Giro 2021: Egan Bernal slaat dubbelslag in vermakelijke bergrit naar Campo Felice

Giro 2021: Egan Bernal slaat dubbelslag in vermakelijke bergrit naar Campo Felice

foto: Cor Vos

zondag 16 mei 2021 om 16:36

De negende etappe in de Giro d’Italia, met aankomst op Campo Felice, is gewonnen door Egan Bernal. De kopman van INEOS Grenadiers was na een vermakelijke bergrit over 158 kilometer als eerste aan de finish op de onverharde stroken op Campo Felice. Met een snedige demarrage wist hij de laatste vroege vluchters in te rekenen en de concurrentie uit het wiel te rijden. Bernal is ook de nieuwe drager van de roze trui.

Een loodzware bergetappe van slechts 158 kilometer, met 3.500 hoogtemeters en een slotklim waarvan de laatste 1,6 kilometer over grindwegen gaan. Dat stond op het menu voor de renners in de Giro d’Italia vandaag. Tomasz Marczynski maakte het niet meer mee. De Pool van Lotto Soudal stapte niet meer op vanwege naweeën van een coronabesmetting.

Vlammend begin
Het openingsuur vloog voorbij. Er werd slag om slinger gedemarreerd op de eerste twee beklimmingen, waarvan alleen op de Passo Godi (15 km aan 3,8%) bergpunten te verdienen waren. Onder meer bergtrui Gino Mäder, Bauke Mollema, Ruben Guerreiro, Quinten Hermans en Koen Bouwman toonden zich in het offensief. Zij reden vlak onder de top van de Godi weg, maar dat lieten de grote ploegen niet gebeuren. Een groep met Daniel Felipe Mártinez, Damiano Caruso, Diego Ulissi en Luis Léon Sánchez maakte de sprong naar de kopgroep van 22 man.

Mollema en Mäder in de aanval – foto: Cor Vos

Een akelige val was er in de kopgroep in de afdaling van de Passo Godi: meesterdaler Matej Mohoric gleed weg, ging hard over de kop en moest afgevoerd worden. De rest van de kopgroep ontweek die crash en liep uit naar veertig seconden, maar door achtervolgingswerk van UAE Emirates kwam (bijna) alles terug bijeen. Richting de voet van de volgende klim werd opnieuw volop gedemarreerd, maar ook die pogingen werden weer teruggehaald. Een volgende poging met zestien aanvallers kreeg die ruimte wel op een kleine 85 kilometer van de finish.

Grote kopgroep
Tony Gallopin, Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Luis Léon Sánchez (Astana-Premier Tech), Giovanni Visconti, Filippo Zana (Bardiani-CSF-Faizanè), Matteo Fabbro (BORA-hansgrohe), Nicolas Edet (Cofidis), Simon Carr, Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo), George Bennett, Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Einer Rubio (Movistar), Tanel Kangert (BikeExchange), Michael Storer (Team DSM), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Diego Ulissi (UAE Emirates) vonden elkaar.

Eduardo Sepúlveda werd door Gianni Savio nog in de achtervolging gestuurd, omdat Androni Giocattoli-Sidermec de slag had gemist. Hij wist de oversteek nog te maken.

Kopgroep krijgt de ruimte
Groupama-FDJ controleerde het peloton daarachter in dienst van roze trui Attila Valter. Zij lieten de koplopers ruim drie minuten wegrijden. Op de top van de Forca Caruso was het Bouchard die de bergpunten pakte voor Mollema. De kopgroep hield de voorsprong vast en wist wat nog te wachten stond: achtereenvolgens de Ovindoli (12,4 km aan 5,1%), Rocca di Cambio en de slotklim naar Campo Felice (6 km aan 6%).

Bauke Mollema, met in zijn wiel Geoffrey Bouchard – foto: Cor Vos

Op de Ovindoli-klim trok George Bennett ten aanval in de kopgroep, maar de kampioen van Nieuw-Zeeland kwam niet weg. Vervolgens waren het Carr en Bouchard die op pad gingen. De Fransman pakte de bergpunten op de klim van tweede categorie en verzekerde zich daardoor virtueel van de bergtrui. Een groep met Mollema, Bouwman en Storer ging vervolgens op een licht dalent tussenstuk richting Rocca di Cambio in de tegenaanval. Zij kwamen op 10 kilometer van de finish tot op tien seconden van het kopduo.

Ondertussen hadden in het peloton INEOS Grenadiers en Bahrain Victorious de kop overgenomen van Groupama-FDJ, maar dat was op 2.30 minuut. De ritwinst leek daardoor te gaan naar een van de vluchters.

Kopgroep vs. favorieten
Op Rocca di Cambio was het Bouchard die Carr uit zijn wiel reed. De aanvalslustige Fransman van AG2R Ctiroën koos voor de solo en hield Mollema, Bouwman en co op twintig seconden. In de laatste vijf oplopende kilometers wist hij zelfs uit te lopen, maar toen Bouwman zijn medevluchters had afgeschud liep de voorsprong van Bouchard steeds verder terug.

Geoffrey Bouchard – foto: LaPresse

Maar ook het peloton der favorieten kwam dichterbij. De groep werd in de laatste vijf kilometer aangevoerd door INEOS Grenadiers. Bij het ingaan van de tunnel was het verschil iets minder dan een minuut. In de tunnel had Bouwman het gat flink weten te dichten. Bij het uitrijden was het verschil nog zo’n vijf seconden tussen Bouchard en Bouwman.

Kort na het oprijden van de onverharde strook van 1,6 kilometer op de top van Campo Felice wist Bouwman aan te sluiten bij Bouchard, terwijl de favorieten onder leiding van Gianni Moscon naderden tot op vijftien seconden. Wat volgde was een venijnige demarrage van Egan Bernal. De Colombiaan slokte op 400 meter van de finish de vluchters in en viel niet meer stil.

