Giro 2021: Egan Bernal wint ingekorte bergrit naar Cortina d’Ampezzo na slijtageslag

Giro 2021: Egan Bernal wint ingekorte bergrit naar Cortina d’Ampezzo na slijtageslag

foto: Cor Vos

maandag 24 mei 2021 om 16:01

De ingekorte koninginnenrit van de Giro d’Italia door de Dolomieten is gewonnen door klassementsleider Egan Bernal. Na 153 kilometer kwam de kopman van INEOS Grenadiers als eerste aan de finish in Cortina d’Ampezzo, nadat hij op de Passo Giau alle concurrenten overboord gooide. Bernal breidde door de ritzege zijn voorsprong in het klassement alsmaar verder uit. Damiano Caruso en Romain Bardet hielden de schade beperkt, Remco Evenepoel werd op grote achterstand gereden.

Vooraf werd al flinke regenval en koude voorspeld voor deze koninginnenetappe door de Dolomieten, waardoor de organisatie besloot om na de nodige discussies de rit in te korten. Vlak voor de start werd de lus met de Passo Fedaia en de Passo Pordoi geschrapt vanwege de onvoorspelbaarheid van het weer op grote hoogte. Daardoor werd de rit ingekort van 212 kilometer naar 153 kilometer, met La Crosetta (11,6 km aan 7,1%) in het begin en de Passo Giau (9,9 km aan 9,3%) met de top op zeventien kilometer van de finish in Cortina d’Ampezzo.

Zestal rijdt weg uit grote kopgroep
Na de iets uitgestelde start werd meteen begonnen aan La Crosetta. Daar reed een kopgroep van ruim twintig renners weg. Daarbij onder meer Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Louis Vervaeke (Alpecin-Feix), de als beste geplaatste Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) en bergtruidrager Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën). Nadat Bouchard op de klim de 40 punten had gepakt, ontsnapte in de natte afdaling een zestal grote namen uit de oorspronkelijke kopgroep.

Vincenzo Nibali, Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Davide Formolo (UAE Emirates), Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), João Almeida (Deceuninck-Quick-Step) en Antonio Pedrero (Movistar) vonden elkaar en draaiden in de vallei richting de voet van de Passo Giau goed rond. De achtervolgende groep kreeg al snel drie minuten aan de broek.

Hugh Carthy zet ploeg op kop
In het peloton pakte INEOS Grenadiers de handschoen op. De ploeg van roze trui Egan Bernal gaf de zes vluchters maximaal 5.30 minuut voorsprong. Ruim vijftig kilometer voor de meet werden ook de achtervolgers ingerekend, waarna ook EF Education-Nippo in dienst van Hugh Carthy mannetjes op kop zette van het peloton.

João Almeida was van de zes koplopers de beste geplaatste. De Portugees stond voor de rit dertiende op 8.32 minuut van de roze trui. Door zijn aanval kwam hij virtueel de top-10 binnen. Ook Formolo (9.52 minuut) was een bedreiging voor de top-10. Nog voor de Passo Giau lag de niet-gecategoriseerde Colle Santa Lucia van 7,5 kilometer aan ruim 7%.

Remco Evenepoel lost bij favorieten
Daar reed Ghebreigzabhier zich leeg voor Nibali, maar hij kon niet voorkomen dat het flink uitgedunde peloton dichterbij kwam. Het tempo van de troepen van Carthy op die klim bleek te hoog voor Remco Evenepoel. De nummer zeven van het klassement verloor daar al enkele minuten.

De kopgroep met Nibali en Formolo – foto: Cor Vos

Door beulswerk van Alberto Bettiol zakte het verschil met de vijf overgebleven vluchters (Almeida, Formolo, Nibali, Pedrero en Izagirre) tot onder de twee minuten. Aan de voet van de Passo Giau was het gat 1.50 minuut. Na een bijna-val in een korte afzink verdween Gorka Izagirre van de voorgrond, terwijl Formolo en Pedrero juist wegreden. De Spanjaard bleek de beste klimmer van de aanvallers, al zat Almeida hem op de hielen.

In de favorietengroep was er pech voor Aleksandr Vlasov, die bij het uittrekken van zijn regenjas in de problemen kwam en moest achtervolgen. Hij was niet de enige die gelost werd. Simon Carr wist in dienst van Carthy de favorietengroep flink uit te dunnen. Alleen Carthy, Bernal, Damiano Caruso, Giulio Ciccone, Daniel Felipe Mártinez en Romain Bardet. Simon Yates kon lang volgen, al hing hij aan het elastiek.

