Giro 2021: Egan Bernal grijpt de eindzege, Filippo Ganna wint tijdrit in Milaan

Giro 2021: Egan Bernal grijpt de eindzege, Filippo Ganna wint tijdrit in Milaan

foto: Cor Vos

zondag 30 mei 2021 om 17:13

Egan Bernal heeft de Giro d’Italia 2021 op zijn naam geschreven. De Colombiaanse kopman van INEOS Grenadiers hield in de afsluitende tijdrit naar Milaan stand ten opzichte van zijn concurrenten. Damiano Caruso mocht als nummer twee mee het eindpodium op, Simon Yates werd derde. Het was groot feest in het INEOS-kamp, want de ritwinst in Milaan ging naar wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Om 13.45 uur was Riccardo Minali, als drager van de rode lantaarn, de eerste renner op het parcours tussen Senago en Milaan. Hij was ook de eerste aan de finish op het Piazza del Duomo, maar zijn tijd van 37.27 minuut deed geen wenkbrauwen fronsen. Het was vooral uitkijken naar Filippo Ganna. De wereldkampioen tijdrijden was de eerste grote naam op het startpodium.

Filippo Ganna – foto: Cor Vos

Fietswissel deert Ganna niet
Ganna zette twee indrukwekkende tussentijden op de borden en leek onbedreigd op weg naar de finish, tot hij twee kilometer voor de finish een lekke band kreeg en van fiets moest wisselen. Ondanks dat oponthoud tekende de coureur van INEOS Grenadiers met 33.48 minuut voor de voorlopig snelste tijd. Daarmee wist hij Edoardo Affini voor te blijven. De Italiaan van Jumbo-Visma, in de openingstijdrit tweede achter Ganna, verloor 12 seconden.

In de schaduw van de strijd om de ritzege en het eindklassement was er ook nog succes voor Peter Sagan en Geoffrey Bouchard. Sagan haalde de finish en won zo voor het eerst het puntenklassement in de Giro, terwijl Bouchard de bergtrui veiligstelde. Een andere Fransman hoopte dan weer een gooi te doen naar de ritzege.

Rémi Cavagna – foto: Cor Vos

Cavagna in de hekken
Rémi Cavagna was uitstekend op weg en had aan het tweede tussenpunt slechts 18 seconden achterstand op Ganna, en in de wetenschap dat de Italiaan in het laatste deel nog van fiets moest wisselen lag de ritzege voor het oprapen. De Franse kampioen was echter te gretig, schatte een bocht volledig verkeerd in en ging de hekken in. Aan de finish gaf hij twaalf dure seconden toe op Ganna, waarmee hij een voorlopig tweede tijd op de borden zette.

Almeida klimt nog twee plaatsen
Bij de strijd tussen de favorieten werd vooral gekeken naar de sterke tijdrijders, zoals Tobias Foss, João Almeida en Damiano Caruso. Omdat de verschillen na twintig dagen aanzienlijk waren, stond er niet veel meer op het spel. Toch vond er nog een aardige stoelendans plaats. Almeida, achtste in het klassement, werd knap vijfde in de tijdrit. Daardoor ging hij voorbij Hugh Carthy en Romain Bardet in het klassement. Daniel Felipe Mártinez hield Almeida wel achter zich, met een verschil van vijfhonderdsten van een seconde.

Aleksandr Vlasov hield zijn vierde positie in het algemeen klassement vast. Achter hem werd Mártinez dus vijfde, op de voet gevolgd door nummer zes Almeida. Bardet sloot de Giro af als zevende en Carthy als achtste. Tobias Foss was de beste Jumbo-Visma-renner op de negende plaats van het klassement, Daniel Martin werd tiende.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Bernal neemt roze mee naar huis
Egan Bernal was de laatste renner aan de start. Hij verdedigde een voorsprong van 1.59 minuut op Caruso en bleek onderweg weinig in te leveren op de Italiaan. Zonder risico’s te nemen kon de Colombiaan daardoor zijn weg naar Milaan vervolgen en de eindzege over de streep trekken. Caruso werkte de tijdrit weliswaar iets sneller af dan Bernal, maar dat deerde de rozetruidrager niet.

Na de Tour de France 2019 is de Giro d’Italia 2021 voor de 24-jarige Bernal zijn tweede eindoverwinning in een grote ronde. Op het podium op het Domplein in Milaan werd Bernal vergezeld door Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Simon Yates (BikeExchange). Voor de 33-jarige Caruso is het zijn eerste podiumplaats ooit in een grote ronde. Voor Yates, die in 2018 al wel de Vuelta a España won, is het zijn eerste podiumplek in de Giro.

Dit artikel delen:

34 Reacties

nickdt 30 mei 2021 om 17:20

Die val van Cavagna tekent de deceptie van Quickstep in deze Giro.