Omdat Valter en later ook Evenepoel de rol moesten lossen, sloeg Bernal ook een dubbelslag. Zeven tellen de kopman van INEOS Grenadiers, die ook tien bonificatieseconden pakte, wisten Giulio Ciccone en Aleksandr Vlasov tweede en derde te worden. Remco Evenepoel werd op tien seconden vierde en hield daardoor de schade beperkt.

Algemeen klassement
Egan Bernal is dus de nieuwe drager van de roze leiderstrui in de Giro d’Italia. Zijn voorsprong op Evenepoel is nu vijftien seconden. Vlasov volgt op 21 seconden en Ciccone is vierde op 36 seconden van de nieuwe klassementsleider. Maandag is er geen rustdag, maar een sprintersetappe naar Foligno. Dinsdag is dan de eerste rustdag.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

241 Reacties

Den Izzy 16 mei 2021 om 17:11

Zoals te verwachten is de explosiviteit bij Evenepoel nog niet wat ze moet zijn.

Ook wel vreemd dat hij er ineens zo precies doorzakt om dan in de laatste 300 meter sneller te rijden dan alles en iedereen, ook sneller dan Bernal ja.

Stijle korte dingen, voorlopig echt een prooi voor Bernal.
Langere klimmen zouden normaal voor Evenepoel moeten zijn.

Maar we zullen het allemaal gaan zien.
Want wat wel duidelijk is, is dat Bernal hier en daar wat seconden gaat nemen, het nog bibberen gaat zijn tot de laatste tijdrit.

Dikke vrouw 16 mei 2021 om 17:16

Klopt den izzy, en mss is er wat gebeurd of zo vond het vreemd dat hij zover zat. Het is wachten op een reactie van remco

Melkzuur 16 mei 2021 om 17:56

Als Evenepoel eindelijk aan kop van het groepje komt (op 300 meter van de meet schat ik) zit hij op 8 seconden van Bernal en Ciccone. Hij maakt dus nog 6 seconden goed op Ciccone en verliest er nog 2 extra op Bernal. Het was dus geen kwestie van (veel) minder zijn dan Bernal denk ik, maar van een (erg) slechte positionering.

Laurens snauwaert 16 mei 2021 om 18:00

Er was iemand die verwees op dit forum naar de actie van Wellens in de Ronde van België die dan wordt teruggehaald door Evenepoel die een gelijkmatig maar hoog tempo rijdt. In de ronde van San Juan heeft hij dat eigenlijk ook zo gedaan(in die waaieretappe).

Ik denk dat hij woensdag ook tijd zal verliezen, Bernal is zoals de Spaanse klimmers, een springveer. Evenepoel heeft die explosiviteit niet, iemand hem al ooit een sprint zien winnen?
Het enige voordeel dat hij heeft is vooral dat het een korte snedige knik is die toch 7 km van de meet ligt.

Maar daarna zijn het allemaal meer gelijkmatige bergetappes.
Op heden is er eigenlijk nog niets gebeurd, het is vooral zaterdag dat we gaan weten wat hij kan op een zware gelijkmatige klim…

Voodoo Adolphine 16 mei 2021 om 17:11

Zei Bernal in het interview dat hij heel gelukkig was?
Wat een pokerface.
Zijn gelaatsuitdrukking leek te zeggen dat zijn favoriete alpaca pas de geest gegeven had.

Limal 16 mei 2021 om 17:45

Welk interview heb jij gezien? Er was een moment dat hij een krop in de keel had omdat hij de emoties niet kon bedwingen…

Joachim 16 mei 2021 om 17:11

Bernal indrukwekkend. Ciccone de verrassing van de Giro, ondanks een niet al te beste voorbereiding beter dan ooit. Benieuwd of hij dat kan doortrekken. Yates een enigma. Lijkt wat tekort te komen, maar ergens hou ik er nog rekening mee dat hij slim en zuinig rijdt om later eens proberen uit te pakken.

Tom De Kenner 16 mei 2021 om 18:07

Yates heeft nog voor de Giro gezegd dat hij het rustig aan gaat doen de eerste twee weken.

Voodoo Adolphine 16 mei 2021 om 17:16

Als Bernal mij een 2e keer zou vragen met hem een pint te pakken, is het niet omdat ik het de eerste keer verkeerd begrepen had.

plattenband 16 mei 2021 om 17:16

Wow van Bernal! Stevige prestatie!

Voordeel Bernal tov REV: ervaring in GR winnen, ervaring in MTB, is Colombiaan en heeft zo’n terrein maar voor het uitkiezen in training, heeft grote motor.

REV: de media pomp z’n persoon en alles er rond serieus op om de gekende redenen. We mogen zeggen dat ie na zo lang inactief nog steeds 2de staat op dit terrein! Chapeau!

Wat me wel opviel is dat ‘m eerst lijkt te parkeren en dan er toch door komt en zelfs in grote vaart nog naar de 4de plaats gaat. Is dit dat een zeer kortstondige inzinking + veel karakter, of moeten we kijken naar een mechanisch probleem dat ‘m gelukkig nog opgelost krijgt?

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 17:20

We hebben jammer genoeg niet alles kunnen zien; het zal nog wel niet de allerbeste RE zijn die we nu te zien krijgen (het tegengestelde zou verbazend zijn) maar toch chapeau dat hij slechts 10 seconden na Egan over de meet rolt.

Benieuwd naar zijn uitleg :-)

trigger 16 mei 2021 om 17:46

…dat soort van krachtexplosie heeft REV niet denk ik, maar Bernal rijdt op die manier ook geen 3 km aan één stuk naar boven. Doen beide wat ze moeten (kunnen) doen.

Michelangelo 16 mei 2021 om 17:22

Iedereen mag zien wat hij wil zien in deze etappe, maar als je het mij vraagt:
– kopgroep te lang bezig geweest met elkaar, waardoor niemand vd kopgroep uiteindelijk de ritzege pakt.
– TJV goed geweer van schouder veranderd.
– Mohoric mag blij zijn met een goed passende helm.
– Bernal maakt op dit moment de beste indruk iedere keer als het lastig is. Met Ciccone als goede tweede. Ineos ook ijzersterk.
– Evenepoel leek me vandaag niet super, Almeida leek de sterkste van de blauwe mannen. Had “de K van Schepdaal” al een hele tijd uit de wind gehouden, moest op de slotklim constant omkijken waar zijn “patron” bleef. Zeker geen goede dag voor de Keffer, al zal hij straks wel weer anders beweren…
– Klassement is nog altijd spannend. Evenepoel lijkt er nog altijd goed voor te staan, maar als hij iedere keer tijd verliest als het lastig wordt, dan gaat zijn achterstand voor de tijdrit te groot zijn. Maar ook diverse anderen (o.a. Yates, Ciccone, Martin en Vlasov) staan allemaal nog dicht genoeg om een rol te spelen of zelfs het rondje te winnen.

Dion 16 mei 2021 om 17:37

Sporza noemt evenepoel wel de winnaar van de dag…

Aart van Woud 16 mei 2021 om 17:50

Tja Sporza…

trigger 16 mei 2021 om 17:51

beide protagonisten doen gewoon uitstekend waar ze goed in zijn. De ene met punch de andere met stevig tempo bergop rijden en weinig toegeven. Schrijf ook de rest nog niet af, staan allemaal nog zeer dicht bij elkaar.

Limal 16 mei 2021 om 17:59

@Dion, je rukt dat stukje over de “winnaar van de dag” weer helemaal uit de context. Bernal wordt de grootste winnaar genoemd, o.a. met de ondertitel “Orkaan Bernal overspoelt alles en iedereen”.

Als er iemand de nuance wil lezen die er écht geschreven is over Evenepoel, lees dan hier het artikel: https://sporza.be/nl/matches/wielrennen/giro-d-italia/2021/rit-9-egan-bernal-zit-op-roze-troon-remco-evenepoel-4e-beperkt-de-schade~1601635681615/

Tom De Kenner 16 mei 2021 om 18:08

In de kopgroep zat gewoon de kwaliteit niet die je nodig hebt om dergelijke rit te winnen, punt.

Michelangelo 16 mei 2021 om 18:17

@Limal,
Ik snap de reactie van Dion helemaal. Blijkbaar krijgen ze het bij Sporza niet over hun lippen om Evenepoel gewoon NIET als winnaar uit te roepen. Waarschijnlijk roepen ze hem zelfs nog als winnaar van de dag uit als hij in een afdaling 2 minuten aan zijn broek krijgt, en er in de laatste klim een halve minuut vanaf zou halen.

Ik heb dezelfde ergernis bij deze vorm van heldenverering door iets wat door moet gaan voor een gerenommeerde sportzender. Dat fans er zo over denken is prima, maar van journalisten verwacht ik beter.

Pol 16 mei 2021 om 18:19

@Limal je mag hier niets over de Belgische pers of over Sporza schrijven of jij klimt gelijk hoog in de touwen.

Pol 16 mei 2021 om 18:25

@Limal Je mag hier niets over de Belgische pers of Sporza schrijven, of jij klimt weer boven in de touwen.

Limal 16 mei 2021 om 18:25

MichelangREVo en Pol, mijn reactie bevat de link naar het originele artikel zodat anderen zelf kunnen uitmaken of Sporza doet wat Dion beweert of niet. Fijne avond verder nog!

Marik 16 mei 2021 om 18:27

Wat zijn we lekker biast met z’n allen hè?

Michelangelo 16 mei 2021 om 18:42

Quote van Sporza:
“Winnaar van de dag (2): Het zou zonde zijn om Remco Evenepoel in het klasje van de verliezers te plaatsen. Deze finish is niet meteen spek naar zijn bek en met een verlies van 20 seconden (10″ + 10 bonificatieseconden) mag hij lang niet ontevreden zijn over zijn dag. Alles is nog speelbaar.”

Limal,
Dat Sporza hem niet in het klasje van de verliezers plaatst, kan ik best begrijpen. Maar plaats hem dan gewoon in het klasje “niet goed en niet slecht”. Of maak het klasje met winnaars groter (van Ciccone tot aan Yates of zelfs Almeida), want ook die verliezen net zo veel of zelfs minder dan Evenepoel.

Limal 16 mei 2021 om 18:47

@Marik, ik zou niets leuker vinden dan Evenepoel die DQS zou verlaten voor TJV. De shifts in bias zouden hi-la-risch zijn :-)

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 18:51

Het komt dan ook van Sporza, een Belgische website die schrijft over een Belgisch wielrenner ;-)

Waar denk je dat de Portugese kranten over schrijven?
https://observador.pt/2021/05/16/joao-almeida-reboca-evenepoel-faz-mais-um-top-10-no-giro-mas-egan-bernal-ganha-etapa-e-camisola-rosa/

Murcia 16 mei 2021 om 18:57

Twee winnaars van de dag uitroepen door Sporza is natuurlijk idioot. Er is maar één winnaar vandaag en dat is Bernal. Remco heeft zich kunnen handhaven en dat is uitstekend maar waarom worden Ciccone en Vlasov dan niet bij de winnaars genoemd als je toch meerdere renners op het hoogste schavot wil plaatsen. Als Bernal met Remco naar de finish was gereden en die daardoor nipt (met 1 sec) het roze had gepakt was het correct geweest, nu komt het toewijzen van twee winnaars wat gekunsteld over.

Lalsacien 16 mei 2021 om 19:25

Limal is altijd(naar mijn mening) heel realistisch. Hij bekijkt de zaak meestal van beide kanten en is zeker geen meeloper.

Luc La 16 mei 2021 om 17:31

Hey Michelangelo, San Remco.. De keffer.. Is dat echt nodig?

Heeft Remco je vrouw of vriend ooit afgepakt ofzo?

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 17:39

Hij is een anti-supporter wiens plaat blijft hangen ;-) Hem gewoon negeren is het beste wat je voor dit forum kan doen :-)

plattenband 16 mei 2021 om 17:43

Yap, vind ik ook!

Nederlanders zijn gekend om zonder rem direct en soms op het arrogante af te reageren (niet slecht bedoeld).

Waarom mag een Vlaming dan niet eens wat luider roepen?

Hij doet dat, al dan niet met recht en reden, en hup… ’t is een Keffer…

Aart van Woud 16 mei 2021 om 17:52

Echt niet alle Nederlanders zijn zo Plattenband. Nogal generaliserend vind ik. Ik heb in mijn werk veel met Belgen te maken en ik vind ze echt niet meer of minder arrogant dan Nederlanders. Het verschilt van persoon tot persoon.

Derrick 16 mei 2021 om 19:01

Ze zouden beter de turtlekeffer van dit forum gooien. Elke dag opnieuw zijn gelul…Oscar voor het meest triestige lid van het hele forum.

Marik 16 mei 2021 om 19:05

Ik ben blij dat ik in je achting ben gestegen Derrick.

Lalsacien 16 mei 2021 om 19:27

@plattenband noem het beestje bij zijn naam. Niet zomaar generaliseren!!!

Derrick 16 mei 2021 om 19:47

Volgens mij ben zelfs jij hem ondertussen ook zat, Marik.

Marik 17 mei 2021 om 09:26

@Derrick, nee hoor, ik kijk elke dag weer uit naar de uitgebreide stukjes proza van onze Italiaanse rasartiest. Vooral de vinnige haantjes die elke keer gretig happen maken mijn leven een stukje vermakelijker.

freire93 16 mei 2021 om 17:31

Bernal maakt het geweldig af naar beren werk van Moscon! REV zonder zijn schakelproblemen had minder secondes verloren. Wordt een mooie strijd tussen REV en Bernal.

Aart van Woud 16 mei 2021 om 17:37

Want Yates, Ciccone, Vlasov etc doen al niet meer mee volgens jou?

josemanuelfuente 16 mei 2021 om 17:33

Is Yates zich aan het sparen?

Aart van Woud 16 mei 2021 om 17:38

Dat sluit ik niet uit. Kan de komende dagen zomaar een aanval gaan plaatsen.

Olly 16 mei 2021 om 18:33

Ik denk dat van alle favo’s hij het meeste geleerd heeft van de derde week in de Giro. Yates komt nog wel uit zijn kot, om samen met Nibali in de derde week toe te slaan, en een gooi naar het klassement te doen. Ik denk echter niet dat ze sterk genoeg zullen blijken te zijn.

Luc La 16 mei 2021 om 17:34

Was het idd schakelprobleem? Leek er wel op, want kwam sterk terug, al zou hij zeker niet gewonnen hebben

Dikke vrouw 16 mei 2021 om 17:37

Ik vermoed ook iets met zijn materiaal, we zullen het weldra horen

Laurens snauwaert 16 mei 2021 om 18:07

Vorige klim dat hij 10 seconden verloor op Bernal zat hij door de uitval van Landa ook eerst op 15 seconden en kwam dan achteraf nog sterk terug.

Denk dat hij gewoon die explosiviteit niet heeft…
Maar wel wattages kan trappen.
Daarom denk ik dat woensdag terug een verliessituatie zal zijn.
Sowieso moet Bernal iets doen, want als je +/- 20 seconden verliest op Evenepoel in een TT van 8km en op de voorlaatste dag zijn het er 30 km’s…

Als evenepoel slim is doet hij de komende weken gewoon aan wieltjeszuigen :)

Melkzuur 16 mei 2021 om 18:08

Als hij inderdaad schakelproblemen had, en hij zou dat ook zo verklaren aan de pers, dan kennen we in ieder geval al de reactie van Michelangelo.

Derrick 16 mei 2021 om 19:07

Tijdrit in de laatste rit is wel degelijk anders dan bij de eerste rit. Het is vaak een kwestie van de meest frisse renner. Er zijn nog minstens 5 etappes waar Bernal tijd kan nemen, maar het kan natuurlijk ook eens andersom zijn. Het zwaartepunt ligt hoe dan ook op de derde week en Bernal lijkt me deze eerste week wel echt met zijn krachten te woekeren, het is al de derde etappe dat hij resoluut voor de aanval kiest. Enkele jaren geleden zagen we dat ook bij Yates en we weten allemaal hoe dat afgelopen is… Misschien is Yates wel de slimste geweest deze week.

Michelangelo 16 mei 2021 om 19:57

Dus geen schakelprobleem, maar iets met niet de juiste benen (en iets wat mogelijk in de tunnel gebeurd zou zijn). Zie interview elders.

krol 16 mei 2021 om 17:36

Edit redactie: Niet doen.

Marik 16 mei 2021 om 19:05

Nickdt heeft een andere mening dan u, dat is wat anders.

Lalsacien 16 mei 2021 om 19:22

@krol Welkom, je toon is gezet.

Max1 16 mei 2021 om 17:36

Al die negatieve reacties over Evenepoel weer…

De cijfers na 1 week giro :

Bernal staat 15 seconden voor op Evenepoel, waarvan er 16 seconden bonificatie zijn.

Na de tijdrit heeft Evenepoel 21 seconden verloren na 3 bergritten waarvan er 2 voor explosieve mannen. Zo gigantisch veel is dat ook niet.

Uiteraard is Bernal de grote favoriet, heeft de Tour gewonnen, een superploeg en meer ervaring. Bernal en Pogacar hebben hun eerste grote ronde ook niet gewonnen.

En dan spreek ik nog niet over 10 maand inactiviteit waar je koerssituaties en explosiviteit moeilijk kan trainen.

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 17:41

Is gewoon om controverse uit te lokken…negeren; negeren en nog eens negeren ;-)

VespavanBern 16 mei 2021 om 17:45

Bijna beschamend hoe alle REV fanboys zijn tijdverlies keer op keer proberen te bagatelliseren. Iedere keer dat het serieus bergop is gegaan was Bernal een klasse beter dan Evenepoel. Dat is gewoon geen goed teken voor de rest van de giro. Dat het ‘explosieve klimmen’ waren is juist eerder in het voordeel van Bernal. Als het langer bergop gaat kom je ook hoger, wat in zijn voordeel is. Daarnaast was de inspanning van dinsdag ongeveer 15 min lang. Als je 15 minuten inspanning minder is dan je rivaal, is het niet zo dat je 30 minuten of 45 minuten inspanning dan opeens wel beter is. Langer omhoog gaat het niet deze giro. Cols als de Finestre en Stelvio zijn allemaal buiten het parcours gelaten.

Note: voordat allerlei beledigde fans vol agressie de reageren knop gaan volspammen, wat evenepoel doet is nog altijd heel knap voor iemand van 21 jaar die 9 maanden lang geen koers gereden heeft. Dat ik dat ff gezegd heb.

Michelangelo 16 mei 2021 om 17:54

@Max1,
Kan voor een groot deel mee met je analyse, maar ik trek deels andere conclusies.
Vooropgesteld: prima prestatie van Evenepoel dat hij in de eerste koers na zijn val staat waar hij nu staat, zowel qua klassement als qua niveau.

En dan kun je discussieren of het mee valt of tegenvalt als je kijkt naar “roze in Milaan”. Hij heeft inmiddels op iedere lastige aankomst tijd verloren. En dan hebben we de zwaarste bergritten nog voor de boeg. Mijn verwachting is dat de verschillen straks eerder uitvergroot worden.
Vraag is verder of het een voordeel is of nadeel dat Evenepoel met een dunne trainingsbasis begint aan de Giro. Wie weet is hij straks frisser, maar als het zo is dat het beter is om fris en met dunne trainings- en wedstrijdbasis aan een grote ronde te beginnen, dan vraag ik me af waarom niet iedere topper dat doet. Ik zie het eerder als handicap dan als voordeel.

Als je het mij vraagt heeft Bernal de beste kaarten op dit moment. Gezien zijn opbouw, ervaring, ploeg en alles wat nog komt. En wie weet dat zelfs renners als Yates, Bardet, Ciccone Martin of Vlasov nog wel betere kaarten hebben vanwege de bredere basis. Maar uiteraard kan ik er ook gewoon naast zitten.

Voor mij: wat Evenepoel ook doet, hij mag nu al blij zijn met zijn comeback. Hij is weer een prima renner, kan weer mee doen voor de prijzen (zijn valpartij had ook gewoon einde carriere kunnen zijn). Zelfs mocht hij in week 2 of 3 de man met de hamer tegenkomen. En dat laatste zou misschien zelfs goed zijn om de hype een beetje in te dammen…

trigger 16 mei 2021 om 17:59

Tijdverlies is en blijft toch zeer miniem (15 seconden). Klasseverschil in de punch is er degelijk, maar in tijd? Zolang Bernal geen volle minuut neemt op iedereen (niet enkel Remco), is er helemaal nog niks gewonnen of verloren. De renner die het meest de minste tijd verliest, zal wellicht winnen.

Limal 16 mei 2021 om 18:01

Ik lees de naam van één bepaalde Wielerflitser ondertussen als Miche*lang*REVo ;p

Aart van Woud 16 mei 2021 om 18:34

Waarom Limal? Hij is geen fan. Dat kan, dat mag. Waarom trekken sommigen hier kritiek op Evenepoel toch zo persoonlijk aan?

ronddraaien 16 mei 2021 om 18:45

Dumoulin verloor in 2017 ook in bijna alle bergritten tijd (behalve bovenop Oropa), maar die had nog 30km tijdrit extra om terug te komen. Kan me niet herinneren dat er toen zo neerbuigend werd gedaan elke keer hij wat tijd verloor op Quintana.

Derrick 16 mei 2021 om 19:11

@Wout van Aert, maar dan omgekeerd. Omdat die turtle de grootste zeikblaas is van het hele forum die hele dagen niks anders doet dan steeds dezelfde renner, ploeg en manager af te zeiken. Het heeft al lang niets meer te maken met een andere mening…

Aart van Woud 16 mei 2021 om 19:19

Wie is turtle Derrick?

Michelangelo 16 mei 2021 om 19:28

@derrick,
In tegenstelling tot sommige anderen reageer ik op veel meer plekken dan alleen in Evenepoel of Lefevere draadjes. Misschien ontstaat jouw bias wel doordat je zelf enkel aanslaat als het woord Evenepoel valt, of Lefevere. En dat je dan iets "gezeik" vindt als mijn mening niet de jouwe is.

En verder probeer ik, ook als ik een ploegleider, renner of een prestatie niet zo bewonderenswaardig vind, altijd de moeite te doen om de mening te onderbouwen. Zonder andere forumleden persoonlijk uit te kafferen, of meningen argumentloos af te doen als "gejank of onzin".

En mocht je het niet met me eens zijn, dan vraag ik je of je mij 10 voorbeelden kunt geven van mijn posts waarbij ik een mening niet onderbouw (zoals "Lefevere is een brulboei. PUNT")
En mocht 10 te veel zijn, 5 is ook goed…

Fijne avond toegewenst van jouw favoriete schildpadje!

EDIT
@Aard, de meeste volwassen mensen associeren Michelangelo met de grote Italiaanse schilder/dichter/beeldhouwer uit de renaissance periode.
Kleinere kinderen denken echter dat Michelangelo een van de 4 teenage mutant hero turtles is….

Aart van Woud 16 mei 2021 om 19:49

Oh bedoelt hij dat? Die associatie had ik nog niet gemaakt eerlijk gezegd. Ik ben het inhoudelijk ook niet eens met Derrick over constante negatieve reacties. Je bent kritisch en soms misschien iets over het randje, maar ik lees zeker niet alleen kritiek. Sta me toe een alinea uit je reactie hierboven te knippen en plakken om die mening te onderbouwen:

“ Voor mij: wat Evenepoel ook doet, hij mag nu al blij zijn met zijn comeback. Hij is weer een prima renner, kan weer mee doen voor de prijzen (zijn valpartij had ook gewoon einde carriere kunnen zijn). Zelfs mocht hij in week 2 of 3 de man met de hamer tegenkomen. En dat laatste zou misschien zelfs goed zijn om de hype een beetje in te dammen…”

Derrick 16 mei 2021 om 19:59

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Craig Vanderswag 16 mei 2021 om 20:23

Dit hé. Bernal is uiteraard topfavoriet, maar Evenepoel heeft een prima eerste week achter de rug. En in plaats van de ene of de andere af te zeiken, kijk ik gewoon uit naar wat nog komen gaat.
Het zou net zoals vorig jaar een hele leuke Giro kunnen worden, die tot de slotrit spannend blijft. Want ondanks het overwicht van Bernal in de eerste week zijn ook Yates, Carthy, Vlasov en Ciccone nog lang niet uitgeschakeld.

Aart van Woud 16 mei 2021 om 22:01

Het type reactie dat Derrick zojuist post, is voor mij een reden om steeds minder hier te komen. Op de man gespeeld, beledigend, subjectief en hij voelt zich blijkbaar persoonlijk aangesproken door de kritiek (vaak wel degelijk onderbouwd) van Michelangelo op zijn favoriete renner/ploeg. Derrick, je mag je mening en je favorieten hebben, net al wij (en ieder ander) dat mogen, maar ga alsjeblieft wat volwassener om met de mening van een ander die niet de jouwe is. Het komt allemaal heel erg gefrustreerd over en dat siert je niet.

Laten we het een klein beetje volwassen houden, dan blijft het voor iedereen wat aangenamer hier.

Marik 16 mei 2021 om 22:10

Beste Aart, Derrick is een bekende troll op dit forum. Lekker laten spuien, het is frustratie vermengd met onkunde. Laten gaan is het devies.

Aart van Woud 16 mei 2021 om 22:15

Thanks Marik. Ik geloof er misschien tegen beter weten in toch in dat sommige mensen kunnen leren. Ik ben zelf ook niet perfect en heb sommige zaken ook in “the school of life” geleerd. Als ik dat kan, kan iemand anders het ook.

Ik moet er weer vroeg uit morgen, dus ik hoop de dag zo een beetje positief af te sluiten en wens jullie allen een goede nacht.

Voodoo Adolphine 16 mei 2021 om 22:53

Haha. Mooie edit, Michelangelo.

Deel Koeper 16 mei 2021 om 17:42

Bernal was veel te sterk voor hem, maar als ’t nog 50 meter verder was, dan rijdt Evenepoel gewoon terug Ciccone en Vlasov voorbij, geen idee wat daar juist verkeerd was gelopen. Vond het eerlijk gezegd ook geen al te spectaculaire koersverloop, in het peloton dan. Op Bernal na neemt daar gewoon ook niemand initiatief.

Als Evenepoel de komende week wat meer overschot heeft (of zijn mogelijkheden beter weet in te schatten), dan zou ik toch ook wat offensiever rijden. Bernal gaat hij niet verslaan of lossen, maar qua bonificaties kan je maar beter steeds 2e eindigen dan 4e en denk dat hij Vlasov en Ciccone wel kan hebben.

VerstandOpNul 16 mei 2021 om 17:42

Die jump van Bernal was wel echt genieten.. Ik denk/hoop dat hij woensdag van verder al aan durft te gaan..

Laurens snauwaert 16 mei 2021 om 18:11

Het zal moeten vrees ik, want anders zijn er niet veel klimmen meer voor de punchers…

VespavanBern 16 mei 2021 om 20:41

@laurens, gelukkig is bernal geen puncheur….

deffil 16 mei 2021 om 17:44

Machtige eindsprint van Bernal. Voorlopig veruit de beste. Remco kan voorlopig slechts de schade beperken, maar tweede staan op 10 seconde is eigenlijk onwaarschijnlijk als je ziet van waar hij komt

FDJ 16 mei 2021 om 17:51

Eens. Zelfs uiteindelijk in zijn eerste grote ronde een top 10 halen zou al razend knap zijn. Al vrees ik dat er dan veel ernstig teleurgesteld zullen zijn terwijl het echt een hele knappe prestatie is.

We hebben bijvoorbeeld nog geen referentie bij Evenepoel wat hij over meerdere grote klimmen kan in een veld als dit.

Hij verrast mij echt met hoe hij nu rijdt. Heel knap. En een mindere dag zou na zo’n lange inactiviteit ook niet schokkend of dramatisch zijn, maar hoort er gewoon bij. Het is zijn debuut in een grote ronde. Dat realisme mis ik af en toe.

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 17:53

Helemaal mee eens :-)

VerstandOpNul 16 mei 2021 om 18:27

Remco doet het prima vooralsnog.. Wordt ook prima begeleid, doet geen gekke dingen.. Het kan resulteren in een hele sterke laatste week en zo niet, dan is dat ook geen schande..

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 17:46

Ik stel voor om de berichten van de ANTI-SUPPORTERS die steeds maar opnieuw KRITIEK SPUIEN op met name RE (of eender welke andere renner) gewoon te NEGEREN.

Aart van Woud 16 mei 2021 om 17:56

Iedereen mag zijn mening hebben van mij. Ook als het een andere mening dan de mijne is. Ik steun je oproep tot een cordon sanitaire dus niet om die reden.

Michelangelo 16 mei 2021 om 17:57

Ik doe mee, Pascal!! Prima idee!

EDIT
@Pascal, volgens mij ben je redelijk nieuw hier. Ik zou je willen voorstellen dat je lid wordt van de "REV police force". Over hoe de aanmeldings- en selectieprocedure is voor dit elitekorps, daar kunnen enkele andere leden hier vanalles over vertellen ;-))

josemanuelfuente 16 mei 2021 om 18:12

Tip, wielerflits.be, heb je nergens last van.

Pietspeed 16 mei 2021 om 18:17

Beste Pascal, zoals hier gezegd heeft een ieder hier recht op een eigen mening. Kritiek kan positief en opbouwend zijn, en soms al dan niet terecht negatief overkomen. Dus die oproep roept alleen maar op tot polarisatie. Niet doen dus, is geen win win situatie.

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 18:37

Zeker, ieder heeft recht om kritisch te zijn, zolang die maar onderbouwd is en niet bedoeld om iemand ongefundeerd- soms uit blinde haat- onderuit te halen.

Ik begrijp dat het bij sommigen bijna een sport is om controverse uit te lokken, en bij sommigen lees ik met plezier hun literair hoogstaande schrijfsels… maar vind het jammer als er denigrerend over renners wordt gedaan of als deze belachelijk worden gemaakt. Dan vraag ik me steeds af of de auteurs van die schrijfsels zichzelf beter voelen na hun publicatie.

Het doet me een beetje denken aan diegenen die zitten wachten op het aantal likes bij hun social media posts :-)

Aart van Woud 16 mei 2021 om 19:08

Mee eens Pascal, en ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Echter, wat voor jou ongefundeerd is, kan voor degene die post juist heel erg gefundeerd zijn. Het is maar hoe je een post leest.

Ik weet dat Michelangelo hier veel kritiek krijgt van supporters van Evenepoel en in mindere mate zijn manager, maar hij onderbouwt het wél. Dat hij een mening heeft over de persoonlijkheid van beide heren is volgens mij gewoon toegestaan. En dat die mening anders is dan die van andere forumleden, dat kan ook. Ik heb hier ook vaak genoeg kritiek op Kruijswijk gelezen van met name Belgische forumleden, dat het “ene sleper” is, een saaie renner en zelfs dat hij zijn derde plek in de Tour niet verdiende. Dat zie ik anders, maar ieder zijn mening. Over de meningen over Groenewegen zullen we maar helemaal niet beginnen.

De vraag is of kritiek op je favorieten zo persoonlijk moet worden genomen dat je je er in meer of mindere mate persoonlijk door aangevallen voelt. Ik heb die fout hier ook wel eens gemaakt. Achteraf heb ik daar over nagedacht en besloten daar wat meer op te gaan letten. Dus misschien eens een keer niet reageren wanneer iemand in mijn ogen te scherp reageert. Ik vind dit over het algemeen een fijn forum en dat moet het blijven.

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 19:19

@Michelangelo:

Je bent één van de schrijvers wiens schrijfsels ik met plezier lees/verorber, en met wiens analyses ik het grotendeels vaak eens ben, alleen jammer van je diepe ergernis tov RE.

Ik hoef helemaal niet bij de REVPF, ik ben supporter van Egan, Taco, Thomas, Remco, Bauke, Lukazs, Jacopo, kortom alle renners.

Ik constateer alleen dat er meer bagger over RE heen komt dan alle verheerlijking van de zogenaamde RE fanboys samen.

Dit gezegd zijnde lijkt het me dus beter dat je je kandidaat stelt tot het voorzitterschap van de GMBOREG ;-)

Mvg, en tot lezens :-)

Michelangelo 16 mei 2021 om 19:34

@Pascal,
Met die laatste afkorting mag je me toch echt even helpen….

Pascal Mortier 16 mei 2021 om 19:39

@Aart van Woud, bedankt voor je reactie

Als elke ongefundeerde bewering wel voor iemand gefundeerd is, is de discussie een beetje zinledig, toch?

Ik heb geen kritiek op de persoon Michelangelo of zijn schrijfstijl (die ik zelfs geestig vind en ten zeerste kan smaken).

Maar je kan m.i. een mening hebben over persoonlijkheden zonder er denigrerend over te praten, ze belachelijk te maken of te beschimpen.

En zo denk ik over iedereen die op deze manier commentaar levert; Belg, Nederlander of van God weet van waar afkomstig.

Ben het met je eens dat het over het algemeen een fijn forum is, vandaar dat ik sommige commentaren zal negeren ipv het forum te negeren ;-)

Aart van Woud 16 mei 2021 om 22:04

Virtuele pint van mij aan u Pascal!

Limal 16 mei 2021 om 17:52

De eerste 70 km waren een fantastisch schouwspel, dan was er de spanning wie er van de koplopers zou winnen, toen kwam plots toch nog de versnelling van Ineos en die werd op superieure wijze afgewerkt door Bernal. Ik weet niet wat sommigen verwachten, maar ik vond het alvast een heerlijke rit!

Aart van Woud 16 mei 2021 om 17:57

Eens! Ik vond het ook een prachtige etappe. Veel aanvallen en wendingen die het zeer het aanzien waard maakten.

plattenband 16 mei 2021 om 17:57

Heb nog geen reacties gevonden van DQS of REV maar toch de beelden nog es herzien en daar lijk ik af te leiden dat ie met een vrij groot verzet en zonder uit het zadel te komen vanuit een ‘verloren’ positie zich toch nog vrij snel weer naar die 4de plaats knokt.
Die rijstijl is toch meestal het teken van niet beter kunnen en toch knalt ‘m er daar nog nog een pak voorbij. Strange!

Of waren er toch wel schakelproblemen…?

Jungle Man 16 mei 2021 om 18:02

Bernal als renner kan ik wel van genieten. Rijdt niet alleen maar verdedigend. Ook de Tdf die hij won, viel hij in aan.

Tonydepony 16 mei 2021 om 18:03

Kunnen jullie allemaal stoppen met te doen alsof Remco stilstond? De twee commentatoren op Eurosport zaten er gewoon helemaal naast, Remco begon gewoon al achteraan de groep en plaffoneerde op geen enkel moment. De renner die stilstond was Fabbro…

Pietspeed 16 mei 2021 om 18:12

Goed gezien

Tom De Kenner 16 mei 2021 om 18:12

Zeker? Ik vermoed ook wel zoiets.

Pietspeed 16 mei 2021 om 18:11

Pff, Bernal heeft het sterkste eindschot, en wint 10 sec + boni. Maar zo indrukwekkend en dominant is hij ook weer niet, ondanks alle lofzang hier. Heeft het ook mede aan z’n team te danken.
Als hij echt veruit de sterkste is, vertrekt hij op 2 a 3 km voor de meet.

Tom De Kenner 16 mei 2021 om 18:13

Weinig favorieten op een eindzege in een grote ronde nemen in deze fase van de koers al dergelijk initiatief, zou ik denken.

adelaarvanantwerpen 16 mei 2021 om 18:21

Op deze aankomst vertrekken op de 3 km van de meet is het domste wat jij kan doen. Het was daar ten eerste niet steil genoeg voor en er stond ook nog veel wind. De voorbije bergetappes hebben wij alleen maar klimmen gezien waarin enkel het laatste stuk lastig was. Het is logisch dat Bernal nog geen minuten pakt.

Pietspeed 16 mei 2021 om 18:22

Klopt eigenlijk wel Tom, inherent aan het moderne wielrennen. Maar elke tijd die je kunt nemen, moet je niet laten liggen lijkt me zo.

Laurens snauwaert 16 mei 2021 om 18:37

De enige klim waar het gelijkmatig omhoog ging kon Bernal Evenepoel niet lossen.

Als dit zaterdag ook blijft, dan zit Bernal met een groot probleem.

Gebruikersnaam 16 mei 2021 om 18:17

Alles wat vorig jaar top 10 reed en nu weer mee rijdt, is dit jaar gedegradeerd tot figurant. Staan allemaal tussen plek 16 en 25.

VerstandOpNul 16 mei 2021 om 18:29

Interessante opmerking!
Het laat mooi zien hoe relatief het wielrennen is.. Zet een pak mindere renners neer en we zitten nog steeds op het puntje van onze stoel te kijken..

Lalsacien 16 mei 2021 om 18:32

Milaan is nog ver zou Zoetemelk zeggen (die zelf nooit de Giro reed. Pakken wat je pakken kan. Verschillen zijn nog minimaal. Bernal lijkt de te kloppen man.
Evenepoel doet het goed. Zeker omdat hij tegen zijn natuur in rijdt. Normaal wil hij aanvallen en de regie hebben.

Laurens snauwaert 16 mei 2021 om 18:41

Das juist, echt zot hé.
Hij rijdt bijzonder defensief(misschien ook van niet beter kunnen).
Maar zijn interviews zijn ook wat defensiever, veel minder boude uitspraken…
Wat ook een goed teken is dat ze bij DQS de situatie goed onder controle hebben.

Joaquim Agostinho 16 mei 2021 om 18:36

Groenewegen verslaat maar mooi Nizzolo!

Den Izzy 16 mei 2021 om 18:47

Bon, even rustig bekeken.

De explosiviteit is er bij Rev dus duidelijk nog niet.
En die gaat er ook nooit in dezelfde mate zijn als bij een pakweg Bernal.
En waar dat op een klim van 15 km geen probleem is, is dat bij klimmen zoals deze wel nefast.

Daarbij komt dat hij gewoonweg veel en veel te ver zat, om eender welke reden.

Maar ondanks dat, heeft Rev het in deze eerste week echt wel meer dan behoorlijk gedaan.
Zeker als je het type finshen bergop bekijkt had ik meer schade verwacht.
Want tot nu toe, als je even de boni's wegdenkt, heeft Bernal exact 1 seconde kunnen nemen op Remco.
En dit terwijl Bernal bij iedereen de grote favoriet was en is.

Dan zeg ik, petje af man.
Die eerste week mag gezien worden.
En komt er een man met de hamer op een dag, dan is dat maar zo.
Maar evolueert het gunstig door de broodnodige koersdagen, val dan eens aan.
Je kan er enkel bij winnen op termijn.

Laurens snauwaert 16 mei 2021 om 18:58

Heb het ook nog eens bekeken, hij was echt nergens te zien toen Bernal vertrok.
Dus zat bijzonder ver, chapeau dat hij toch nog 4e eindigde.

Romāns Vainšteins 16 mei 2021 om 18:58

Dat klopt natuurlijk niet. Bij de 3 aankomsten bergop op snelt Bernal 2 x van hem weg en 1 x houdt REV het wiel.

trigger 16 mei 2021 om 19:00

Die explosiviteit gaat er niet komen denk ik, niet zoals Bernal kan. Vraag me af of DCQS zelf niet de koers heel hard moet maken, maw zelf de limieten opzoeken en anderen afmatten zodat ze die punch niet meer hebben. Met het risico dat DCQS zelf te diep in het rood gaat en parkeert… misschien is gewoon volgen, de schade beperken en aanvallen op een offday van Ineos toch de beste tactiek.

Den Izzy 16 mei 2021 om 19:04

@romans.
Wat klopt er natuurlijk niet?
Dat Bernal de volle 1 seconde pakt tot nu toe?
Want als de tijdrit niet meer meetelt heb ik die memo toch niet gekregen. ;-)

Headlines

Materiaalzone

Populair