Egan Bernal overtuigt
Door een splijtende demarrage van Egan Bernal op vier kilometer van de top spatte de groep der favorieten uiteen. De rozetruidrager reed al zijn concurrenten uit het wiel en ging binnen no time op en over de laatste vroege vluchters. Caruso volgde op een twintigtal seconden en Bardet op een halve minuut. Daarachter volgden Carthy en Ciccone, ook weer gevolgd door een groepje met Yates en Vlasov op een minuut van Bernal.

foto: LaPresse

Maar het was de Colombiaan die de puntjes op de i zette en op de top van de Passo Giau, het dak van deze Giro, liefst 50 bergpunten pakte. Bernal ging ook als eerste de technische en mistige afdaling naar Cortina d’Ampezzo in. Hij zette Caruso en de snel dalende Bardet op een kleine 45 seconden. De groep van Ciccone en Carthy volgde op ongeveer anderhalve minuut, terwijl Yates en Vlasov meer dan twee minuten aan hun broek kregen.

Grote verschillen
In de finale richting Cortina d’Ampezzo vonden Caruso en Bardet elkaar in de achtergrond. Ze kwamen daardoor tot op dertig seconden van Bernal, die wel overtuigend de etappezege binnenhaalde. Hij had zelfs nog de tijd om zijn regenjas uit te doen en de roze trui te tonen bij het passeren van de meet. Caruso en Bardet kwamen 27 seconden later over de finish. Een groep met Almeida, Carthy en Ciccone volgde op 1.18 minuut, terwijl Vlasov 2.11 verloor. Tobias Foss kwam op twee en een halve minuut over de meet met Formolo, kort gevolgd door Yates.

Daarachter waren de verschillen nog groter. In de top van het klassement was er veel schade voor Yates, die naar de vierde plaats zakte. Caruso is de nieuwe nummer twee, op 2.24 minuut van de roze trui. Carthy is nu derde op 3.40 minuut, terwijl ook Bardet (nu zevende), Foss (nu negende) en Almeida (nu tiende) een sprong maakten. Remco Evenepoel is volledig weggezakt; hij verloor liefst 24 (!) minuten en is nu negentiende in het klassement.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

189 Reacties

Max1 24 mei 2021 om 16:38

Het kan rap veranderen, vorig jaar werd Egan Bernal door Wout Van Aert uit de wielen gereden in de Tour, nu verplettert hij iedereen.

Waarom zou dit met Evenepoel niet kunnen gebeuren ? Het is duidelijk dat de conditie nog onvoldoende is. Ik verwacht pas in het najaar de beste Evenepoel, zelfs de Spelen zullen waarschijnelijk te vroeg komen.

Panache 24 mei 2021 om 16:47

Omdat vorig jaar duidelijk was dat Tourwinnaar Bernal niet op zijn eigen 100% niveau zat. Hoe ver Evenepoel van zijn eigen 100% af zit weten we niet, want we hebben geen referentie in een grote ronde. Daarom is het een veel groter vraagteken (wensdenken) dat Evenepoel met wedstrijdritme werkelijk beter voor de dag zou komen. Immers hoorden we vooraf dat zijn waarden, vermogens en vorm uitstekend waren "hij vliegt".

Pogacar_GOAT 24 mei 2021 om 17:03

De excuses zijn er ook al voor de rest van het seizoen!

lapras ice 24 mei 2021 om 17:09

In de tirreno 2 maanden geleden reed van Aert, bernal er ook af in de klimetappe…

ProfrondeZevenbergen 24 mei 2021 om 16:38

Terechte winnaar. Bernal is veruit de beste tot nu toe.

Off
Dit artikel krijg ik pas 5 minuten te zien. Heel vreemd. Ik heb verschillende malen gerefreshed, ingelogd en de website opnieuw geopend. Hebben anderen hier ook last van en wat is er aan te doen? Ik gebruik een niet al te oude ipad.

Cap 24 mei 2021 om 16:40

Heb ik ook regelmatig. Of je ziet de reacties niet staan en opeens een aantal refreshes later wel. Wielerflits blijft toch een extreem gecompliceerd opgebouwde site.

johnie 24 mei 2021 om 16:40

Ik had een van de vorige dagen hetzelfde probleem

oscarito1908 24 mei 2021 om 18:06

Heb dat altijd. Zeer irritant is dat.

Wildebert 24 mei 2021 om 18:24

Klopt helaas.

mus van de maasstad 24 mei 2021 om 16:38

24minuten voor zijne koninklijke hoogheid. Hoe zou Almeida morgen de ontbijtzaal binnenlopen?