0
Scibby 30 mei 2021 om 18:56

ze hebben gewed op de verkeerde man

0
Franco Ballerini 30 mei 2021 om 17:20

Mooi dat Ganna alsnog wint.

En Jeroen, gefeliciteerd met je telg Leon Remco Patrick van Belleghem! Hopelijk horen we nog vaker van je op Sporza en blijft je vervanger van vandaag het zeer goede deskundige commentaar op Eurosport leveren. De chemie met Karsten groeit vanzelf wel.

0
harryjohan71 30 mei 2021 om 17:23

Als JV overkomt wat DQS overkomt, zou de ploegleiding met de grond gelijk worden gemaakt

0
Panache 30 mei 2021 om 17:27

Dat overkomt hun niet. Zij weten dat een ronde 3 weken duurt en dat een piek nooit de volledige periode afdekt.

0
Welleke 30 mei 2021 om 17:25

Mollema 9e in de tijdrit, bijzonder dat hij er nog zo voor ging. Beat lullig dat hij in het AK dan vervolgens zákt van 27 naar 28.

De verschillen in het klassement zijn enorm. Vanaf de 10e plaats was men eigenlijk niet eens echt meer bezig met een klassement. Meer toeval dat je daar stond (Bouwman dan nog meest constante, geen tijd uit een kopgroep)

0
josi 30 mei 2021 om 17:29

Ik weet niet naar welke tijdrit jij hebt gekeken, maar Mollema werd vandaag 95ste.

0
Welleke 30 mei 2021 om 18:09

Uh @Baukema Tomoulin, goeie vraag. Moscon is 9e, hoe ik dan bij Mollema kom vervolgens en dáár dan weer over door fantaseer geen idee haha.

0
JasperMollema 30 mei 2021 om 18:50

Jezus, goei spul dat je hebt

0
Murcia 30 mei 2021 om 17:28

Het verwachte podium vandaag, zij het met wat incidenten (lekke band Ganna en Cavagna die een bocht mist) maar met Affini zijn dit de drie grootste tempobeulen. Net zo als voorzien pakt Almeida hier wat plaatsjes en ook Martinez zet zichzelf nog wat extra in de schijnwerpers ten koste van Bardet en Carthy.

Caruso wint wel wat tijd maar natuurlijk is zijn overwinning de tweede plek + etappe gisteren en zou Bernal nooit meer de eindzege hier uit handen geven.
Als ik deze Giro een cijfer zou moeten geven kom ik uit op een 7+, er waren genoeg individuele hoogstandjes zoals Taco, Fortunato, Bernal, Yates en Caruso bv maar ik had er iets meer van verwacht. Misschien te lang een superieure Bernal? Uiteindelijk toch flink wat plezierige uurtjes voor de TV doorgebracht dus moet ik ook maar niet teveel klagen.

0
Derierre de la course 30 mei 2021 om 17:41

Sluit ik me bij aan, een 7. Prima Giro, niet speciaal, wel genoten.

0
Michelangelo 30 mei 2021 om 19:06

Voor mij zelfs een 7,5 of een 8-

Persoonlijk vind ik het mooi en bemoedigend dat aanvallers zo vaak zijn beloond, en er strijd was op 2 fronten. Dus er was ook echt wel iets te rapen voor de kleinere teams.

Bernal gewoon een maatje te groot voor de rest in deze loeizware Giro. Zelfs met het schrappen van allerlei beklimmingen was het vooral veel beestenweer dat het zwaar maakte. Getuige ook het grote aantal uitvallers en de behoorlijke tijdverschillen.

Oscars voor beste dramafilm gaan absoluut naar DQS. Met het interne duel Evenepoel-Almeida, de eerste klap die uitgedeeld werd door de jonge Belg maar uiteindelijk Almeida die als winnaar uit de bus komt… en tegelijkertijd met een paar hondersten de 5e plek misloopt. En uiteindelijk vanwege zijn knechtenwerk mogelijk zelfs zijn podiumplaats misloopt.

Kortom, ik heb me ook echt wel vermaakt.

0
Pietspeed 31 mei 2021 om 12:27

Je vergeet even het incident Sobrero gemakshalve! Gewoon schandalig. Die kerel rijdt anders gewoon podium.

0
Bontempi 30 mei 2021 om 17:31

Dit was wel een heel saaie Giro.

0
Victor S 30 mei 2021 om 17:32

Almeida en Martinez dezelfde tijd na 3 weken. Zoiets in een Grand Tour is wel bizar.

0
Rufusvb 30 mei 2021 om 18:01

En wederom de verkeerde url van pcs gebruikt voor het klassement… dit is die van etappe 20 ipv 21…. maar scherpte is er na 3 weken bij iedereen wel vanaf ;-)

0
Baukema Tomoulin 30 mei 2021 om 18:07

Almeida wel echt verbeterd tov vorig jaar in klimmen. Lijkt mij een beetje de verbeterde Mas. Hopelijk zien we hem terug als kopman metceen ploeg volledig in dienst. Dat verdient hij wel.

0
Michelangelo 30 mei 2021 om 19:09

Ook al zie je het niet in de eindstand, ik deel de visie van Baukema.

Almeida heeft gewoon weer een stap gezet. Uiteindelijk 1 slechte dag gehad, die hem in de knechtenrol heeft gebracht waardoor zijn Giro naar de vaantjes was. En dat voor een kopman die niet levert.

Degelijke tijdritten, goed geklommen, zelfs in het echte hooggebergte kon hij dit jaar mee. Zelfs aan het eind in de laatste week. Gewoon een complete renner, geef hem nog een jaartje of 2 om stap voor stap verder te groeien. Ook al mag je dat bij de huidige lichting jonge renners bijna niet meer zeggen.

0
Quintenri 30 mei 2021 om 23:44

Mas reed wel al top 5 in de Tour, dat zie ik deze Almeida nog niet meteen doen. Dus een verbeterde versie van Mas is hij nu nog niet, maar misschien kan hij het ooit worden!

0
de adelaar 30 mei 2021 om 18:19

Ik heb genoten! Verdiende winnaar en bovenal is het hem gegund

0
Aart van Woud 30 mei 2021 om 18:29

Bernal gewoon de beste deze Giro. Terechte winnaar!

0
Dikke vrouw 30 mei 2021 om 18:42

Verdiende winnaar.
Ook een pluim voor ricardo minali, laatste naar uitgereden, had ik noet verwacht

0
Brabander 30 mei 2021 om 20:08

Ik vind Matteo Sobrero ook wel vermeldenswaardig. Die werd me daar een partij gehinderd op het einde zeg. Nooit zoiets gezien

0
Kelder is de Man 30 mei 2021 om 20:53

Niet vanwege z’n Nederlanderschap, maar de euforie van Taco aan en na de meet is voor mij het moment van deze Giro. En ben gaan houden van Jeroen en Karsten samen.

0
De Siepel 30 mei 2021 om 21:26

Ook genoten van Kroon en zijn tegenpool Jeroen ( kersverse vader).

Ik geef deze Giro een 7,5.
Geen acht of hoger, daarvoor was het toch allemaal te voorspelbaar en ontbrak het aan spanning in de top.
Jammer dat door barre weeromstandigheden de koninginnenrit werd onthoofd.

0
assen 30 mei 2021 om 21:51

Zelf vond ik het weer een hele mooie Giro, met spanning en sensatie in veel ritten. Ik geef de Giro een 8+. Wat onbrak was meer spanning in het AK, verder zat er alles in.

Vorig jaar was de Giro gewoon subliem, en de jaren van Froome en Dumoulin ook, en die van Nibali met de val van Kruijswijk. Allemaal schitterende Giro’s, die ik een 8,5 of zelfs ver daarboven zou geven. De Giro van Carapaz zou ik ‘maar’ een 8 geven.

Wat worden we toch verwend met de Giro! :-)

0
VerstandOpNul 30 mei 2021 om 21:54

25 comments bij dit nieuwsbericht.. het leeft niet meer zo?
Niet de meest beklijvende Giro voor mij iig.. maar toch wel vermakelijk..

0
Wheely 30 mei 2021 om 22:05

Mijn cijfer voor deze Giro is een 8. Een fraai parcours, het drama Evenepoel, een strijdlustige Bernal en Ineos, onverwachte vluchters die ritten kapen, het ontbreken van de usual suspects en leuke verslaggeving. De tijd vloog voorbij.

0
girardengo 30 mei 2021 om 22:39

Daar ben ik het wel mee eens. Al moet ik wel toegeven dat ik in de sprintersetappes pas laat ging kijken, en een enkele keer helemaal niet. In de etappes die ertoe deden was er voldoende animo en drama.

0
Lalsacien 30 mei 2021 om 22:10

Voor mij is de Giro een leuke ronde maar altijd minder dan de Tour. Ik heb in Frankrijk veel meer fietskilometers liggen en ken dus veel van het parcours doordat ik daar zelf heb gefietst. Dat verhoogt de pret.

0
Romāns Vainšteins 30 mei 2021 om 22:21

Giro 2021, 7,5.

Heel veel mooie winnaars, kwaliteitsdramatiek, aardig parcours.

0
girardengo 30 mei 2021 om 22:33

Als je het parkoers in je bolletje hebt opgeslagen mag je toch onderweg wel blijven kijken of de fiets goed op de weg kan blijven? ;-)

0
rennerske 30 mei 2021 om 22:38

De zaak Evenepoel, de gruwelsprint van Affini, alles betreffende Almeida, Fortunato, 3x Jumbo in groep der favorieten, de ban van Nizzolo, Taco, de dappere aanval van Caruso en Bardet, het weer, het handje van Affini in de nek van Bennett, Ganna en o ja, een verdiende winnaar: dit Girootje krijgt een 7.8.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone