen terugpakken op een Pogacar of Roglic in vorm. En ik heb al diverse etappes gezien waar de explosiviteit van de Slovenen seconden had kunnen opleveren (en ik schat Bernal in als net wat minder explosief aan de streep, als je bekijkt hoe en waar Pogacar en Roglic hun wedstrijden hebben gewonnen).

Een Bernal in vorm zoals nu, Pogacar en Roglic zijn de maatstaf als het gaat om het rondewerk op dit moment. En dit is de eerste keer dat Evenepoel er zo eentje tegenkomt. Da’s gewoon andere koek dan Fuglsang of Yates in Polen.

Cap 24 mei 2021 om 16:27

Evenepoel binnen op 24:05, keurig.

Lance4eva 24 mei 2021 om 16:27

En dat op 24-5!

Cap 24 mei 2021 om 16:30

Nog steeds beste Belg. En gefinisht voor Mollema.

xistnc 24 mei 2021 om 16:30

Jimmy was al binnen. En Lowieke.

Cap 24 mei 2021 om 16:31

Beste Belg in het AK dan toch he?

heuveltje af 24 mei 2021 om 16:34

Na 4 dagen roepen ik ben de kopman iedereen werkt voor mij. Almeida zal wel ziek zijn verliest 5 minuten in het ak omdat hij moet wachten op koning Remco.

Al met al zeer slechte keuzes van de DQS ploeg.

harryjohan71 24 mei 2021 om 16:34

Zelfs Bouwman is Evenepoel gepasseerd.

xistnc 24 mei 2021 om 16:35

Maar die boni-seconden nemen ze hem niet meer af.

harryjohan71 24 mei 2021 om 16:36

Almeida heeft geen 5 minuten verloren omdat hij moest knechten voor Evenepoel. Nu niet overdrijven.

xistnc 24 mei 2021 om 16:38

Misschien zelfs 8 minuten. Die eerste 5 minuten waren een direct gevolg van de uitspraken van PatLev voorafgaand aan de Giro.

Ik denk dat Almeida in deze vorm podium had kunnen rijden.

Michelangelo 24 mei 2021 om 16:39

Gelukkig, ik begon me al ongerust te maken…

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:40

Almeida had nooit zo mogen wegrijden als hij veel korter had gestaan en was dan nu keurig op 3 minuten gereden in deze etappe. Top 5 had gekund, maar podium geloof ik niets van.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:54

Almeida had zichzelf een enorme dienst kunnen bewijzen door zich niet op de eerste de beste heuvel op vijf minuten te laten rijden. How about that?

FlecheWallonne 24 mei 2021 om 17:12

Het resultaat van Deceuninck-QuickStep? Geen ritzege, nog niet eens een podiumplaats. Geen eindklassement. Geen enkele trui. Helemaal niets.

antilek 24 mei 2021 om 17:25

Gaat steeds beter met hem

Max1 24 mei 2021 om 16:28

Evenepoel best naar huis sturen, gezien de weersomstandigheden en de zeer zware ritten die er nog aankomen heeft het geen enkele zin om dit nog te forceren.

Evenepoel zou best in juni nog een paar extra kleinere rittenwedstrijden inlassen, zoals de Ronde van Occitanië en Ronde van Oostenrijk. Hopelijk dan wat beter weer, zodat je conditie kan opbouwen in plaats van afbreken.

kleomantre 24 mei 2021 om 17:06

Beetje knechten voor zijn ploeggenoten zou wat sympathieker zijn. Overal kopman zijn en dat niet tonen kan met de mond en maniertjes van Evenepoel snel tegen gaan werken. Beter jaartje aan be basis werken en dan pas je plek weer claimen.

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:10

+1 voor Kleo,
Ik zou hem alleen daarvoor al nog een extra dagje in de Giro laten. Iets terugdoen voor de ploeg, ipv met de staart tussen de benen en als een dief in de nacht ertussenuit te piepen op de rustdag. Terwijl hij in de eerste week hoog van de toren heeft geblazen.

Maar ik denk niet dat de ploegleiding zo hard durft te zijn tegen “San Remco”.

Deel Koeper 24 mei 2021 om 17:15

Remcootje heeft al regelmatig voor de ploeg gereden. Het selectieve geheugen van de gefixeerde hatertjes komt weer boven drijven. Wel aandoenlijk in al zijn pathetiek.

Pogacar_GOAT 24 mei 2021 om 17:26

@Deel Koeper
Zelfs na deze wanprestatie in de Giro is een klein beetje kritiek op Evenepoel nog teveel voor je? Over pathetiek gesproken.

Edwin Jansen 24 mei 2021 om 17:32

Tsja… Soms denken mensen dat profwielrenners aliens zijn…

fietsvriend 24 mei 2021 om 16:28

Is Bernal de enige ronderenner die al zijn eindwinsten pakte doordat de koninginnenrit (deels) geschrapt werd?