Miko1983 24 mei 2021 om 16:41

Hij steekt waarschijnlijk een paar vingers in de lucht, refererende aan de boniseconde die Remco toch maar mooi even heeft gewonnen in de eerste week. Toch nog iets….

Michelangelo 24 mei 2021 om 16:42

Waarschijnlijk met de vraag: “Hee, waar is Remco?”…
“Goh, die zit in de camion op weg naar huis”

Max1 24 mei 2021 om 16:42

Uiteindelijk gaat het maar om plaatjes op het einde van de top-10. Het had natuurlijk anders geweest moest hij in de top 5 staan. Heeft natuurlijk ook kunnen meegaan in een ontsnapping vandaag. Heeft hierdoor ook wel een voorgift gekregen vandaag.

Wheely 24 mei 2021 om 16:42

Trauma dit voor België, tijdens de Ronde van Limburg wordt dit erkend door José.

Wheely 24 mei 2021 om 16:44

Nu mag Almeida het bewijzen, moeten ook nog zien of hij deze plek kan behouden.

ronddraaien 24 mei 2021 om 16:44

Alsof Almeida hier gelukkig van wordt. Met of zonder Evenepoel was deze Giro voor hem een grote ontgoocheling. Ook vandaag de slotklim met meer dan 4 minuten voorsprong aangevat, maar die smolt als sneeuw voor de zon weg.

adelaarvanantwerpen 24 mei 2021 om 17:32

De voorsprong van Almeida aan de voet van de giau was maar 2 minuten en hij komt uiteindelijk binnen op 1:18 wat dus wil zeggen dat hij iets meer dan drie minuten heeft verloren in de laatste 26km na een hele dag in de aanval te zijn geweest. Dat is een fantastische prestatie.

KeesD 24 mei 2021 om 16:47

Wat bezielde EF om op kop te gaan sleuren met Ineos in het wiel. Waarom? Laat Ineos lekker de kastanjes uit het vuur halen, wat een taktisch gepruts. Diet me denken aan de rit naar de Alpe d’huez, waar Bahrain het gat naar Kruiswijk dichtfietste met Sky in het kielzog. Nooit begrepen die domme actie.

fietsvriend 24 mei 2021 om 16:51

Op zich prima zaak toch – INEOS jouw tempo opdringen. En heel INEOS lag eraf. Helaas was Carthy niet goed genoeg om man tegen man te gaan.

VerstandOpNul 24 mei 2021 om 16:52

Op het moment dat teams gaan rijden voor hun top-5 plekje, weet je dat de strijd eigenlijk al gestreden is..

Limal 24 mei 2021 om 16:55

Deze rit is toch helemaal niet beslist door wiens helpers op kop hebben gereden? Omdat ze kort genoeg zaten achter de vluchters had Carthy nu in principe nog kans op ritwinst, als ze dat niet hadden gedaan was Bernal ook gewoon van hem weggereden.

ronddraaien 24 mei 2021 om 17:38

EF houdt Vlasov op achterstand en laat Yates lossen. Carthy gaat van plek 5 naar een podiumplek en dat wordt hier bestempeld als een domme actie?

Cap 24 mei 2021 om 16:51

Is iedereen op tijd binnen? Voorlopig geeft PCS tot 94 man waarvan de laatste op 33 minuten. Op een rit van 4u20min. Hoeveel marge hebben ze?

Cap 24 mei 2021 om 16:52

Oh wacht nu net de hele bups erbij. 48:17 op de winnaar, is dat binnen tijd?

SprintMaster 24 mei 2021 om 17:06

Tijdslimiet is 19%? Dan is iedereen op tijd. 152 man binnen.

VerstandOpNul 24 mei 2021 om 16:51

Wat een teleurstellende Giro weer (de vorige 2 edities waren ook al vrij matig)..
Ik ben blij met Bernal, die geeft het nog enigszins aanzien..

Limal 24 mei 2021 om 16:53

Tja, jongens, nu is de Giro beslist: na drie weken wint uiteindelijk Caruso :-)

Wat een weer, wat een rit, wat een Bernal! Heel spijtig dat de rit ingekort moest worden (ja, dat was echt nodig, afgaande op de uitslag en de gebroken renners aan de finish) maar dit was er eentje die we ons nog lang zouden moeten herinneren. Spijtig dat dit voornamelijk zonder beelden is dan…

Lefevere zou vanmorgen al gezegd hebben dat ze Evenepoel misschien naar huis zouden sturen als hij veel tijd zou verliezen vandaag. Intern zal het dan al wel duidelijk geweest zijn dat er een goede kans was dat dit vandaag ging gebeuren. Benieuwd of dat effectief gaat gebeuren.

nickdt 24 mei 2021 om 16:56

Evenepoel naar huis sturen kunnen ze toch niet maken tegenover Almeida.

Limal 24 mei 2021 om 17:00

Dit is nochtans van voor de start van de Giro al aangegeven. En het is nu ook niet dat Almeida een tekort heeft aan helpers of dat hij als tiende in het klassement de koers moet dragen.

Limal 24 mei 2021 om 17:13

No worries, nick, blijkbaar heeft Evenepoel net aangegeven dat hij tot in Milaan wil doorgaan. De Giro van Almeida is gered!

Reiger 24 mei 2021 om 16:56

Evenepoel verliest vandaag in de laatste afdaling nóg eens 3 minuten. Waarschijnlijk zonder risico naar beneden gereden maar toch. Deze giro heeft Remco heel veel geleerd. Vooral veel lessen in nederigheid. Begin vorig jaar was het dieptepunt met z’n walgelijke gebaartjes aan de streep (schouders afstoffen). Heel arrogant gedrag.
De concurrentie heeft ook veel geleerd waar en hoe zij Evenepoel het beste onder druk kunnen zetten de komende jaren. Werk aan de winkel dus voor een coureur die veel stappen in zijn opleiding heeft overgeslagen en daar deze Giro achter komt.

Miko1983 24 mei 2021 om 16:59

Spijker op zn kop!

Nils96 24 mei 2021 om 17:09

Preach, preach!

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:13

Vraag is in hoeverre dat nodig is. Gewoon afwachten tot halverwege de tweede week kan volstaan…

Reiger 24 mei 2021 om 18:45

@nils96 preach preach, wat bedoel je daar precies mee? Lijkt een tikje cynisch of vergis ik mij?

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:16

Ze durven het niet aan bij Sporza: geen verliezer van de dag vandaag. Enkel “opvallend” dat Evenepoel zoveel tijd verliest.

Terwijl VERLIEZER in blokletters toch echt wel op zijn plaats is, als je Vlasov een loser noemt als die 1 minuut en 2 plekken in het klassement verliest.

Gebruikersnaam 24 mei 2021 om 17:22

Ik stel voor dat er straks een poll komt waar we allemaal mogen gokken hoe vaak Michelangelo vandaag zijn broekje heeft volgeschoten.

Verder is dat puberale leedvermaak enigszins genant.

Limal 24 mei 2021 om 17:23

Toch interessant hoe jij en enkele anderen (hallo Pol, kom er ook maar in!) de Belgische pers gaan uitpluizen om te zien wat er wel of niet over Evenepoel geschreven wordt. In het artikel dat wél specifiek over Evenepoel gaat las ik dit trouwens:

"Remco Evenepoel (21) mag ook zijn ambities voor de top 10 in de Ronde van Italië uit zijn hoofd zetten. In de (ingekorte) koninginnenrit naar Cortina d'Ampezzo zakte hij helemaal door het ijs."

Hoe durft hij, die Sporza-journalist, die gaat zeker ontslagen worden!

SprintMaster 24 mei 2021 om 17:26

“Draai om de oren” zegt toch genoeg …

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:30

@Limal,
Ik lees net als jij heel vaak op Sporza. Over wielrennen, maar ook heel vaak andere sport.
Maar het leken meer juichpoppen dan sportjournalisten afgelopen twee weken, dat kun je toch niet ontkennen. Zie ook het stuk van Karl Berteele.

En zoals hierboven al gemeld: als je Vlasov, ook een jonge renner met klassementsambities “verliezer van de dag” noemt als die 1 minuut aan de broek krijgt, dan slaat het toch nergens op om dan vervolgens niet een vergelijkbare opmerking te maken over iemand die 24 minuten aan de broek krijgt, terwijl hij een dag eerder nog laat optekenen dat dit soort klimmen hem beter liggen.

Maar blijkbaar mag dat niet gezegd worden van Limal…

lo squalo dello Stretto 24 mei 2021 om 17:35

Op de Belgische radio werd Simon Yates bij het 17u nieuws dé verliezer van de dag genoemd. Toch opvallend inderdaad als je Remco ziet binnenstrompelen.

Limal 24 mei 2021 om 17:44

Ach ja, en als Evenepoel de verliezer van de dag genoemd werd dan zou het zijn "die deed toch al lang niet meer mee voor het klassement, stop die focus op Evenepoel en spreek over de renners die er wél toe doen, zoals Yates en Vlasov".

@Michelangelo, natuurlijk mag jij reageren, maar je moet me ook toelaten om dáár dan op te reageren, om je duidelijk te maken dat je een ongezonde obsessie hebt met Evenepoel. Ik doe dat enkel uit naastenliefde!

Gitan 24 mei 2021 om 17:47

Moet je je voorstellen dat je Michelangelo bent en dag in, dag uit een forum volschrijft over hoe sneu een 21-jarige wielrenner wel niet is. Belgische media tot op het bot uitpluizen, en dan maar weer eens een variant neerschrijven van wat een onnozel ventje Evenepoel wel niet is. Dat is dan hoe je je bestaan invult.

Dan heeft Evenepoel toch betere doelen in het leven moet ik zeggen.

Michelangelo 24 mei 2021 om 17:52

Gitan,
ik leef met je mee op een dag als vandaag… dat helpt om de op de man gespeelde opmerkingen te plaatsen zonder me daar over op te winden.

Gitan 24 mei 2021 om 17:54

Jouw chronische zoektocht naar aandacht middels gestook verziekt de boel hier naar mijn gevoel behoorlijk. Net zoals jij je dagelijkse episteltjes hier mag neerschrijven, mag ik daar ook wat op zeggen lijkt me…

Nonkel Jef 24 mei 2021 om 18:00

Dit is wel goed! Michel die anderen verwijt op de man te spelen. Well played sir.

Michelangelo 24 mei 2021 om 21:33

En in aanvulling: Sporza heeft ook een nieuwe poll: moet Remco afstappen of niet.

Die klinkt toch al een stukje anders als een week of wat geleden (Wanneer pakt Evenpoel het roze)

Het kan verkeren (en zegt alles over de roze wolk waar de sporza fanboys vanaf zijn gepleurd).

Alfons Haavers 24 mei 2021 om 21:43

Sporza is jouw startpagina zeker? ;-)

Jacco van Stierop 24 mei 2021 om 23:31

Dit nieuwsbericht gaat over de winst van Egon Bernal in Corina d’Ampezzo.
Op het moment van schrijven zijn er 13 (!) reacties van @Michelangelo die uitsluitend Evenepoel als onderwerp hebben. De naam Bernal is geen enkele keer terug te vinden in zijn stukjes proza.
Deerniswekkend.

Michelangelo 24 mei 2021 om 23:51

Jacco,
Ik heb speciaal voor de liefhebbers ook nog wat evenepoel berichten geplaatst onder het artikel “evenepoel verliest 24 minuten” en ook een paar onder de opinie van Raymond over “Eddy dn tweede”.

O ja en ook nog wat posts bij ciccone, vlasov, bernal over roze, en foss en TJV . Moet je ook eens lezen, verruimt misschien je kijk op de koers…

Ik ga schaapjes tellen ipv posts… slaap lekker Jacco

Reiger 24 mei 2021 om 17:39

Lees net dat Sven Nys weet te melden dat Remco al vaker op de crossfiets te vinden is om zijn stuurvaardigheid te verbeteren. Dan gaat hij écht als een natte krant de bergen af.. Lekker op koersjes van een week richten en titels in het tijdrijden gaan verzamelen maar grote rondes winnen wordt écht een probleem. Ook omdat hij dus gewoon inkakt na de eerste week.

Romāns Vainšteins 24 mei 2021 om 17:54

Bernal pakt hier de rol van winnaar mooi op met een klinkende zege die net zozeer fonkelt als dat dat over 2 toppen extra gegaan was. De tegenstand hangt aan alle kanten in de touwen.

ProfrondeZevenbergen 24 mei 2021 om 22:18

Dat jij INEOS weet te waarderen, stemt mij zeer tevreden -).
Terecht natuurlijk, want Bernal is de beste en valt ook nog eens aan.

Nonkel Jef 24 mei 2021 om 18:03

Bernal een klasse te sterk voor de rest van het veld. Hopelijk zien we snel een GT met Pogacar, Roglic en Bernal in hun beste vorm.
Verder worden er hier heel veel overhaaste conclusies getrokken. Laat de toekomst zichzelf maar uitwijzen denk ik dan.

Bergje over 25 mei 2021 om 01:09

Helaas geen beelden maar wat een klasbal die Bernal.

Jean Dumas 25 mei 2021 om 10:08

Als je wilt scoren met Remco op de OS lijkt het me beter nu af te stappen, en geen ziekte of Pfeiffer te riskeren. Afijn, ze zullen wel weten wat ze doen.

Headlines

Materiaalzone

Populair