Was blij met EF, maar op de leider zelf stond geen maat. Zijn ploeg wel onder druk, we blijven hopen op nog een geslaagde coup.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:31

Ik ben er redelijk van overtuigd dat als die twee beklimmingen niet waren geschrapt Bernal ook de beste was geweest…..

xistnc 24 mei 2021 om 16:35

Kun je die ‘doordat’ uitleggen? Daarmee suggereer je namelijk een oorzakelijk verband.

Panache 24 mei 2021 om 16:41

Niet doordat, maar ‘terwijl’.

Koers 24 mei 2021 om 16:43

In de tour had ie geluk omdat ze pas later zeiden dat ze tijd op een bepaalde meet hadden liggen. Vandaag was gewoon een rit waar iedereen wist waar de meet zou liggen. Daarnaast stond Bernalleke voor vandaag ook al in een goede positie.

fietsvriend 24 mei 2021 om 16:49

Het is denk ik ‘doordat’ omdat je nooit zult weten hoe de wedstrijd verlopen was als die ritten wel op normale wijze doorgang hadden gevonden.
Maar ik vind terwijl ook prima.

bartp25 24 mei 2021 om 16:29

Bernal met kop schouders en eigenlijk zijn hele lijf boven de rest, REV was te verwachten. Eerste grote ronde na 9 maanden revalideren en geen enkele koers. Nog altijd een toptalent maar zal toch serieus moeten gaan werken een stuurmanskunst en positioneren dat is momenteel dusdanig ondermaats dat zijn concurrenten hem daar altijd pijn gaan doen. TJV netjes, Foss en Bennett dikke prima en vooral Bouwman verbaasd mij echt deze Giro. 1 van de verassingen voor mij tot dus ver, dat hij zich zo staande houdt vind ik heel knap.

De Siepel 24 mei 2021 om 16:29

Nog aardig tricky wat Bernal deed vlak voor de finish. Jasje uitdoen op de spekgladde klinkers. Met een beetje pech maakt ie nog een doodsmak. Bardet, prima prestatie. Mooi, dat hij er weer staat. Hoop dat hij nog wat laat zien de komende dagen.
Verder ook een tegenvallende Giro. We zijn ook ontzettend verwend het afgelopen jaar met het aanvallende rijden van MvdP, AP en WvA. Al met al Ineos veel te sterk voor de rest.

Max1 24 mei 2021 om 16:30

Voor Almeida is dat een beetje jammer natuurlijk dat hij een drietal minuten verloren heeft door te wachten op Evenepoel, maar uiteindelijk betekent dit slechts twee plaatsen.

Dikke vrouw 24 mei 2021 om 16:38

Anders was Joao nooit in de vlucht gemogen

nickdt 24 mei 2021 om 16:31

OMG, moet Bouwman niet wachten op Bennett in de 1ste week staat ie gewoon 11de of 12de. TJV beste team bergop, drie man bij de eerste 20.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:33

Ineos staat 1e en 7e. Net effe iets beter. Of mis ik hier cynisme?

nickdt 24 mei 2021 om 16:35

Zijn er maar 2, met TJV zijn het er 3. Is dus beter dan INEOS in de breedte.

Magician 24 mei 2021 om 16:44

Over scorebordjournalistiek gesproken.. allemachtig zeg. Trek heeft er ook drie bij de top 20, waarvan een op 4.

S. Morgenstern 24 mei 2021 om 16:49

Je rekensommetje klopt nog steeds niet (je haalt er nu zelfs nog meer minuten vanaf).

S'mon 24 mei 2021 om 16:51

Als ploeg 1: 18de 19de en 20ste staat in het klassent, en ploeg2: 1ste 2de en 21ste is ploeg 1 dus de sterkste in de breedte? ;)

ronddraaien 24 mei 2021 om 16:51

TJV beter dan Ineos in de breedte. Je leest hier wel eens iets.

adelaarvanantwerpen 24 mei 2021 om 16:51

Ja logisch bij Ineos zetten zij zich op Martinez na allemaal op kant als die van kop gaan. Moscon en Castrovejo maken bergop net zoveel indruk als Bouwman en Bennett. Martinez klimt zelfs beter dan Foss.

martini151 24 mei 2021 om 16:31

Overigens heel Jumbo Visma een prima dag. Bennett 13 en Bouwman 19e, die zullen aardig hebben gereden voor Foss. Bennett zie ik door een lange vlucht nog wel de top 10 inkomen ook.

Cap 24 mei 2021 om 16:36

Wie is volgens Sporza deze rit de verliezer van de dag?

S'mon 24 mei 2021 om 16:52

Geen verliezer van de dag vandaag.

RLM 24 mei 2021 om 17:19

Er is geen verliezer, zo blijkt. Al is er een vermelding onder “opvallend”:
“Remco Evenepoel zakte vandaag door het ijs en zijn klassement is helemaal naar de vaantjes. Overweegt Deceuninck-Quick Step om zijn Giro dinsdag op de rustdag te laten eindigen?”

lo squalo dello Stretto 24 mei 2021 om 17:32

Volgens het nieuws op de Belgische radio was dat zojuist, echt waar, Simon Yates.

Aart van Woud 24 mei 2021 om 18:05

Hahaha echt waar?

djerkson 24 mei 2021 om 19:36

Op de televisie werd Yates net ook als de verliezer van de dag weggezet, weliswaar door dezelfde journalist. Dat is idd belachelijk.

Miko1983 24 mei 2021 om 16:36

Bernal veruit de sterkste hier! Die gaat hem makkelijk pakken.
Evenepoel moet echt een stapje terug doen nu, mist op alle fronten nog het niveau om serieus mee te doen.
Voor hem zelf ook beter om wat kleinere rondjes podium te kunnen rijden, hopelijk gunnen de belgische fans en Lefevre hem die tijd. Oefenen op fatsoenlijk dalen, postitioneren, twitteren en hooggebergte en wellicht kan hij in de toekomst een keer Podium rijden in een GT met flink wat tijdrit km´s.

Max1 24 mei 2021 om 16:46

Ronde van Occitanië (halfweg juni) en Oostenrijk (eind juni) lijkt mij ideaal. Dan toewerken naar de Spelen, al zal het niet makkelijk worden om tegen dan op niveau te zijn. Ik verwacht de beste vorm pas in september.

Miko1983 24 mei 2021 om 16:52

Max…ik verwacht er dit jaar eerlijk gezegd helemaal niets meer van.
Beter zn wonden likken en volgend jaar rustiger opbouwen. Het is nu wel duidelijk dat t geen buitencategorie gaat zijn. Een goede renner absoluut, maar geen Pogacar, Bernal, Roglic potentieel.

CechRepublic 24 mei 2021 om 16:59

Naja zeg, wat os dat voor onzin? Die jongen is een ongekend talent. Door een m.i. verkeerde beslissing rijdt hij nu veel te vroeg een GT en wint hij bijna vanzelfsprekend niet, maar om daar op te baseren dat hij geen toprenner wordt mist iedere vorm van zinvolle onderbouwing.

Miko1983 24 mei 2021 om 17:12

Dat is jouw mening Cech, en dat mag natuurlijk.
In mijn ogen heeft hij alleen in wat kleine koersjes van een week echt laten zien wereldtop te zijn (ik had hier overigens zelf wel een top 5-10 AK verwacht hoor). Dat is niet van het niveau Pogi-Rogla, ik zie dat ook niet gebeuren met zijn beperkingen. Denk dat iedereen die hier wel ziet; kan niet dalen, veel teveel temperament/grote mond, slecht op kasseien en gravel, niet kunnen positioneren en bovenal nog niets laten zien in hooggebergte of een 3e week. Graag jouw onderbouwing dan dat hij wel een GT topper wordt.

nickdt 24 mei 2021 om 17:21

We zagen het ook aan Kreuziger. Eerst jaar werd er roofbouw op gepleegd omdat het een toptalent was en het duurde 5/6 jaar voordat Kreuziger helemaal top was.

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:25

Sluit me hier aan bij Miko.
Evenepoel is een ongekend talent als je kijkt naar de jeugdcategorieen. Hij is wereldtop in korte rondjes (met de aantekening daarbij dat hij nog nooit heeft gestreden in een kort rondje met Pogacar of Roglic in vorm). Maar hij had tot deze Giro nog niks bewezen in grote rondes.

Dat is inmiddels veranderd, en hij heeft bewezen dat hij dat op dit moment niet kan. Zegt dat iets over de toekomst? Misschien wel, misschien niet. Maar er is op dit moment in mijn ogen niemand die met feiten kan onderbouwen dat Evenepoel wel ooit zal uitblinken in grote rondes. En ik sluit de hypothese dat Remco niet gemaakt is voor grote rondes echt niet uit op dit moment, op basis van wat we deze week hebben kunnen zien.

djerkson 24 mei 2021 om 17:31

@Michelangelo: heel juiste conclusie van je: op basis van deze week, zeg er dan ook bij met deze voorbereiding en noem me een vergelijkbare renner met vergelijkbare omstandigheden die het beter zou doen.

CechRepublic 24 mei 2021 om 17:37

@Miko, ik zeg niet dat hij een wereldtopper wordt. Ik zeg dat het onzin is om hem o.b.v. deze Giro, die hij m.i, helemaal niet had moeten rijden, meteen af te schrijven als een potentiële wereldtopper. Alles wat hij hiervoor heeft laten zien, m.u.v. zijn dalersvaardigheden, wees helmaal de andere kant op. Dat betekende niet dat hij alle GT’s zou gaan domineren, maar deze mislukking betekent ook niet automatisch het omgekeerde.

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:49

@Cech, Djerkson,
Voor mij is Evenepoel wel degelijk een wereldtopper, met name in rondewerk van 1 week. Dat heeft hij inmiddels al meermaals bewezen.

Ik schrijf Evenepoel ook zeker niet af als potentieel grote ronde winnaar. Maar ik sluit ook gewoon niet uit dat hij het zelfs met een perfecte voorbereiding gewoon niet in zich heeft… We hebben gezien dat hij het NU niet kan in ieder geval. En al het andere is gebaseerd op wensdenken, en niet op eerdere resultaten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair